Filipini: Rajski otok Boracay spet odprt za turiste, ampak …

Filipinski otok Boracay je pol leta počival. Rajski otok z belo peščeno plažo so namreč zaprli za turiste, ki pa so jim oblasti zdaj spet dovolile priti na oddih. A pogoji so precej strožji. 

Porast turizma po vsem svetu poleg zaslužkov prinaša tudi kup okoljskih preglavic. Potem ko so na Tajskem za turiste zaprli eno najslavnejših plaž – Maya Beach, je oddih od masovnih obiskovalcev potreboval tudi sanjski filipinski otok Boracay.

Na otoček, ki meri le 1000 hektarjev, se je namreč letno odpravilo okoli dva milijona obiskovalcev! Turisti so na otoku pred zaprtjem pustili okoli milijardo dolarjev prihodkov letno. Za njimi pa so ostali tudi kupi smeti in preobremenjen kanalizacijski sistem. 

Eden najbolj opevanih filipinskih tropskih otokov Boracay je podlegel masovnim obiskovalcem. Na njegovi najbolj znani beli rajski plaži se je trlo lokalov, trgovin in nočnih klubov, kjer je zabava trajala do jutra, živahen otok pa je s turisti skozi leta postal prava “greznica”, pravijo lokalci. Otok je aprila tako dobil pol leta prepovedi obiska turistov, ki se je ravno iztekla.

Omejeno število turistov, ki lahko pozabijo popivanje na plažah, vodne športe in masaže 

Filipinske oblasti so turistom znova dovolile obisk, a bodo sedaj zanje veljala precej strožja pravila. Med drugim je število turistov, ki bodo lahko prišli na otok, omejeno. Hkrati bo tam lahko največ 19.200 turistov, kar namerava vlada nadzorovati s številom razpoložljivih hotelskih sob.

Velja tudi prepoved popivanja na plažah, prepovedane pa so tudi velike večdnevne zabave, po katerih je otok slovel zadnjih nekaj let. Na plaži so po novih pravili prepovedani tudi prostori za masaže. Pa stojnice z izdelki in prostori za kresove, prepovedano pa je celo graditi priljubljene gradove iz peska!

Začasno so prepovedani še vsi vodni športi z izjemo plavanja, za vedno pa so na otoku vrata zaprle tudi tri igralnice. 30 metrov od morske obale v notranjost so podrli turistom namenjene zgradbe in podjetja, ki so se umaknila naravi. Restavracije in hotele, ki niso izpolnjevali standardov, so zaprli.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Zaščita pred turisti: Konec obiskov tajske idilične plaže iz filma The Beach

12 uporabnih nasvetov za tiste, ki vas vleče v Vietnam

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.