Največje pustovanje v Sloveniji: Kurentovanje 2024

Obiščite Ptuj pozimi, ko ta postane največji etnografski muzej nesnovne kulturne dediščine na prostem.

Med 3. in 13. februarjem 2024 bo na Ptuju potekalo že 64. tradicionalno Kurentovanje. Največja slovenska prireditev v času pusta, bo na ulice najstarejšega mesta privabila avtohtone in druge maske z vse Slovenije in srednje Evrope. 64. Kurentovanje ostaja zvesto vsem programskim izhodiščem, ki so bila postavljena v preteklosti, prav tako pa uvaja trajnostni moment, ki bo z osrednjim likom kurenta obiskovalce mesta nagovarjal 365 dni v letu.

Začetek: Kurentov skok

Uradni začetek letošnjih kurentovih opravil bo že v noči z 2. na 3. februar, ko bodo pričetek pustnega časa naznanili častilci pradavne tradicije s kurentovim skokom natanko opolnoči. Na ta dan si kurenti prvič nadenejo zvonce, s katerimi zaplešejo ob ognju in s tem začnejo s svojim poslanstvom odganjanja zime in zla v zameno za pomlad, srečo in dobro letino.

Kurentovanje 2024: Program

KURENTOV/KORANTOV SKOK
Petek, 2. februar
Začetek pustnega časa naznanja še posebno mističen dogodek. Ob polnoči in ob soju ognja si kurenti prvič nadenejo zvonce ter z glasnim zvonjenjem pričnejo odganjati zimo in zlo.

OTVORITVENA ETNO POVORKA
Sobota, 3. februar, 11.00
Ne zamudite edinstvenega etnografskega doživetja, ki ponuja dragocen vpogled v slikovite pustne navade od blizu in daleč. Na ptujskih ulicah in trgih vam bodo delali družbo številni tradicionalni pustni liki, kot so kurenti, kopjaši, cigani, orači, ruse, piceki, medvedi in še kdo.
Med povorko se bo odvila tudi predaja oblasti. Po povorki se nam pridružite na zabavi z glasbeno skupino ter na Pustnem ringarajanju.

DAN KURENTOVIH IN KORANTOVIH SKUPIN
Sreda, 7. februar, 18.00, Mestni trg
Med Kurentovanjem je sreda vsako leto rezervirana za Dan kurentovih in korantovih skupin. Mestni trg bo preplavilo na stotine rogatih in pernatih kurentov/korantov.
Organizator dogodka: Zavod za turizem Ptuj, podpora pri organizaciji: Zveza društev kurentov

SOBOTNI PUSTNI KORZO
Sobota, 10. februar, 11.00, Mestni trg
Pustovanje je zakoreninjeno v življenje mesta Ptuj. Nadenite si pustno opravo in se pridružite sprehodu z meščani, Rimljani, srednjeveškimi trgovci, mnogimi drugimi pustnimi liki in seveda kurenti.

OTROŠKO PUSTNO RAJANJE
Sobota, 10. februar, 15.00, Mestni trg
Vse otroke vabimo v mesto, da se pridružite otroškemu pustnemu rajanju v maskah.

NOČNI SPEKTAKEL
Sobota, 10. februar, 17.00, Mestni trg
Krampusi, kurenti in koranti
Noč ima svojo moč – tudi za pusta! Na karnevalsko okrašene ulice Ptuja bo privabila številne skrivnostne like in pričarala spektakularno igro teme ter svetlobe. Obljubljamo pa vam tudi nepozabno ognjeno-glasbeno doživetje.

MEDNARODNA KARNEVALSKA POVORKA
Nedelja, 11. februar, 13.00
Že danes si rezervirajte čas za vrhunec Kurentovanja! Ptujske ulice in trge bo preplavil sprevod več tisoč karnevalskih mask ter tradicionalnih likov, ki bodo pripovedovali zgodbe o preteklosti, prihodnosti in današnjem času.
Po povorki sledita zabava z glasbeno skupino ter Pustno ringarajanje.

POVORKA OTROK IZ VRTCEV
Ponedeljek, 12. februar, 10.00, Mestni trg
Otroška pustna povorka v soorganizaciji z Vrtcem Ptuj, ki se je udeležijo otroci II. starostnega obdobja iz celotne Slovenije in po ulicah najstarejšega slovenskega mesta prebujajo pomlad.

