Istanbul: prave vladarice mesta so mačke

Istanbul je kulturni, ekonomski in zgodovinski center Turčije, v času Otomanskega cesarstva poznan kot Konstantinopel, je že tisočletja med najbolj priljubljenimi kraji na svetu. Priljubljen zaradi svoje čarobne atmosfere, navdihujoče barvite arhitekture in nizkih cen. V Istanbulu so prave vladarice mesta mačke. Istanbul je dom okoli 130 tisoč mačkam, ki prosto tekajo okoli. To je pravo mesto za mačjeljubce.

Mestu vladajo mačke

V muslimanski kulturi so mačke znane kot čiste živali in varuhinje, saj lovijo miši in podgane in tako pomagajo ohranjati mesto čisto in knjižnice varne. Prerok Mohamed je bil znan po svoji ljubezni do mačk. Zgodbe govorijo, da je nekoč med molitvijo odrezal del svoje halje, saj je na njej zaspal muc, sam pa ga ni želel zbuditi. V mestu naj bi se nahajalo okoli 130 tisoč prostoživečih mačk. Pregovor pravi, če ubiješ mačko, moraš v opravičilo zgraditi mošejo. Mačke Istanbula uradno nimajo lastnikov, zanje pa kolektivno skrbijo vsi. V kotičkih ulic so nastavljene posode, v katere domačini mačkam nastavljajo hrano. V Turčiji pripravljajo zakon, ki mučenje in zlorabo živali zakonsko prepoveduje. Ob obisku Istanbula je priporočljivo spoštljivo ravnanje z vladaricami mačkami.

cats - of - istanbul

Istanbul ima mačjo dušo

Navezanost prebivalcev Istanbula na mačke bi najlažje pojasnili kar prebivalci sami. Če pa poti v Istanbul še ni na ‘bucket list-u’ (pa bi morala biti), dobro razlago mačje duše Istanbula ponuja tudi dokumentarni film Kedi (v prevodu maček). Režiserka Ceyda Torun raziskuje življenje v mestu skozi perspektivo sedmih mačk. Z glavnimi junakinjami filma se sprehodite po ulicah in strehah Istanbula – svet, ljubezen in Bog skozi mačjo perspektivo.

cats - of - istanbul

Ni vse med in mleko

Kljub njihovi priljubljenosti se mačke Istanbula soočajo z novo grožnjo – novi, hitro razvijajoči se svet. Industrijska rast in globalizacija Istanbul počasi spreminjata in s tem potiskata mačke ven iz mesta. Mačke Istanbula stojijo na precepu – med udomačenim in divjim. Kljub vsemu bodo mačke vedno imele prostor v tem čudovitem zgodovinskem mestu. Prave vladarice Istanbula so mačke.

Vas je Istanbul že začaral? Obiščite to čudovito mesto in ustvarite izjemne spomine.

FOTO: Pixabay

PRED OBISKOM ISTANBULA PREBERITE ŠE:

Istanbul: Top 10 stvari, ki jih tam morate doživeti

Vandraj insider: Istanbul skozi oči Slovenke, zaljubljene v Turka in Turčijo

Istanbul: kaj je hamam in kje najdete najboljše tri 

 

Istanbul: Kaj je hamam in kje najdete najboljše tri

Turške hamame oziroma kopeli so nekoč redno obiskovali sultani, danes pa služijo turistom in nostalgičnim lokalcem. Dve uri trajajoča sprostitev med visokimi marmornatimi stropi, ki vključuje masažo in piling, je vredna vsake lire.

Ena kopel, ki je v dopoldanskem času rezervirana za ženske in v popoldanskem za moške

Kot se za muslimansko državo spodobi, so moški in ženske ločeni. V dopoldanski izmeni v hamamu kraljujejo ženske, popoldne pa jih zamenjajo moške roke. Hamamov je po Turčiji polno, najbolj znane pa lahko najdete v Istanbulu. Cene se gibljejo od 10 do 100 evrov, skladno s tem pa tudi nivo higiene. V cenejšem vam bodo piling naredili z enako gobico, kot so pred vami podrgnili še vsaj deset drugih, v dražjih pa jih bodo odprli pred vami. Še niste preveč občutljivi, vam priporočamo obisk obeh, saj je vsak po svoje svojevrstno doživetje.

