Tattoo turizem: Spominki s potovanj, ki ostanejo pod kožo, so v porastu

Ste že slišali za tattoo turizem? Vedno več popotnikov se namreč s potovanj vrača z nekoliko drugačnim spominkom. Z novo tetovažo!

Tattoo turizem je resničen trend. Morda ste med njimi, morda zgolj poznate koga, ki se je tetoviral nekje sredi Azije, morda celo pri menihih. Celo v naši Vandraj ekipi imamo tetovaže, ki so nastale na poti. Bodisi gre za preizkušanje tradicionalnih tehnik – kot na primer tetoviranje z bambusovo paličico pri lokalnem tetoverju ali pa jantrične tetovaže (sakjant), ki jih običajno delajo budistični menihi, tetoviranje kot del popotniške izkušnje je vsekakor priljubljen trend.

Ne magnetke in pečate v potnem listu, sodobni popotniki po svetu zbirajo tetovaže

Pri priljubljeni nastanitveni platformi Hostelworld so na to temo izvedli celo raziskavo, ki kaže, da je kar 38 odstotkov od tisoč vprašanih popotnikov – Američanov, starih med 18 in 35 let – potrdilo, da imajo na sebi suvenir iz črnila, ki je nastal med potovanjem. Dva od petih vprašanih mladih Američanov sta si torej tetovažo privoščila v tujini. Trije od petih vprašanih Američanov, ki imajo tetovažo iz potovanja, že razmišljajo o novi, ki bo prav tako nastaja v tujini. In kar 42 odstotkov tistih, ki si je še niso, o tem že razmišlja.

Kako načrtovana poteza je bila to? 58 odstotkov jih je dizajn svoje tetovaže načrtovalo še pred potovanjem in 51 odstotkov jih je že točno vedelo, pri katerem umetniku v tujini se bodo tetovirali. Raziskava kaže, da so tisti, ki so si tetovažo omislili čisto spontano, v manjšini – teh je tretjina. 70 odstotkov vprašanih tetovaže, ki je nastala na potovanju, niti malo ne obžaluje.

Tetovaža za dobro zgodbo

Katere razloge za to so mladi Američani navedli? 19 odstotkov jih pravi, da je glavni razlog to, da so s potovanja želeli prinesti suvenir in spomin, ki nikoli ne bo zbledel. 15 odstotkov vprašanih pravi, da so s tetovažo želeli napisati zanimivo zgodbo, ki jo bodo po potovanju delili s prijatelji. 13 odstotkov pa zato, ker jim je bila preprosto všeč ideja, da se tetovirajo drugje, kot v domovini.

Vprašani Američani so se najpogosteje tetovirali v Mehiki, Kanadi, Veliki Britaniji, Španiji in Italiji. A tattoo turizem ni priljubljen le med njimi, gre za svetoven fenomen.

Zanimanje za tetoviranje v tujini je izrazilo kar 60 odstotkov vprašanih Avstralcev in 50 odstotkov Britancev. Tattoo turizem lahko označimo za enega močnejših trendov popotništva novega časa. Koliko takšnih je med Slovenci? Če ste med njimi, lahko fotografijo svoje popotniške tetovaže z nami delite pod objavo tega članka na Vandraj Facebooku.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 45 tetovaž za popotniške duše

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.