Bo potrebno od junija naprej za vstop v Benetke plačati?

Pred pandemijo so se Benetke utapljale v turistih. Zato so že leta 2018 razmišljali o uvedbi vstopnine za vstop v mesto. Po nekaj letih zatišja je situacija spet nevzdržna in vstopnina naj bi kmalu postala realnost.

Prebivalci in župan mesta Benetke so po množičnem obisku turistov na velikonočni vikend spet začeli resno razmišljati o uvedbi vstopnine za vstop v Benetke. Po dveh pandemskih letih so Benečani okusili, kako lepo je lahko mesto brez gneče. Tudi same Benetke so v resnici potrebovale oddih, da so spet zadihale s polnimi pljuči.

Vstopnina in največ 50 tisoč obiskovalcev

Župan Luigi Brugnaro je napovedal omejitev dnevnih obiskovalcev na največ 50 tisoč. Razmišljajo tudi o vstopnini, ki bo odvisna od časa obiska oz. števila obiskovalcev, znašala pa naj bi od 3 do 10 evrov. Izjema bodo tisti, ki bodo v mestu ostali več dni, saj bodo njim že zaračunali turistično takso.

Razmišljajo tudi o uvedbi spletnega sistema, kjer bodo obiskovalci lahko vnaprej napovedali svoj obisk.

Prvi tak sistem na svetu

Sistem z najavljem in plačilom za vstop v Benetke bi postal prvi takšnih na svetu. Z junijem bi začelo teči polletno poskusno obdobje, z januarjem 2023 pa stalnica.

Zakaj razmišljajo o vstopnini?

Množični turizem je že dolgo težava za Benetke, ki se utapljajo v poplavah turistov. Benetke vsako leto obišče 30 milijonov ljudi, kar je več kot 82.000 oseb na dan. Med posebnimi dogodki, kot je na primer beneški pustni karneval, pa je mesto še dodatno ohromljeno.

Čeprav prav turizem predstavlja za mesto glavni dohodek, med drugim zaradi prevelike gneče, kupov smeti, visokih cen nepremičnin in zmanjševanja lokalnega prebivalstva, povzroča tudi nemalo težav. Čeprav velik del lokalcev od turizma tudi živi, so njihova življenja, od povsem samoumevnih vsakdanjih opravil – kot je premikanje po ulicah – zaradi gneč otežena. Pred kratkim smo pisali tudi o tržnici pod Rialtom, ki ima zaradi turistov velike izgube. Ti so jo preplavili s svojimi fotoaparati (in brez namenov, da bi kaj kupili), s tem pa odgnali potecialne kupce, torej lokalce, ki na tržnico dejansko hodijo po ribe.

“Nimamo namena služiti, želimo pa prispevek za vzdrževanje in čistočo zgodovinskega mesta,” je povedač beneški župan Luigi Brugnaro. S tem želijo svetu sporočiti, kako težko je upravljati tako poseben kraj, ko je to slavno mesto na vodi.

 

PREBERITE ŠE: Kje parkirati za obisk Benetk?

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

 

Foto: Unsplash

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.