3 najboljši Hamami v Istanbulu

#1 Kilic Ali Paşa Hamam

Hamam, v katerem vas bodo pričakale gospe z odlično angleščino in zastonj pijačo dobrodošlice, bi moral biti na vašem “must do” seznamu. Cena ne sega v nebo, vseeno pa vas ne bo treba skrbeti, da bi domov odnesli glivično okužbo. Arhitektura je osupljiva in za dve uri se boste počutili kot pravi Sultan.

#2 Ayasofya Hurrem Sultan Hamam

Eden dražjih, a zagotovo tudi lepših hamamov na svetu. Zgrajen je bil po načrtih Mimarja Sinana, glavnega Otomanskega arhitekta. Na željo Hurrem, takratne Sultanove žene v 16. stoletju. Stoji med slavno Modro mošejo in Ayo Sophio in ponuja edinstveno izkušnjo, za katero pa bo potrebno odšteti okoli 100 evrov.

#3 Çinili Hamam

Lociran na azijski strani vam Cinili Hamam ponuja pristno izkušnjo. Ne moremo vam obljubiti, da se boste med tretmajem počutili kot Sultan, si boste pa zagotovo lažje predstavljali, kako v storitvah hamama uživajo domačini. Priporočamo ga vsem pustolovcem, ki si želijo pristne turške izkušnje.

Foto: Shutterstock

Preberite še:

Vandraj insider: Istanbul skozi oči Slovenke, zaljubljene v Turka in Turčijo

Istanbul: Top 10 stvari, ki jih tam morate doživeti

Istanbul je za marsikaterega popotnika le postojanka, kjer se ustavi zgolj na letališču. A to mesto, ki leži na dveh celinah, je resnično vredno obiska in raziskovanja.

Bizanc, Konstantinopel, Carigrad, Istanbul so imena, ki označujejo nekoč mesto osvajalcev, haremov, sultanov, cesarjev in rubinastih zakladov. Del ekipe Vandraj si je za mesto vzel slabih 5 dni, a to ne pomeni, da okusa mesta ne morete ujeti tudi v manj ali si zanj vzeti občutno več časa. Iz Ljubljane boste tja najhitreje prišli z letalom – Turkish Airlines, ugodne cene pa ista družba nudi tudi iz Zagreba. Slovenci za vstop ne potrebujemo vizuma, potrebujemo pa potni list.

Danes moderno mesto se prepleta z zgodovinskimi ostanki iz bogate preteklosti, leži na dveh celinah in sedmih gričih – kar pomeni, da boste tudi veliko hodili v hrib, zato udobna obutev ni slaba ideja. Ob prihodu v mesto si kupite še Istanbulkart (6 turških lir za prazno kartico, na katero nato nalagate denar). Z njo nato plačujete javni prevoz – metro, ladje, avtobuse …

Hrana, hrana, hrana

V Istanbulu zagotovo ne boste lačni. Kebabi, bureki, lokum, turški med in baklave vas bodo spremljali na vsakem koraku. Privoščite si tudi simit, okrogle prestam podobne kruhke, posute s sezamom, ki jih prodajajo kar na ulici in stanejo 1,75 lire, torej manj kot 30 centov! Na vsakem vogalu pečejo tudi koruzo in v jesenskem času ogromne marone, dobite pa lahko tudi školjke! Všeč vam bodo tudi pide, turške pice v obliki čolnička.

Če se boste sprehodili čez most Galata, vam bodo v oči takoj padli ribiči, ki jih je ogromno! Ribe pa hitro pristanejo na žaru. Za 12 lir boste dobili okusen sendvič v beli bageti z ribo, solato in čebulo. Poskusite še mesne kroglice kofte in kumpir – ogromen pečen krompir, ki ga prerežejo na pol, dodajo maslo in sir ter priloge po izbiri – od salame, koruze, francoske solate, oliv, zelja …

Zapomnite si tudi izraz meze. To pomeni, da boste na mizo dobili kup hladnih predjedi v sicer manjših količinah, kar je odličen način, kako poskusiti ogromno različnih jedi, a vseeno imeti prostor za vse. Na tak način strežejo tudi zajtrke! Dopoldneve torej izkoristite za kahvalti, turške zajtrke, kjer vam na mizo prav tako prinesejo manjše porcije VSEGA. Poskusite še čorbe, turške raviole in gözleme – neke vrste polnjeno palačinko oz tortiljo. Seveda pa vsega skupaj ne pozabite poplakniti s turškim ali jabolčnim čajem! Dober tek!

