Ideja za zimski izlet: Snežni gradovi kralja Matjaža v Črni na Koroškem

Dočakali smo januarski sneg! Z obilno belo odejo pa se vrača tudi tradicionalna prireditev Gradovi kralja Matjaža, tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur. Gremo? Gremo!

Gradovi kralja Matjaža, že 31. prireditev njegovemu visočanstvu v čast, bo potekala v med 27. in 29. januarjem 2023 v Črni na Koroškem. Pestro zimsko dogajanje, ki ga je zagotovilo obilno januarsko sneženje, bo torej zadnji vikend v januarju na Matevžavih travnikih pod stadionom v centru Črne na Koroškem. 

Prijave na tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur so že odprte!

Vse od začetkov prireditve, ki segajo v leto 1993, so tu zgradili že več kot 1400 snežnih gradov in skulptur. Bi jih gradili tudi vi? Prijave za graditelje so že odprte, prijavni obrazec za svojo ekipo pa najdete TUKAJ.

Kdo ve, morda pa se prav na ta konec tedna kralj Matjaž s svojimi vojščaki prebudi iz spanja pod goro Peco in nas preseneti s spustom po jeklenici, slalomsko vožnjo v soju bakel ali pa nam pripravi kakšno posebno presenečenje.

Tridnevno dogajanje, od slaloma z baklami, do imenitnih skulptur in glasbe

Tridnevno dogajanje se prične v petek zvečer, ko na smučišču v Črni na Koroškem poteka nočni slalom med baklami, za pokal kralja Matjaža.

Osrednji dogodek prireditve je sobotno tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur tematsko sorodnih legendi kralja Matjaža. Celodnevno gradnjo vsako leto spremlja pester zabavno kulturni program. Med drugim ob predstavitvi ekip lahko vidite tudi izbor Alenčice, prižiganje bakel in sveč, ognjeno predstavo, svečani prihod kralja Matjaža, podelitev nagrad najboljšim ekipam in glasbene nastope na pravi koroški gavdi! S prižiganjem bakel in razglasitvijo najlepših gradov doživi celodnevno pravljično dogajanje zvečer svoj vrhunec, ob soju plamenic pa snežni gradovi dodatno zažarijo.

Nedelja bo namenjena otrokom, za katere pripravijo zanimive otroške animacije, lutkovne predstave, iskanje skritega zaklada, možnost jahanja in druge zabavne otroške aktivnosti. V nedeljo bodo podelili tudi nagrade za najboljša likovna in literarna dela na temo kralja Matjaža, ki so jih ustvarjali učenci slovenskih osnovnih šol.

Vstopnina

Vstopnina za obiskovalce v soboto, 28. 1. 2023:
Otroci do 5. leta starosti imajo prost vstop,
Otroci od 5. leta starosti do 15. leta starosti: 2,50€
Odrasli (od 15. leta starosti naprej): 5,00€

Vstopnina za obiskovalce v nedeljo, 29. 1. 2023:
Otroci do 15. leta starosti: 1,00€
Odrasli (od 15. leta starosti naprej): 5,00€

Foto: Boris Keber/TIC Črna

PREBERITE ŠE: Ideja za zimski izlet z otroki: Belopeška jezera

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.