Zaščita pred turisti: Konec obiskov tajske idilične plaže iz filma The Beach

Slovita plaža Maya Beach na tajskem otoku Koh Phi Phi Leh drago plačuje za svojo slavo, saj jo tisoči turistov, ki se dnevno zgrinjajo na njeno obalo, spreminjajo v bled odsev njene prvotne veličine. Tajske oblasti so se zato končno odločile, da temu naredijo konec – plaža bo za turiste zaprta od junija do oktobra.

Tajska slovi po osupljivih peščenih plažah in neokrnjenih džunglah, turkiznem morju, divjih zabavah, kjer svoj koktajl vodke in džusa spijete kar iz vedra in – na določenih krajih – trumam turistov, ki se na ta rajski del Azije hodijo zabavat na ugodne oddihe, ki zadnja leta prav zaradi njih pravzaprav niti niso več tako zelo ugodni. Slovi tudi po dobrih hrani in nasmejahnih lokalcih – ki so ob porastu turizma in ignorantskih turistih sicer vedno manj nasmejani, poseben sloves pa ima tudi kup tajskih otokov.

Od cunamija do Leonarda DiCapria

Dva od teh sta otoka Koh Phi Phi Don, ki je največjo medijsko pozornost dobil 26. decembra 2004, ko je del otoka s tlemi zravnal cunami in Koh Phi Phi Leh. Drugi je zaslovel leta 2000, ko je v kinodvorane prišel film The Beach (Obala) z Leonardom DiCapriem v glavni vlogi. Film govori o rajski plaži na skritem otoku, kamor se je zatekla peščica sodobnega življenja naveličanih backpackerjev, ki tam živijo v hipijevski samooskrbni skupnosti – pa tudi marihuana na otoku raste v velikih poljih.

Preberite še: Štiri divje zabave, po katerih slovi jugovzhodna Azija

Plaža, kamor dnevno prispe 5 tisoč turistov si bo končno lahko opomogla

Rajska plaža, ki jo vidite v filmu, je prav Maya Beach, plaža na Koh Phi Phi Lehu, ki pa ji slava ni prinesla nič dobrega. Pred filmom slabo znani otoki Phi Phi so doživeli pravi turistični preporod, ki je daleč od tega, kar smo videli v filmu. Na prav to plažo vsak dan prispe 5 tisoč ljudi, kamor jih pripeljejo turistične ladjice iz Krabija, Phuketa ali sosednjega Koh Phi Phi Dona. To močno vpliva na okolje, zato so se oblasti končno odločile, da ukrepajo.

Koralni greben bo zadihal med junijem in oktobrom

Plažo bodo tako prvič v zgodovini zaprli za turiste, da se lahko koralni greben, ki je že v kritičnem stanju in ostala narava opomorejo. To bodo storili med deževno dobo, torej v nizki sezoni – od junija do oktobra.

 

“Občasna prepoved obiskov lahko pomaga do neke mere. Idealna rešitev bi bilo popolno zaprtje plaže za javnost, a to zaradi odvisnosti od turističnega prihodka žal ni mogoče,” je v izjavi za javnost povedal Thon Thamrongnawasawat, morski ekolog s Fakultete za ribištvo Univerze Kasetsart v Bangkoku, ki je razkril, da je danes uničenih že dobrih 70 odstotkov koralnih grebenov, kar je za 40 odstotkov več kot pred desetimi leti. Krivci za to so odplake obmorskih hotelov in kupi odpadkov, predvsem plastike, ki plava po morju, pa tudi sidra vseh turističnih ladjic, ki drgnejo po morskem dnu.

Le malo je držav, ki v zadnjih dveh dekadah merijo tako velik porast turizma, kot ga Tajska, turizem pa jim po zadnjih podatkih predstavlja več kot 20 odstotkov BDP-ja. Državo je leta 1998 obiskalo 7,8 milijona mednarodnih popotnikov, lani pa je bilo teh že 35 milijonov!

Če vam jih ne uspe videti v živo, lahko nekaj utrinkov s Phi Phi-ja ujamete v spodnjih fotografijah.

Foto: Maja Fister, Shutterstock

 

PREBERITE ŠE:

Štiri divje zabave, po katerih slovi jugovzhodna Azija

Trije otočki poleg Balija, ki jih morate obiskati

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.