Skok v Azijo

Le kdaj boste naslednjič lahko rekli, da ste bili v enem oddihu tako v Evropi kot Aziji? Istanbul je mesto, ki leži na dveh celinah. Evropo in Azijo loči naravna morska ožina imenovana Bospor. Med sprehajanjem ob obali vas bodo ponudniki križarjenj vabili na ture, a mesto lahko prek vode vidite tudi precej ugodneje. Za 3 turške lire (0.50 evra)! Kako? Skočite na ladjico, ki je del javnega prevoza in jo lahko plačate z Istanbulkart. Predlagamo, da se s pomola Eminönü zapeljete do Kadıköya, pisanega dela, kjer lahko dobro jeste in nakupujete. Na Azijsko stran greste lahko tudi prek mostu Bosphorus, kjer ujamete avtobus ali taksi. Lahko skočite tudi na marmaray, podzemno železnico, ki prečka Bospor pod morsko gladino.

Mošeje

Ne glede na to, s katerega konca boste gledali na mesto, povsod boste videli silhuete čudovitih mošej, ki se bohotijo s sosednjih gričev mesta in silijo v nebo. V okrožju Sultanahmet ne spreglejte dveh, ki sta najbolj slavni. Prva je Modra džamija iz 17. stoletja. Vanjo lahko vstopite brezplačno, a zakriti. Če nimate svoje naglavne rute (ženske), vam jo posodijo na vratih. Poleg nje najdete še cerkev Sv. Modrosti – Hagia Sofia, ki je bila v preteklosti dolgo največja cerkev krščanskega sveta, kasneje spremenjena v mošejo, danes pa je tu muzej.

Čudovito kuliso za fotografije boste ujeli pri mošeji Ortaköy, saj se vam v ozadju bohoti še most Bosphorus oziroma most 15 July Martyrs, ki se ponoči obarva v čudovite rdeče luči in je med najdaljšimi na svetu.

Do Taksima

Za trg Taksim in park Gezi ste zagotovo že slišali pri poročilih. Tu se namreč zbirajo protestniki, ki zavračajo ideje turškega predsednika Erdoğana. A brez skrbi, vse ostale dni je Taksim povsem običajen mestni trg.

Od Taksima se sprehodite po ulici Istiklal, po kateri se dnevno sprehodi toliko ljudi, kolikor nas domuje v Sloveniji. Peš cono izjemoma prevozi prikupen rdeč tramvaj. Tu boste ujeli kup trgovin, ulično hrano in opazovali mešanico lokalcev in turistov. Ko pridete do konca ulice pa vas čaka že stolp Galata, ki ga poglejmo v naslednji točki. 

Stolp Galata 

Enega najlepših razgledov nad mesto boste ujeli prav s stolpa Galata. Brez skrbi, do vrha vozi dvigalo. Vstopnina: 35 lir.

Cisterna bazilika

Nekoč je bila to največja vodna cisterna v mestu, s svojimi 336 marmornimi stebri pa je še danes mogočna podzemna konstrukcija, ki je vredna obiska. Visoke ionske in korintske stebre boste opazovali v pridušeni svetlobi, na koncu pa vas čaka tudi glava mitološkega bitja Meduze. Vstopnina: 20 lir.

Palače 

Mogočnih zgradb v Istanbulu res ne manjka. Skočite lahko do palače Topkapi z bogatimi zbirkami porcelana, orožja in zakladnico draguljev. Ogleda vredna je tudi palača Dolmabahçe v okrožju Beşiktaş, le streljaj od slavnega stadiona in s pogledom na morje ter azijsko stran mesta.

Po nakupih

V mestu je kup velikih šoping centrov in outletov, a če si za nakupe ne nameravate vzeti celega popoldneva, lahko to opravite kar spotoma. Trgovine vas bodo obdajale povsod po mestu, zato ni bojazni, da vam šoping uide. Za posebno izkušnjo pa predlagamo, da se podate tudi na njihove tržnice.

