MoMA – končna postaja Kickstarter projektov

Na koncu vsakega obiska muzeja nas čaka še ena postaja – muzejska trgovinica, kjer lahko kupimo razglednico z motivom najbolj znane umetnine, ki jo hrani muzej, potiskano majico, kemični svinčnik ali pa kakšen drug uporaben ali neuporaben spominek.

Newyorška MoMA, eden izmed najvplivnejših hramov moderne umetnosti na svetu, pa je s svojo muzejsko trgovino ubrala prav posebno pot. Svoj MoMA Store so namreč napolnili z izdelki, ki so bili uspešno podprti na platformi za množično financiranje Kickstarter.

Veliko projektov namreč po začetni slavi ne doseže ponovnega uspeha, saj ne najde velikih odjemalcev produkta, ki je sicer navdušil podpornike na spletu. Zato so se v trgovini Muzeja moderne umetnosti v New Yorku odločili, da kontaktirajo izbrane oblikovalce ter njihove dizajne postavijo na svoje prodajne police.

Tako so si pot med moderne umetnine utrli inovativni produkti, kot so pametna čelada Lumos, sončna svetilka Solar Puff, blazina za potovanje s spominsko peno Ostrich Pillow, 3D pisalo 3Doodler, inovativni stol Bookniture, svetilka Bulbing Lamp in mnogi drugi.

Odločitev za Kickstarter produkte je muzeju in njegovi trgovini prinesla nov val obiskovalcev, med katerimi je moč najti novodobne dizajnerje, grafične oblikovalce, moderne pisatelje, novinarje in druge, predvsem mlade ljudi, ki na svet in umetnost gledajo na nekoliko drugačen, milenijski način, Kickstarterju pa nov distribucijski kanal, ki ohranja produkte pri življenju tudi po kampaniji ter jih predstavlja tudi bolj tradicionalnim nakupovalcem, ki jih morda na spletu nikdar ne bi srečali.

Če torej tudi ti v svoji garaži razvijaš inovativen dizajn, a ga ne upaš pokazati svetu, ne oklevaj. Morda se bo nekoč ponosno prodajal v MoMA Storu ob boku najslavnejših umetnin sveta.

Foto: Kickstrarter, Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.