Celovec: izlet, ki ponuja več, kot bi si mislili

Nedelja na Bledu je absolutna klasika. Če pa si želite malce spremembe, smo za tokratni izlet izbrali destinacijo s podobnimi karakteristikami. Celovec! Le čez mejo bo treba skočiti. Od Ljubljane je oddaljena približno 80 kilometrov oziroma uro vožnje z avtomobilom. Danes gremo torej v takoimenovani avstrijski renesančni dragulj, Celovec.

Staro mestno jedro

Za začetek si lahko privoščite zajtrk v središču mesta. Mi priporočamo kavarno Ile de France, kjer strežejo odlične palačinke (tudi za tiste, ki vam zjutraj bolj tekne slano, se najde marsikaj) in super kavo. Celovec si je ob petkih in sobotah možno ogledati v spremstvu brezplačnega turističnega vodiča, ki ga najdete v turistični pisarni pred mesto hišo. Če vam voden ogled ne diši, pa sami raziščite staro mestno jedro, polno stilske arhitekture in kulturnih ustanov. Muzej moderne umetnosti in Mestna galerija imata bogato zbirko za vse, ki se na izletu želite naučiti še kaj novega.

Za kosilo lahko obiščete kakšno izmed restavracij s koroškimi specialitetami, pizzo in testeninami ali pa skočite na tržnico Benediktinermarkt, kjer ponujajo lokalne specialitete. V vsakem primeru boste jedli dobro in ni strahu, da bi ostali lačni.

07_ShoppingAlterPlatz

Pyramidenkogel

Če vas zanima, kako veliko je Vrbsko jezero, je najbolje, da se zapeljete malce ven iz mesta do arhitekturno zanimive razgledne točke Pyramidenkogel in si privoščite razgled z 851 metrov nadmorske višine. Prvotni razgledni stolp je bil zgrajen kot spomenik padlim borcem v gorah med svetovnima vojnama, leta 2008 pa so ga nadomestili z novo arhitekturno kombinacijo jekla in lesa. Očarljiv razgled na turkizno jezero in gozdove za odrasle znaša 11€, za otroke in študente pa nekoliko manj. Na višino 70 metrov se boste morali povzpeti po stopnicah ali z dvigalom, za pot navzdol pa si lahko izberete malce bolj adrenalinsko možnost. Če pri vstopnini doplačate 4€, se nazaj na trdna tla lahko na sankah iz filca vrnete po zavitem toboganu, ki je speljan po notranjosti stolpa. Izkušnja je zelo zabavna, zato ponujajo tudi paket petih spustov za 20€.

shutterstock_335971118

shutterstock_222561370

03_shutterstock_400954552

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vrbsko jezero

Vrbsko jezero je eno največjih alpskih jezer v okolici. Odlikuje ga kristalno čista gorska voda, zato je nadvse popularna destinacija v kopalni sezoni, saj se segreje tudi do 25 stopinj Celzija. Velik del je žal zagrajen z glamuroznimi zasebnimi vilami, vseeno pa boste našli veliko skritih kotičkov in javnih plaž.

Jezero je znano tudi kot zbirališče navdušencev nad avtomobili, saj vsako leto gosti avtomobilsko srečanje Wortersee Treffen, o katerem redno poroča celo svetovno znani Top Gear. Vsako leto se tam zbere več deset tisoč petrolheadov, ki s seboj pripeljejo svoje jeklene konjičke.

Ob jezeru je speljana zelo lepa doživljajska proga za tek Klagenfurter Halbmarathom-Erlebnislaufroute, povsod pa so urejene tudi proge za kolesarje.

shutterstock_417874654

Minimundus

Ste si od nekdaj želeli obkrožiti svet? V Celovcu je možno tudi to, saj ob jezeru leži Minimundus oziroma svet v malem, kjer si lahko ogledate 156 miniatur svetovnih znamenitosti iz več kot 40 držav. Vstopnice za odrasle stanejo 18€, za otoke pa 10€. Možno je kupiti tudi družinske vstopnice.

05_shutterstock_187777370

06_shutterstock_389901205

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Foto: Shutterstock, visitklagenfurt.at

Preberite še: TURISTIČNI BONI od A do Ž: Takšna so najnovejša pravila

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.