Ena najbolj slavnih je zagotovo Grand bazar, velika pokrita tržnica, kjer se vam bo zmešalo od možnosti in prepredenih uličic z vsem mogočim. Tu seveda ne pozabite spoštljivo a vztrajno barantati! Priporočamo tudi obisk Egipčanskega bazarja, kjer bo zadišalo po začimbah, prodajajo pa tudi ostale stvari.

Sončni zahod s terase z razgledom

Glede na to, da mesto leži na gričkih, ni težko najti kotička, od koder se vam bo odprl lep razgled nad mesto. Predlagamo, da si privoščite večerjo v kakšni od restavracij, ki ima teraso na strehi (teh res ni malo!) in uživate v čudovitem razgledu – namig, sončni zahodi v Istanbulu imajo prav poseben čar!

Hamam

Nenazadnje ste na dopustu, od hoje po tem mogočnem mestu pa vas verjetno boli že celo telo. Privoščite si turško kopel! Nekateri hamami so namenjeni zgolj moškim, drugi so le za ženske, nekaj pa jih je tudi takšnih, kjer se lahko razvajata oba. Masaža in piling sta vedno dobra ideja!

FOTO: Maja Fister

NUJNO BRANJE:

Vandraj insider: Istanbul skozi oči Slovenke, zaljubljene v Turka in Turčijo

Kapadokija: (k)raj v Turčiji, ki vas bo očaral

Ugoden povratni let: Istanbul iz Ljubljane!

Bizanc, Konstantinopel, Carigrad, Istanbul so imena, ki označujejo nekoč mesto osvajalcev, haremov, sultanov, cesarjev in rubinastih zakladov.

Istanbul je mesto, ki leži na dveh celinah. Evropo in Azijo loči naravna morska ožina imenovana Bospor. Današnja podoba mesta je moderna, ki se harmonično prepleta z kulturno-zgodovinskimi spomeniki in ostanki bizantinskih in osmanskih časov, tudi orientalsko barantanje je posebno doživetje.

POVRATNI LET: LJUBLJANA-ISTANBUL-LJUBLJANA (KLIK)

Kaj si ogledati?

Ne spreglejte Modre džamije iz 17. stoletja in cerkve Sv. Modrosti – Hagia Sofia, ki je bila v preteklosti dolgo največja cerkev krščanskega sveta, kasneje spremenjena v mošejo, danes pa je tu muzej. Skočite še do pokrite tržnice Kapali Čaršija in Egipčanskega bazarja, kjer boste našli vse, kar vam srce poželi in se naučili barantati, nadaljujte še do palače Topkapi z bogatimi zbirkami porcelana, orožja in zakladnico draguljev, pa nekdanjega Hipodroma in starega zbiralnika vode – podzemne cisterne Yerebatan Saray, ki vas bo osupnil.

OBVEZNO BRANJE PRED OBISKOM ISTANBULA: Vandraj insider: Istanbul skozi oči Slovenke, zaljubljene v Turka in Turčijo

Šoping, barantanje, hrana, hrana in hrana!

Preizkusite se v barantanju na tržnici, okusite turški čaj, razvajajte brbončice in raziščite žuborečo prestolnico, ki vas nikakor ne bo pustila ravnodušnih.

PREBERITE SI: Šopek razlogov, zakaj je Carigrad vreden obiska!

Foto: Shutterstock

Ne zamudite še:

Kapadokija: (k)raj v Turčiji, ki vas bo očaral

Istanbul: Konec leta bo zaživelo novo največje letališče na svetu

 

 

Vandraj insider: Istanbul skozi oči Slovenke, zaljubljene v Turka in Turčijo

Vandraj insider je kotiček, kjer mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, z nami delijo svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo. Tokrat nas je v Istanbul popeljala Eva Šalamon Kaplan. 

Eva je v Turčiji povsem domača. Tam namreč dela že zadnjih osem let, zadnje leto in pol pa je njen dom Istanbul. Tja jo je odnesla ljubezen, skozi svoje novo mesto pa nas je popeljala v spodnjem Insiderju, kjer nam je zaupala kup uporabnih informacij o tem pisanem mestu, v katerem lahko iz Evrope v Azijo pridete v pol ure za 1 evro. 

Kako bi se opisali tistim, ki vas še niso spoznali?

Iskrena, radovedna, zaljubljena v Turka in Turčijo.

Od kdaj živite v Istanbulu? Kaj vas je tja odneslo?

