Ideja za izlet: Napoleonova pot, Trst in grad Miramar

Trst velja za priljubljeno izletniško točko med Slovenci, ki se tja pogosto odpravijo zgolj po vonj morja in zato, da spijejo kavo ali aperol spritz na enem od slikovitih mestnih trgov. Imamo nekaj idej, kako tak izlet razširiti dlje od slovitega trga Piazza Unità d’Italia. Še prej pa – Napoleonova pot!

Napoleonova pot: sprehajališče z imenitnim razgledom

Panoramska Napoleonova pot, Strada Napoleonica, oziroma Vincentinska cesta (Strada Vicentina) je priljubljeno sprehajališče Tržačanov, ki na dobrih treh kilometrih odpira pogled na Tržaški zaliv. Od tod se vidi tudi na znameniti grad Miramar (do katerega pridemo malo kasneje) in beli vršaci v ozadju. Pot je makadamska in nezahtevna, lahko pa jo začnete na obeh koncih – v Opčinah ali Proseku. Ob poti pri Proseku je tudi priljubljena točka plezalcev, ki svoje spretnosti preverjajo v visoki steni z enim lepših razgledov.

Napoleonova pot odpira pogled na Tržaški zaliv, je makadamska in nezahtevna.

Najlažje jo boste našli tako, da parkirate na velikem parkirišču v Opčinah, na levi strani zadnjega krožišča (iz smeri mejnega prehoda Fernetiči proti Trstu), kakšnih 400 metrov pred obeliskom. Če se je boste lotili iz druge strani, lahko avto pustite na velikem parkirišču tik pred vasjo Prosek.

Lahko se vrnete po isti poti ali naredite podaljšano krožno pot, ki pa je zaradi vzponov bolj razgibana. Vzpnete se lahko na razgledišče Vedetto Italia, mimo svetišča na Vejni (Monte Grisa ali Griža) in se po prijetni stezi CAI spustite nazaj do obeliska. V primeru krožne poti lahko parkirate tudi na primer pri svetišču na Vejni. Lahko pa podaljšate tudi na pot Sentiero Natura, ki vodi vse do čudovitega gradu Miramar, a tudi tu vas čaka veliko stopnic. Več možnosti poti vam kažejo tudi informativne table ob poti, oziroma si jo vnaprej lahko ogledate TU.

Grad Miramar, ki ga vidimo med sprehodom po Napolonovi poti

Openski tramvaj: retro prevozno sredstvo, ki je tudi tržaška turistična znamenitost

Ko prehodite Napolonovo pot, si lahko izlet podaljšate s skokom v Trst. Ena od zabavnih možnosti prevoza iz Opčin v center Trsta je bil že od leta 1902 Openski tramvaj, ki je imel eno od postaj prav tu, blizu obeliska. Žal so ga po nesreči leta 2016 ustavili in trenutno še ne obratuje, se pa kot kaže končno le nekaj premika v to smer. Tramvaj se sicer na svoji petkilometrski poti spusti za 340 metrov, tako da na najstrmejših delih proge deluje kot žična vzpenjača. Svoj čas je tramvaj veljal za prevozno sredstvo premožnejših meščanov, kot edinstven primerek tovrstnega prevoznega sredstva pa še danes velja za turistično znamenitost.

Trst: na aperitivo, čez Kanal, na Veliki trg in mestni grič

Če boste izlet od Napoleonove poti po Trstu podaljšali do gradu Miramar, priporočamo, da greste v Trst kar z avtom. Mi običajno parkiramo ob morju ali na parkirišču za zapornico Molo 4. Čeprav smo v Trst še pred leti hodili po nakupih, danes tja ne gremo več nujno s tem namenom. A le nekaj korakov od omenjenega parkirišča je v stari stavbi pristaniške uprave slavna Mirella, med Slovenci izjemno priljubljena trgovina z ugodnimi oblačili in obutvijo, ki je izkušnja sama zase. Sistem plačevanja je nekaj drugega od tega, kar smo vajeni. Vreče z izbranimi oblačili namreč kar sproti oddajate na pult, kjer dobite svoj listek, z njim pa nato plačate Mirelli Zamarin osebno. Gospa je namreč ikona tega nizkocenovnega modnega kotička, ki je na prvi pogled videti vse drugo kot bleščeča nakupovalna središča. Kljub temu pa, glede na nepopisno gnečo, ki vlada v trgovini, posel teče. A vrnimo se k bolj zgodovinskim znamenitostim …

Za uvod: Veliki kanal, Ponterosso in mogočne cerkve

Na koncu Velikega kanala je trg Sant’Antonio Nuovo s cerkvijo iz leta 1825, ob kanalu pa stoji tudi pravoslavna cerkev svetega Spiridona.

