Planšarija Dolga njiva: gorski zrak, odlični štruklji in mali živalski vrt

Mestni vrvež se vrača z dopustov, vreme pa zaenkrat še vedno dopušča kratke izlete po Sloveniji. Tokrat je našo pozornost pritegnila planšarija Dolga njiva!

Veste, kje stoji planšarija Dolga njiva? Tu vas obdata svež gorski zrak in neokrnjena narava. Tu žvenketajo kravji zvonci, iz kuhinje pa diši po planšarskih dobrotah. Na planšariji le korak od prekrasne Dovžanove soteske in tik pod mogočnimi vrhovi grebena Košute poleti domuje družina Kleindienst. Kako jih najdete?

Kratek sprehod do čudovitih razgledov

Od Tržiča do planšarije Dolga njiva je le 16 kilometrov. Ko pridete v Tržič, pri bencinski črpalki zavijete na desno in naprej v smeri čudovite Dovžanove soteske. Mimo Čadovelj, skozi Jelendol in desno po makadamu do križišča z veliko tablo. Sledite Dolgi njivi in potočku ter čez nekaj kilometrov parkirate na parkirišču, ki se dviga na 1255 metrih nadmorske višine. Od tod se na pot odpravite peš, do cilja pa vas loči le 20 minut hoje.

Planšarija, kjer spoznate živali

Planšarstvo se je razvilo, ker planine ponujajo domačim živalim pravi raj za ugodno življenje. Planšarija Dolga njiva ima kar nekaj živalskih prebivalcev, ki jih najraje obiskujejo prav najmlajši. Lahko jih spoznate pobliže! Kdo vse tam pozdravlja obiskovalce? Pujsi, purani, ovce in koze, pa goske, kokoši, krave, telički in bik!

Ko zadiši iz kuhinje

Zgodnja jutra na planšariji so namenjena za molžo krav in iskanje v slamo odloženih kokošjih jajc. Od tu pa v kuhinjo, kjer se vsak dan z ljubeznijo pripravi najimenitnejši izbor tradicionalnih slovenskih planšarskih jedi. Priporočamo žgance, govori pa se, da imajo na planšariji tudi najboljše štruklje daleč naokoli. Mama Nežka vam pripravi sirove in ajdove z orehi, nekaj prav posebno omamnega pa so tudi lešnikovi s čokolado.

Bi prespali na seniku?

Na planšariji lahko tudi prespite. Edinstvena izkušnja je spanje na seniku, kjer se ovijete v svojo spalno vrečo in zaspite v objemu narave. Nočitev na seniku stane 5 evrov, za 12 evrov pa lahko prenočite tudi v sosednji koči, kjer je na voljo 12 skupnih ležišč.

S planšarije še više v gore

Škoda bi bilo obiskati tako lepe konce in ne raziskati še okolice, kajne? Možnosti je veliko. Zbrali smo naslednje tri.

Orlova pot, 20 min

Spoznajte prave lokalne prebivalce naših planin in neposredno s planšarije odkorakajte na poučno Orlovo pot. Z malo sreče boste iz opazovalnice lahko videli tudi orla, ki v skalnatih votlinah pod gorami prebiva že leta.

Planina Zgornja Dolga njiva, 2 km

Po travnikih in pašnikih se lahko po planini sprehodite vse do avstrijske meje, od koder se razprostira razgled na Jezersko, dolino Kokre in najvišje vrhove Kamniško-Savinjskih Alp.

Košutnikov turn (2133 m), 2,5 h

Vzpon na mogočnega dvatisočaka in spust preko celotnega, 12 km dolgega grebena Košute bo navdušil tudi najizkušenejše hribolazce.

Kam torej ta konec tedna? V planine! Planšarijo Dolga njiva in vse dogodivščine, ki vas tam čakajo, lahko ujamete tudi na Facebooku in Instagramu.

Foto: Peter Podobnik

Kako je videti vsakdan na planšariji, si poglejte v zabavnem spodnjem videu:

Planšarija Dolga njiva

🐂❤️[PLANŠARIJA SKOZI VIDEO]❤️🐂Neskončni sprehodi, popoln mir in šum narave … Ogromno smeha! Žvenketanje zvoncev, lovljenje kokoši in čisto prva izkušnja z molzenjem krave.😁 Tudi igranje šaha z oslom ni izključeno, kar poglejte! 😂 In seveda – razvajanje ob okusni domači planšarski pojedini pa lahko noč iz najmehkejše in najbolj dišeče postelje – senika. 🤤In dan je popoln. 👨‍🌾 Naj bo kmalu tudi tvoj! 👌🏻#mojaplansarija #dolganjiva

Objavil/a Planšarija Dolga njiva dne Torek, 07. avgust 2018

PREBERITE ŠE: Gorenjska: To je 9 odličnih nastanitev, kjer lahko unovčite turistični bon

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.