Ideja za izlet: Raziskovanje jeseni v čarobnem Hallstattu

Če razmišljate o romantičnem jesenskem izletu, je slikovito mestece Hallstatt v Avstriji destinacija, ki bo izpolnila vsa vaša pričakovanja.

Z idilično lego ob jezeru Hallstättersee in s slikovitimi gorami Dachstein, je mestece Hallstatt v AVstriji prava oaza miru in naravne lepote. Pravljične hišice ob jezeru, naravna lepota gorskega sveta, zanimive kulturne znamenitosti in kulinarični užitki bodo pomenili nepozaben izlet, ki vas bo očaral.

Hallstatt in naravne lepote

  1. Jezero Hallstättersee: Jesen se v vsej svoji veličini odrazi na jezeru Hallstättersee, ki se obarva v tople odtenke rdeče, oranžne in rumene barve. Sprehodite se ob jezeru in opazujte okolico.
  2. Razgledna točka Hallstatt Skywalk: Po vzponu na razgledno točko Skywalk vas bo osupnil panoramski pogled na mesto, jezero in okoliške gore.
  3. Narodni park Dachstein: Odpravite se na izlet v narodni park Dachstein, ki ponuja številne pohodniške poti, primerne za raziskovanje jesenskega gozda.

Kulturno Doživetje

  1. Muzej solnega rudarstva v Hallstattu: Spoznajte zgodovino rudarjenja, ki je močno zaznamovala to območje. Muzej ponuja zanimive eksponate in prikaze, kako so nekoč izkopavali sol v teh predelih.
  2. Kostno pokopališče v Hallstattu: Poleg jezera in najstarejšega rudnika soli na svetu, je ena največjih znamenitosti mesteca tudi izrazito nenavadno pokopališče. Zbirka lobanj z napisanim imenom pokojnika, poklicem in datumom smrti je na ogled v tamkajšnji kapeli.

Kulinarično Razvajanje

  1. Številne restavracije in lokalne gostilne: Nekaj najbolj priznanih: Zum Salzbaron, Rudolfsturm, Pizzeria Kegelbahn, Braugasthof am Hallstattersee in Marktbeisl Zur Ruth.
  2. Kavarna in pekarna Konditorei: Poskusite avstrijske sladice, kot je štrudelj, in si privoščite toplo kavo v prijetnem ambientu.

 

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Ideja za jesenski izlet med vinogradi: Prečudoviti Jeruzalem

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ideja za izlet z otroki: Grad Brdo #fotozgodba

Že nekaj časa dobivamo dobre ideje za izlete z otroki tudi na Instagramu, kjer jih z nami delijo mamice in očki, ustvarjalci vsebin in zakladnice dobrih idej. Tokrat nam Jasmina, ki ustvarja na profilu Just Mom Life, priporoča Grad Brdo. Z nami je delila tudi svojo foto zgodbo.

“Pred nekaj dnevi smo imeli eno dopoldne prosto in smo se na hitro odločili, da skočimo na Grad Brdo (Brdo pri Kranju). Ker nam je relativno blizu. Tam smo preživeli nekaj čudovitih uric. Vstopnina ni draga, park pa je res ogromen, zelo lepo urejen in ponuja veliko poti za sprehajanje. Ni kakšne gneče, tako da je bilo prav prijetno. Otroci lahko vzamejo s sabo poganjalčke, odrasli pa si lahko tam sposodijo kolesa po želji. Imajo tudi konje, ogleda pa je, seveda, vreden tudi čudovit renesančni dvorec. Na prelepi terasi bližnjega hotela pa se lahko še posladkate s čim in spijete kakšno kavico.” pove Jasmina.

Grad Brdo – informacije za izlet

Posestvo je odprto za vse obiskovalce, ki cenijo neokrnjeno naravo, kulturno dediščino in visok nivo storitev. Pohvali se lahko z bogato, več kot 500-letno zgodovino. Na posestvu stoji renesančni Grad Brdo, sicer pa se celotno Posestvo Brdo se razprostira v dveh ograjenih delih: grajskem Parku Brdo na 70 ha in zaprtem gozdnem delu, kjer je na skoraj 430 ha urejen naravni rezervat za živali. Celotno posestvo je razglašeno za kulturni spomenik državnega pomena.

Park je odprt vsak dan, od sončnega vzhoda do mraka. S plačilom vstopnine vsi obiskovalci prispevate k izvajanju ukrepov za zaščito redkih živalskih in rastlinskih vrst, ki živijo na Posestvu Brdo v sklopu varovanega območja Natura 2000. Hišnim ljubljenčkom vstop v park ni dovoljen.

Cene vstopnic (maj 2023):

ODRASLE OSEBE: 5 € na osebo
DIJAKI, ŠTUDENTI, UPOKOJENCI: 3 € na osebo
OTROŠKA VSTOPNICA (od 6. do 15. leta): 2 €
DRUŽINSKA VSTOPNICA: 12 € *

Grad Brdo – Foto zgodba skozi objektiv Just Mom Life

Jasmino lahko spremljate na njenem Instagram profilu, kjer lahko uživate v takšnih in drugačnih foto zgodbah in zanimivih vsebinah (TUKAJ).

 

Foto: Jasmina, Just Mom Life

PREBERITE ŠE: Priljubljena družinska dopustniška točka, tik čez mejo

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Ideja za zimski izlet z otroki: Belopeška jezera

Iščete dobro idejo za zimski izlet, ki je primerna tudi za malčke? Belopeška jezera obljubljajo pravo zimsko pravljico!