Le streljaj od tam leži Veliki kanal (Canal Grande), ki je bil leta 1700 zgrajen tako, da so ladje lahko tovor raztovarjale v mestu. Tisti, ki ste tu nakupovali v času Jugoslavije, ta del Trsta najbolj poznate po Ponterossu, trgu, ki je ime dobil po (nekoč rdečem) mostu. Na Kanalu so bili nekoč trije dvižni mostovi, po predpisih pobarvani rdeče. Danes so mostovi betonski, v kanal pa lahko zapeljejo le še manjši čolni. Tudi tržnice za ugodne nakupe blaga v takem obsegu ni več. Na nekdanjem rdečem mostu boste opazili tudi kip irskega pisatelja Jamesa Joycea, ki je v Trst prišel leta 1904. Nekaj časa je pisal za italijanski časopis Il Piccolo in tu začel pisati svoj najbolj znani roman Ulikses.

Je že čas za kavo in posladek? Le nekaj korakov stran najdete Pasticcerio La Bomboniera, kjer se je čas že pred stoletji ustavil. Priporočamo rogljič s pistacijevim polnilom in kapučino. Blizu je tudi Narodni dom, ki ga je zasnoval arhitekt Maks Fabiani.

Kapučino in rogljič s pistacijo v Pasticcerii La Bomboniera.

Nato pa po mreži slikovitih uličic nadaljujemo v srce mesta, kjer se pogosto “zatakne” večina izletnikov – proti Velikemu trgu. Na poti prečkamo Trg borze, kjer stoji krasen primer neoklasisistične arhitekture. Na pročelju Stare borze iz začetka 19. stoletja se dvigajo štirje mogočni stebri v dorskem slogu.

Srce mesta Trst: Piazza Unità d’Italia ali Veliki trg

Še nekaj korakov stran se končno odpre Trg italijanske enotnosti – Piazza Unità d’Italia (tudi Veliki trg). Veljal naj bi za največji mestni trg s pogledom na morje v Evropi. Na trgu najdete številne imenitne palače. Tista, ki v celoti gleda na morje, je Občinska palača. Na njej stoji stolp z uro in zvonom, na kateri bijeta Mihec in Jakec. Pred njo je Mazzolenijeva fontana štirih (takrat poznanih) celin z njihovimi najbolj značilnimi živalmi. Piramido sestavljajo kraški kamni, iz katerih teče voda. Prvotno so jo postavili 1751 kot zaključek mestnega vodovoda, ki ga je na podlagi rimske kanalizacije dala zgraditi Marija Terezija.

Na Velikem trgu (Piazza Unità) je Občinska palača s stolpom z uro in zvonom, na kateri bijeta Mihec in Jakec, pred njo pa Mazzolenijeva fontana.

Na eni strani trga so tudi palače Pitteri, Vanoli in Lloyd, na drugi pa Modello, Stratti in vladna palača. Eden najbolj fotogeničnih lokalov trga, kjer se tudi Slovenci radi ustavijo na aperitivu – aperol spritzu s prigrizki – je Caffè degli Specchi. V tržaškem pristanišču se pogosto priveže tudi kakšna mogočna križarka, ki jo lahko vidite precej od blizu.

Od rimskega amfieteatra do gradu z razgledom na Trst

.

Le 500 metrov sprehoda od Velikega trga najdete rimski amfiteater – Teatro Romano.

Zanimiva znamenitost sredi mesta so tudi ostanki rimskega amfiteatra (Teatro Romano) iz 1. stoletja našega štetja. Od Velikega trga je oddaljen le 500 metrov sprehoda. Od tod pa priporočamo, da se povzpnete še na Grad svetega Justa (Castello di san Giusto). Na griču vas pričakajo katerala, grad, muzej in krasen razgled na mesto. Z griča se nato spustite po drugi poti, na koncu parka pri obelisku, ki so ga leta 1938 postavili ob Mussolinijevem obisku. Dolgo stopnišče Scala dei Giganti se spusti do trga Goldoni. V bližini je tudi pokrita tržnica in ob njej pekarnica Charlotte, kjer imate še eno možnost za rogljič s pistacijevim polnilom.

Mogočno stopnišče Scala dei Giganti, ki iz trga Goldoni vodi na Grad sv. Justa.

Kam na pico? Če ste že na tem delu mesta, se sprehodite še do Viale Venti Settembre, z drevoredom ohlajene ulice, kjer je kup kavarn in trgovinic. Na tem koncu imajo odlično napolitansko pico v L’ Antica Pizzeria da Michele in San Genna’. Če boste ostali nekje ob morju, pa lahko preiskusite Assaje, picerijo, ki je sodeč po Instagramu očitno precej priljubljena med slovenskimi izletniki. Poleg dobrih pic je njihova uspešnica tudi tiramisu, ki ga postrežejo kar v kafetieri. Ljubitelji mesnin pa ste zagotovo že slišali za Buffet da Pepi. Vsekakor zaupajte svojemu nosu in poiščite kaj po svojem okusu, izbire je veliko.

