Planšarija Dolga njiva: gorski zrak, odlični štruklji in mali živalski vrt

Mestni vrvež se vrača z dopustov, vreme pa zaenkrat še vedno dopušča kratke izlete po Sloveniji. Tokrat je našo pozornost pritegnila planšarija Dolga njiva!

Veste, kje stoji planšarija Dolga njiva? Tu vas obdata svež gorski zrak in neokrnjena narava. Tu žvenketajo kravji zvonci, iz kuhinje pa diši po planšarskih dobrotah. Na planšariji le korak od prekrasne Dovžanove soteske in tik pod mogočnimi vrhovi grebena Košute poleti domuje družina Kleindienst. Kako jih najdete?

Kratek sprehod do čudovitih razgledov

Od Tržiča do planšarije Dolga njiva je le 16 kilometrov. Ko pridete v Tržič, pri bencinski črpalki zavijete na desno in naprej v smeri čudovite Dovžanove soteske. Mimo Čadovelj, skozi Jelendol in desno po makadamu do križišča z veliko tablo. Sledite Dolgi njivi in potočku ter čez nekaj kilometrov parkirate na parkirišču, ki se dviga na 1255 metrih nadmorske višine. Od tod se na pot odpravite peš, do cilja pa vas loči le 20 minut hoje.

Planšarija, kjer spoznate živali

Planšarstvo se je razvilo, ker planine ponujajo domačim živalim pravi raj za ugodno življenje. Planšarija Dolga njiva ima kar nekaj živalskih prebivalcev, ki jih najraje obiskujejo prav najmlajši. Lahko jih spoznate pobliže! Kdo vse tam pozdravlja obiskovalce? Pujsi, purani, ovce in koze, pa goske, kokoši, krave, telički in bik!

Ko zadiši iz kuhinje

Zgodnja jutra na planšariji so namenjena za molžo krav in iskanje v slamo odloženih kokošjih jajc. Od tu pa v kuhinjo, kjer se vsak dan z ljubeznijo pripravi najimenitnejši izbor tradicionalnih slovenskih planšarskih jedi. Priporočamo žgance, govori pa se, da imajo na planšariji tudi najboljše štruklje daleč naokoli. Mama Nežka vam pripravi sirove in ajdove z orehi, nekaj prav posebno omamnega pa so tudi lešnikovi s čokolado.

Bi prespali na seniku?

Na planšariji lahko tudi prespite. Edinstvena izkušnja je spanje na seniku, kjer se ovijete v svojo spalno vrečo in zaspite v objemu narave. Nočitev na seniku stane 5 evrov, za 12 evrov pa lahko prenočite tudi v sosednji koči, kjer je na voljo 12 skupnih ležišč.

S planšarije še više v gore

Škoda bi bilo obiskati tako lepe konce in ne raziskati še okolice, kajne? Možnosti je veliko. Zbrali smo naslednje tri.

Orlova pot, 20 min

Spoznajte prave lokalne prebivalce naših planin in neposredno s planšarije odkorakajte na poučno Orlovo pot. Z malo sreče boste iz opazovalnice lahko videli tudi orla, ki v skalnatih votlinah pod gorami prebiva že leta.

Planina Zgornja Dolga njiva, 2 km

Po travnikih in pašnikih se lahko po planini sprehodite vse do avstrijske meje, od koder se razprostira razgled na Jezersko, dolino Kokre in najvišje vrhove Kamniško-Savinjskih Alp.

Košutnikov turn (2133 m), 2,5 h

Vzpon na mogočnega dvatisočaka in spust preko celotnega, 12 km dolgega grebena Košute bo navdušil tudi najizkušenejše hribolazce.

Kam torej ta konec tedna? V planine! Planšarijo Dolga njiva in vse dogodivščine, ki vas tam čakajo, lahko ujamete tudi na Facebooku in Instagramu.