V Istanbulu sem eno leto in pol, od marca 2017, ko sem dobila službo, dobesedno spakirala svoje življenje v velik pink kovček in se preselila čez noč. Vedno sem imela rada izzive, ampak ta je bil najbolj filmski. Pred tem sem 7 poletij (pre)živela na jugu Turčije v Antaliyi, kjer sem delala kot turistična vodnica. Spomnim se dneva, ko sem rekla, da če bi kdaj živela v Turčiji, bi želela biti v Istanbulu. In tukaj sem.

S čim se tam ukvarjate/preživljate?

Trenutno delam v marketingu v mednarodni nevladni organizaciji, v prostem času pa vandram naokoli in pišem o Turčiji in mojih turških dogodivščinah na Facebook strani ME in Turkey.

Se boste kdaj vrnili v Slovenijo?

Verjetno na stara leta. Mislim, da mi bo takrat dovolj turškega živžava in direndaja in si bom želela miru. Istanbul je izredno živo mesto, kjer potrebuješ ogromno energije. Odkar sem tukaj, precej bolj cenim čas in mir, ki ga imamo v Sloveniji za izvoz.

Vas kdaj ujame domotožje?

Zelo redko. V Turčiji se po 8 letih počutim zelo domače. Le decembra me malo prime, saj imam zelo rada božič in božično vzdušje. Sem namreč ena tistih, ki si že novembra vrtijo božične pesmi. In tega vzdušja tukaj ni čutiti. V Istanbulu ni božičnih tržnic, okrašeni so samo nakupovalni centri. Zato se sedaj že drugo leto zapored v tem času odpravljam v Slovenijo in iskreno rečeno že komaj čakam, da po enem letu vidim družino in Slovenijo.

Kaj iz Slovenije najbolj pogrešate?

Govejo juho in pašteto.

[O mestu:]

Kako bi opisali Istanbul?

Carsko mesto na dveh celinah in sedmih gričih. Mesto kontrastov, najlepših sončnih zahodov, pisanih bazarjev in toplih ljudi. Prvi vtis mesta je kaos: promet, gneča, ljudje, stavbe – nič se ne ujema, nič ne gre po pravilih in ravno to dela mesto bogato in pisano. Tukaj se naučiš, da lahko življenje teče počasneje oz yavaš yavaš (počasi, počasi) kot pravijo Turki in da se na koncu vse nekako samo od sebe izzide.

Pa tamkajšnje ljudi?

Topli, dobrohotni, izredno gostoljubni, včasih celo preveč. Ko jih ogovoriš, čutiš drugačnost, prijaznost, odprtost. Imajo neverjeten smisel za humor in so izredno iznajdljivi. Ne mine dan, ko se ne nasmejim njihovi “turški” inovativnosti, pa naj bo to na cesti, ko sredi 5 pasovnice prodajajo vodo za žejne šoferje ali pa ko z dronom lovijo mobilno omrežje da lahko dedki v vasi, kjer ni telefonskega omrežja telefonirajo (smeh).

Katera je najbolja nadležna stvar mesta/države?

Ležernost (dokler se je ne navadiš), zapletena birokracija in zvitost prodajalcev.

Katere so najpogostejše zmote, ki jih imamo o mestu/državi kot turisti, pa jih spregledamo, ko enkrat tam živimo?

Da so vse ženske zakrite, da so vsi Turki temnopolti in bradati mačoti, da imajo več žen, da pišejo v arabščini. Kot pribito pa drži, da kadijo kot Turki.

Trije razlogi za obisk so?

Odlična hrana, romantični razgledi in raj za nakupe.

Mesto je najlepše …

… spomladi, ker dobesedno zacveti. Celo mesto krasi več kot 20 milijonov pisanih tulipanov, ki so že v osmanskih časih lepšali vrtove Topkapi palače (palače otomanskih sultanov). Na trgu Sultanahmeda celo vsako leto pripravijo pravo atrakcijo – preprogo iz tulipanov.

Katere so stvari, zaradi katerih je tam vredno živeti?