Pica in aperol spritz v Assaje

Če bi nekaj italijanskih dobrot radi odnesli tudi domov, skočite še ob pristanišče, v pokrito tržnico italijanskih dobrot Eataly. Izbira je pestra, cene nekoliko višje. Za cenejše dobrote pa zavijte kar v kakšnega od njihovih supermarketov – na poti domov imate v Opčinah tik pred mejo na primer Conad.

Do belega gradu Miramar in skozi njegove krasne vrtove

Od mestnega jedra Trsta do gradu Miramar vas loči le slabih 15 minut vožnje. Parkirna mesta so ob morju, ob cesti, ki vodi do gradu, pa tudi tik ob njem, od vaše sreče in gneče tisti dan je odvisno, kako blizu ga boste našli.

Grad Miramar – v prevodu pomeni pogled na morje

Castello di Miramare (v prevodu: pogled na morje) je osupljiv bel grad, ki počiva na pečini nad morjem. Je mešanica gotskih, srednjeveških in renesančnih elementov. Zase in svojo ženo Šarloto Belgijsko ga je dal zgraditi princ Ferdinand Maksimilijan Habsburški. V pritličju si lahko ogledate njune zasebne prostore, še bolj zanimiva pa je zunanjost. Poleg mogočnih stopnišč ob zalivu ima namreč krasne vrtove z redkimi eksotičnimi rastlinami, ki jih je Ferdinand Maksimilijan prinesel s svojih potovanj. Vsekakor se sprehodite tudi po njih!

Tako, to je le nekaj idej, kaj vse lahko počnete na tem delu Italije, le streljaj od slovenske meje. Vse zgoraj omenjeno je za en sam dan morda preveč ambiciozen načrt, zato izluščite zase najzanimivejše ali pa izlet razdelite na več dni. Ti kraji vsekakor skrivajo še kup znamenitosti in okusov, ki so vredni pozornosti in jih tokrat nismo uspeli omeniti, a navdiha vam ne bo zmanjkalo.

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Slikovit enodnevni izlet v Italijo: Čedad, Videm in Palmanova

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih nastanitvenih ponudb!

5 top sankališč v Sloveniji: Kam na sankanje z otroki?

Sankanje je odlična zimska aktivnost za družine, saj je zabavna, enostavna in varna. V Sloveniji boste našli veliko krajev primernih sankanje. Od majhnih hribčkov v naselju do organiziranih večjih sankališč  Tukaj pa je seznam petih najboljših destinacij za sankanje z otroki v Sloveniji:

Kranjska Gora

Ta gorska vas je znana po svojih smučarskih progah, pa tudi po sankališču. Sankališče je prilagojeno za otroke in ločeno od smučišča. Po dnevu sankanja ali vmes, za odmor, se družine lahko sprostijo na enem od bazenov v kranjskogorskih hotelih, se okrepčajo v eni od številnih gostiln ali pa se sprehodijo do Zelencev, jezera Jasna ali Planice in Tamarja. To bo popolno sankanje z otroki!

Mariborsko Pohorje

Smučarski center Pohorje se nahaja v bližini mesta Maribor in je super izbira tudi kot sankališče. Od manj zahtevnih do daljših prog, boste na Pohorju našli sankališče, ki bo primerno za vas. Ne pozabite na sprehod po centru Maribora za piko na i sankaškemu dnevu.

Kope

Kope se nahajajo v bližini mesta Celje in so ena od najbolj priljubljenih destinacij za zimske športe v Sloveniji. Ta smučarski center ponuja več kot 30 km smučarskih prog za vse ravni znanja, od začetnikov do naprednih smučarjev. Prav tako ponuja tudi sankališče, kjer se lahko družine sprostijo in se zabavajo. V bližini smučarskega centra se nahajajo tudi različne restavracije in bari, kjer lahko družine kaj dobrega pojedo in se sprostijo po dnevu na snegu.

Cerkno

Smučarski center Cerkno je znan po svojih modernih napravah in kvalitetnih smučarskih progah. Obstaja več smučarskih prog, ki so prilagojene za otroke, kot tudi tečaji smučanja. Hkrati pa se v Cerknem lahko cela družina zabava na sankanju.

Rogla

Poleg čudovitega smučišča, vas bodo navdušile toplice, spa in wellness center, ki so na voljo v bližini. Rogla je s svojo dodatno ponudbo idealna destinacija za zimski družinski izlet. Družine lahko uživajo v smučanju, sankanju, pohodništvu in se sprostijo v termalnih kopelih ali spa centru. Na Rogli se vsako leto odvijajo tudi različni športni dogodki, kot so tekmovanja v smučanju, tek na smučeh, tekmovanja v sankanju, ….  Za družine, ki želijo doživeti nekaj več, je to idealna priložnost, da se pridružijo živahnemu vzdušju.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Ideja za zimski izlet z otroki: Belopeška jezera

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Ideja za izlet: Gradec, vse to skriva mesto ob reki Muri

Gradec je drugo največje avstrijsko mesto, ki leži ob reki Muri. Njegovo zgodovinsko staro mestno jedro je od leta 1999 uvrščeno na UNESCO seznam svetovne kulturne dediščine, všeč pa vam bo sožitje arhitekturnih slogov iz različnih obdobij.