Foto: Peter Podobnik

Kako je videti vsakdan na planšariji, si poglejte v zabavnem spodnjem videu:

Planšarija Dolga njiva

🐂❤️[PLANŠARIJA SKOZI VIDEO]❤️🐂Neskončni sprehodi, popoln mir in šum narave … Ogromno smeha! Žvenketanje zvoncev, lovljenje kokoši in čisto prva izkušnja z molzenjem krave.😁 Tudi igranje šaha z oslom ni izključeno, kar poglejte! 😂 In seveda – razvajanje ob okusni domači planšarski pojedini pa lahko noč iz najmehkejše in najbolj dišeče postelje – senika. 🤤In dan je popoln. 👨‍🌾 Naj bo kmalu tudi tvoj! 👌🏻#mojaplansarija #dolganjiva

Objavil/a Planšarija Dolga njiva dne Torek, 07. avgust 2018

PREBERITE ŠE: Gorenjska: To je 9 odličnih nastanitev, kjer lahko unovčite turistični bon

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Julijske Alpe med top pohodniškimi destinacijami po izboru Guardiana

Ugledni britanski časopis The Guardian je Slovenijo in Julijske Alpe vključil na seznam destinacij, ki jih priporoča za obisk.

Britanski časopis Guardian je objavil seznam 40 najboljših krajev, ki se jih po njihovem mnenju splača obiskati. Med priporočene je uvrstil tudi pohodniško pot Julijske Alpe. Gre za 300 kilometrov dolgo krožno pohodniško pot po Julijcih.

Slovenske alpske lepote, ki niso le Triglav

Na novo osnovana pot okrog Julijskih Alp v osnovi poteka v smeri urinega kazalca. Razdeljena je na priporočljive etape. Dnevne etape so zasnovane tako, da je v krajih od začetka oziroma konca možno prenočiti. Tam je tudi možnosti za okrepčilo ali nakup hrane in pijače. Etapa se, če je le mogoče, začne na železniški ali avtobusni postaji. To pohodnikom omogoča trajnosten in mobilen dostop.

Julijci ob boku New Yorku, Japonski in Velikem kanjonu

Na lestvici 40 destinacij, ki si jih je vredno ogledati, so med drugim izpostavili tudi otok Madeiro, Lyon, Bristol, Manchester, Severno Irsko, Veliki kanjon, Argentino, Belize, Etiopijo, Jordanijo, New York, Normandijo, Singapur in Japonsko.

OD RATEČ DO MOJSTRANE

Pot se začne na državni meji med Slovenijo in Italijo v Ratečah, do koder bodo pohodniki z zadnje etape prispeli iz Bovca oziroma Loga pod Mangartom. Pot gre dalje skozi vaško jedro Rateč, mimo izvira Save Dolinke v Zelencih in pod pobočji Vitranca v Kranjsko Goro. Tam je pravzaprav začetek prve etape poti. Iz Kranjske Gore vodi pot po levem bregu Save Dolinke. Nato se vzpne na slikovit in razgleden Srednji vrh. Od tam nazaj v dolino in od Belce naprej po desnem bregu Dolinke do Mojstrane, kjer se etapa zaključi.

JESENICE – ŽIROVNICA – RADOVLJICA – BLED

Iz Mojstrane se pot vije prek sončnih Karavank, Dovških Raven po gozdnih cestah vse do Plavških rovtov, od koder se spusti na Jesenice. Skozi muzejsko Staro Savo in pod Mežakljo pot vodi na Lipce in prek Dobravskega polja, v vasi pod Stolom. Vasi pod Stolom od Žirovnice do Rodin povezuje pot kulturne dediščine, ki jim pot okrog Julijskih Alp v dobršni meri sledi.