Zaradi sproščujoče skoraj melanholične atmosfere, ki jo je čutiti prav povsod – od kavarnic, turških domov do pisarn. Ker je kul občutek živeti v edinem mestu na svetu, kjer lahko iz Evrope v Azijo prideš v pol ure za 1 evro. Ker spiti turško kavo ponavadi pomeni tudi pogledati v prihodnot – skoraj vsaka Turkinja tukaj zna vedeževati iz kavine usedline. Ker ima vsaka soseska v Istanbulu drugačno “osebnost”. Ker so Turki tako ponosni na svojo nacionalnost, da še tebe okužijo z njo. Ker se lahko umakneš na eno izmed mnogih teras v mestu in uživaš v zlatih sončnih zahodih celo leto, medtem ko se noro mestno življenje nadaljuje pod tabo. Ker te pogreje pri srcu, ko vidiš kako vsi skrbijo in hranijo tukajšnje potepuške mačke in pse in predvsem zato, ker mesta nikoli zares ne “poštekaš”, vedno najdeš nekaj novega, zanimivega in drugačnega.

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Kadıköy obala

Najboljšo (turško) kavo potrežejo v: Mimkahve

Najboljše kosilo najdete pri: Food Clan

Tradicionalna jed, ki vas je navdušila: Menemen

Najboljši šoping je: Vadistanbul

Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Topkapi palača

Park, kjer najraje poležavate: Florya Atatürk Ormanı

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: soseska Balat

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Grand bazar

Najlepši razgled nad mestom najdemo: Mikla restavracija v Beyoğlu

Najboljša zabava: Moda

Najljubši festival/dogodek: Mesec Ramazan (mesec postenja), takrat ob sončem zahodu v celem mestu vlada praznično vzdušje, ki se nadaljuje vse do zgodnjih jutranjih ur.

Top foto kadri, ki jih potrebujemo za Instagram: Istanbulski trajekti, Karaköy in Balat soseska, Grand Bazar, Suleymaniye mošeja, Galata most, Istiklal ulica na Taksimu, Galata stolp, Ortaköy mošeja in most čez Bospor.

 

[Uporabno:]

Kateri je najugodnejši prevoz po mestu?

Javni mestni promet je tukaj zelo razvejan in dostopen, ni važno ali greš na minibus, avtobus, metrobus (avtobus, ki ima svojo linijo in ni odvisen od prometa), metro, tramvaj, marmaray (podzemna železnica, ki prečka Bospor pod morsko gladino) ali pa vzameš trajekt, cene se gibljejo tam od 3 TL do 5 TL (trenutno 0,50 – 1 EUR).

Pa najugodnejša pot iz Slovenije do tja?

Spomladanska ali jesenska akcija Turkish Airlines iz Ljubljane (povratna karta za dobrih 100 evrov).

 

[Plus in minus:]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

+ : Ljudje so prijaznejši in v večji meri pripravljeni pomagati, gostoljubnost, ki presega meje zahodnega človeka, milejše podnebje, vroča in dolga poletja, dobre in ugodne prometne povezave po celi državi.

– : Velika gneča, grozni prometni zamaški, daljši delovniki, manj prostega časa.

Kaj pa prednosti in slabosti dela v tujini?

+: več priložnosti za zaposlitev, urejen prevoz na delo.

-: večja tekmovalnost, prilagajanje delovni kulturi države, urejanje dokumentov za prebivanje in delo.

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10 = najtežje): 5

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 8

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 6

Občutek varnosti od 1 do 10 (10 = najbolj varno): 7

FOTO: Eva Šalamon Kaplan

Evi lahko sledite tudi na Instagramu in Facebooku.

Na Facebooku lahko sledite tudi VANDRAJ. Če želite z nami podeliti tudi vaše popotniške utrinke, nas označite na našem Instagram profilu z #vandraj ali @vandraj

PREBERITE ŠE:

Vandraj insider: Laro je iz Slovenije v Los Angeles odnesel film

Istanbul, mesto za vsakogar

Bizanc, Konstantinopel, Carigrad, Istanbul so imena, ki označujejo nekoč mesto osvajalcev, haremov, sultanov, cesarjev in rubinastih zakladov. Danes govorimo o sodobnem mestu, ki kljub temu še zmeraj buri naše duhove, pa naj bo vzrok v turških osvajalcih, ki so odpeljali lepa dekleta ali nemirnim stanjem v državi, s katerim živijo Istanbulčani.

