Preverite, kje boste lahko kavo plačali z verzom

Globalna pobuda “Plačaj z verzom” k ustvarjanju ponovno poziva priložnostne in uveljavljene poete. Z verzom boste lahko plačali 21. marca, ob svetovnem dnevu poezije. Poezijo bo kot začasno plačilno valuto sprejemalo približno 70 slovenskih kavarn. Tam vas bodo pričakali listki in svinčniki, vsak avtorski verz pa vam bo prinesel brezplačno kavico ali čaj.

Letošnji verzi pa imajo tudi posebno poslanstvo. Bolnikom z najtežjimi oblikami krvnih rakov bodo namreč ponudili psihološko oporo pri vrnitvi nazaj v življenje. Ob vprašanju, kakšna je danes vrednost poezije, so se v podjetju Julius Meinl odločili, da podrobneje raziščejo, kaj se dogaja v naših možganih, ko se srečamo s poezijo. V ta namen z raziskovalno družbo Valicon v sodelovanju s podjetjem BlackBox trenutno izvajajo edinstveno raziskavo. Ta bo z uporabo napredne tehnologije EEG razkrila globlje, nezavedne možganske procese, ki jih sproža poezija.

Poezija kot oblika terapije za bolnike s krvnimi raki

Tudi letos je akcijo podprl pesnik Feri Lainšček, ki je izbral tri pesmi, na katerih se izvaja raziskava. Odzivi nanje, zbrani v raziskovalnem poročilu, bodo predstavljeni prav ob svetovnem dnevu poezije, 21. marca.

Vpogled v možgansko aktivnost bo ponudil iztočnico za razpravo o poeziji in ustvarjanju kot obliki terapije. Poezijo bodo namreč v Slovenskem združenju bolnikov z limfomom in levkemijo L&L uporabili tudi kot eno od oblik psiho-socialne pomoči bolnikom s krvnimi raki. K temu bodo prispevali tudi zbrani verzi letošnjih gostov kavarn. Za vsak verz bo namreč podjetje Julius Meinl za rehabilitacijo bolnikov s krvnimi raki prispevalo 30 centov. Po izkušnjah iz minulih let pričakujejo več kot 8.000 tisoč verzov.

Podpornik tudi Feri Lainšček

“Čeprav sodim med pesnike, katerih poezija je našla pot do bralcev, moram priznati, da ne vem veliko o tem, kako ustvariti poezijo, ki bo našla pot do bralcev. Tudi v tem paradoksu tiči delček skrivnosti, ki morda odgovarja na vprašanje, zakaj je pesnjenje večno ne-naučena dejavnost in zakaj je poezija nekaj, kar lahko učinkuje le samo po sebi ali pa pač ne učinkuje. Na podobno dvojnost zlahka naletimo tudi ob razmišljanju o poeziji kot obliki terapije. Čeprav ni bila ustvarjena zato, da bi kaj lajšala in zdravila, temveč se temu kvečjemu upira in izmika, iz dneva v dan najde mnoge bralce, ki si z njo pomagajo in pravijo, da jim je bolje. Tudi v tem je čudež poezije in njena presežna moč, ki se razumskemu dojemanju izmika. Za pionirsko raziskavo, ki bo s pomočjo biometrike skušala zaznati nezavedne možganske procese ob doživljanju poezije, sem izbral tri zelo različne pesmi. In moram priznati, da sem že prav radoveden,” pravi Feri Lainšček.

Plačaj z verzom: poiščite najbližjo kavarno in prebudite pesnika v sebi!

21. marca se s prijatelji lahko ob pisanju poezije srečate v eni izmed približno 70 kavarn po Sloveniji, katerih seznam se dopolnjuje TUKAJ.

Denarnico lahko pustite doma, saj vas bodo na mizah pričakali svinčniki in lističi. Nanje zapišete svoj avtorski verz, ga oddate strežnemu osebju in tako z njim poravnate račun za kavo ali čaj po svoji izbiri.

Svetovni dan poezije, ki ga obeležujemo 21. marca, je leta 1999 razglasil UNESCO. Namen dneva je spodbujati branje, pisanje, založništvo in poučevanje poezije po vsem svetu. In kot pravi Unesco, “dati novo priznanje in spodbudo nacionalnim, regionalnim in mednarodnim poetičnim gibanjem.”

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Slovenka, ki govori kitajsko in jo čaka plemiška korejska poroka #intervju

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.