Ideja za izlet: Snežni gradovi kralja Matjaža v Črni na Koroškem

Vrača se tradicionalna prireditev Gradovi kralja Matjaža, tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur.

Gradovi kralja Matjaža, že 28. prireditev njegovemu visočanstvu v čast, bo potekala v med 24. in 26. januarjem 2020 v Črni na Koroškem. Tridnevno dogajanje se prične v petek zvečer na smučišču v Črni na Koroškem z nočnim slalomom med baklami.

Tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur za vsakogar

Osrednji dogodek prireditve, ki bo letos potekal na Matevževih travnikih pod stadionom v centru Črne na Koroškem, je sobotno tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur, tematsko sorodnih legendi kralja Matjaža.

Odličen jadralni padalec Matjaž Ferarič bo tudi tokrat, v soboto ob 10.00 uri opravil spust iz Obistovih skal na samo prizorišče letošnjega dogajanja. Skok bo hkrati tudi otvoritev pričeteka gradnje gradov.

Celodnevno gradnjo vsako leto spremlja pester zabavno kulturni program. Med drugim je to izbor Alenčice, pa prižiganje bakel in sveč, ognjena predstava, svečani prihod kralja Matjaža, glasbeni nastopi na pravi koroški gavdi … S prižiganjem bakel in razglasitvijo najlepših gradov, doživi celodnevno pravljično dogajanje zvečer svoj vrhunec, ko ob soju plamenic snežni gradovi dodatno zažarijo.

Nedelja je namenjena otrokom, za katere pripravijo zanimive otroške animacije, lutkovne predstave, pesmice, iskanje skritega zaklada, možnost jahanja,.. In vse to kralju Matjažu v čast!

V podzemlje Pece

V času prireditve Gradov kralja Matjaža lahko pokukate tudi v podzemlju Pece! Vodeni ogledi rudnika z vlakom bodo tako možni v soboto, 25. 1., ob 11. in 15. uri, ter v nedeljo ob 11. uri. Vse goste naprošajo, da ste pri njih najkasneje 15 minut pred začetkom ogleda.

Več novičk o aktualnem dogajanju spremljajte na njihovem Facebook profilu – Snežni gradovi kralja Matjaža, svojo ekipo pa lahko za gradnjo prijavite TUKAJ.

Vstopnina za obiskovalce v soboto, 25. 1. 2020:

  • Otroci do 8. leta starosti imajo prost vstop,
  • Otroci od 8. leta starosti do 15. leta starosti: 2,5 evra
  • Odrasli (od 15. leta starosti naprej): 5 evrov

Vstopnina za obiskovalce v nedeljo, 26. 1. 2020:

  • Otroci do 15. leta starosti imajo prost vstop
  • Odrasli ( od 15. leta starosti naprej): 5 evrov

Foto: Boris Keber/TIC Črna

PREBERITE ŠE: Zimske počitnice – 4 destinacije, o katerih boste še dolgo govorili

Avstrija: Na Koroško med alpske pohodnike in uživače

Koroška kotlina med Alpami na jugu Avstrije ponuja kup turističnih zanimivosti. Od čudovitih jezer, kjer se lahko kopate, do Drave, slikovite gorske pokrajine, pa tudi bližine znanih krajev.

Avstrijska Koroška je pravo mesto za vse tiste, ki želite doživeti romantični pobeg in uživati v spa vikendu pri naših severnih sosedih, skočiti na kakšen pohod ali poiskati adrenalinsko zabavo. Obiščete lahko Celovec, se sprehodite skozi Beljak in pot nadaljujete do znanih smučarskih središč. Ta so poleti nekaj povsem drugega, od tistega kar smo vajeni, ko jih pobeli sneg.

VANDRAJ priporoča: HOTEL MARGARETHENBAD, 3 nočitve za dve osebi s polpenzionom + wellness – 279 evrov!

Kje prespati? Vandraj priporoča Hotel in wellness Margarethenbad. Tam imajo poleg pokritega bazena tudi savne, parne kopeli, infrardeče sobe in nudijo uporabo tenis igrišča. Izvajajo pa še masaže, kozmetične tretmaje in tretmaje z zdravilnimi lastnostnimi železa, žvepla in radija. Hotel ponuja tudi nekatere izmed wellness specialitet, kot so odkrivanje svizčeve masti ali uživanje v različnih toplicah z zeliščnimi kopelmi.