Z Rodin se povzpnemo na Svetega Petra nad Begunjami, ki nudi enega najlepših razgledov na Julijske Alpe z vzhoda. Hkrati pa odpira pogled skoraj vse do Ljubljane. Nadalje pot vodi skozi vasi Begunje, Dvorsko vas, Gorico in Vrbnje do Radovljice, se spusti k Savi ter ob njenem levem bregu mimo sotočja obeh Sav – Bohinjke in Dolinke – pripelje na Šobec ter od tam na Bled.

POKLJUKA – RIBČEV LAZ – BOHINJSKA BISTRICA

Dalje gre pot ob severni obali jezera pod Blejskim gradom do železniške postaje Bled Jezero in od tam v Gorje. Tu se začne zahteven vzpon na Pokljuko. Pot vstopi v Triglavski narodni park in vodi skozi naraven spomenik Pokljuška soteska čez planini Kranjska dolina in Zajavornik v vas Goreljek na Pokljuki.

Nato se pot spusti skozi slikovite vasi Gorjuše, Koprivnik, Jereko, Zgornje bohinjske doline skozi vasi (Češnjica, Srednja vas, Studor, Stara Fužina) do Ribčevega Laza. Tam začasno zapusti zaselke in vodi pod vznožje spodnjih bohinjskih gora in čez slikovito Dobravo vse do Bohinjske Bistrice.

V Bohinjski Bistrici se pot okrog Julijskih Alp počasi poslovi od Gorenjske. Vodi le še navkreber čez Nemški Rovt in naprej po gozdnih cestah in poteh vse do sedla Vrh Bače. S sedla se spusti v vas Bača, iz vasi pa mimo osamljene kmetije Kacempoh na Kalarsko brdo. Tam se križa s planinsko potjo za Črno prst.

Udobnejša in hitrejša pot do te točke vodi tudi z vlakom skozi bohinjski predor v Podbrdo in navzgor po planinski poti.

VRH BAČE – GRAHOVO – MOST NA SOČI

Skozi slikovite gorske vasi Kal, Stržišče, Znojile in vse do Oblok pot sledi trasi znanega maratona štirih občin. Iz Oblok se pot nadaljuje po stari cesti, ki nas v zložnem spustu povede na današnjo glavno cesto skozi Baško grapo. Po dobrem kilometru jo v vasi Koritnica zapustimo in se po klancu spustimo do reke Bače.

Iz Grahovega se pot ponovno vzpenja – sledimo starim razglednim potem do kmetije Ravence in naprej do vasi Temljine, spustimo se na Knežo, od tam pa sledimo kar stranski cesti proti Tolminu čez Hum do vasi Ljubinj. Malce pred vasjo poiščemo gozdno pot na levi, ki nas popelje na vrh Senice, imenitno razgledišče na Sočo, okoliške gore in dolino. Še zadnji izraziti spust na primorski strani zaključimo na Mostu na Soči.

Ne spreglejte: Most na Soči: turkizni razgledi, ki jih morate doživeti še letos (klik)

TOLMIN – KOBARID – BOVEC

Od Mosta na Soči pa vse do Bovca naše potovanje okoli Julijskih Alp nadaljujemo ob reki Soči. Najprej po urejeni sprehajalni poti ob jezeru do Tolmina, nato izmenično po poljskih poteh in stranski cesti »na sončni strani«, kot pravijo domačini, do Kobarida, kjer pri odcepu poti za znameniti slap Kozjak (ker je le par minut stran, si ga je vredno ogledati) ulovimo stezo, ki nas mimo vasi Trnovo, Srpenica in Žaga, vse so na nasprotnem bregu, popelje vse do Loga Čezsoškega. Tu ponovno stopimo na asfaltirano stransko cestico, ki ji mimo slapu Boka sledimo v Čezsočo in naprej v Bovec.