Gradec je prestolnica avstrijske Štajerske in je od Maribora oddaljen le 60 kilometrov. Številni Slovenci so v njegovo smer podajajo zaradi nakupovalnega središča Shopping City Seiersberg, kjer je več kot 200 trgovin. Pa vendar je poleg dnevnih izletov po nakupih gotovo primeren tudi za vikend izlet, v katerem lahko to prikupno staro mestno središče dodobra raziščete, se izgubite med uličicami, dobro jeste in obiščete kup zanimivih kotičkov.

Na Grajski hrib in do hiše umetnosti

Povzpnite se na Grajski hrib (Schlossberg) in si oglejte urni stolp, ki velja za stari simbol mesta. Eden od zanimivih, a precej mlajših simbolov mesta, ki vam bo zagotovo padel v oči zaradi svoje drugačnosti, je Kunsthaus ali hiša umetnosti. Tam stoji od leta 2003, njegova kontemporarna arhitektura pa zagotovo izstopa od vsega, kar mu stoji blizu. Med sprehodom po mestu boste čez reko zagledali tudi Otok na Muri (Murinsel). Ta je bil sprva mišljen kot začasni projekt evropske kulturne prestolnice 2003. A to zanimivo jekleno konstrukcijo lahko tam vidite še danes.

Gradec goji ljubezen do zgodovine 

Sprehajanje po starem mestnem jedru Gradca je prijetno predvsem po zaslugi dejstva, da so znamenitosti večinoma le lučaj oddaljene druga od druge. Krožni sprehod boste doživeli kot sproščujoče potovanje skozi pretekla stoletja. Gradec se za svoj pridih sproščenega juga lahko zahvali predvsem izvrstnim arhitektom tistega časa.

Priporočamo za ogled: ulica Herrengasse, Landhaus (Deželna hiša) z renesančnim notranjim dvoriščem, Gemaltes Haus (poslikana fasada palače), katedrala, mavzolej, spiralasto stopnišče, mestni park, dvorec Eggenberg.

V Gradec za en dan ali več

V Gradcu imate tudi pestro izbiro nastanitev. Nekaj ugodnih lahko najdete tudi v Megabon ponudbah – klik.

Ljubezen do umetnosti in kulture  

Kultura je zapisana tako rekoč v genih mesta Gradec. Že od nekdaj, predvsem pa od leta 2003, mesto zavzeto in z močno voljo opozarja nase.

Ljubezen do uživanja življenja

Gradec je prestolnica užitkov. Prebivalci Gradca imajo že prirojeno ljubezen do uživanja življenja: v najstarejši kuharski knjigi mesta Gradec – prvi tiskani kuharici avtorice Katharine Prato – je bilo že leta 1858 zapisanih veliko odličnih receptov.

Foto: Graztourismus.at

PREBERITE ŠE: Blatno jezero in Budimpešta: poletje ob madžarskem “morju”

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Gurmanski skok v Sarajevo na “čevape” in baklavo

Sarajevo, ena izmed priljubljenih balkanskih prestolnic je vabljiva za ljubitelje balkanskih specialitet, ležernega posedanja ob kavi, rakiji in vonju tobaka, starinskih bazarjev in vrveža v starem mestnem jedru, ki je prežeto z otožno zgodovino, ki počasi stopa iz svoje sence.

Na čevapčiče, burek, pite, baklave in rakijo

Sarajevo je ob težki zgodovini vedno bolj pestra destinacija za turiste, ki jih v bosansko prestolnico privabi vonj po slavnih čevapčičih, mastnem in tolažilnem bureku, pitah in baklavah, pa vonj po tobaku in šiši ter oster duh prave rakije, žganja, ki razkuži praktično vse. Mimogrede, če imate radi pravo dišečo bosansko kavo, si v eni od uličnih trgovinic kupite bakreno džezvico – ker so suvenirji lahko tudi uporabni!

Na sprehod po Baščaršiji

Sprehodite se po znameniti Baščaršiji, zavijte v starinski bazar in v labirint tlakovanih uličic, polnih trgovin z vsem mogočim in si končno kupite tisto pravo bakreno džezvo. Na sredini mestnega trga stoji vodnjak Sebilj. V preteklosti je tu stal mož, ki je iz njega zajemal vodo ter jo brez plačila nudil žejnim mimoidočim. Danes se ideali vodnjaka ohranjajo pri življenju tako, da lahko kdorkoli pije iz njegovih pip.

