Tereza: Hvaležna sem, da živim na delu sveta, kjer vedno lahko pobegnem v naravo #intervju

Kateri so top trije slovenski oddihi, ki jih je to poletje odkljukala Tereza Poljanič? S Terezo sva klepetali o njenem življenju med Slovenijo in Novo Zelandijo, o tem, da je letos kljub izrednim razmeram videla kar nekaj sveta in o tem, kako rada se vrača domov.

Tereza Poljanič živi med dvema koncema sveta in je v konstantnem iskanju sončnih dni. Ko je na Novi Zelandiji poletje, jo boste našli tam. Ko se pri njih začne zima, v Sloveniji pa se ta ravno poslovi in začne topliti, se Tereza vrne v domovino. Tako se že nekaj let spretno izogiba zimam in vsake pol leta preživi na enem delu sveta.

Tereza Poljanič je sicer strokovnjakinja za zdravo prehrano in certificirana presno-veganska kuharica z diplomo losangeleške akademije Matthew Kenney Culinary Chef. Pri nas je najbolj znana kot voditeljica kuharske oddaje Zdravo, Tereza in avtorica istoimenske kuharske knjige, stoji pa tudi za okusno vegansko linijo izdelkov Tereza’s Choice. Ob vsem tem rada organizira tudi kuharske delavnice, poleti pa v Grčiji organizira tudi kulinarične joga oddihe. Tokrat sva klepetali o malo drugačnem poletju, ki je za nami in njenih najljubših na novo odkritih kotičkih Slovenije.

Kakšno poletje je za vami in po kakšnih dogodivščinah vam bo ostalo v spominu?

Moje poletje je bilo malce krajše, ker sem se zaradi Covid situacije zadržala v zimski Novi Zelandiji. Tam sem med lockdownom 20 dni potovala z avtodomom in raziskovala severni otok Nove Zelandije, dokler niso spet vzpostavili poletov v Evropo, ko sem se lahko vrnila sem. Takoj, ko sem prispela v Slovenijo, pa sem se podala v naše prelepe gore, Goriška brda in Grčijo, natačneje na Kreto, kjer vsako leto organiziram kulinarične in joga počitnice. 

Na kakšen način najraje raziskujete našo deželo, kakšen tip popotnika/izletnika ste?

Včasih sem tip divjega popotnika, spet drugič pa se zelo rada »pocartam«. Letos sem res veliko hodila v hribe, na večdnevne ture in spala v različnih kočah ter osvajala vrhove. Poleg različnih vrhov pa sem se odpravila tudi na prve štiri etape Julijana trail, ki je prav tako nekaj posebnega, sicer nižinska hoja vendar ravno tako unikatna. Poleg utrujanja nog sem si pustila malce kulinaričnega in vinskega razvajanja v Goriških brdih na ekološki domačiji Klinec.

Kateri del Slovenije poznate kot svoj žep? 

Vsega po malem. Mogoče mi je bližje Štajerska, glede na to, da imamo tam vikend in sem tam tudi preživela večino koncev tedna svojega otroštva.

Kateri so top 3 oddihi po Sloveniji, ki so vas v zadnjem času najbolj navdušili in kaj vse ponujajo?

Zelo priporočam Klavže28! Izjemna nastanitev, ki je narejena iz recikliranih materialov sredi gozda. Mir, sprehajanje po skritih poteh, ki vas vodijo do samotnega slapu. Oddih v Klavžah je bil darilo prijateljice za moj rojstni dan, kjer sva vsako jutro izvajali jogo, potem pa so naju razvajali z domačim zajtrkom.

Druga destinacija, ki mi je pri srcu, je Kekčeva domačija v Trenti. Tudi to je zelo unikatna lokacija, kjer vas čakata dobra hrana in mir.

In tretja, ki jo velja omeniti, je Šenkova domačija – Zgornje Jezersko, kjer se lahko ustavite in si privoščite masunjek ter po mojem mnenju najboljše ajdove žgance! Ampak vse to šele po tem, ko osvojite pohod na Češko kočo.

Še ekstra namig: Prikolesarite ali pa se sprehodite do ekološke vasi Čadrg! Kmetija pri Lovrču, kjer vas bo navdušila Marija s svojo božansko tradicionalno kulinariko, značilno za tolminske hribe. Tam smo posneli eno epizodo oddaje Zdravo, Tereza! Takrat sem se končno naučila priprave prave frike z najboljšim tolminskim sirom, za sladico pa seveda niso smeli manjkati štruklji!

