Turčija in TOP 4 nepozabni dopusti z letalom iz Ljubljane

Kako domača vam je Turčija? Poleg njihove vroče obale, kjer dopustujejo številni Slovenci, je obiska vrednih še kup drugih krajev. Na primer Istanbul, pisano mesto, ki leži na dveh celinah ali pa Kapadokija, izjemno slikovit (k)raj, ki je videti kot nekaj z drugega planeta …

Turčija svojim gostom nudi veliko več kot le sonce, plaže in morje. V Turčiji najdemo osupljive naravne lepote, kulturne in zgodovinske znamenitosti, zanimiva mesta in impresivne stavbe. Je to morda vaša sanjska destinacija za popoln oddih? Spoznajte, kaj vse nudijo Istanbul, Kapadokija, Likija, Konya in drugi magični kraji … Pri Megabonu so pripravili 4 odlične ponudbe za nepozaben dopust v Turčiji, tja pa se lahko podate z letalom iz Ljubljane (klik za ogled)! Pomembno opozorilo: Po turških predpisih mora biti vaš potni list veljaven še vsaj 6 mesecev od datuma zaključka potovanja.

TURČIJA: Katere kraje priporočamo tokrat?

Na obeh straneh Bosporja, ob morski ožini med Sredozemskim in Črnim morjem, se razprostira največje turško mesto – Istanbul. Istanbul je edina metropola na svetu, ki leži na dveh celinah. Mesto svojim obiskovalcem nudi veliko znamenitosti in zanimivosti. Nekatere izmed njih so: hipodrom, Modra mošeja (edina na svetu s šestimi minareti), palača Topkapi, Zlati rog in še veliko več. Več o Istanbulu preberite TUKAJ.

Magična Kapadokija je verjetno ena najbolj impresivnih in najbolj bizarnih naravnih pokrajin na svetu. Kapadokija j tudi del UNESCO-ve kulturne dediščine. V skladih mehkih ognjeniških kamnin so vklesana naselja, samostani in jamske cerkve, v katerih je več generacij kristjanov poiskalo zatočišče. Več o tem, kaj ponuja Kapadokija, preberite TUKAJ. Mesto je, vključno s kamnitimi spomeniki, središče narodnega parka Göreme in je prav tako del UNESCO-ve kulturne dediščine. Pokrajino zaznamujejo neobičajne oblike stebrov, obeliskov in stolpov, ki sta jih oblikovala pepel in lava pred 2000 leti, pri prvem izbruhu vulkana. Te oblike segajo tudi do 40 metrov visoko.

Obiska vredna je tudi Konya, nekoč glavno mesto zgodnjega srednjeveškega Selevkovega kraljestva. Danes je to sedmo največje mesto po velikosti v Turčiji. Simbol mesta je samostan Mevlana, ki je danes muzej muslimanske ter zakladnica turške umetnosti in obrti.

Slovencem dobro znana Antalya se nahaja ob vznožju gorovja Taurus in je eno od najlepših mest turške riviere. Iz leta v leto privablja številne nove obiskovalce s čudovitimi plažami, naravnimi lepotami in številnimi kulturnimi spomeniki. Center starega mesta je rimsko pristanišče, ki je danes preurejeno v marino in do katere potekajo ozke tlakovane uličice. V uličicah so številne kavarne, prodajalne s spominki ter hotelčki v hišah iz otomanskega obdobja. S svojo lokacijo ob Sredozemskem morju je turistično in kulturno središče regije.

Kaj od tega bi izbrali? Imamo nekaj odličnih ponudb in kombinacij, kako ugodno do tja!

 Slikovita Kapadokija z letalom iz Ljubljane (PONUDBA)

Kapadokija je ime za čudežno področje, ki se nahaja med mesti Nevsehir, Nigde in Aksaray. Je ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij Turčije zaradi edinstvenih geoloških, zgodovinskih in kulturnih znamenitosti. Je dežela pravljic, skrivnostna in očarljiva. Tukaj lahko uživate v neverjetnih naravnih čudesih, odkrivate skrivnostna podzemna mesta, spoznate bogato kulturo in zgodovino ali ob zori poletite z balonom nad pravljično pokrajino. Izkoristite odlično ponudbo in se odpravite na nepozabno pustolovščino!

1. dan: polet proti Antalyi

Na ljubljanskem letališču vas dve uri pred poletom pričaka predstavnik agencije, sledi prijava na let in let proti Antalyi. Pri izhodu z letališča vas pozdravi vaš spremljevalec tekom potovanja. Sledi prevoz do hotela ter nastanitev. Nočitev na območju Antalye.