Sprehodite se še do Svrzine kuće ter Principovega mostu, ogleda vredni pa so tudi mošeja Gazi Husrev-bega iz 16. stoletja, Careva džamija z medreso in arkadnim dvoriščem ter kupolasto streho, stara pravoslavno cerkev in Univerzitetna knjižnica. Čudovit razgled nad mesto boste našli, če se povzpnete na ostanke trdnjave nad mestom – če počakate na večer, ko pade mrak, bo mesto zaživelo v osvetljenih uličicah.

Kje prespati? Pestro ponudbo hotelov v Sarajevu – tudi petzvezdičnih – najdete TUKAJ.

Izlet lahko podaljšate še do Mostarja, navdušenci nad zimskimi športi pa zavijte še na Jahorino!

PREBERITE ŠE:

– Kaj početi v Sarajevu?

Vandraj insider: Slovenka, ki v BiH študira igro in ve, kje v Sarajevu najdete najboljšo kavo in ‘čevape’

Bosna na dlani: Lepote BiH, ki vas bodo navdušile in osupnile

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Slovenski par, ki z 31-letnim defenderjem lovi neverjetne dogodivščine #INTERVJU

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

V Pordenone na cvetlični sejem, v šoping in na kulinarično razvajanje

Vsak ljubitelj cvetlic mora vsaj enkrat v življenju obiskati cvetlični sejem v italijanskem mestu Pordenone!

Cvetlični sejem Pordenone

Cvetlični sejem Pordenone je ena od pomembnejših prireditev na tem delu Evrope in vsako leto privabi veliko število strokovnjakov in ljubiteljev cvetja iz vsega sveta. Obiskovalci se lahko sprehodijo skozi paviljone z domišljeno rastlinsko scenografijo: gaje, tropske nasade, angleške parke in podobno. Na sejmu predstavljajo novosti in nove modne smernice na področju urejanja in oblikovanja vrtov.

Na razstavi poteka tudi prodaja semen, čebulic, gomoljev, sadik najrazličnejših rastlin, lončnic sobnih in vrtnih rastlin, rezanega cvetja, orodja za obdelovanje in zalivanje, opreme za vrtove, parke in terase, strokovno literaturo o vrtnarjenju in gojenju rastlin.

Pordenona in Tiare Shopping

Izlet na sejem morate izkoristiti tudi za sprehod po mestnem jedru Pordenona, ki leži ob reki Noncello. Sprehodite se po ulici Corso Vittorio Emanuele II. in si oglejte mestno hišo, cerkev nekdanjega frančiškanskega samostana in cerkev sv. Jurija, ki se ponaša z mogočnim zvonikom.

Na poti domov pa se ustavite še v nakupovalnem središču Tiare Shopping, ki se ponaša s številnimi trgovinami.

Novost za 2024: Spremljevalni sejem Cucinare

Novost letošnjega sejma je, da bo ob sejmu Ortogiardino tudi spremljevalni sejem Cucinare, kjer boste lahko okusili in kupili najboljše italijanske prehrambne izdelke v novih prostorih sejmišča. Predstavili se vam bodo vrhunski ponudniki kulinaričnih dobrot, vinarji, pivovarji… Sejem bo popestril prireditveni prostor s show cookingom, degustacijami in srečanji s kuharskimi mojstri.

Bi na tak izlet odšli organizirano, z avtobusnim prevozom?
Preverite ponudbo TUKAJ!

 

Foto: Megabon

PREBERITE ŠE: Odkrijte barvito italijansko tradicijo: Beneški karneval 2024

Za več ugodnih ponudb za oddih pri naših sosedih, sledite tej povezavi. 

Ideja za izlet: Raziskovanje jeseni v čarobnem Hallstattu

Če razmišljate o romantičnem jesenskem izletu, je slikovito mestece Hallstatt v Avstriji destinacija, ki bo izpolnila vsa vaša pričakovanja.

Z idilično lego ob jezeru Hallstättersee in s slikovitimi gorami Dachstein, je mestece Hallstatt v AVstriji prava oaza miru in naravne lepote. Pravljične hišice ob jezeru, naravna lepota gorskega sveta, zanimive kulturne znamenitosti in kulinarični užitki bodo pomenili nepozaben izlet, ki vas bo očaral.

Hallstatt in naravne lepote

  1. Jezero Hallstättersee: Jesen se v vsej svoji veličini odrazi na jezeru Hallstättersee, ki se obarva v tople odtenke rdeče, oranžne in rumene barve. Sprehodite se ob jezeru in opazujte okolico.
  2. Razgledna točka Hallstatt Skywalk: Po vzponu na razgledno točko Skywalk vas bo osupnil panoramski pogled na mesto, jezero in okoliške gore.
  3. Narodni park Dachstein: Odpravite se na izlet v narodni park Dachstein, ki ponuja številne pohodniške poti, primerne za raziskovanje jesenskega gozda.