Ne spreglejte: V osupljiva Tolminska korita in na t’minsko friko (klik)

LOG POD MANGARTOM – PREDEL – RAJBELJ – RATEČE

V Bovcu poiščemo zgodovinsko pot, ki nas mimo trdnjave Kluže in naprej ob reki Koritnici vodi v Log pod Mangartom, postavljen pod mogočne alpske zidove Mangarta, Jalovca in Loške stene. Iz Loga nas za Pokljuko in Bačarskim sedlom čaka tretji največji vzpon na našem krogu, čez prelaz Predel. Takoj za mostom na koncu vasi poiščemo stezo, ki nas popelje med slikovite slapove v soteski Predilnice in ji sledimo vse do prelaza.

Na italijansko stran nadaljujemo po cesti, ki pa jo že na tretjem ovinku zapustimo in nadaljujemo kar naravnost naprej po stari poti v rudarski Rajbelj. Na vroč poletni dan se je vredno spustiti tudi do jezera pod prelazom in zaplavati. Iz Rajblja nadaljujemo najprej po nasipih rudniške jalovine in nato nekaj kilometrov po cesti. Malo pred koncem doline prečkamo most čez reko in nadaljujemo po poljskih poteh do kolesarsko pohodniške steze, ki povezuje Trbiž in Kranjsko Goro. V Ratečah se ponovno vrnemo na slovensko stran.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Kraljevski oddih na turistične bone v dvorcu s pogledom na Triglav

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Preberite še: Gorenjska: To je 9 odličnih nastanitev, kjer lahko unovčite turistični bon

Kranjska Gora: Ste jo že obiskali v jesenskem času?

Naj vas prevzame jesenska Kranjska Gora! Pisane barve narave, svež zrak in brezbrižnost. Že to bi lahko bili dovolj dobri razlogi, da si vzamemo nekaj dni zase in da obiščemo to čudovito turistično destinacijo.

Vendar pa Kranjska Gora ne slovi samo po tem, pač pa tudi po pestri dodatni turistični ponudbi, ki dodaja piko na i vsem njenim naravnim lepotam. Rumena, oranžna, rjava in kanček rdeče. To so barve jeseni. Če k temu dodamo še kristalno čisto jezero Jasna, svež zrak in številne mogočne gore v okolici, potem smo našli idealno mesto za popoln oddih od stresnega vsakdana. To mesto je Kranjska Gora.

Od pohodništva in kolesarjenja do wellnessa

Že samo izlet po sprehajalnih poteh v okolici vam bo pričaral tisto, kar jesen v Kranjski Gori nudi. Popolno sprostitev v naravi, svež zrak v pljučih in bistre misli. Seveda pa sprehod po okolici ni vse, kar lahko počnete v Kranjski Gori – obisk gora, kolesarjenje, obisk Planice ali Zelencev, aktiven dan v Nordijskem centru Planica, izlet na Vršič, obisk Belopeških jezer v Italiji, … Izbira je pestra in zanimiva za vsakogar!

Ker pa je jesen znana po svojem spremenljivem vremenu, je oddih najbolje načrtovati v kateri od nastanitev, ki v svoji dodatni ponudbi nudijo notranji bazen in/ali savne. Eden takšnih hotelov v Kranjski Gori je Best Western Hotel Kranjska Gora 4*. Stoji na odlični lokaciji med središčem mesta in jezerom Jasna.

Masaže, bazeni in savna za jesenski oddih

Wellness center hotela vam nudi prostoren notranji bazen z masažnimi vrelci, finsko, turško in infrardečo savno, na voljo pa so tudi različne masaže. Wellness sprostitev je odličen zaključek aktivnega dneva v Kranjski Gori. 3-dnevni oddih v Best Western Hotelu Kranjska Gora je do 25. 12. na voljo s kar 39% popusta. Več o ponudbi lahko preberete TUKAJ.

Če boste Kranjsko Goro obiskali le za en dan, potem ne spreglejte ponudbe za dnevni wellness oddih s kar 59% popusta! Ponudba za dnevno razvajanje za pičlih 9,9 evra na osebo vas čaka TUKAJ.