Belopeška jezera (poznana tudi kot Mangartska, Fužinska ali Klanška jezera) sta v resnici dve jezeri, ki ležita v Julijskih Alpah, natančneje v Mangartski dolini nedaleč od Rateč in tromeje. Zaradi svoje dostopnosti in izjemne narave so Belopeška jezera izredno priljubljena izletniška točka v vseh letnih časih. Privabljajo tako izkušene izletnike kot tiste najmlajše.

Nad zelenomodrimi jezeri se dvigajo mogočni vrhovi, med njimi Mangart in Ponce.

Kako do Belopeških jezer?

Z vozilom:

Iz Kranjske Gore se čez mejni prehod Rateče peljete proti Trbižu. Že kmalu za mejnim prehodom se levo odcepi cesta v smeri Belopeških jezer (Laghi di Fusine). Po cesti se ob zmernem vzponu pripeljete do velikega parkirišča pri Zgornjem Mangartskem (Belopeškem) jezeru.

Peš ali s kolesom:

Tisti bolj aktivni se lahko do jezer odpravite peš iz Kranjske Gore ali Rateč. Prav tako je čudovita kolesarska steza, ki pelje iz Mojstrane ali Kranjske Gore. Tudi ta kolesarska proga, ki je do zadnjega klanca večinoma položna, je primerna za družine z otroki.

Belopeška jezera: sprehodi in vzponi na Mangart in Ponce

Okoli jezer so lepo urejene pohodne poti, ki so položne in primerne tudi za majhne otroke. Za tiste, ki obožujete strmine, pa je to dobra izhodiščna točka do vrhov Ponc in Mangarta. A za take podvige raje počakajte na pomlad in poskrbite za primerno opremo.

Za zimski sprehod predlagamo kar pot okoli obeh jezer. Nadvse zanimiva in lahko prehodna je tudi pohodniška pot med obema glavnima jezeroma. Ta je lepo označena in vodi skozi neokrnjen gozd. Tudi hoja okoli jezer ponuja prijetno doživetje, traja med uro in dvema in je primerna za otroke in odrasle.

V lokalih ob jezeru si lahko privoščite kaj okrepčilnega, v neokrnjeni naravi pa boste tako vi kot otroci uživali ves dan.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Ideja za zimski izlet: Obiščite čudoviti slap Peričnik

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini?
TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

4 dobre ideje za izlet z otroki (po priporočilu Mami blogerk)

Starši vedno iščemo dobre ideje za izlet z otroki. Da se otroci dobro zdivjajo na svežem zraku in hkrati spoznajo v kakšni čudoviti državi živimo. Tokratne ideje so prispevale Mami blogerke Just Ajda, Trideseta in Kat in mala pošast.

Ajda Gaberc, Just Ajda, priporoča Lovrenška jezera

Lovrenška jezera se nahajajo sredi Pohorja, nekje med Roglo in Ribniškim Pohorjem. Do njih drugače kot peš težko prideš, obstaja pa več poti do njih. Sprehod do njih je lep in dokaj nenaporen, nekaj malega pa se hodi tudi v hrib. Lovrenška jezera so sredi barja, zato hoja mimo lesenih potk ni dovoljena. Voda pride do tja zgolj in samo s padavinami, okoli jezer pa so mali grmički. Na začetku jezer je postavljen tudi razgledni stolp, ki nudi pogled na celotna jezera. ideje za izlet z otroki 

Katarina Avbelj, Kat in mala pošast, priporoča Dinopark v Radovljici in …

Čeprav park definitivno ni zasnovan v izobraževalne namene, je vseeno TOP zabave za najmlajše navdušence nad dinozavri. Ogromni kipi izumrlih štirinožcev ponujajo vpogled v svet pred nami in buri domišljijo, kaj bi bilo če bi lahko hodili med njimi.  Čez park se srečamo z več kot 40 dinozavri in njihovimi opisi. Na koncu si lahko ogledamo kratek film, prejmemo poslikavo obraza in jezdimo na hrbtu interaktivnega Velociraptorja.

Ugodnejšo vstopnico za Dinopark najdete TUKAJ. 

… Arboretum Volčji Potok (ideje za izlet z otroki)

Arboretum je več kot odlična ideja za kombinacijo sprehoda in zabave. Odvisno od letnega časa lahko naletimo na razstavo buč, cvetja, dinozavrov, morskih živali in celo čajanko norega Klobučarja ( Alica v Čudežni deželi.) V središču se nahaja ogromno igrišče za otroke, ki garantirano privabi nasmeh na vsa otroška usta. ideje za izlet z otroki 

Sanja, Trideseta, priporoča grad Snežnik

Grad Snežnik smo obiskali prejšnji vikend, ko je potekal festival Plavajoči grad. Pred gradom so potekale različne glasbene predstave, na voljo so bile stojnice s hrano in pijačo. Festival je sicer potekal 3 dni, tam pa si lahko tudi prespal v šotoru. Tudi izven festivala je grad Snežnik z okolico čudovita ideja za izlet. Izlet smo podaljšali še z obiskom Bloškega jezera. Jezero je primerno za kopanje, vanj je speljan tudi manjši tobogan za otroke. Ob jezeru se lahko usedete na kavo ali hitro hrano, imajo tudi nekaj igral za najmlajše obiskovalce, tako da je primeren tudi za obisk z malčkom. Izlet priporočam v vročih poletnih mesecih, saj je tam manj stopinj, kot npr v Ljubljani, pa tudi dovolj blizu je za dnevni izlet.

Za še več idej preberite:
TO so 3 super ideje za izlet na podaljšan avgustovski vikend

 

 

PREBERITE TUDI: 4 ideje za izlet z otroki (po priporočilu Mami blogerk)

Foto: Mami blogerke

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.