Kulturno Doživetje

  1. Muzej solnega rudarstva v Hallstattu: Spoznajte zgodovino rudarjenja, ki je močno zaznamovala to območje. Muzej ponuja zanimive eksponate in prikaze, kako so nekoč izkopavali sol v teh predelih.
  2. Kostno pokopališče v Hallstattu: Poleg jezera in najstarejšega rudnika soli na svetu, je ena največjih znamenitosti mesteca tudi izrazito nenavadno pokopališče. Zbirka lobanj z napisanim imenom pokojnika, poklicem in datumom smrti je na ogled v tamkajšnji kapeli.

Kulinarično Razvajanje

  1. Številne restavracije in lokalne gostilne: Nekaj najbolj priznanih: Zum Salzbaron, Rudolfsturm, Pizzeria Kegelbahn, Braugasthof am Hallstattersee in Marktbeisl Zur Ruth.
  2. Kavarna in pekarna Konditorei: Poskusite avstrijske sladice, kot je štrudelj, in si privoščite toplo kavo v prijetnem ambientu.

 

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Ideja za jesenski izlet med vinogradi: Prečudoviti Jeruzalem

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ideja za jesenski izlet med vinogradi: Prečudoviti Jeruzalem

Jesenski sprehod med trtami, okušanje prleških dobrot in slikoviti razgledi. Legenda pravi, da so se križarji na poti v Sveto deželo ustavili na najlepšem hribu, kar so jih videli, da bi si odpočili. Sprejeli so jih gostoljubni domačini, ki so jim ponudili božansko dobro vino, in križarji so se odločili, da ostanejo kar tam, kraj pa poimenovali za svoj Jeruzalem. Tudi vam bo zlezel po kožo!

Jeruzalem je slikovita vasica, ki je nastala okrog Marijine cerkve iz leta 1652. V njej najdete podobo matere božje, za katero pravijo, da so jo križarji prinesli seboj. Celotno območje pa je postalo sinonim za vrhunsko vino in čudovito pokrajino. Ne gre zgolj za vinsko regijo, ampak tudi kulturno bogat kraj, ki privablja ljubitelje narave in brezčasne romantike.

Jeruzalem: Kako do tja in kje parkirati?

Že sama vožnja do cilja bo zgodba zase. Ko se iz Ormoža dvignete na gričevje polno vinogradov, vam bo na vsakem ovinku zastal dih. Ustavite se in vdihnite pokrajino, ki ji pravijo tudi “slovenska Toskana”. A je v resnici še lepša. Sledite znakom za dvorec Jeruzalem, kjer boste našli manjše parkirišče.

Kaj početi v Jeruzalemu?

Dvorec Jeruzalem in Marijina cerkev

Sprehodite se skozi dvorišče dvorca Jeruzalem in vstopite v majhno Marijino cerkev. Cerkev je bila zgrajena v 1652, poimenovali so jo po podobi Žalostne Matere božje (original bi naj prinesli križarji ali romarji iz Jeruzalema v 13. stoletju), ki je na glavnem oltarju. Na desnem stranskem oltarju je slika papeža Urbana II., začetnika križarskih pohodov. Sprehod nadaljujte po botaničnem vrtu, ki nudi tudi čudovite razglede na vinograde. Za piko na i si privoščite kozarček lokalnega vina, ki ga izberite v vinski kleti.

Raziskovanje vinogradov in vinskih poti

Jesen je idealen čas za sprehod po vinogradih, ko se trte obarvajo v rdeče in oranžne odtenke. V Jeruzalemu boste našli številne poti, ki vas vodijo skozi slikovite vinograde, medtem ko uživate v svežem jesenskem zraku. Ne pozabite poiskati tudi kakšnega klopotca.

Kulinarično razvajanje in degustacija vina

Eden izmed glavnih razlogov za obisk Jeruzalema so tudi njegova vrhunska vina. Regija je znana po avtohtonem vinu, imenovanem “Šipon”. V vinarijah in kleteh, ki se razprostirajo po hribih, lahko degustirate široko paleto vin, ki jih pridelujejo z ljubeznijo in strastjo. Priporočamo sprehod do zidanice Malek, kjer boste lahko poskusili izvrstna vina in tradicionalne jedi iz regije.

Obisk Jeruzalema ne bi bil popoln brez kulinaričnih užitkov. Lokalne restavracije in gostišča ponujajo tradicionalne jedi, pripravljene z lokalnimi sestavinami. Ne pozabite poskusiti kulinaričnih dobrot, kot so prleška gibanica, tunka, bučno olje in druge jedi iz te regije. Eno od dobrih idej za kosilo najdete na TEJ povezavi.

Spa resort in zmenek s fičkom

Za piko na i se lahko ustavite v Spa resortu Sibon, kjer se lahko potopite v spa izkušnjo z neprimerljivimi razgledi. Več o resortu TUKAJ. Ali pa se odločite za piknik s fičkom. Več o tej zanimivi izkušnji najdete na TEJ povezavi.