Katere kotičke sveta ste sicer letos nameravali raziskati, preden je svet ohromila pandemija?

Spogledovala sem se s ponovnim odhodom v Indijo, kjer bi se udeležila 10-dnevnega meditacijskega tečaja in pa mogoče Vietnam.

Se je vaš pogled na potovanja in zanimive destinacije ob trenutnih razmerah kaj spremenil?  

Malce se je zagotovo spremenil, predvsem sem se zavedla, da je še veliko neraziskanega tik pred mojim nosom. Hvaležna sem, da živim na delu sveta, kjer vedno lahko pobegnem v naravo, se podam na različne predele Slovenije, kjer me vsakič znova nekaj preseneti … Pa naj bodo to kulinarika, gostoljubni domačini ali pa dih jemajoči razgledi.

Kateri kotički sveta ostajajo na vašem seznamu krajev, ki jih morate videti še v tem življenju? 

Južna Amerika in pa Vietnam!

Foto: Tereza Poljanič/osebni arhiv

PREBERITE ŠE: Slovenci in Slovenija skozi oči Japonke Kei #INTERVJU

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Celovec: izlet, ki ponuja več, kot bi si mislili

Nedelja na Bledu je absolutna klasika. Če pa si želite malce spremembe, smo za tokratni izlet izbrali destinacijo s podobnimi karakteristikami. Celovec! Le čez mejo bo treba skočiti. Od Ljubljane je oddaljena približno 80 kilometrov oziroma uro vožnje z avtomobilom. Danes gremo torej v takoimenovani avstrijski renesančni dragulj, Celovec.

Preberi več

Fotogeničen izlet: Klopca nad Bledom, ki preplavlja Instagram

Klopca nad Bledom, ki se pohvali z enim od najbolj osupljivih razgledov, se nahaja na Ojstrici nad Bledom. Tu se razlega čudovit pogled na Blejsko jezero in otok z gradom v ozadju, Gorenjsko ravan, Kamniške Alpe in Karavanke.

Če ste vsaj povprečen uporabnik družbenih omrežij, ste zagotovo že naleteli na ta prizor. Klopca nad Bledom je postala ena najbolj ikoničnih fotografij tega slovenskega bisera. In tudi če niste najbolj navdušeni pohodniki, ga lahko brez večjih naporov doživite tudi v živo.

Ojstrica: Kratek vzpon, ki nagradi z razgledom

Ojstrica se se s 661 metri nadmorske višine dviga nad zahodno obalo Blejskega jezera. Avto lahko pustite na parkirišču pri avtokampu Zaka, do katerega pridete po cesti, ki iz Bleda pelje proti Bohinju, na križišču za Vilo Bled pa zavijete desno in poiščete primerno parkirno mesto.

Na južnem delu zaliva sledite pešpoti v gozd in sledite smerokazom. Vzpon od Zake do Ojstrice ni preveč zahteven in traja okoli 20 minut.

Podaljški še do Male in Velike Osojnice

Izlet od tu lahko podaljšate še na Malo in Veliko Osojnico, kjer vas prav tako pričaka razgled, ki mu ni para. Od Ojstrice do Male Osojnice je še 15 minut hoje, od tod pa spust nazaj do Zake traja še 25 minut. Kljub relativno nezahtevni poti, priporočamo udobno obutev z dobrim oprijemom in oporo.

Uživajte v razgledu, svoje fotografije na Instagramu pa ne pozabite opremiti z oznako #Vandraj ali nas označite s tagom @Vandraj!

Foto: Shutterstock, Maja Fister

PREBERITE ŠE: Za hedoniste: romantična cesta med vinogradi v obliki srca

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Blatno jezero: Idilična ohladitev v madžarskem “morju” (in ugodne nočitve)

Blatno jezero se nahaja na Madžarskem, je največje v srednji Evropi in je ena bolj priljubljenih izletniških točk te dežele. Leži dobrih 80 kilometrov jugozahodno od Budimpešte in je odlična ideja za oddih tudi med Slovenci.

Blatno jezero ali madžarsko morje? Ker naši sosedje nimajo morja, Blatnemu jezeru pogosto rečejo kar madžarsko morje. In tudi to vroče poletje kar kliče k osvežitvi. Imamo nekaj idej!