Prav od tod lahko uživate v spektakularni panorami okolice Großglockner, hotel pa se nahaja v središču petih smučarskih področij te regije. V slabe pol ure lahko pridete do naslednjih smučišč: do ledenika Mölltal, smučišča Heiligenblut – Grossglockner pa tudi središč Zettersfeld, Hochstein in Ankogel.

Namesto smučarskih prog tam poleti najdete več travnato zelenih planin in vrhov koroškega gorskega sveta. Tu vas čaka kup prijetnih pohodniških tur, svež alpski zrak in nekaj okusnega za na žlico. Če niste najbolj zagrizeni pohodniki, je v okolici tudi veliko odličnih poti za kolesarje, za ljubitelje vodnih športov priporočamo kanjoning in rafting, odpravite pa se lahko celo na ribolov! In še to: če bi si čudovit pogled na avstrijske lepote radi ogledali z malo drugačne perspektive, lahko to storite z jadralnim padalom!

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Nov štirizvezdičen hotel tik ob meji, ki vas vabi na nepozaben SPA oddih

S kolesom na vlak in odkrij čudovito Koroško

Vagon na sobotnem vlaku prilagodili za prevoz koles – Odkrivanje Slovenije s kolesom je vse bolj vabljivo

V sklop prizadevanj za širši razvoj kolesarskega turizma in vzpostavitev Dravske kolesarske poti, ki je že umeščena v prostor in naj bi jo postopoma zgradili v petih letih, spada tudi uvedba sobotnih vlakov na koroški progi od Maribora do Prevalj. Slovenske železnice so že uvedle vlak z dodatnimi prostori za prevoz koles.

Potniški vlaki se tako po več letih ponovno vračajo na koroško progo tudi ob sobotah, vse skupaj pa je, kot navajajo na Regionalni razvojni agenciji (RRA) Koroška, rezultat dobrega sodelovanja med RRA Koroška, direkcijo za infrastrukturo in Slovenskimi železnicami. Kot poudarjajo na RRA, je to »velika pridobitev za kolesarski turizem«.

Po podatkih Slovenskih železnic so vse vlakovne garniture že od prvomajskih praznikov pripravljene za prevoz dodatnih 15 koles, saj so začasno odstranili del sedežev in prostor namenili za prevoz koles. Ker vlaki, ki vozijo po koroški progi, vozijo tudi proti Murski Soboti, se povečuje tudi možnost prevoza koles v tem delu Slovenije, navajajo na Slovenskih železnicah, kjer ugotavljajo, da kolesarjenje oziroma odkrivanje Slovenije s kolesom postaja vse bolj vabljivo in zanimivo za domače in tuje popotnike.

Dvakrat na dan

Na koroški progi med Mariborom in Prevaljami bodo vlaki z dodatnim prostorom za kolesa vozili vse sobote, začeli so 24. junija, do 2. septembra, in sicer iz Maribora dvakrat na dan proti Koroški in s Prevalj nazaj dvakrat na dan proti Mariboru.

Zaradi ponovne uvedbe sobotnih vlakov na koroški progi pa Slovenske železnice posebej opozarjajo preostale udeležence v cestnem prometu, ki prečkajo železniško progo v Dravski in Mežiški dolini, da to upoštevajo in so pri prehodih železniške proge previdni.

RRA Koroška skupaj z Zavodom za turizem Maribor – Pohorje in direkcijo za infrastrukturo ob odprtju sobotnega voznega reda vlakov na koroški progi pripravlja tudi predstavitveno novinarsko konferenco na vlaku ter promocijsko kolesarjenje po približno desetkilometrskem delu Dravske kolesarske poti med Vuhredom in Podvelko.

Na novinarski konferenci so sodelovali državna sekretarka z gospodarskega ministrstva Eva Štravs Podlogar, pomočnik direktorja Slovenskih železnic za potniški promet Miloš Rovšnik, vodja sektorja za železnice na direkciji za infrastrukturo Dejan Jurkovič in vodja projekta Dravske kolesarske poti v Sloveniji Uroš Rozman iz RRA Koroška.

Kolesarska pot ob reki Dravi v Avstriji prinaša tamkajšnjim turističnim delavcem okoli 150.000 turističnih prenočitev na leto, tudi priljubljenost te poti v Avstriji pa je obetavno znamenje za njen razvoj v Sloveniji. Kolesarska pot je ob Dravi v Sloveniji že umeščena v prostor na dolžini okoli 150 kilometrov, po napovedih Uroša Rozmana pa bi lahko bila Dravska kolesarska pot v Sloveniji dokončno urejena in povezana v petih letih.

STA

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.