Foto: Best Western Hotel Kranjska Gora, Shutterstock

PREBERITE ŠE: Oddih v dvoje v Dalmaciji: Falkensteiner Hotel & Spa Iadera

Ste že glasovali za naj planinsko kočo in naj visokogorsko kočo leta 2019?

Začela se je peta sezona akcije Naj planinska koča, ki jo na Siol.net organizirajo v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije. Bralci lahko izbirajo med 157 kočami, 29 visokogorskimi planinskimi postojankami in 128 planinskimi kočami.

Siol.net v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije letos že peto leto zapored organizira izbor Naj planinska koča Slovenije. V izboru za naj planinsko kočo sodeluje 157 koč, od tega jih je 29 visokogorskih in 128 planinskih. Projekt je namenjen vsem ljubiteljem pohodništva, planinarjenja, rekreacije in vsem, ki skrbijo za zdrav duh v zdravem telesu.

Ste že glasovali za svojo?

Prvi krog glasovanja traja od 17. junija 2019 do 10. avgusta 2019. V drugi krog glasovanja, ki bo med 11. avgustom 2019 in 11. septembrom 2019, bo uvrščenih 10 finalistk iz prvega kroga, ki bodo prejele največ glasov: pet koč iz kategorije naj planinska koča in pet koč iz kategorije naj visokogorska planinska koča. Zmagali bosta koči, ki bosta v svoji kategoriji dobili največ glasov. Samo lani je bilo v sklopu tekmovanja oddanih več kot 45 tisoč glasov.

Nagrade tudi med glasovalce

Med izborom bodo ob sredah tedenska žrebanja, v katerih bodo nagrajencem podelili praktične planinske nagrade, ob izteku izbora pa bodo izžrebali srečneža, ki bo osvojil glavno nagrado, turo z gorskim vodnikom na Triglav oziroma drug vrh po lastni izbiri.

Letošnje leto bodo prvič bralcem posebej predstavili tudi vse koče, ki jih lahko označimo za družinam prijazne koče. Tako bodo tudi mladi starši lahko brali o lokacijah, ki jih lahko obiščejo z mlajšimi otroki, in tako zbirali ideje za družinske izlete. Vse vsebine s predlogi izletov za družine z majhnimi otroki bodo objavljene v posebnem zavihku na Siol.net.

Foto: Shutterstock

Bohinj in Piran na lestvici neverjetnih krajev v Evropi, za katere “nihče ne ve”

Tuji mediji o Sloveniji in njenih lepotah navadno pišejo precej začudeno, kot da za nas nikoli prej niso slišali, novo odkritje pa jim je nadvse všeč. Tokrat sta jih navdušila Bohinj in Piran.

Spletni medij Culture trip je objavil članek z naslovom “19 neverjetnih krajev v Evropi, za katere niste vedeli, da obstajajo” in v njem med drugimi izpostavil kar dve slovenski destinaciji: Bohinj in Piran.

Skriti dragulji: najboljši način raziskovanja Evrope

Slovenija se je tako uvrstila na še eno zanimivo lestvico. Portal velja za enega od najhitreje rastočih spletnih medijev s pisarnami v Londonu, New Yorku in Tel Avivu. Na mesec jih bere 20 milijonsko občinstvo. Na družbenih omrežjih pa jim sledi več kot 7 milijonov sledilcev. V članku so zapisali, da je najbojši način raziskovanja Evrope z odkrivanjem skritih draguljev.

Dva od njih sta po njihovem mnenju tudi Bohinj in Piran. Bohinj opisujejo kot »edinstveno, lepo in očarljivo destinacijo v osrčju Julijskih Alp.« Piran pa priporočajo za cilj na fotografskem potovanju, saj je »nedvomno eno izmed najbolj fotogeničnih mest v celotnem Mediteranu«, ki vabijo z bogato zgodovino, kulturo in prijaznostjo domačinov.

