Celovec: izlet, ki ponuja več, kot bi si mislili

Nedelja na Bledu je absolutna klasika. Če pa si želite malce spremembe, smo za tokratni izlet izbrali destinacijo s podobnimi karakteristikami. Celovec! Le čez mejo bo treba skočiti. Od Ljubljane je oddaljena približno 80 kilometrov oziroma uro vožnje z avtomobilom. Danes gremo torej v takoimenovani avstrijski renesančni dragulj, Celovec.

Preberi več

Pobeg z vročine: Vrba in Vrbsko jezero, odlična kulisa za vikend izlet

Alpska podoba Koroške s 1270 ledeniškimi jezeri in številnimi gorskimi vrhovi ustvarja odlično kuliso. Tokrat bo naša kulisa mondena Vrba in Vrbsko jezero na avstrijskem Koroškem, ki je le dobro uro in pol vožnje iz naše prestolnice. Najbolj znan kraj ob Vrbskem jezeru je prav ta, po katerem je jezero dobilo ime, Vrba oziroma Velden.

Že na prvi pogled boste mesto prepoznali po razkošnem v rumeno barvo odetem gradu, v katerem je danes hotel s petimi zvezdicami. In tudi velika večina preostalih hotelov v mestu se bohoti s četico zvezd, saj si ugledni in bogati obiskovalci kaj drugega niti ne morejo predstavljati. Pridih francoskega Saint Tropeza, če ne bolj Monte Carla, mora biti zadosten razlog, da se čez obalno mestece vsaj na hitro sprehodite in vzbudite skomine. Morebiti celo sami poskusite srečo v tamkajšnjem znamenitem kazinoju Velden.

02_shutterstock_327884573

Če se vam zdijo ideje o sprehodu ob jezeru s sladoledom v roki, občudovanje razkošnosti hotelov, restavracij in petičnih rezidenc mikavne, potem je obisk Vrbe za vas.  Da ne omenjamo kozarčka vina na palubi restavracije in svež veter v laseh.

Pogled na jezero, kjer ne manjka številnih jadrnic in surferjev, pa zlahka zamenjamo s pogledom na morje.  Ko opazimo še številne ležalnike, ki se kar ponujajo, da bi jih zasedli, si prav z lahkoto predstavljamo tukajšnje preživljanje dopusta. Glede plaž naj vas opozorimo, da boste morda malce razočarani. Obala je praktično v privatnih rokah lastnikov počitniških rezidenc in hotelov, vendar se najdejo tudi javna kopališča na določenih koščkih obale.

03_shutterstock_295812788

Kolesarjenje okoli Vrbskega jezera

Kolesarjenje okoli Vrbskega jezera je lahko prijeten enodnevni izlet. Pot nima nobenih vzponov, tako da je primerna za ljubitelje ravninskih cestnih izletov.

Najboljše izhodišče za kolesarjenje okrog jezera je eno izmed velikih parkirišč ob miniaturnem fantazijskem svetu, torej ob Minimundusu. Od tu je treba samo prečkati cesto in že se srečamo s kolesarskimi oznakami, ki jim potem sledimo celotno, 43 km dolgo pot.

04_shutterstock_417874651 (1)

Svet v malem 

Na drugi strani jezera, ob mestnem kopališču, pa se nahaja Mali svet oziroma Minimundus, ki je ena od najbolje obiskanih  posebnosti, saj je uvrščen med deset vrhunskih izletniških točk v Avstriji. Ogledate si lahko 144 z izvirnikom skladnih maket najzanimivejših stavb na svetu.

05_shutterstock_185668094

Če vam našteto zveni kot enkraten predlog za sobotni ali nedeljski potep, potem odločitve za izlet nedvomno ne boste obžalovali.

Foto: Shutterstock

Preberite še:

Habakuk: Razvajanje na obronkih gozdov Pohorja za pol cene!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.