Ste slišali za nekoč najbolj luksuzen jugoslovanski hotel na Krku, ki je danes popolnoma zapuščen?

Ste slišali za jugoslovanski Las vegas? Nekoč je bil eden najprestižnejših hotelov v celi Jugoslaviji. Danes pa je turistična točka za navdušence nad srhljivimi, zapuščenimi kraji.

Haludovo Palace Hotel na otoku Krk v Hrvaški je nekoč veljal za simbol luksuza in ekstravagance. Hotel, ki je bil odprt leta 1971, je bil zasnovan kot prestižen resort s petimi zvezdicami in je ponujal vrhunske storitve in udobje. Projekt je financiral Bob Guccione, lastnik revije Penthouse, kar je Haludovu dodalo poseben pečat glamurja in ekskluzivnosti.

Zlata doba Haludovo Palace Hotela

V svojih najboljših letih je Haludovo privabljal premožne goste z vsega sveta, vključno z zvezdniki, svetovnimi politiki in poslovneži. Tam naj bi dopustovala sama svetovna smetana, družbo pa so ji delale Penthouseove zajčice. Resort je ponujal številne luksuzne vsebine. Govori se celo, da so se gostje v hotelu lahko namakali v jaccuzzijih napolnjenih s šampanjcem. Prav tako so se razširile govorice o najprestižnejših jedeh hotelske restavracije, kjer naj bi na dan gostje zaužili kar 100 kilogramov jastogov in pet kilogramov kaviarja.

Haludovo so sestavljale razkošne sobe in apartmaji, več restavracij in barov, Casino Penthouse AdriaticClub, bazen in športni objekti ter Wellness in spa storitve. Poseben čar Haludova je bila tudi arhitektura, ki je odražala modernistični slog 70. let prejšnjega stoletja z elementi brutalizma. Poskrbljeno je bilo za vsak detajl, od bleščečih lestencev, unikatnih kipov in debelih preprog.

Začetek konca

Kljub velikemu uspehu v 70. letih so se težave začele kopičiti v naslednjem desetletju. Politične in gospodarske spremembe, ki so spremljale razpad Jugoslavije v 90. letih, so močno prizadele turistični sektor. Haludovo je postalo žrtev teh sprememb, saj so zmanjšanje števila gostov in naraščajoči stroški vzdrževanja pripeljali do finančnih težav.

Hotel je bil zaprt leta 2001 in od takrat dalje počasi propada. Kompleks, ki je nekoč sijal v vsej svoji veličini, je zdaj v razpadajočem stanju, prepuščen naravi in vandalizmu.

Dediščina in prihodnost

Propad Haludova je žalosten primer neizkoriščenega potenciala. Kompleks je postal priljubljena destinacija za urbane raziskovalce in fotografe, ki jih privlači njegova nostalgična in zapuščena lepota. Kljub temu pa obstaja upanje za njegovo prihodnost. V preteklih letih so se pojavili različni načrti za obnovo in prenovo hotela, vendar pa so se do zdaj vsi izjalovili zaradi finančnih in birokratskih ovir.

Obisk hotela

Haludovo Palace Hotel na Krku ostaja simbol nekdanje slave in propadajoče lepote. Njegova zgodba je opomnik na hitro minljivost bogastva in luksuza ter na vpliv političnih in gospodarskih sprememb na turizem. Medtem ko čaka na svojo priložnost za ponovno obuditev,  ostaja Haludovo fascinanten spomenik preteklosti, ki privablja obiskovalce s svojo unikatno zgodovino in arhitekturo.

Čeprav je pot do hotela popolnoma dostopna in ga na dan obišče več sto radovednežev, bodite previdni, če ga obiščete! Nihče ne odgovarja za vašo varnost in varnost objekta. Lokalce že nekaj časa skrbi, da ne bi prišlo do kakšne fatalne nesreče.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Tega niste vedeli o ledeni kavi! #RECEPT

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.