Ptuj in Ljubljana: Mesti, ki gresta Britancem težko z jezika

Kako pogosto ste se nasmejali tujcem, ko so poskušali izgovoriti ime našega glavnega mesta in drugih priljubljenih turističnih krajev? Priznamo, ni jim lahko.

Britanski Daily Mail je pred kratkim objavil lestvico krajev, s katerimi imajo Britanci pri izgovorjavi največ težav. Kot kaže, se je na prvem mestu znašel Ptuj! Kar 92 odstotkov vprašanih je ime našega najstarejšega mesta izgovorilo napačno. A to ni edini slovenski kraj, ki Britancem povzroča sive lase. Na osmem mestu zanje najtežje izgovorljivih mest je tudi Ljubljana.

Kako so se na rezultate raziskave odzvali na Zavodu za turizem Ptuj, preverite v spodnjem promocijske videu.

V raziskavi, ki jo je izvedla turistična agencija Bolsover, je sodelovalo 2000 vprašanih. Izkazalo se je tudi, da je za Britance, kar se tiče jezikov, najtežja grščina, takoj za njo pa je slovenščina. Sledijo švedščina, nizozemščina in hrvaščina.

Na drugo mesto med najtežje pravilno izgovorljivimi mesti se je uvrstil portugalski Guimaraes (tega je napačno izgovorilo 88 odstotkov vprašanih), sledijo hrvaška Rijeka (84 odstotkov), makedonska prestolnica Skopje (80 odstotkov), Oaxaca v Mehiki (76 odstotkov), Sitges v Španiji (72 odstotkov), Bloemfontein v Južni Afriki (65 odstotkov) in Ljubljana (61 odstotkov).

V raziskavi so poleg napačno izgovorjenih mest ugotavljali tudi, kako Britanci izgovarjajo znamenitosti in tradicionalne jedi.

Med znamenitostmi se je na vrh uvrstil islandski vulkan Eyjafjallajökull. Pravilno sta ga izgovorila le dva odstotka vprašanih! Sledijo reka Chao Phraya v Bangkoku (težave za 74 odstotkov), Park Güell v Barceloni (68 odstotkov), ulica Khaosan v Bangkoku (57 odstotkov), stolpnica Burj Khalifa v Dubaju (55 odstotkov), Sagrada Familia v Barceloni (53 odstotkov), Machu Picchu v Peruju (48 odstotkov), Arc de Triomphe, oziroma Slavolok zmage v Parizu (45 odstotkov), muzej Louvre v Parizu (37 odstotkov) in Le tour Eiffel, torej Eifflov stolp v Parizu (35 odstotkov).

S čim si Britanci pomagajo pri izgovorjavi najtežjih krajev s seznama? S spodnjim slovarčkom:

 1. Ptuj – P-too-ee
 2. Guimaraes – Gi-mareiz
 3. Rijeka – Re-yeh-kah
 4. Skopje – Skohp-ee-ay
 5. Oaxaca – Waa-haa-kuh
 6. Sitges – Seet-chehs
 7. Bloemfontein – Bloom-fun-tayne
 8. Ljubljana – Loob-lee-yah-nah
 9. Gstaad – Shtahd
 10. Taormina – Ta-or-mina
 11. Llanelli – La-neth-lee
 12. Wroclaw – Vrot-slav
 13. Lesotho – Luh- soo-too
 14. Tijuana – Ti-waa-nuh
 15. Taipei – Ty-pay

Foto: Maja Fister
Video: YouTube

Glamping na Ptuju, kjer spite v vinskem sodu!

Kaj pa, če bi si tokratni oddih po Sloveniji privoščili ob kozarcu rujne domače kapljice? Na primer kar v vinskem sodu na Ptuju!

