Dunaj – vse bolj živahno in urbano okolje

Dunaj je urban talilni lonec zgodovine, kulture in kozmopolitanskega življenja. Tako imenovano mesto glasbe vsako leto obišče milijone obiskovalcev, a številni med njimi spregledajo in ne vidijo skritih kotičkov mesta, ki vam jih bomo danes razkrili. Zato si nadenimo očala Dunajčanov in poglejmo, kam vse lahko v tem mestu številnih priložnosti poleg Štefanove cerkve in Schönbrunna zavijemo.

Plaža v mestu – Danube Canal

Dunaja se drži ugled kot idealna lokacija za city break, zato predvidevam, da o možnostih relaksiranja na plaži ne pomisliš. Ampak na srečo, Dunaj skriva tudi peščene plaže na obrežjih Donave, kjer boš lahko zgradil peščen grad, se predajal soncu ter dobri knjigi ali prisluhnil večernemu koncertu medtem ko boš jedel večerjo v eni izmed restavracij.

Karmelitermarkt

Če si ljubitelj pohajanja po tržnicah, potem se podaj v judovsko četrt na Karmelitermarkt ulico, kjer boš našel eno izmed najstarejših tržnic na Dunaju, saj obstaja vse od leta 1671. Sveže sadje in zelenjava, turška baklava, sir v slanici, žafran iz Irana, lokalni mesar in pisana paleta številnih produktov so paša za oči. V številnih majhnih barih in restavracijah, ki so na tržnici, pa boš lahko poskusil tudi že pripravljene dobrote.

Ko pade noč

Dunaj ima bogato nočno življenje. Če si želiš nočnih tur in ritma drum and bassa oziroma elektronske glasbe, svetujemo, da prihraniš nekaj energije čez dan, ko pade noč, pa zaviješ v klub Flex (Augartenbrücke 1). V primeru, da se šteješ med hedoniste in party živali, te čaka plavajoči klub z bazenom na Donavi – Badeschiff (Donaukanal).

Café Phil – kava, knjige in vintage butik

Kavarna, ki je tako udobna, da jo je težko zapustiti, je le korak stran od Museumsplatza (Gumpendorfer Str. 10-12). Privošči si umirjen popoldan ob srkanju znamenite dunajske kave, medtem ko boš lahko zaplaval med policami številnih knjig, ki krasijo kavarno. Preizkusiš lahko zamenjati ploščo na gramofonu, občuduješ vintage pohištvo in navsezadnje kupiš stol, na katerem si sedel.

Street Art

Avstrijska prestolnica je zakladnica zgodovine, arhitekture, znanja in umetnosti. Zanimivo je zavrteti čas nazaj v obdobje Habsburžanov,  ampak na ulicah ob Donavi, lahko zaznaš tudi sedanjost, ki se odraža v ulični umetnosti. Sprehodi se med grafiti, ki ti bodo povedali, kako ljudje tega mesta razmišljajo in živijo. In ne pozabi, da je življenje platno ali zid, ki ga slikaš v največji meri sam.

Porgy & Bess Jazz klub

Dunaj ni samo klasična glasba in Mozart.  Če želiš prisluhniti alternativnim zvokom, pobegniti množici, se nekoliko zgubiti v ozkih uličicah, potem najdi naslov Porgy & Bess Jazz kluba (Riemergasse 11). Ko boš naslov našel, zagotavljamo, da ti ne bo žal.

Muzej globusov

Obišči eden in edini muzej globusov na svetu, ki se nahaja v Avstrijski narodni knjižnici. Sprehodi se med zbirko 600 globusov in poišči najmanjšega, ki ga paše v tvojo dlan in največjega, ki je tako velik kot ti.

Vsekakor te na Dunaju ne pričakuje samo dunajski zrezek, sacher torta, imperialne palače in kavarne. To kontrastno urbano okolje je vse bolj živahno, v njem pa vsaka generacija in vsakdo lahko najde kaj zase. Verjamemo, da boš tudi ti.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.