Vandraj izlet: trije ravno prav težki pohodi za čudovito nedeljo

Čaka nas sončen vikend. To seveda lahko izkoristimo sebi v prid in prost dan popestrimo s kakšnim izletom. Za vas smo pripravili tri izbrane, ki so primerni za ta letni čas. Izlet.

Sabotin

Sabotin je razgledni hrib nad Novo Gorico in hkrati zadnji alpski ter prvi sredozemski hrib. Spogleduje se s Sočo v dolini ter s čudovitim razgledom na Goriška Brda, Sveto goro, Alpe in Gorico. To je hrib, ki ne samo, da pričara lepo naravo, temveč je poln zgodb, ki te bodo spremljale na poti. Sabotin je namreč bil prizorišče krvavih prizorov med prvo svetovno vojno, danes pa je v vlogi učilnice v naravi, ki želi ohraniti mir na svetu. Raziščeš lahko namreč kaverne v katerih so nekoč vojaki preživljali težke dni. Na vrh SabotinA, kje je tudi koča, se lahko povzpneš iz šestih smeri, vendar predlagamo to z izhodiščem v Sabotinu. Celotna pot je tehnično nezahtevna. Nekaj previdnosti je potrebno le pri prehodu skozi kaverne. Na Sabotin se lahko odpraviš tudi s kolesom. izlet

Trajanje:
Solkan – Koča na Sabotinu (severna pot): 1.30 h
Koča na Sabotinu – Sabotin: 0.15 h
Sabotin – Solkan (južna pot): 1.15 h
Skupaj: 3 h 

sabotin_shutterstock_477321262

Slavnik

Slavnik je najbolj popularen pohodniški cilj Obalnokraške regije. Nanj vodi veliko poti iz vseh koncev. Najkrajša je direktna pot iz Podgorja, ki sprva poteka po prijetnem gozdiču, na golem vršnem pobočju pa te bo sonce nekoliko bolj grelo oz. te bo hladila burja. Če je vreme na tvoji strani, razgled iz vrha seže od morja pa vse do Alp in Snežnika. Tik pod vrhom je Tumova koča, ki je po navadi odprta med vikendi in prazniki. Celotna pot je tehnično nezahtevna. Slavnik je tudi zelo priljubljen kolesarski cilj. izlet

Trajanje:
Podgorje – Slavnik (direktna pot): 1 h
Slavnik – Podgorje (po cesti): 1 h
Skupaj: 2 h

slavnik_shutterstock_474814891

Blegoš izlet

Blegoš je najvišji vrh Škofjeloškega hribovja s fantastičnim razgledom. Črni Kal je najvišje izhodišče za vzpon na Blegoš, zaradi česar je pot ob koncih tedna precej popularna. Do Črnega Kala lahko prideš iz dveh smereh. Izberi sebi najprimernejšo. Celotna pot do čudovitega razgleda je tehnično nezahtevna.

– Iz Selške doline: Na cesti “Železniki – Zali Log” tik pred Zalim Logom zavijemo levo proti Davči in sledimo zelenim kažipotom za Blegoš oz. Črni Kal.
– Iz Poljanske doline: Na cesti “Škofja Loka – Žiri” v vasi Poljane zavijemo desno proti Javorjam. V Javorjah začnemo slediti oznakam za Blegoš oz. (Gorenjo) Žetino, kjer se asfalt konča. Nadaljujemo še ca. 2 km.

Trajanje:
Črni Kal – Blegoš (direktno): 1 h
Blegoš – Črni Kal (mimo Koče na Blegošu): 1.15 h
Skupaj: 2.30 h

blegos_shutterstock_103884110

Zakaj si ne bi po vzponu še odpočili? Tukaj boste našli odlične nočitve v butičnih hotelih, spajih in wellnesih, ki jih zelo toplo priporočamo. Tudi na turistične bone!

Preberite še: Julijske Alpe med top pohodniškimi destinacijami po izboru Guardiana

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.