Vinski glamping na Ptuju: Dve nočitvi s polpenzionom za dve osebi le 128 evrov! (PONUDBO PREVERITE TUKAJ)

V Termah Ptuj najdete glamping Vinsko vas, kjer ponujajo prav posebno izkušnjo bivanja v velikih sodih za vino, ki zagotavljajo udobje hotelske sobe na prostem. V skladu z bogato vinsko tradicijo vinogradništva na Ptuju, vas tam pričaka 9 vinskih sodov, ki so predelani v prikupna prenočišča za dve osebi na sod. Osem sodov je torej namenjenih spanju, deveti pa je v resnici finska savna.

Glamping pod avtohtono vinsko trto pa seveda ne bi bil vreden svojega imena, če ob njem ne bi srkali domače kapljice, všeč pa vam bo tudi tamkajšnja kulinarika. Na Ptuju se lahko sproščate tudi v njihovih wellness centrih ali adrenalin po žilah poženete v velikem vodnem parku v Termah.

Foto: Sava-camping.com

PREBERITE ŠE:

Ideja za izlet: Z nihalko v wellness na Golte za le 19 evrov

Vikend izlet na Ptuj: adrenalinske in gurmanske dogodivščine (in kupon za -50% na nastanitev)

Vikend je pred vrati! Naša ekipa tokrat priporoča oddih na Ptuju, ki v svojem romantičnem mestnem jedru in razgibani okolici skriva veliko več, kot bi si mislili. Eno najstarejših mest v regiji je čudovita kulisa mnogih poletnih kulturnih dogodkov, platforma za adrenalinske in športne aktivnosti, na Ptuju pa najdemo celo – morje!

Preberi več

Izbira bo težka! Ptuj vabi s tremi festivali

Na Ptuju bodo to poletje trije festivali, zaradi katerih je vredno razmisliti o obisku najstarejšega slovenskega mesta. Poletje na Ptuju bo namreč vroče, ne le zaradi stopinj, temveč tudi dogajanja. Med srednjeveškimi stavbami in rimskimi spomeniki se odvijajo trije mednarodno uveljavljeni festivali in mnogi drugi glasbeni dogodki. Ptuj je to poletje vrelišče kulturnega dogajanja.

Glede na zanimanje lahko izbereš sebi najljubši razlog za obisk Ptuja:

Festival sodobne umetnosti Art Stays – še do 16. julija
Mednarodni glasbeni festival Arsana – 22. – 30. julij
Dneve poezije in vina – 24. – 27. avgust

ptuj_shutterstock_253818919

Kaj si lahko obetate od poletja z besedami organizatorjev

»Trgi in stavbe najstarejšega slovenskega mesta bodo tudi letos prizorišče razstav, performansov, delavnic, koncertov, kino projekcij in drugih dogodkov z najaktualnejšo mednarodno produkcijo sodobne, predvsem vizualne umetnosti. Ljubiteljem umetnosti to poletje na Ptuju torej zagotovo ne bo dolgčas. Ne zamudite,« vabi Jernej Forbici, umetniški vodja festivala sodobne umetnosti Art Stays.

Umetniški direktor glasbenega festivala Arsana Mladen Delin obljublja, da se bo Ptuj prelevil v glasbeno metropolo. »Čudovita dvorišča, trgi in dvorane najstarejšega slovenskega mesta, se spremenijo v poletno glasbeno metropolo, ki privablja umetnike in občinstvo iz vseh koncev sveta in postaja vrelec ustvarjalnosti in inkubator novih mednarodnih idej in projektov«

Ljubitelji poezije pa se zagotovo strinjajo z vodjem festivala Dnevi poezije in vina Alešem Štegerjem, ki pravi, da ni lepšega kot sedeti na trgu najstarejšega slovenskega mesta s kozarcem vina v roki. »In se na pozni avgustovski večer prepustiti poeziji, ki ti jo šepeta pesnik sam.« Bo držalo, kajne?

Zato že danes premisli, kaj si želiš videti in s čim nahraniti svojo dušo. Če bi ob tem poskrbel še za svoje telo in ga sprostil na najboljši možen način, pa preveri ponudbo Grand hotela Primus, kjer te bodo razvajali iz vseh strani.

grand_hotel_primus

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.