Skok v vodo, preizkušanje vodnih športov in razvajanje v termalnih vrelcih

Voda se poleti segreje na okoli 26 stopinj Celzija, zato je jezero tudi priljubljena točka za kopalce, jadralce in druge ljubitelje vodnih športov, kot je na primer SUP-anje – veslanje na deski. Jezero je privlačno tudi za ljubitelje ribolova, v bližini pa so še zdravilišča in termalni vrelci. S trajektom se lahko zapeljete tudi čez jezersko ožino do Siofoka, največjega mesta ob jezeru.

Na degustacijo vin in sprehod po slikovitih uličicah Tihanyja z razgledom

Predvsem na severni obali jezera slovijo tudi po vinogradništvu, zato je obisk vinske kleti in degustacija priznane madžarske žlahtne kapljice skoraj nujna točka na seznamu stvari, ki jih morate tam doživeti. Če vam zvečer ostane še kaj energije, pa priporočamo sprehod ob jezeru. Največjo mesto ob jezeru je Keszthely, dve večji kotanji jezera pa ločuje polotok Tihany. Celoten polotok je zgodovinsko okrožje, katerega središče je benediktinski samostan iz leta 1055. Za vasico Tihany pravijo, da je najlepši kraj na Madžarskem in je zelo priljubljena turistična točka. Vasica je idilično urejena, skoraj vsaka hiša ima trgovino s spominki. Tu stoji tudi etno muzej na prostem, s prekrasnim pogledom na Blatno jezero.

Ugoden večdnevni oddih: Hotel Sirály

Kje prenočiti? Hotel Sirály se nahaja v kraju Balatonlelle, le nekaj minut hoje od Blatnega jezera. Ima bar, brezplačno zasebno parkirišče in vrt. Hotel z dvema zvezdicama ponuja tudi otroško igrišče, 24-urno recepcijo in brezplačen Wi-Fi na celotnem območju. Sobe imajo garderobo, televizijo, kopalnico ter hladilnik. V hotelu je na voljo kontinentalni zajtrk. Odlično ceno najdete TUKAJ!

Mesto Balatonlelle se nahaja 34 km stran od Siofoka. Siofok je druga najbolj priljubljena počitniška destinacija na Madžarskem (takoj za Budimpešto), zahvaljujoč 17 kilometrov dolgi obali, več kot 1000 hotelom ter številnim barkam ter restavracijam.

Heviz, najbolj priljubljeno termalno jezero na Madžarskem

Obiščite tudi Heviz, najbolj priljubljeno termalno jezero na Madžarskem, ki zaseda površino 4,4 ha s kolonado, vrtovi in ​​drugimi spa atrakcijami. Jezero je nacionalni naravni spomenik. To je največje termalno jezero v Evropi, ki se ponaša z zdraviliško tradicijo od leta 1795. Temperatura od okoli 30° C omogoča celoletno delovanje zdravilišča. Voda, zelo bogata z minerali, prodira iz globine 38 metrov in se spreminja vsake tri dni. Posebna atrakcija na jezeru so vodne lilije s čudovitim rdečim cvetom.

Podaljšek izleta do Budimpešte

Če ste že na tem koncu, priporočamo tudi skok do madžarske prestolnice, ki se lahko pohvali z osupljivo arhitekturo, številnimi prikupnimi kavarnami in restavracijami z odlično kulinariko. Šopek odličnih nastanitev in ugodnih ponudb smo našli TUKAJ.

V Budimpešti boste težko spregledali grajski hrib Budim, ki je že 30 let na seznamu UNESCOVE dediščine, v gradu pa najdete tudi Narodno galerijo in vinsko fontano, iz katere dejansko teče rdeče vino. Z Budima boste ujeli tudi osupljiv razgled čez reko Donavo in mogočne zgradbe, najveličastnejši je parlament s kupolo. Sprehodite se še čez Szechenyjev verižni most, ki velja za enega najlepših na Donavi in popeljal vas bo na drugo stran mesta, v Pešto.

Foto: Unsplash, Shutterstock, Megabon

PREBERITE ŠE: Gorenjska: To je 9 odličnih nastanitev, kjer lahko unovčite turistični bon

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

14 fotogeničnih kulis, ki vas popeljejo v Maroko

Maroko je ena najbolj priljubljenih afriških destinacij med Slovenci, ki ponuja kup fotogeničnih znamenitosti in je v primerjavi z drugimi eksotičnimi destinacijami žepu še vedno precej prijazna.