Na seznamu so se poleg Bohinja in Pirana znašli še hrvaški Hvar, italijanski biseri Burano, Alberobello in Civita di Bagnoregio, pa slap Kravica v BIH, Dinant v Belgiji, Isle of Skye na Škotskem, Kylemore Abbey na Irskem, Faial na Portugalskem, Meteora – samostani med zemljo in nebom v Grčiji, švicarski Lugano, Ohrid v Makedoniji, Sintra na Portugalskem, Lofoten na Norveškem, črnogorski Kotor, Ronda v Španiji ter Kizhi v Rusiji.

Vir: STO
Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE:

Poreč in vsi razlogi, zakaj morate tja na oddih

Avstrija: Na Koroško med alpske pohodnike in uživače

Koroška kotlina med Alpami na jugu Avstrije ponuja kup turističnih zanimivosti. Od čudovitih jezer, kjer se lahko kopate, do Drave, slikovite gorske pokrajine, pa tudi bližine znanih krajev.

Avstrijska Koroška je pravo mesto za vse tiste, ki želite doživeti romantični pobeg in uživati v spa vikendu pri naših severnih sosedih, skočiti na kakšen pohod ali poiskati adrenalinsko zabavo. Obiščete lahko Celovec, se sprehodite skozi Beljak in pot nadaljujete do znanih smučarskih središč. Ta so poleti nekaj povsem drugega, od tistega kar smo vajeni, ko jih pobeli sneg.

VANDRAJ priporoča: HOTEL MARGARETHENBAD, 3 nočitve za dve osebi s polpenzionom + wellness – 279 evrov!

Kje prespati? Vandraj priporoča Hotel in wellness Margarethenbad. Tam imajo poleg pokritega bazena tudi savne, parne kopeli, infrardeče sobe in nudijo uporabo tenis igrišča. Izvajajo pa še masaže, kozmetične tretmaje in tretmaje z zdravilnimi lastnostnimi železa, žvepla in radija. Hotel ponuja tudi nekatere izmed wellness specialitet, kot so odkrivanje svizčeve masti ali uživanje v različnih toplicah z zeliščnimi kopelmi.

Prav od tod lahko uživate v spektakularni panorami okolice Großglockner, hotel pa se nahaja v središču petih smučarskih področij te regije. V slabe pol ure lahko pridete do naslednjih smučišč: do ledenika Mölltal, smučišča Heiligenblut – Grossglockner pa tudi središč Zettersfeld, Hochstein in Ankogel.

Namesto smučarskih prog tam poleti najdete več travnato zelenih planin in vrhov koroškega gorskega sveta. Tu vas čaka kup prijetnih pohodniških tur, svež alpski zrak in nekaj okusnega za na žlico. Če niste najbolj zagrizeni pohodniki, je v okolici tudi veliko odličnih poti za kolesarje, za ljubitelje vodnih športov priporočamo kanjoning in rafting, odpravite pa se lahko celo na ribolov! In še to: če bi si čudovit pogled na avstrijske lepote radi ogledali z malo drugačne perspektive, lahko to storite z jadralnim padalom!

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Nov štirizvezdičen hotel tik ob meji, ki vas vabi na nepozaben SPA oddih

Pobegni pred poletno vročino v gorski svet Dolomitov

Kaj če bi letos poleti zavili v italijanske Dolomite? Veličastnem ambient gorskega sveta za motorista, ki si da duška na lepo speljanih cestah, za ljubitelja pohodništva, gora in dolin, kolesarskega navdušenca in navsezadnje potepuha. Dolomiti imajo to značilnost, da obiskovalcem ob pogledu na lepote vrhov, planot, jezer in vsega ostalega, jemljejo dih. Njihova lepota je uradno obeležena tudi od leta 2009, ko so bili Dolomiti zaradi izjemne lepote in svojevrstnih geomorfoloških in geoloških  značilnost, sprejeti med redke naravne znamenitosti na seznam Unesca.

