Družina Bračko, ki je spakirala kovčke in odšla na potovanje okoli sveta

Družina Bračko trenutno živi svoje sanje. Spakirali so in odšli na potovanje okoli sveta. Vas zanima koliko poguma je za tak podvig potrebno? Berite dalje.

Brigita in Tomaž Bračko sta lastnika podjetja, ki se ukvarja z marketingom in odnosi z javnostmi. Pravita, da je to hkrati dobro in slabo. Dobro, saj lahko delata kjerkoli na svetu, hkrati pa slabo, ker nosita delo vedno s seboj. S skoraj 6 letnim sinom Luko so se odpravili na prav posebno dogodivščino – potovanje okoli sveta. Na pot so krenili kmalu po božiču, ko so iz Londona leteli na Filipine. Tam so si vzeli tri tedne za raziskovanje okoliških otokov, nato pa odleteli v Singapur in kasneje na Novo Zelandijo ter Fidži. 10 dni so si vzeli tudi za uživanje na Cookovih otokih, kasneje pa pot nadaljevali v Los Angelesu. Trenutno uživajo na Havajih, kjer bodo ostali naslednjih 14 dni.

View this post on Instagram

A post shared by BRIGITA BRACKO ▫️Y O G I T A (@brigitayogita) on

 Kako bi se predstavili tistim, ki vas še ne poznajo?

Sami sebi se sicer zdimo precej povprečna družina, a nas verjetno drugi ne bi opisali tako. Predvsem stremimo k temu, da življenje res živimo in si ne dovolimo izgubljati dragocenih trenutkov. Ti so nam v vsakem primeru odmerjeni. Obožujemo raziskovanje in nove dogodivščine. Prav zato sva najino strast do raziskovanja sveta čim prej poskusila prenesti tudi na najinega sina. Luka bo aprila dopolnil 6 let in je do sedaj prepotoval že kar velik del sveta. Na prvo potovanje smo se skupaj kot družina odpravili, ko je imel Luka nekaj več kot 2 leti in od takrat naprej vsako leto nekam odpotujemo.

Trenutno ste na potovanju okoli sveta. Kdaj se vam je prvič porodila ideja za tak podvig?

Ideja o potovanju okoli sveta se je pletla že nekaj časa, a je bila to v preteklosti zelo draga zadeva. Potem pa se je maja 2019 ponudila akcija letalske družbe Air New Zealand z zelo dostopno ceno letalske vozovnice okoli sveta. Odločitev, da se odpravimo od doma za 70 dni ni bila lahka, a hkrati zelo logična. Letos je namreč zadnje leto, ko sin obiskuje vrtec in je to lažje izvedljivo kot v šoli. Menim, da pri tovrstnih odločitvah ne smeš oklevati. Ko začutiš, da je čas, enostavno kupiš karte in potem se vse nekako razplete tako kot se mora.

Naked island – Filipini

Je bilo težko uskladiti potovanje okoli sveta s službo?

Glede na to, da imamo svoje podjetje, je to seveda lažje, a hkrati zahtevno, ker noben od naročnikov ne sme biti prikrajšan na račun našega potovanja. Delo mora potekati nemoteno. Kar je za nas kar velik izziv, saj moramo usklajevati časovne pasove in dneve, da so vse zadeve narejene. Tako je na eni strani lastno podjetje velika prednost, saj si je sicer tako dolgo odsotnost nemogoče predstavljati. A po drugi strani, nikoli nisi zares na dopustu, saj te ves čas spremlja misel, kaj vse je še potrebno postoriti.

Kako to, da ste se odločili za potovanje okoli sveta?

Ideja se nama je z možem zdela že dalj časa vznemirljiva z večih vidikov. 70 dni odsotnosti od doma je velik izziv. Predvsem naju je skrbelo za sina, saj je zelo navezan na vrtec in prijatelje. Tako da sva pričakovala kakšno krizo, ki pa je ni bilo. Neizmerno uživa in skrka vase vse izkušnje, ki se nam dogajajo na poti.

Aitutatki – Cookovi otoki

Ste že prej kot družina veliko potovali in kako se to potovanje razlikuje od prejšnih?

Precej smo že potovali kot družina, zato smo si seveda upali narediti ta korak. Vedeli smo, da se vedno odlično znajdemo in dolgi leti niso težava. Potovanje se razlikuje od prejšnjih predvsem po tem, da smo za 70 dni spakirali enako kot bi za 14 dni. To pomeni, da potujemo s 3 nahrbtniki in vsak ima natančno odmerjeno količino prtljage. Razlika so tudi finančna sredstva, saj imamo določeno, koliko denarja dnevno bomo namenili hrani in aktivnostim.

Kako ste pripravili plan potovanja?