2. dan: Antalya – Konya – Kapadokija

Po zajtrku sledi vožnja do Konye, ki je bila v zgodnjem srednjem veku prestolnica Turkov Seldžukov in njihovih sultanov ter je danes romarski kraj za številne Turke. Ogledali si boste znameniti samostan Mevlana (za doplačilo oz. vključeno v paketu kultura in večerje), od koder izhaja red vrtečih se dervišev. Danes je samostan muzej muslimanske in zakladnica turške umetnosti. Nato nadaljujete pot proti Kapadokiji. Namestitev v hotelu na območju Kapadokije.

3. dan: mesečeva pokrajina Kapadokija

Zajtrk in skok v nov dan. Pokrajina Kapadokije s svojimi oblikami, podzemnimi cerkvami in bivališči spominja na površje Lune. Stvaritelj te pokrajine je vulkan, ki je ob ponavljajočih se izbruhih v okolico izstrelil ogromne količine lehnjaka. Zaradi vremenskih vplivov so se nekatere plasti lehnjaka sprijele, druge pa so bile izprane. Prvi pribežniki so se na tem področju naselili v 7 st. Kasneje so jim sledili menihi, ki so tu izdolbli cerkve, kapele in samostane. V jutranjih urah, po zajtrku, vožnja po tej nadrealistični in pravljični deželi s postanki za fotografiranje. Popoldan možna udeležba na fakultativnem izletu (za plačilo). Sledi povratek v hotel in nočitev.

4. dan: Göreme

Po zajtrku si boste v mestu Göreme ogledali podzemno jamsko cerkev, ki je pod zaščito organizacije Unesco in velja za kulturni spomenik (za plačilo oz. vključeno v paketu kultura in večerje). Tukaj se je narava predala fantaziji. Pokrajina sestoji iz kamnitih sten, piramidnih kamnov in kegljev iz lehnjaka, ki so preluknjani kot mravljišče. Sledi vožnja do Uchisarja skozi čudežne doline, ki vam bodo s svojimi nadnaravnimi oblikami vzele sapo (za plačilo oz. vključeno v paketu kultura in večerje). V Uchisarju je predviden kratek postanek za zunanji ogled te dih jemajoče pokrajine. Nato bomo obiskali tkalnico preprog in spoznali postopek izdelave preproge, vse od pridobivanja naravnih materialov: svile, bombaža in volne – do končnega izdelka. Za zaključek dneva se bomo sprehodili še po čudovitem mestu Avanos, znanem predvsem po lončarski umetnosti. Povratek v hotel in nočitev.

5. dan: Kapadokija – Antalya

Po zajtrku bomo zapustili kraj Kapadokija ter se zapeljali do postajališča za karavane Sultanhani iz časa Seldžukov (za plačilo oz. vključeno v paketu kultura in večerje). Nato nadaljujemo pot skozi čudovito gorovje Taurus proti območju Antalye, kjer boste preživeli zadnje tri dni. Namestitev v hotelu in nočitev.

6. dan: Antalya – slap Karpuzkaldiran

Zajtrk in ogled Antalye, enega najlepših mest turške riviere z bogato vegetacijo in prekrasno kuliso gorovja Taurus v ozadju. Med drugim boste lahko občudovali mestno znamenitost minaret Yivli Minare in stolp z uro na Kalekapisi, stari mestni trdnjavi ter romantični stari del mesta s pristaniščem. Tukaj boste imeli tudi možnost ugodnega nakupa nakita in usnjenih izdelkov. Obiskali bomo zlatarno in doživeli umetnost izdelave nakita ter uživali v čudoviti modni reviji z usnjenimi oblačili. Za zaključek dneva si bomo privoščili ogled znamenitega slapa Karpuzkaldiran. Povratek v hotel in nočitev.

7. dan: prosto ali udeležba na fakultativnem izletu

Jutro začnemo z zajtrkom, dan pa si lahko organizirate po svoje ali se udeležite fakultativnega izleta (za plačilo). Po izletu sledi povratek v hotel in nočitev.

8. dan: povratek domov

Zajtrk. V skladu s časom odhoda, vas bo avtobus zapeljal do letališča, od koder poletite proti domu.

BI ŠLI NA TAKŠEN ODDIH? PONUDBO NAJDETE TUKAJ (KLIK).

Zahodna Turčija in Istanbul iz Ljubljane (PONUDBA)

1. dan: Let iz Ljubljane preko Antalye proti Istanbulu

Po pristanku v Turčiji vas na izhodu z letališča pričaka vaš spremljevalec tekom potovanja. Sledi transfer do hotela na območju Istanbula, večerja in namestitev.