Jesenski izlet v Jeruzalem bo nepozabna izkušnja za vse ljubitelje vina, narave in kulture. To območje vabi obiskovalce, da odkrijejo njegovo čarobno pokrajino, okusijo vrhunska vina ter se poglobijo v bogato zgodovino in kulinarično izročilo Prekmurja. Ne glede na to, ali ste strasten enolog, ljubitelj narave ali zgolj želite pobegniti iz vsakdanjega vrveža, bo Jeruzalem izpolnil vaša pričakovanja.

 

Foto: Shutterstock, Anja Oman

PREBERITE ŠE: Morje, kulinarika in wellness: Kako dobro poznate Kvarner?

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ideja za izlet: Prlekija in 20. tradicionalni praznik buč

To je ideja za čudovit izlet v Prlekijo in na 20. tradicionalni praznik buč. Ta bo letos v Središču ob Dravi potekal v soboto, 16. septembra 2023 od 10. do 14. ure.

Zakaj v Prlekijo?

Prlekija je gričevnata pokrajina med Dravo in Muro, ki vsakega obiskovalca navduši z zgodovino, kulturo, naravnimi danostmi in hudomušnostjo prebivalcev. Znana je po vinorodnih območjih Jeruzalema in osrčju pokrajine Ljutomeru. Prleki o sebi pravijo takole: “Prleki so domiselni in se radi pošalijo na lasten račun, še raje pa zbadajo soseda.” Živahnost razgibane pokrajine in hudomušnost njenih prebivalcev je tisto, kar Prlekijo postavlja na sam vrh zanimivih slovenskih destinacij vrednih obiska. Če je še niste obiskali, le na pot in slišali boste: “Denok si priša!” ali “Končno si prišel!”

Kaj videti v Prlekiji?

Ko boste obiskali Prlekijo, vas čaka ogromno čudovitih poti, kjer se lahko sprehajate med vinogradi in uživate v razgledih na čudovito pokrajino. Prlekija je fantastična izbira tudi za kolesarje. Kakorkoli se je boste lotili, ne pozabite obiskati Mlina na Muri v Veržeju, Otoka ljubezni v Ižakovcih, Ljutomera – središča Prlekije in Jeruzalema – nebeškega kraja. Absolutno pa se nekje ustavite in poskusite njihovo božansko vino in lokalno hrano.

Za popestritev izleta: 20. tradicionalni praznik buč

20. tradicionalni praznik buč v Središču ob Dravi bo letos potekal v soboto, 16. septembra 2023 od 10. do 14. ure. Dogajanje se bo vrtelo okoli tekmovanja v kuhanju bučnega golaža in razstave srediških literatov. Za obiskovalce bo kuhala tudi Brina Robinik Kobal iz Masterchefa 2023, prav tako bo na dogodku potekala likovna delavnica za otroke. Vrhunec dogodka bo 20 metrska bučna rulada velikanka. Prvič v zgodovini praznika buč bodo namreč razrezali 20 metrsko bučno rulado velikanko in jo razdelili med obiskovalce. Celoten program najdete TUKAJ.

PREBERITE ŠE: Ideja za septembrski oddih: Pobeg na sanjska Plitviška jezera

Foto: Shutterstock, Vandraj

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ste vedeli, da lahko v Sloveniji vidite prave Dinozavrove stopinje?!?

Idrija, slikovito mesto z bogato zgodovino, ponuja obiskovalcem edinstvene naravne in kulturne znamenitosti. Vsi najprej pomislimo na idrijsko čipko in žlikrofe, ampak med številnimi zanimivostmi izstopata še dve posebni destinaciji – Dinozavrove stopinje in Tomaževa miza.

Idrija je majhno mesto, znano predvsem po svoji svetovno znani dediščini živega srebra, a ponuja veliko več kot to. Obkrožena z zelenimi hribi in neokrnjeno naravo, Idrija navdušuje obiskovalce z edinstvenimi naravnimi znamenitostmi in slikovitimi kotički. Zagotovo si niste mislili, da prav v Idriji najdete Dinozavrove stopinje? S pestrim naborom možnosti za raziskovanje, tako kulturnega kot naravnega, je Idrija popolna destinacija za vse, ki iščejo nekaj posebnega in avtentičnega.

Dinozavrove stopinje

Dinozavrove stopinje, ki jih najdemo v bližini mesta Idrije, so ena izmed najbolj zanimivih geoloških znamenitosti v Sloveniji. Gre za odtis stopinje dinozavra, ki je živel pred več kot 150 milijoni let. Začetek izleta do stopinje je na parkirišču v vasici Žirovnica, od koder sledite markirani poti, ki vas popelje skozi slikovito podeželje. Ko dosežete lokacijo stopinje, boste lahko občudovali edinstveno naravno dediščino, ki povezuje sodobni svet s pradavnino.