Kljub vsemu je Istanbul vreden obiska. Kdo si ne bi želel okusiti mesta, v katerega je od nekdaj pritekalo bogastvo iz vseh koncev sveta? Svila, slonovina in začimbe iz Indije ter Kitajske, pšenica in suho sadje iz Anatolije in Egipta, koža in krzno iz Rusije. Vse poti so vodile v Konstantinopel in njegove čudovite vode, ki ga obdajajo. Ne glede na to, ali je bilo mesto v rokah bizantinskih cesarjev ali osmanskih sultanov, so prti njemu plule polne ladje, ki so oskrbovale prestolnico velikega cesarstva. To kar danes za svet pomenijo New York, London, Tokio, je nekoč pomenil Istanbul. Pa poglejmo, kaj se skriva za vrati največjega turškega velemesta, ki me vedno znova in znova očara, kadar sem tam.

istanbul_shutterstock_291252509

Kadarkoli lahko kupiš karkoli

Istanbul je zame edinstveno mesto na svetu, ki nikoli ne spi in v katerem se prav za vsako dušo najde nekaj, pa naj si bo to duša zgodovinarja, romantika, odvisneža od nakupov, gurmana, nočne ptice, žurerja, klošarja, petičneža, glasbenika, avanturista, nogometnega privrženca in vse tako naprej do črke ž. To je mesto, v katerem sredi noči lahko kupiš korenček, polnilec za telefon, spodnjo majico ali gumb, ki si ga ravnokar izgubil.

Mesto že od nekdaj predstavlja pomembno točko na zemljevidu sveta. Zato ni naključje, da je prav zaradi njegove specifične lege glavni povezovalec vzhoda in zahoda, modernega in tradicionalnega. To je mesto, kjer na svoji levi vidiš moderno oblečeno mladenko, ki ravnokar vstopa v nakupovalni center in na drugi strani povsem zakrito gospo, ki vstopa k molitvi v mošejo. To je mesto, ki diši po Orientu, katerega vonj je zaznala tudi pisateljica Agatha Christie, mnogoteri sultani, rimski cesarji, trgovci, ki so potovali po svileni poti in številni drugi.

Mesto, kjer lahko okusiš Evropo in Azijo

To je mesto, ki leži na dveh celinah. Evropo in Azijo loči naravna morska ožina imenovana Bospor. Plovba po njej je čudovito doživetje, ki jo, če izberemo pravo uro, polepša  romantičen sončni zahod in če imamo srečo, nas pozdravijo tudi delfini. Če pa se odločimo za prečkanje iz enega kontinenta na drugega preko mostov, lahko pričakujemo nepričakovano. Promet tam je namreč zelo nepredvidljiv in lahko se zgodi, da nam bo kratka razdalja vzela tudi dve uri vožnje.

istanbul_shutterstock_291314654

Hagia Sofia, nekoč ena največjih cerkva na svetu, ki je postala mošeja, danes igra vlogo muzeja. Nasproti nje stoji Modra mošeja, ki jo krasi tisoče in tisoče keramičnih poslikav. Tudi podvodna cisterna, ki je v bližini, je zanimiva za ogled. Dobro bi del sprehod po ulici Istiklal, po kateri se dnevno sprehodi toliko ljudi, kolikor nas domuje v Sloveniji. To je raj za tiste, ki radi zapravljajo in nakupujejo. Najlepši razgled mesta te čaka na stolpu Galata, iz katerega naj bi poletel prvi človek. In potem še po nekaj omamno dišeče kumine ter slastnih oreščkov do Egipčanksega bazarja. Vse to lahko obiščeš peš!

Postani mojster barantanja

Istanbulski bazar predstavlja svojevrstno doživetje in ko prestopimo prag , bo zelo težko oditi brez vsaj enega nakupa. Turki so namreč rojeni prodajalci in pogajalci. Zato se čimprej nauči baranatanja, o katerem si lahko prebereš tukaj.

Danes te v Istanbulu ne pričakujejo divjaki s turbani na glavah in sabljami v rokah, ampak gostoljubni, navihani domačini in domačinke, ki ti bodo z veseljem pokazali, kaj vse se skriva pod zelo bogato in pisano paleto turške kulture. Pri tem pa dokazali, da v tem času ne boš ostal brez glave. No ja, ali pa tudi. Turki so veliki zapeljivci in glava je lahko izgubljena ne da bi vedel, kdaj se je zgodilo.

istanbul_shutterstock_173993843

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.