Zagotovo o Dolomitih večkrat slišimo pozimi,  ko predstavljajo pravo poslastico za vse željne smučarskih strmin. Doline in prelaze povezuje stotine kilometrov prog in žičnic. A v resnici Dolomite poleti obišče še več ljudi, saj predstavljajo raj za tiste, ki si radi oči in telo spočijete v gorskem svetu. Dolomiti se lahko namreč pohvalijo z 21. vrhovi, ki so višji od 3000 metrov. To je kraj, kjer se med seboj prepletajo različne kulture, med katerimi prevladujejo avstrijska, italijanska, francoska in kultura Ladin.

Že po videzu se Dolomiti razlikujejo od običajnih gora. Visoki, v nebo segajoči skalni masivi,  navpične stene  tudi 1000 m, so raj za alpiniste. Dolomiti so znani po številnih feratah, ki so pol plezalne poti, namenjene alpinistom ali bolj izkušenim planincem. Za malo manj kondicijsko sposobne je mnogo lahkih urejenih poti, sprehajalnih poti, težje in večdnevne ture pa so primerne za bolj zahtevne obiskovalce. Geološka posebnost so  lepi primeri “fosiliziranih atolov” (Catinaccio), ki nam razkrivajo dejstvo, da je bil pred davnimi časi na območju Dolomitov morski koralni greben. Dolomiti so eden najlepših geoloških parkov, saj omogočajo natančen pogled v geološko preteklost našega planeta.

Edinstvene ferate in police

V Dolomitih so poznane mnoge izjemne ferate, ki so pogosto razlog mnogih za obisk teh gora. Obstaja veliko vodnikov po urejenih in manj urejenih pohodnih poteh, feratah ter plezalnih smereh. Poznavalci trdijo, da so najlepše ferate v gorski skupini Brenta, kjer so značilni ostri vršaci. Območje med jezerom Lago di Garda in skupino Adamello ter Presanella velja za najlepše področje z gorskimi policami na svetu. Posledično čudovitih polic pa so lepe ferate, ki se vijejo po tem področju. Na splošno velja Brenta za eno najlepših dolomitskih skupin. Skupino Brenta, kot tudi vse ostale dolomitske špice, odlikujejo strme stene, trdna skala, visoki vrtoglavi stolpi, od ostalih pa se loči po večjem številu polic. In ravno te gorske police so njena posebnost, ki privabljajo še toliko več obiskovalcev. Tamkajšnje police so tako pravilne in zglajene, kot bi jih ustvarila človeška roka.

Prikupna mesteca v Dolomitih

Dolomitov pa ne zaznamujejo samo izjemni razgledi med visokimi vrhovi, temveč tudi prikupna mesta z bogato dediščino in lepo urejenimi jedri. Na pol poti med Verono in Innsbruckom, v dolini na sredini italijanskega dela Alp, se nahaja Bolzano. To je glavno mesto Južne Tirolske, ki je dvojezično. Tam ne boste našli le starih dvorcev, temveč še starejšega Ötzija. Mumija je namreč stara več kot 5300 let. Našega prednika lahko poiščete v arheološkem muzeju, kjer vas bodo poučili tudi kako je Ötzi živel, s čim se je prehranjeval in zakaj je umrl. Sicer pa Bolzano navdušuje z elegantnimi uličicami, pestro nakupovalno in pa gastronomsko ponudbo. Nahaja se v bližini priljubljenega Kronplatza.

V Dolomitih res ne more biti dolgčas. Čez dan naokrog, večer pa se sprostite in kaj dobrega pojejte. Izbirate lahko v pisani paleti gorskih hotelov, ki jih ponujamo na Megabonu že za 169 € za tri nočitve za dve osebi.

dolomiti

dolomiti_shutterstock_291135272-1024x683

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.