“Poletni dopust je zame zares čisti odklop in polnjenje baterij.” – Sandra Dobnikar, knjižna blogerka

Sandra Dobnikar je knjižna blogerka, ki navdušuje z inovativnimi idejami za promocijo branja. Trenutno je aktualen njen projekt Poletni knjižni bingo, ki bralcem postavlja izziv za poletno branje. Klepetali sva o njenem dopustu in knjigah, ki ji bo vzela s sabo na plažo.

Sandra Dobnikar, kakšna je po vašem mnenju popolna knjiga za na dopust?

Hm, popolna knjiga za na dopust po mojem mnenju ne obstaja. Vsaj takšna univerzalna ne: za vsakega bralca in za vsak dopust. Sama sicer poleti (in na dopustu) vendarle raje berem knjige, ki od mene ne zahtevajo absolutne koncentracije in zbranosti (ker je vroče, ker je soparno, ker rada berem zunaj zjutraj in zvečer, ko so na svojem mesarskem pohodu vražji komarji). Raje se lotevam nekoliko krajših del. Poleti preberem tudi veliko zbirk kratkih zgodb: lani sta me tako npr. navdušili zbirki Dobra družba Ane Svetel in Fugato Veronike Simoniti. Sandra Dobnikar 

Mislim, da so zbirke kratkih zgodb na sploh perfektno čtivo za katerokoli potovanje: kratko, dolgo, aktivno, ležerno. Njihov format namreč omogoča, da si jih lahko doziramo v manjših količinah in ker so zaključene celote, se v nas ne porodi želja, da bi prebrali samo še naslednje poglavje in še naslednje in še naslednje, in tako naprej. 

Sama poleti potrebujem knjige, ki me povsem posrkajo vase. Rada se lotim kakšne fantazijske, ki me popelje v drug svet. Rada preberem kakšno, ki se prav tako odvija poleti in ji uspe poletje naslikati kot romantičen čas škržatov, pljuskanja morja, poležavanja na plaži in uživanja ob kozarcu vina. 

Kje boste letos dopustovali? Boste s sabo vzeli knjige? Že veste, katere?

Letos se, tako kot skoraj vsako leto, odpravljam na otok Pag, kjer lahko teden dni čepim v mali zakotni vasici, v apartmaju z zasebno plažo in povsem odklopim možgane. Poletni dopust je zame zares čisti odklop in polnjenje baterij. Upam pa, da mi uspe na urnik vtakniti tudi en bolj aktiven pohodniški teden v naši prekrasni Kranjski Gori, kamor se vedno neizmerno rada vračam.

Knjige venomer povsod vlačim s seboj, tako da vsekakor odidejo z mano tudi na dopust. Običajno se izbire knjig, ki bodo odpotovale z mano, lotim zelo premišljeno in s precej preračunavanja. Vedno knjig vzamem preveč, ker… kaj pa če vse po nekem čudežu ekspresno preberem? Ojoj, kaj pa potem? Groza.

Šalo na stran, običajno si preračunam tako, da imam 1 knjigo za 2 dni in vzamem tudi kakšno res kratko. Še nikoli se mi ni zgodilo, da bi vse z mano pritovorjene knjige na dopustu tudi prebrala, ampak všeč mi je možnost izbire. Pustimo na strani tudi to, da zraven vedno vlečem še elektronski bralnik. Ziher je ziher, kajne?

Za letošnji dopust se še nisem povsem odločila. Verjetno bom s seboj vzela 1 zbirko kratkih zgodb, 1 zbirko poezije in 3 romane za 7 dni dopusta. Zaenkrat vem, da bosta z mano šli mitološka Kirka Madeline Miller in svetovna uspešnica Vseh sedem mož Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid. Pesniška zbirka bo verjetno Odhajanje za začetnike Cvetke Lipuš, za preostale pa se bom odločila tik pred zdajci: kandidatk je kar nekaj. 

Ste zaradi knjige kdaj vzljubili neko deželo, državo, kraj, … Ste jo zaradi knjige mogoče celo obiskali ali pa vas tja močno vleče? 

Morda je zgodovinski roman Burial Rites avstralske avtorice Hannah Kent—žal ga nimamo v prevodu—še utrdil mojo željo, da se nekoč podam na Islandijo. Slednja je moja največja popotniška želja, tesno za petami ji je zelena in deževna Škotska. 

So pa mi nekatere knjige čudovito prikazale svoje dogajalne prostore. Všeč mi je, kadar so knjige izredno atmosferične: ko besede prav naslikajo zgradbe in okolico, tudi letne čase. To odlično naredi Pokliči me po svojem imenu Andréja Acimana, ki se odvija na severu Italije. Fascinira me še Neapelj iz neapeljskega cikla Elene Ferrante, ki ga otvori Genialna prijateljica. V lepem spominu mi je ostal tudi fiktivni kampus Hampden kolidža v ameriški zvezni državi Vermont iz Skrivne zgodovine Donne Tartt, ki ga spremljamo skozi jesen, zimo in pomlad, medtem ko bi zaradi enigmatične Rebeke Daphne du Maurier želela obiskati angleški Cornwall. 

Verjetno pa je prav posebna izkušnja, če bereš knjigo, ki se tudi odvija na tvoji popotniški destinaciji. Slediš likom skozi mesto, po ulicah in poteh, o katerih bereš. Se ustaviš pred restavracijo ali knjigarno, ki je omenjena v besedilu, občuduješ znamenitosti, mimo katerih hitijo literarni junaki. To bi enkrat rada doživela. Pravo pravcato potovanje s knjigo, tisto fizično in ne zgolj v domišljiji. Sandra D

obnikar

Katera bo naj knjiga poletja 2021? 

Letos je že izšlo kar nekaj knjig, ki se jih veselim. Vendar novosti navadno prebiram s precej zamude, zato z branjem nikoli nisem čisto povsem na tekočem. Izmed knjig, ki so izšle letos, jih tako na branje čaka kar nekaj. Poleg že omenjenih Kirke in Evelyn Hugo bi izpostavila še svež prevod romana Fantje iz Nickla Pulitzerjevega nagrajenca Colsona Whiteheada, ki me je lani navdušil s Podzemno železnico, pa tudi čisto frišen prevod Elene Ferrante z naslovom Zlagano življenje odraslih. Zanimive se mi zdijo tudi Zabubljena Ane Marwan in Ameriška tla Jeanine Cummins. Večino mojega izbora bo sicer verjetno usmerjal poletni knjižni bingo, bralni projekt, ki ga vodim na Instagramu in ki združuje bralce z vseh vetrov. Za knjižni bingo poskušamo prebirati knjige, ki ustrezajo zahtevam posameznega kvadratka znotraj razpredelnice. Zaradi binga se potrudim brati še malce bolj raznoliko kot bi sicer. Katera bo najljubša, pa lahko z veseljem sporočim, ko poletje prijadra h koncu.  

Sandra Dobnikar ustvarja blog Knjižni kažipot, na Instagramu pa ji lahko sledite pod imenom Do zadnje strani. Sandra vsako leto priredi tudi Poletni knjižni bingo.

PREBERITE ŠE: “Morda pa odpremo turistično agencijo z literarnimi potovanji.” Urška Bračko, knjižna blogerka

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.