SPOZNAJTE AVTOHTONE PUSTNE LIKE IN MASKE
4., 5., 6., 8., 9. in 12. februar, 18.00, Mestni trg

Ptuj je prestolnica etnografije, kjer lahko v intimnem vzdušju spoznate tradicionalne pustne like. Ob večerih jih lahko vidite v osrčju najstarejšega slovenskega mesta.

PUSTNA RINGARAJANJA
3., 4., 5., 6., 8., 9., 11., 12. februar, 17.00-18.00, Mestni trg
Pustne zabave in animacije za otroke bodo poskrbele, da bodo tudi najmlajši uživali v pustnem vzdušju.

PUSTNI TOREK IN POKOP PUSTA
Torek, 13. februar, 13.00, Mestni trg in staro mestno jedro
Na Ptuju je slovo od pusta še posebej praznično. Opoldne odložimo delo in se pridružimo zabavam v mestu ter njegovih lokalih. Tudi vi se pridružite edinstvenemu urbanemu pustovanju, ki se rado zavleče v pozne večerne ure.
Za zabavo bo skrbel DJ. Predaja oblasti s pokopom pusta se odvije ob 13.00.

 

Med 11. in 21. februarjem bo na Ptuju zabavno. Kurentovanje je dogodek, ki ga morate doživeti

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Ideja za zimski izlet: Snežni gradovi kralja Matjaža v Črni na Koroškem

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

Odkrijte barvito italijansko tradicijo: Beneški karneval 2024

Beneški karneval je proslava umetnosti, kulture in zgodovine. Vsaj enkrat v življenju morate doživeti okrašene kostume, barvite maske in veličastno parado. Morda je v letu 2024 pravi čas?

Izvor beneškega karnevala sega v srednji vek, ko so se mestni prebivalci sprostili in uživali v praznovanju in veselju pred začetkom postnega obdobja. Danes je Beneški karneval glavna turistična atrakcija in privlači obiskovalce z vsega sveta. Karneval ustvarjalnosti in domišljije je edinstven dogodek v edinstvenem mestu. Najlepše od vsega? Od nas je oddaljen le nekaj ur!

Maske, parade in predstave

Glavni simbol Beneškega karnevala so maske. Te so pogosto okrašene s perjem, dragulji in drugimi okrasnimi elementi. Njihov namen je skrivanje identitete nosilca, kar jim omogoča, da se popolnoma predajo duhu dogajanja in se udeležijo zabave brez sramu in strahu pred obsojanjem.

Beneški karneval je znan tudi po svojih veličastnih paradah, ki vključujejo gondole, živo glasbo in predstave. Te parade se vijejo po ulicah Benetk in tako prebivalcem kot obiskovalcem čarajo čarobno doživetje v enem najlepših mest na svetu.

Program 2024

Beneški karneval je obvezna destinacija za vse, ki se zanimajo za umetnost, kulturo in zgodovino. Barvitimi maskami, okrašeni kostumi in veličastne parade dopolnjujejo glasbeni nastopi, gledališke predstave in razstave umetnosti. Ti dogodki predstavljajo bogato kulturno dediščino Benetk in ponujajo vpogled v zgodovino mesta.

Letošnji program najdete TUKAJ

Organiziran izlet iz Ljubljane

Če bi se na Beneški karneval odpravili najbolj udobno možno, vam priporočamo ENODNEVNI ORGANIZIRAN IZLET.

Program izgleda takole: “Odhod avtobusa iz Slovenije v jutranjih urah. Vožnja v Italijo, nato po avtocesti proti Benetkam. Po prihodu na Punta Sabbioni bo sledila vožnja z ladjo v Benetke. Na Markovem trgu si bomo ogledali zunanjščine mogočnih palač, ki obdajajo trg, slovito Doževo palačo z zanimivim kiparskim okrasjem in Mostom vzdihljajev ter cerkev sv. Marka. Po ogledu skupni sprehod do mostu Rialto, ki velja za enega najslikovitejših mostov na svetu. Popoldne si bomo vzeli čas za  uživanje in zabavo med številnimi razkošnimi beneškimi maskami in kostumi ali za romantičen sprehod po mestu. Proti doplačilu se boste z vodnikom lahko odpravili z ladjico do otokov Murano in Burano. Nato se bomo vrnili na Punte Sabbioni. Vožnja po avtocesti proti Sloveniji. Prihod domov v poznih večernih urah.”

Prevoz in vodeni zunanji ogledi Benetk ter Beneškega festivala, za samo 37,9 € na osebo -> TUKAJ. 

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Kdaj na potovanje v 2024, da boste porabili čim manj dopusta

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.