Osnovni plan je bil do neke mere določen z letalsko karto okoli sveta, kjer so bile osnovne destinacije že določene, mi pa smo jih prilagajali terminsko. Nekaj dodatnih destinacij pa smo potem rezervirali z lokalnimi letalskimi družbami. Tako recimo v osnovni vozovnici ni bilo Filipinov, Fidžija in Havajev. Predvsem smo pazili pri načrtovanju, da se izognemo krajem, ki bi bili lahko nevarni zaradi kakšne bolezni ali malarije, saj je to na tako dolgi poti lahko težava. Vseeno, se je nekje na sredini našega potovanja pojavil korona virus, zaradi katerega sicer na letališčih nismo imeli posebnih težav.

Obisk fidžijske vasi, kjer morajo ženske nositi sari

Imate kakšen nasvet, kako se lotiti finančnega načrta za tako potovanje oziroma kako ste se ga lotili vi?

Pravzaprav je osnova to, da dobiš res ugodne letalske karte, saj se da vse ostalo potem urediti dokaj ugodno. Seveda je odvisno, koliko denarja si pripravljen odšteti za takšno potovanje, tudi ko rezerviraš nastanitve. Mi smo si tokrat, za razliko od vseh preteklih potovanj, dali omejitve, ki so nas pripeljale do tega, da smo živeli predvsem z domačini, izven hotelskih kompleksov. Ampak, ravno na račun poceni nastanitev so se nam zgodile nepozabne izkušnje in doživetja, ki so nas pripeljala do domačinov in njihovega načina življenja. Pomembno je to, da se nekako na začetku odločiš, koliko denarja si pripravljen odšteti za takšno potovanje in potem usklajuješ vse, da ostajaš v znesku. Takšno potovanje bo za tričlansko družino naneslo za nov avto srednjega cenovnega razreda.

Kje vam je bilo do sedaj najbolj všeč?

Res bi težko rekli, kaj nam je bilo najbolj všeč, ker se vsak del sveta tako zelo razlikuje. Zagotovo je bila izkušnja na Filipinih, kjer smo se učili surfanja nepozabna. Tam smo spoznali tudi neverjetne ljudi, s katerimi ostajamo v stiku. Fidži je bil prav tako zelo poseben, ker smo živeli z domačini, v res posebnih razmerah. Takoj za vogalom otoka pa je bila slovita Modra laguna. Najlepši kraj na svetu je zagotovo Aitutaki, ki je del Cookovih otokov. Obdajajo ga turkizno modre lagune in bela mivka, z neverjetnim podvodnim svetom.

Modra laguna – Fidži

Kakšen tip popotnika ste in kam vas v novem mestu najprej zanese?

Predvsem smo popotniki, ki se izogibamo velikim mestom, ker nam ta nekako niso blizu. Iščemo pristnost, naravo, nedotaknjenost, osnovne vrednote, kraje, kjer je pomembno življenje, kjer stresa ne poznajo in samo živijo. Tako nas vedno najprej zanese k ljudem in k raziskovanju njihovih življenj.

Kaj je tisto, kar vedno spakirate, ko se odpravljate na potovanje?

Glede na to, da je služba vedno z nami, sta najbolj pomembna računalnik in telefon.

Ste imeli kakšno neprijetno izkušnjo?

Do sedaj na srečo samo eno. Na Fidžiju smo ostali brez 400 fidžijskih dolarjev, kar je okoli 180 evrov in to ravno na moj rojstni dan.

Priprava tradicionalne fidžijske večerje

Kaj je najboljše, kar ste odnesli od potovanj kot družina?

Takšno potovanje in biti drug z drugim 70 dni, 24 ur na dan, prinese res veliko. Že prej smo bili zelo povezani, a verjetno nas je to potovanje še bolj zbližalo. Ogromno smo se naučili novih stvari in predvsem ugotovili, da smo v našem sodobnem svetu res preveč zašli. Pozabili smo ceniti soljudi, njihove želje, intimo. Prevečkrat se nam zdi, da moramo biti vedno na voljo, vedno najboljši. Potovanje nam je zagotovo ponovno postavilo vrednote na pravo mesto.

View this post on Instagram

A post shared by BRIGITA BRACKO ▫️Y O G I T A (@brigitayogita) on

Najboljši nasvet, ki ga lahko namenite družinam, ki razmišljajo o podobnem potovanju?

Osnovno pravilo je, da naj ne komplicirajo. Samo zdi se nam, da potrebujemo veliko, a hkrati na poti ugotovimo, da ne potrebujemo ničesar. Sprakirajte čim manj materialnih stvari in se prepustite življenju, saj to prinese neverjetne stvari, če si le dovolimo priti do njih.

Skok v turkizno jezero na otoku Siquijor na Filipinih

Foto: arhiv družine Bračko

Preberite še: Slovenka Katja, ki potuje s sedemletnim sinom: “Tu in tam pade kakšna pripomba, da sem nora, ampak bolj za hec kot za res”

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na info@vandraj.si!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.