Ideja za izlet: Kurentovanje 2023 – največje pustovanje v Sloveniji!

Med 11. in 21. februarjem 2023 bo na Ptuju potekalo že 63. tradicionalno Kurentovanje. Največja slovenska prireditev v času pusta, bo na ulice najstarejšega mesta privabila avtohtone in druge maske z vse Slovenije in srednje Evrope. 63. Kurentovanje ostaja zvesto vsem programskim izhodiščem, ki so bila postavljena v preteklosti, prav tako pa uvaja trajnostni moment, ki bo z osrednjim likom kurenta obiskovalce mesta nagovarjal 365 dni v letu.

Uradni začetek letošnjih kurentovih opravil bo že v noči z 2. na 3. februar, ko bodo pričetek pustnega časa naznanili častilci pradavne tradicije s kurentovim skokom natanko opolnoči na domačiji 2. princa karnevala Matevža Zokija v Budini pri Ptuju; prav tako bodo kurenti ob istem času zazvonili drugod po Dravskem in Ptujskem polju. Na ta dan si kurenti prvič nadenejo zvonce, s katerimi zaplešejo ob ognju in s tem začnejo s svojim poslanstvom odganjanja zime in zla v zameno za pomlad, srečo in dobro letino.

Največja pustno-karnevalska prireditev v Sloveniji

Osrednja dogodka tudi letos ostajata mednarodna Etno- in Karnevalfest. Etnofest bo po dveh letih premora ponovno združil avtohtone lokalne in druge etnografske like Slovenije ter tujine v soboto, 11. februarja. Mesto Ptuj bo na pustno nedeljo, 19. februarja, v sklopu Karnevalfesta upravičilo sloves največje pustno-karnevalske prireditve v Sloveniji in širši regiji, na kateri bo nastopilo okrog 2500 udeležencev. Letošnje leto Kurentovanje beleži še nekaj mejnikov, in sicer jubilej – 150 let od prve zabeležbe povorke našemljenih meščanov v mestu Ptuj. Z Mestnim pustnim korzom, ki bo letos doživel 10. jubilejno izvedbo, bo potekal prikaz zgodovinske povorke v soboto, 18. februarja.

Kurentovanje 2023: Odslej s trajnostno noto

Letošnje Kurentovanje postreglo s trajnostno pridobitvijo, visokotehnološko zasnovano Kurentovo hišo, katere otvoritev bo pod okriljem Zveze društev kurentov potekala že 3. februarja in bo nedvomno v prihodnjih letih še dodatno prispevala k prepoznavnosti edinstvenega obredja z osrednjim likom kurenta, katerih obhod je vpisan na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva pri UNESCU.

V sredo, 15. februarja, bo mesto obiskalo na stotine rogatih in pernatih kurentov/korantov

Poleg vsega dogajanja velja izpostaviti Dan kurentovih in korantovih skupin, katerega organizator je Zveza društev kurentov, ko bo v sredo, 15. februarja, mesto obiskalo na stotine rogatih in pernatih kurentov/korantov.

Za dokaz prenašanja pustne tradicije na najmlajše bo 20. februarja poskrbela otroška pustna povorka v soorganizaciji z Vrtcem Ptuj, ki se je udeležijo otroci II. starostnega obdobja iz celotne Slovenije in po ulicah najstarejšega slovenskega mesta prebujajo pomlad.

Med 11. in 21. februarjem bo na Ptuju zabavno. Kurentovanje je dogodek, ki ga morate doživeti. Celoten PROGRAM najdete TUKAJ!

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Ideja za zimski izlet: Snežni gradovi kralja Matjaža v Črni na Koroškem

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

Odkrijte barvito italijansko tradicijo: Beneški karneval 2023

Beneški karneval je proslava umetnosti, kulture in zgodovine. Vsaj enkrat v življenju morate doživeti okrašene kostume, barvite maske in veličastno parado. Morda je letos pravi čas?

Izvor beneškega karnevala sega v srednji vek, ko so se mestni prebivalci sprostili in uživali v praznovanju in veselju pred začetkom postnega obdobja. Danes je Beneški karneval glavna turistična atrakcija in privlači obiskovalce z vsega sveta. Karneval ustvarjalnosti in domišljije je edinstven dogodek v edinstvenem mestu. Najlepše od vsega? Od nas je oddaljen le nekaj ur!

Maske, parade in predstave

Glavni simbol Beneškega karnevala so maske. Te so pogosto okrašene s perjem, dragulji in drugimi okrasnimi elementi. Njihov namen je skrivanje identitete nosilca, kar jim omogoča, da se popolnoma predajo duhu dogajanja in se udeležijo zabave brez sramu in strahu pred obsojanjem.

Beneški karneval je znan tudi po svojih veličastnih paradah, ki vključujejo gondole, živo glasbo in predstave. Te parade se vijejo po ulicah Benetk in tako prebivalcem kot obiskovalcem čarajo čarobno doživetje v enem najlepših mest na svetu.

Program 2023

Beneški karneval je obvezna destinacija za vse, ki se zanimajo za umetnost, kulturo in zgodovino. Barvitimi maskami, okrašeni kostumi in veličastne parade dopolnjujejo glasbeni nastopi, gledališke predstave in razstave umetnosti. Ti dogodki predstavljajo bogato kulturno dediščino Benetk in ponujajo vpogled v zgodovino mesta.

Letošnji program najdete TUKAJ

Organiziran izlet iz Ljubljane

Če bi se na Beneški karneval odpravili najbolj udobno možno, vam priporočamo ENODNEVNI ORGANIZIRAN IZLET.

Program izgleda takole: “Odhod avtobusa iz Slovenije v jutranjih urah. Vožnja v Italijo, nato po avtocesti proti Benetkam. Po prihodu na Punta Sabbioni bo sledila vožnja z ladjo v Benetke. Na Markovem trgu si bomo ogledali zunanjščine mogočnih palač, ki obdajajo trg, slovito Doževo palačo z zanimivim kiparskim okrasjem in Mostom vzdihljajev ter cerkev sv. Marka. Po ogledu skupni sprehod do mostu Rialto, ki velja za enega najslikovitejših mostov na svetu. Popoldne si bomo vzeli čas za uživanje in zabavo med številnimi razkošnimi beneškimi maskami in kostumi ali za romantičen sprehod po mestu. Proti doplačilu se boste z vodnikom lahko odpravili z ladjico do otokov Murano in Burano. Nato se bomo vrnili na Punte Sabbioni. Vožnja po avtocesti proti Sloveniji. Prihod domov v poznih večernih urah.”

Prevoz in vodeni zunanji ogledi Benetk ter Beneškega festivala, za samo 35,9 € na osebo -> TUKAJ. 

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: S temi nasveti boste v 2023 potovali večkrat in bolje!

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.