Vandraj priporoča: trije izleti za oblačno nedeljo

Kljub temu, da nam pisano jesen občasno popestrita dež in megla, pa letos uživamo jesen z visokimi temperaturami in dobršno dozo sonca za ta letni čas. To seveda lahko izkoristimo nam v prid in prost dan popestrimo s kakšnim izletom. Za vas smo pripravili tri izbrane, ki so primerni za ta letni čas.

Sabotin

Sabotin je razgledni hrib nad Novo Gorico in hkrati zadnji alpski ter prvi sredozemski hrib. Spogleduje se s Sočo v dolini ter s čudovitim razgledom na Goriška Brda, Sveto goro, Alpe in Gorico. To je hrib, ki ne samo, da pričara lepo naravo, temveč je poln zgodb, ki te bodo spremljale na poti. Sabotin je namreč bil prizorišče krvavih prizorov med prvo svetovno vojno, danes pa je v vlogi učilnice v naravi, ki želi ohraniti mir na svetu. Raziščeš lahko namreč kaverne v katerih so nekoč vojaki preživljali težke dni. Na vrh SabotinA, kje je tudi koča, se lahko povzpneš iz šestih smeri, vendar predlagamo to z izhodiščem v Sabotinu. Celotna pot je tehnično nezahtevna. Nekaj previdnosti je potrebno le pri prehodu skozi kaverne. Na Sabotin se lahko odpraviš tudi s kolesom.

Trajanje:
Solkan – Koča na Sabotinu (severna pot): 1.30 h
Koča na Sabotinu – Sabotin: 0.15 h
Sabotin – Solkan (južna pot): 1.15 h
Skupaj: 3 h 

sabotin_shutterstock_477321262

Slavnik

Slavnik je najbolj popularen pohodniški cilj Obalnokraške regije. Nanj vodi veliko poti iz vseh koncev. Najkrajša je direktna pot iz Podgorja, ki sprva poteka po prijetnem gozdiču, na golem vršnem pobočju pa te bo sonce nekoliko bolj grelo oz. te bo hladila burja. Če je vreme na tvoji strani, razgled iz vrha seže od morja pa vse do Alp in Snežnika. Tik pod vrhom je Tumova koča, ki je po navadi odprta med vikendi in prazniki. Celotna pot je tehnično nezahtevna. Slavnik je tudi zelo priljubljen kolesarski cilj.

Trajanje:
Podgorje – Slavnik (direktna pot): 1 h
Slavnik – Podgorje (po cesti): 1 h
Skupaj: 2 h

slavnik_shutterstock_474814891

Blegoš

Blegoš je najvišji vrh Škofjeloškega hribovja s fantastičnim razgledom. Črni Kal je najvišje izhodišče za vzpon na Blegoš, zaradi česar je pot ob koncih tedna precej popularna. Do Črnega Kala lahko prideš iz dveh smereh. Izberi sebi najprimernejšo. Celotna pot do čudovitega razgleda je tehnično nezahtevna.

– Iz Selške doline: Na cesti “Železniki – Zali Log” tik pred Zalim Logom zavijemo levo proti Davči in sledimo zelenim kažipotom za Blegoš oz. Črni Kal.
– Iz Poljanske doline: Na cesti “Škofja Loka – Žiri” v vasi Poljane zavijemo desno proti Javorjam. V Javorjah začnemo slediti oznakam za Blegoš oz. (Gorenjo) Žetino, kjer se asfalt konča. Nadaljujemo še ca. 2 km.

Trajanje:
Črni Kal – Blegoš (direktno): 1 h
Blegoš – Črni Kal (mimo Koče na Blegošu): 1.15 h
Skupaj: 2.30 h

blegos_shutterstock_103884110

Foto: Shutterstock

Pobeg z vročine: Vrba in Vrbsko jezero, odlična kulisa za vikend izlet

Alpska podoba Koroške s 1270 ledeniškimi jezeri in številnimi gorskimi vrhovi ustvarja odlično kuliso. Tokrat bo naša kulisa mondena Vrba in Vrbsko jezero na avstrijskem Koroškem, ki je le dobro uro in pol vožnje iz naše prestolnice. Najbolj znan kraj ob Vrbskem jezeru je prav ta, po katerem je jezero dobilo ime, Vrba oziroma Velden.

Že na prvi pogled boste mesto prepoznali po razkošnem v rumeno barvo odetem gradu, v katerem je danes hotel s petimi zvezdicami. In tudi velika večina preostalih hotelov v mestu se bohoti s četico zvezd, saj si ugledni in bogati obiskovalci kaj drugega niti ne morejo predstavljati. Pridih francoskega Saint Tropeza, če ne bolj Monte Carla, mora biti zadosten razlog, da se čez obalno mestece vsaj na hitro sprehodite in vzbudite skomine. Morebiti celo sami poskusite srečo v tamkajšnjem znamenitem kazinoju Velden.

02_shutterstock_327884573

Če se vam zdijo ideje o sprehodu ob jezeru s sladoledom v roki, občudovanje razkošnosti hotelov, restavracij in petičnih rezidenc mikavne, potem je obisk Vrbe za vas.  Da ne omenjamo kozarčka vina na palubi restavracije in svež veter v laseh.

Pogled na jezero, kjer ne manjka številnih jadrnic in surferjev, pa zlahka zamenjamo s pogledom na morje.  Ko opazimo še številne ležalnike, ki se kar ponujajo, da bi jih zasedli, si prav z lahkoto predstavljamo tukajšnje preživljanje dopusta. Glede plaž naj vas opozorimo, da boste morda malce razočarani. Obala je praktično v privatnih rokah lastnikov počitniških rezidenc in hotelov, vendar se najdejo tudi javna kopališča na določenih koščkih obale.

03_shutterstock_295812788

Kolesarjenje okoli Vrbskega jezera

Kolesarjenje okoli Vrbskega jezera je lahko prijeten enodnevni izlet. Pot nima nobenih vzponov, tako da je primerna za ljubitelje ravninskih cestnih izletov.

Najboljše izhodišče za kolesarjenje okrog jezera je eno izmed velikih parkirišč ob miniaturnem fantazijskem svetu, torej ob Minimundusu. Od tu je treba samo prečkati cesto in že se srečamo s kolesarskimi oznakami, ki jim potem sledimo celotno, 43 km dolgo pot.

04_shutterstock_417874651 (1)

Svet v malem 

Na drugi strani jezera, ob mestnem kopališču, pa se nahaja Mali svet oziroma Minimundus, ki je ena od najbolje obiskanih  posebnosti, saj je uvrščen med deset vrhunskih izletniških točk v Avstriji. Ogledate si lahko 144 z izvirnikom skladnih maket najzanimivejših stavb na svetu.

05_shutterstock_185668094

Če vam našteto zveni kot enkraten predlog za sobotni ali nedeljski potep, potem odločitve za izlet nedvomno ne boste obžalovali.

Foto: Shutterstock

Preberite še:

Habakuk: Razvajanje na obronkih gozdov Pohorja za pol cene!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.