Kako načrtovati medeno potovanje

Medeni tedni so danes predvsem pobeg od poročnega stresa. Še posebej, če je za nami poroka, ki nam je vzela veliko časa za priprave.

Ali si se kdaj vprašal, zakaj poročna potovanja pravzaprav imenujemo medeni tedni? Medeni tedni niso vedno bili romantično potovanje po poroki, kot jih poznamo danes. Sama beseda izvira iz običaja, ki je vključeval medeno vino. Mladoporočenca sta namreč po tradiciji cel mesec po poroki pila sladko-grenko vino, kar naj bi jima prineslo srečo v zakonu.

Šele v prejšnjem stoletju so poročna potovanja postala bolj dostopna in množična. Kamor koli se bosta že odpravila, naj bodo vajini medeni tedni sladki in nepozabni, mi pa vama pred tem dajemo še nekaj nasvetov, ki vama morda pridejo prav.

Kaj želiva?

Najprej se morata vprašati česa si želita? Ali bosta skupen čas preživela kje na peščenem pesku v bližini tropskih ribic, ali bosta pograbila nahrbtnike in se podala novi avanturi naproti? Morda ni slaba izbira destinacije, kjer vsak pride do kančka svojega. Torej do poležavanja in do nenavadnih dogodivščin sredi džungle. Pri tem seveda upoštevajta vremenske razmere glede na letni čas na različnih koncih sveta.

Koliko denarja imava?

Določita znesek, ki ga nameravata zapraviti za poročno potovanje. Če je že zaradi poroke stanje na vajinem računu nizko, ne pomeni, da si sanjskega potovanja ne moreta privoščiti.  Povabljenim lahko omenita, da namesto darila, raje namenijo denar za vajino potovanje. Prav tako veliko agencij, ki se ukvarja s poročnimi potovanji, omogoča odprtje poročne knjige.

Kaj pa če združiva poroko in medene tedne?

Marsikodo si želi drugačne poroke. Stran od tradicionalnega direndaja, ki ga raje zamenjajo za plažo. Pri takšni želji pride prav tudi nekoliko več pozornosti, saj pri sklenitvah zakonske zveze velja pravo države, v kateri se nameravata poročiti. Če želita, da je poroka priznana tudi pri nas, potem vama svetujemo, da izberete državo, ki je podpisnica haaške, pariške ali dunajske konvencije, saj se bosta na ta način izognila neljubim, dolgotrajnim in dragim postopkom priznanja sklenjene zakonske zveze pri nas.

Jutri potujeva

Tisti, ki veliko potujemo, vemo, da kljub vsem lepotam potovanj, so ta lahko včasih zelo naporna. Zato dobro premislita, če se bosta na pot podala takoj po nori poročni zabavi, kljub temu, da je ves kaos že za vama. Razmislita o tem, da z odhodom počakata še kak dan ali dva ter v miru  spakirata in se pripravita na zaslužene počitnice. Ostale pomembne stvari kot so vizumi, cepljenja in zavarovanja lahko uredita že pred poroko. Potujeta lahko s starimi dokumenti. Te bosta zamenjala, ko prideta domov.

Posvetita se drug drugemu

Dajta možgane na off in izkoristita čas drug  za drugega. Naj za spremembo telefoni ne brnijo. Tudi vsi maili vaju bodo počakali tam, kjer so. Vsi vedo, da sta na medenih tednih in tudi svet brez vaju bo nekaj dni preživel. Vidva pa se prepustita uživanju; šumu morja, rosni travi, okusnemu zajtrku v postelji ali pečenemu krompirčku na žerjavici.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.