Mal na zrak: Fantje, ki rešujejo večno dilemo, kam na izlet

Kako dobro poznate Slovenijo? Ste že obiskali Škofjo Loko, Otlico, pa slap Peričnik?

Čeprav turisti vse bolj hvalijo našo državico, nas včasih spreleti dejstvo, da o njej ne vemo kaj dosti. Misija izlet se tako velikokrat spremeni v rutinski sprehod po portoroški promenadi, Šmarna gora pa je le malce bolj aktivna različica sobotnega “oddiha”.

In ko se sprehajanja okoli Bleda naveličaš, nastane ekipa Mal na zrakŽan, Kristjan in Jaka so se raziskovanja izletniških točk lotili precej spontano, a zelo korenito. V svojih videih namreč predstavljajo znane in manj znane kraje, med česanjem Slovenije pa poleg zabavnega druženja postrežejo tudi s konkretnimi dejstvi in zanimivostmi.

Čeprav se iz njih lahko veliko naučimo, pa izleti z MNZ nikakor niso klasična šolska ekskurzija. So sproščena mešanica med popotniško reportažo in vlogom, spodbuda, da pogledamo malce dlje od sosedove ograje, predvsem pa so odlična inspiracija za takrat, ko si želimo preluftati možgane in skočiti mal na zrak.

Na Vandraj boste lahko vsak mesec spremljali njihova popotovanja od Litije do Čateža, skočili z Goričkega v Piran in še marsikam. Preden pa si pogledate spodnje dva videa, je prav, da fante še na hitro spoznate.

Kaj počnete, kadar ne snemate videov?

Fantje se poznamo že od začetka gimnazije, kjer smo bili sošolci in kjer smo postali prijatelji. Marsikatero prosto uro še vedno preživimo skupaj bodisi ob pijači ali na nogometnem igrišču, ker smo vsi ljubitelji te čudovite igre, s katero se Jaka ukvarja tudi bolj profesionalno in veliko časa posveti treningom. V prvi vrsti smo trenutno študentje, Jaka in Kristjan ekonomije, Žan pa strojništva, tako da so pri vseh na prvem mestu študijske obveznosti. S Kristjanom sva člana SNiGa (slovenskega narodnega impro gledališča). Z improvizacijo se ukvarjava že okrog 10 let, kar nama pomaga pri nastopanju pred kamero in je morda tudi tihi vzrok za nastanek MNZja.

Kdo izmed vas je najbolj spontan in čigava ideja je bil Mal na zrak?

Uf, težko bi se opredelili, kdo je najbolj spontan. Do neke mere vsi, ker smo se iz danes na jutri vsi odločili, da želimo biti del tega projekta in se spustiti v neznane vode video vsebin in odkrivanja Slovenije. Idejo sva dobila z Jakom, ko sva zabijala čas v njegovem avtu in se, da ne bi zgolj posedala na mestu, nekega sončnega majskega dne odpeljala do Šenčurja, kjer sva šla pogledat prizorišče hude prometne nesreče, v kateri je izgubil življenje mlad improvizator in strojnik Domen. Tam sva videla tablo za Jezersko in ker sva imela čas in bencin, sva se odločila, da se odpeljeva še tja. Ko sva uživala pod Grintovcem, ki se vzpenja nad tamkajšnjo dolino, je bolj v šali kot zares padla ideja: ‘’To bi morala posnet, ker je res škoda, da se samo peljeva okrog, zabijava čas in ne počneva nič pametnega’’ in čez nekaj dni sva se vrnila na Jezersko in tam posnela prvo epizodo MNZ, ki je na Youtube in Fb prišla 6.6.2017. Kristjan je bil med tem na Portugalskem na izmenjavi, tako da se nama je priključil kasneje.

Kaj človek potrebuje za idealen izlet?

V prvi vrsti dobro družbo, čas in vreme. Če si obdan s pravimi prijatelji, bo katera koli lokacija v kakršnem koli vremenu lepa izkušnja, zato bi rekel, da je družba najpomembnejša. Če vstaneš in se odpraviš od doma dovolj zgodaj zjutraj, lahko bolj izkoristiš dan in ujameš dopoldansko sonce, ki je predvsem poleti idealno za izletovanje. Tako pridemo do tretjega pomembnega parametra uspešnega izleta… Vreme. Vedno iščemo in lovimo sonce, četudi je bil eden boljših izletov, ki smo jih posneli, defintivno slap Peričnik pri Mojstrani, kjer je takrat močno snežilo in sonca sploh nismo videli pa smo vseeno zelo uživali v beli gorenjski idili. Po drugi strani smo se v Ormož odpeljali dvakrat, ker je prvi dan padal dež in smo želeli kraje prikazati tudi v lepši luči.

Katere tri destinacije so vas do sedaj najbolj presenetile?

Meni (Žanu) je dih najbolj vzela Otlica, kjer je čudovit razgled na celo Vipavsko dolino. Super izlet tako za tiste, ki radi hodite v hribe in boste začeli svojo pot v dolini in se peš povzpeli gor, kot tudi za tiste bolj lene, ki se boste praktično do vrha lahko pripeljali z avtom. Jaku je zelo všeč Škofja Loka. Presenetljivo luškano malo srednjeveško mestece med Selško in Poljansko Soro, polno zgodovine in zanimivih zgodbic. Idealna destinacija za tiste, ki si želijo malce bolj kulturni izlet v bližini Ljubljane. Kristjan pa se je najbolj navdušil nad Prlekijo, nad tamkajšnjimi grički in trtami, ki se vijejo po njih. Na lep sončen dan se tam pokrajina spremeni v pravljične podobe, ki jih najbolj užijemo, če se zgolj usedemo na travo in pustimo, da nas greje sonce ob kozarcu tamkajšnjega vina. Seveda ne smemo pozabiti tudi na dve pokrajini, ki sta raj za kolesarje … Kras, ki se jeseni obarva v vrsto različnih odtenkov rdeče in oranžne, ki jih ni moč videti nikjer drugje v Sloveniji in Goriška Brda, kjer spomladi češnje, trte in dobro vino privabijo veliko turistov – tako domačih, kot tujih.

Kam se boste odpravili naslednjič?

V resnici nimamo narejenega plana za naprej. Ponavadi se odločimo glede na to, kje bo tisti dan najlepše vreme. Imamo pa nekaj idej na zalogi. Tako bo v kratkem verjetno posnet video o ljubljanskem barju, Lipici in Škocjanskih jamah ali pa morda Rupnikova linija od Blegoša proti Golem vrhu.

Kmalu lahko pričakujete nov video, do takrat pa, kot pravijo fantje: “Ne bit bedak, pejt mal na zrak!”.

Foto: Mal na zrak

Preberite še:

Vandraj insider: Odšel na izmenjavo in postal eden najuspešnejših Airbnb gostiteljev na Portugalskem

Popotnik, ki sta mu najdena psička spremenila življenje

Sezona je odprta: Povratni let v Maroko z 66 evrov

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.