Spoznajte slovenski kraj, ki se lahko pohvali z vesoljskim centrom

Ste že slišali za Vitanje? Občina se razteza čez sedem vasi, a je v svetovnem merilu precej večja, kot je videti na zemljevidu. Pohvali se lahko s fascinantno stavbo, ki je edinstvena ne le za slovenski, pač pa tudi za svetovni prostor.

V srcu zelene občine Vitanje stoji Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga ali na kratko Center Noordung. Futuristična arhitekturna umetnina, umeščena med gričke s cerkvami v tihi vasi je nekaj res osupljivega.

In prav tako kot njena zunanjost, je neverjetna tudi njena notranjost. Če ste ljubitelji vesolja, je to kraj, kamor vas mora zanesti še letos. Na ogled so razstave na temo vesolja ter multimedijske in interaktivne vsebine, ki vas bodo odpeljale v drugi prostor in čas. Tu lahko potujete po vesolju in poglobite svoje znanje o vesoljskih tehnologijah in izzivih vožnje po vesolju.

Razstave, ki vas odpeljejo v vesolje

Izbirate lahko med vodenim ali samostojnim ogledom. Ogled vključuje šest aktualnih razstav – Herman Potočnik Noordung, Slovenija v vesolju, Podoba Zemlje – Kopernik, Življenje v vesolju, Luna – Velik korak za človeštvo in Osončje.

Noordung, pionir vesoljskih znanosti

Temeljna razstava je posvečena Hermanu Potočniku Noordungu, pionirju vesoljskih znanosti. Tu izveste več o tem znanstveniku slovenskih korenin, ki je imel velik vpliv na razvoj vesoljskih tehnologij. Plod njegovega vizionarskega pogleda je tudi knjiga Problem vožnje po vesolju: raketni motor iz leta 1929.

Življenje v vesolju

Del trenutne razstave so konzerve, juha in keksi v vakuumu ter drugi predmeti, ki nam približajo življenje v vesolju. V vesoljski industriji na svetovni ravni močan pečat puščajo tudi slovenska podjetja, več o njih lahko spoznate prav v centru.

Simulator letenja in sprehod po vesolju

Med interaktivnimi vsebinami lahko vesolje spoznavate s pomočjo sodobnih virtualnih tehnologij. S pomočjo posebnih očal lahko vesolje doživite skoraj v živo. Preizkusite lahko tudi simulator letenja – z letalom ali vesoljskim plovilom.

Vitanje in druge nevesoljske zgodbe

V Vitanju si lahko ogledate še Beškovnikovo kaščo, Etnološki muzej Brodej ter Ekološki kmetiji Brodej ter Meglič, kjer vaš čakajo domače dobrote. Podate se lahko tudi po učni poti po vitanjskih vodnjakih.

Blizu je tudi Rogla, kjer priporočamo najnovejšo pridobitev – Pot med krošnjami, pa tudi do Velenja in Velenjske plaže – enega boljših slovenskih naravnih kopališč – ni daleč.

Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Glamping na Ptuju: Spanje v vinskih sodih in degustacija vin v podzemnih rovih 

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.