Maroko je v običajnih razmerah med Slovenci precej priljubljena popotniška destinacija, a potovanja tja so trenutno omejena, saj je Maroko iz zelenega padel na rumeni seznam epidemiološko varnih držav. Za raziskovanje te dežele je sicer najbolj priljubljen najem avtomobila, z nekaj iznajdljivosti pa gre tudi z javnimi prevozi. Kdaj bo Maroko spet varna dežela za potovanja, še ni znano, smo pa zbrali nekaj utrinkov te pisane dežele, da jo lahko obiščemo vsaj virtualno.

Kaj ponuja Maroko? Stičišče kontrastov je mešanice arabske in berberske kulture, ki se prepleta z islamom, tu pa ujamete vse od puščavske Sahare, vrhov Atlasa do obale Atlantika in Sredozemlja, ne manjka pa niti začimb in čaja, mošej in opečnatih kasb.

#1 Erg Chebbi

Skok v puščavo iz Merzouge, kjer čakajo fotogenične sipine na jugovzhodu države, tik ob meji z Alžirijo. Prek sipin se lahko podate s kamelami in celo prenočite v šotorih.

#2 Tudi to je Maroko: plezalske koze

Kdaj ste nazadnje na drevesu videli kozo? V Maroku jih najdete na arganovih drevesih, kjer jedo listje in orehe z arganovimi semeni.

#3 Fez

V labirintu ulic naj vas ne preseneti nenavaden vonj, ki prihaja iz bazenov, kjer ročno in z naravnimi barvili barvajo usnje.

#4 Chefchaouen

Mestece ob vznožju gora slovi po modrih stavbah, ki so del judovske tradicije. Pa tudi po ponudbi hašiša.

#5 Casablanca

Ena glavnih znamenitosti urbane džungle v Casablanci je mošeja Hasana II z najvišjim minaretom na svetu.

#6 Ait Benhaddou

Slikovita vasica Ait Benhaddou je bila uporabljena za kuliso številnih znanih filmov, tudi Gladiatorja, podobne kulise pa boste našli v številnih manjših berberskih vasicah.

#7 Prečkanje gorovja Atlas

Neverjetna pokrajina Maroka je razdeljena z gorovjem Atlas. Prečkate ga lahko na primer skozi najvišji cestni prelaz v Maroku Tizi’nTichka, ki povezuje Marakeš in Ouarzazate, si ogledate sotesko Dades in kanjon Todra.

#8 Marakeš

Opečnato mesto za katerim se v daljavi dviga Atlas je polno uličnih prodajalcev, umetnikov in čajnic, gigantski trg Jemaa el-Fnaa pa zares zaživi zvečer, ko ga preplavi tudi pol milijona obiskovalcev in je pravo mesto v malem.

#9 Essaouira

Fotogenično obmorsko mestece vas bo premamilo z morsko hrano, pa tudi z utrdbo, kopelmi, čajnicami in hipijevskim vzdušjem.

#10 Meknes

Najbolj obiskan del mesta je trg El Hedim, kjer se v zrak dvigajo vrata Bab El Mansour.

#11 Legzira

Slikovita plaža z rdečimi skalnatimi oboki.

#12 Rabat

Maroška prestolnica je moderno belo mesto, ki ponuja mavzolej Mohammeda V, preminulega maroškega kralja in Hassanov stolp, ki je pravzaprav minaret nikoli dokončane mošeje.

#13 Ulične prodajalne in živahen Maroko

Če vas v Maroko ni zaneslo zgolj z ročno prtljago, si lahko kupite tudi kaj lepega. Oblačila, posode, začimbe, dodatke za dom, nabiralce prahu in nakit, možnosti je ogromno.

#14 Maroko je tud hrana, hrana, hrana

V Maroku ne boste ostali lačni. Dežela začimb ima pestro kulinariko, od solat in enolončnic za uvod, do jagnjetine, govedine, piščanca in morske hrane ob spremljavi kuskusa z zelenjavo za glavno jed. Sladice so sestavljene iz oreškov, začimb, medu, sladkorja, sezamovih semen, kokosa, vse skupaj pa poplaknete z metinim čajem. Poskusite še datlje, granatna jabolka in melone, domov pa prinesite vrečke začimb, kot so cimet, kumina, kurkuma, poper, ingver, janež, žafran, koriander in meta.