Tomaževa miza

Po obisku Dinozavrove stopinje se podajte na izlet do Tomaževe mize. To je osupljiva naravna formacija, ki spominja na ogromno mizo, postavljeno na vrhu hriba. Tomaževa miza se nahaja v neposredni bližini Idrije in jo lahko dosežete s kratko pohodniško potjo. Ob vzponu na hrib boste občudovali prekrasne razglede na okoliške hribe in doline. Na vrhu vas bo dočakalo čarobno prizorišče, kjer se lahko spočijete in uživate v naravi.

Ohranjanje Naravne Dedščine: Med obiskom Dinozavrove stopinje in Tomaževe mize se vedno zavedajte pomembnosti ohranjanja naravne dediščine. Spoštujte označene poti in smernice, ki so namenjene ohranjanju teh dragocenih krajev za prihodnje generacije.

 

Izlet v Idrijo, kjer si izletniki ogledajo Dinozavrovo stopinjo in Tomaževo mizo, je nepozabna izkušnja, ki združuje arheološko zanimivost s čudovitimi razgledi in naravno lepoto. S pravilno pripravo, spoštovanjem narave in možnostjo vodenega izleta boste zagotovo ustvarili nepozabne spomine na vašo avanturo.

 

PREBERITE ŠE: Idrija niso samo čipka in žlikrofi: To je 10 odličnih razlogov, zakaj tja na izlet

Foto: Shuttestock

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

 

Koruzni labirint blizu Ljubljane, po katerem se lahko izgubite (in vas nihče ne preganja)

Polja koruze, ki zaplapola v poletnih dneh, so za marsikoga vabljiva. V prvi vrsti morda res za to, da si “narabuta” kakšen koruzni storž in ga speče na ognju, a imamo boljšo idejo. Blizu Ljubljane stoji koruzno polje, iz katerega vas nihče ne bo pregnal, ampak vas bodo celo povabili, da se v njem izgubite. Bi šli v koruzni labirint?

Niti ta koruzni labirint sicer ni namenjen temu, da si v njem naberete večerjo, ampak v prvi vrsti zabavi! Najdete ga v Krtini. Čeprav se radi pošalijo, da so koruzni labirint izdelali vesoljci, je ta plod človeške ustvarjalnosti. Idejni vodja projekta je Luka Kastelic, ki že od leta 2011 postavlja labirinte v Sloveniji.

Koruzni labirint, v katerega so “vesoljci” zarezali zanimive podobe

Letos je motiv koruznega labirinta Krtina Vesolje, saj je tako skrivnostno in razburljivo za raziskovanje kot labirinti. Ideja za motiv vesolja je nastala že pred leti. Ustvarjalci so ga poimenovali Koruzno vesolje. Sestavni deli so podobe astronavta, vesoljske ladje, rakete, planeta saturna, lune in zvezde.

Labirint, velik za 6 nogometnih igrišč!

V Koruznem vesolju, velikem za 6 nogometnih igrišč, preživite čas kot pravi vesoljni popotnik. Na vas čaka 15 zabavno poučnih točk, veliko točk je prav posebej namenjenih spoznavanju vesolja, nekaj točk pa je tudi skritih, neoznačenih na zemljevidu. S pomočjo zemljevida se odpravite v Koruzno vesolje, poiščete označene točke, izpolnite geslo in se tako potegujete za sodelovanje v jesenskem nagradnem žrebu. Preizkusite svojo spretnost in logično razmišljanje ter se zabavajte ob iskanju skritih poti, reševanju uganke in uživanju v čudovitem razgledu iz velikega mostu sredi koruznega polja na okoliško naravo.

Koruzni labirint Krtina ima dva vhoda in dva izhoda, sredi labirinta je velik most, z razgledom na celoten labirint, v senci koruze najdete koruzni bar, kjer lahko posedite in se osvežite, pa tudi koruzno plažo in še veliko kotičkov za raziskovanje. Ne glede na to, ali ste mladi ali mladi po srcu, Koruzni labirint Krtina je idealna atrakcija za družinsko zabavo, izlet s prijatelji ali romantični izlet v paru.

Parkirišče? Je!

Poskrbljeno je za veliko parkirišče, sanitarije in Wi-fi povezavo, predvsem pa za zabavo.

Za vse dogodivščine željne je labirint odprt v mesecu juliju in avgustu vsak dan med 9. in 20. uro. V labirintu je plačilo možno samo z bančno kartico, cenik najdete TU. Prek spleta pa lahko kupite tudi darilno kartico. V Koruznem vesolju lahko preživite čas kot pravi  vesoljni popotnik vse do pozne jeseni, lahko praznujete rojstni dan ali se udeležite team buildinga. V zadnjem tednu oktobra pa pripravljajo Noči čarovnic ali Halloweek, kjer bodo ponovno strašili na strašno zabaven način.

Foto: Koruzni labirint Krtina

PREBERITE ŠE: Slovensko-ameriška družina, ki se je iz sončne Kalifornije preselila na dolenjsko podeželje #INTERVJU

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.