Pastilla je sladko-slana pita iz golobjega ali piščančjega mesa, djej emshmel je piščanec, kuhan z olivami, limonami in medom. Harira je tradicionalna juha iz čičerike, leče in malce mesa, ki jo domačini navadno jejo med ramadanom. Tagin je enolončnica, ki je dobila ime po posebni lončeni posodi, v kateri se kuha. Zaalouk je solata iz paradižnika, jajčevcev, zelene paprike, česna in začimb.

Halva je značilna zelo sladka sladica, narejena iz tahinija – sezamove paste, sončničnega in oreškovega masla ter sladkorja. Kaab el ghzal pa je sladica, piškotno testo, polnjeno z mandljevim nadevom in posuto s sladkorjem. Se vam že cedijo sline?

Foto: Shutterstock, Pixabay

PREBERITE ŠE: Maroko skozi oči Slovenke, ki jo je tja odnesla ljubezen do valov in Maročana IN Gorenjska: To je 9 odličnih nastanitev, kjer lahko unovčite turistični bon

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Radovljica in 7 odličnih razlogov za izlet (tudi kadar ne diši po čokoladi)

Mesta Radovljica se je prijelo prijetno ime – najslajše slovensko mesto. Vendar Radovljica ni samo Festival čokolade. Zakaj je vredna obiska ves del leta?

V času Festivala čokolade Radovljica postane sladko mesto, to pa nikakor ne pomeni, da ni vredna obiska tudi v kakšnem drugem mesecu. Radovljica z okolico je seveda povezana s čokolado, a tudi s čebelarstvom, lectarstvom in kovaštvom. Če že ne čokolade, si torej tam privoščice vsaj medico. Česa še ne smete zamuditi?

Lekarniški in alkimistični muzej, ki vas bo popeljal v magičen svet 

V Radovljici je tudi Lekarniški in alkimistični muzej. Nahaja se v starem mestnem jedru na Linhartovem trgu. Muzejska trgovina je opremljena kot stara lekarna, za najmlajše obiskovalce skrbijo slovenska gozdna bajeslovna bitja, ki vedo vse o starodavnih skrivnostih zdravilne in čarobne moči narave.

Zbirka je rezultat večletnega zbiranja opreme in izdelkov s področja farmacije in kozmetike. Ogledate si lahko opremo lekarn iz 18. in 19. stoletja, zbirko italijanskih in španskih alborelov (okrašenih keramičnih posod za shranjevanje zdravil), lekarniški in alkimistični laboratorij, bogato zbirko možnarjev iz obdobja od 12. do 19. stoletja, tehtnice in uteži. V zbirki je tudi 30 farmacevtskih knjig, izdanih med 15. in 19. stoletjem.

Muzej se z zbirko o zgodovini kozmetike in parfumerije navezuje na družinsko podjetje, vsebuje pa tudi posamezne eksponate iz antične in azijske medicine ter etnološko zbirko ljudskega zdravilstva na našem ozemlju. Na ogled ga postavlja družinsko kozmetično podjetje Mioba in prepričani smo, da vas zna navdušiti tudi če farmacija ni vaše prvo področje zanimanja.

Tudi Radovljica ima pogled na Triglav

Linhartov trg na terasi nad reko Savo je kot muzej na prostem. Trg je dobil ime po Antonu Tomažu Linhartu, ki je bil rojen v eni od meščanskih hiš na njem. Na trgu sta spomenik in vodnjak Josipini Hočevar ter spomenik Cenetu Avguštinu. Od upravnega dela mesta Linhartov trg loči nekdanji baročni park s sodobnimi kovanimi svetilkami. Ohranjene so hiše iz 16., 17. in 18. stoletja. Med njimi je Šivčeva hiša, ki velja za najboljši primer renesančne meščanske arhitekture pri nas. Največja stavba na trgu je Radovljiška graščina z baročno podobno.

Na razgledni točki na koncu trga, mimo zgoraj omenjenega Lekarniškega in alkimističnega muzeja, pa se odpira čudovit pogled na dolino reke Save in Julijske Alpe. In ja, ob jasnem vremenu se nad Savo odpre tudi pogled na Triglav!

Po poteh Ivana Vurnika

V Radovljici potekajo tudi Vurnikovi dnevi, zato smo sledili točkam, kjer je živel in deloval arhitekt Ivan Vurnik, eden najbolj prepoznavnih slovenskih arhitektov. Rojen je bil v Radovljici, njegova najbolj znana stavba pa je tista s pisanim pročeljem na Miklošičevi cesti v Ljubljani, nasproti hotela Union. Študiral je na Dunaju in v Rimu, leta 1911 pa se je poročil z dunajsko slikarko Heleno Kottler, kar je pomembno vplivalo tudi na njegovo delo. Ob Jožetu Plečniku in Maksu Fabianiju velja za pionirja moderne slovenske arhitekture in utemeljitelja urbanizma na Slovenskem.

Na lectarska delavnico 

Tradicionalna slovenska obrt še živi v starem mestnem jedru Radovljice. V kleti gostilne Lectar na Linhartovem trgu vas bo očaral omamni vonj pristnih lectovih src. Tamkajšnja lectarija je hkrati tudi muzej lectarstva, v katerem si lahko ogledate način priprave, staro opremo in pripomočke za peko ter krašenje. Na ogled so tudi več desetletij stari izdelki iz lecta.

Prikupna delavnica obratuje v obokani kleti. V lectariji, opremljeni s staro opremo, na tradicionalen način in po starih receptih še vedno izdelujejo pristna lectova srca. Lectarijo si je mogoče ogledati v času, ko je gostilna odprta, in prisluhniti razlagi o izdelavi in zgodovini obrti.

Vpogled v lončarsko tradicijo: Magušarjeva hiša in Manufaktura

Središče ustvarjanja priznanega keramika Urbana Magušarja je njegov dom, Magušarjeva hiša. Ne drugi strani ulice pa v pritličju ene od hiš pozdravlja Manufaktura. Ta združuje manjšo lončarsko delavnico, v kateri nastajajo maloserijski lončarski izdelki ter trgovinico izdelkov iz keramike ter materialov in orodja za keramike.

Čebelarski muzej

Odletite v svet kranjske sivke, spoznajte zgodovino čebelarjenja in občudujte raznovrstne panjske končnice. Čebelarski muzej so odprli leta 1959 in je do danes po svojih vsebinah in obsegu edinstven v slovenskem in tudi evropskem prostoru.

Na razvajanje brbončic v Vilo Podvin

Dva kilometra od starega mestnega jedra Radovljice, na posestvu Gradu Podvin iz 14. stoletja, stoji vila z istim imenom. Vodita jo chef Uroš Štefelin in Marcela Klofutar, ki goste sprejmeta s širokim nasmehom (in aperitivom iz tepk!).

Mi smo pri njih poskusili še tepke, oblite s čokolado in “gorenjski zajtrk”. Kaj je v njem? Jajca, ocvirki, krompir in polenta, postreženi v kavni skodelici, v gorenjskem odmerku, kot se je pošalila Marcela.

Chef Uroš sicer najraje obuja pozabljene tradicionalne slovenske jedi in napitke, uporablja sezonske sestavine z domačega vrta in z okoliških kmetij. S sodobnimi tehnikami in lastno ustvarjalnostjo dediščinske jedi nadgradi v jedi nove slovenske kuhinje.

Preverite tudi njihov pester koledar dogodkov. Vsako 1. soboto v mesecu se na Podvinski tržnici predstavljajo lokalni proizvajalci hrane, v Vili Podvin pa se zatem lahko ustavite na brunchu ali kosilu iz predstavljenih sestavin na tržnici z recepti naših starih mam. Organizirajo tudi različne delavnice, kuharsko šolo za otroke, odrasle in profesionalce …

Tudi tu poznajo Vurnikove dneve, ko na mizo postrežejo jedilnik Helene in Ivana Vurnika. Ivan in Helena sta spoštovala disciplino tudi v prehranjevanju in zaradi zdrave ter asketske prehrane dočakala častitljivo starost. Pred jedjo sta vedno popila skodelico čaja, največkrat terjaka. Med obrokom sta si privoščila kozarec vina. Uživala sta puste konce mesa, najraje teletino, svinjine nikoli. Strogo sta spoštovala petkov post, privoščila sta si postrvi. Črne žemljice so bile na jedilniku med tednom, bele ob koncu tedna, ko ni smela manjkati teletina. In nekaj podobnega, le na restavracijski in kulinarično precej višji ravni lahko poskusite tu.

Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Poletje v Ankaranu: Rezidenca Ortus, butičen hotel, ki vas bo enostavno navdušil

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.