2. dan: Istanbul – nepozabna čarobna metropola

Po zajtrku sledi izlet na hipodrom, ki je bil nekoč športno in družbeno središče Konstantinopla in ogled treh znamenitih spomenikov iz pozne antike. Sledi ogled Modre mošeje, prve mošeje s šestimi minareti na svetu. Mošejo so začeli graditi leta 1609 in jo dokončali leta 1616. Zatem si lahko ogledate najpomembnejšo mojstrovino bizantinske umetnosti Hagijo Sofijo, ki je tudi na seznamu svetovne dediščine Unesco. Najprej je bila krščanska cerkev, nato mošeja, kasneje muzej, od leta 2020 pa so jo ponovno spremenili v mošejo. Nato si lahko ogledate še palačo Topkapi, ki je bila skoraj 400 let glavna rezidenca osmanskih sultanov. Tedaj je bila palača prizorišče številnih zgodovinskih državnih dogodkov in zabav, danes pa je muzej, kjer se nahaja kolekcija mnogih izjemnih umetnin. Palača stoji na vrhu enega izmed sedmih gričev Istanbula, med Zlatim rogom, Bosporjem in Marmarskim morjem. Popoldan se sprehodimo po Grand Bazarju, nakupovalni meki z več tisoč trgovinicami in labirintom uličic ter prehodov. Za zaključek dneva obiščemo še egipčanski bazar začimb. Dovolite, da vas orientalske dišave in barve očarajo! Večerja in nočitev na območju Istanbula.

3. dan: Istanbul – vožnja z ladjo po Bosporju – Ankara in muzej anatolskih civilizacij

Po zajtrku vas pričakuje fascinantna vožnja po Bosporju (fakultativno – za doplačilo). Ob vožnji med obema obalama med Evropo in Azijo vlada harmonija preteklosti in sedanjosti, ki sega od blišča do nepopisnih lepot. Že od nekdaj se je bivanje ob sladki vodi obal Azije smatralo za privilegij mogočnih in bogatih. Na potovanju boste z ladje lahko opazovali mnoga lična hišna pročelja, gradove in palače. Nato sledi vožnja proti Ankari, glavnemu mestu Turčije. Po prihodu v Ankaro naredimo postanek na razgledni točki, od koder je čudovit razgled na večji del Ankare. Nato lahko obiščete muzej anatolskih civilizacij. Večerja in nočitev na območju Ankare.

4. dan: Kapadokija

Po zajtrku sledi vožnja v visokogorje. Kapadokija je dih jemajoča pokrajina, obkrožena z impozantnimi gorami. Pokrajina Kapadokija s svojimi oblikami, podzemnimi cerkvami in bivališči spominja na površje Lune. Skalovje raznih oblik in velikosti se dviga iz zemlje, kot ogromne gobe, medtem ko vas v stene vklesane hiše in elegantni hoteli opazujejo z vseh strani. Prvi pribežniki so se na tem področju naselili v 7 st. Kasneje so jim sledili menihi, ki so tu izdolbli cerkve, kapele in samostane. Popoldan možna udeležba na fakultativnem izletu (za plačilo). Večerja in nočitev na območju Kapadokije.

5. dan: Göreme – Uchisar

Zajtrk in izlet v Göreme, kjer si boste ogledali podzemno jamsko cerkev, ki je pod zaščito organizacije Unesco in velja za kulturni spomenik. Tukaj se je narava predala fantaziji; pokrajina sestoji iz kamnitih sten, piramidnih kamnov in kegljev iz lehnjaka, ki so preluknjani kot mravljišče. Nato vas popeljemo skozi dolino Simon ali „Dolino menihov“ imenovano tudi „Dolina pravljičnih dimnikov“. Pokrajina je s svojimi izoliranimi ali združenimi oblikami, ki segajo tudi do preko deset metrov v višino, tako unikatna in popolna, da človek obnemi. Vožnja do Uchisarja, kjer je predviden kratek postanek za zunanji ogled te dihjemajoče pokrajine. Nato obiščemo tkalnico preprog in spoznamo postopek izdelave preproge, vse od pridobivanja naravnih materialov: svile, bombaža in volne – do končnega izdelka. Za zaključek dneva se bomo sprehodili še po čudovitem mestu Avanos, znanem predvsem po lončarski umetnosti. Povratek v hotel, večerja in nočitev.

6. dan: Konya – Mevlana – Antalya

Po zajtrku se zapeljemo po raznoliki pokrajini do Konye, ki je bila v zgodnjem srednjem veku prestolnica Turkov Seldžukov in njihovih sultanov. Ogledali si bomo znameniti samostan Mevlana, od koder izhaja red vrtečih se dervišev. Danes je samostan muzej muslimanske in zakladnica turške umetnosti. Nato nadaljujemo pot skozi čudovito gorovje Taurus proti območju Antalye. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

7. dan: Antalya – slap Karpuzkaldiran

Zajtrk in ogled Antalye, enega najlepših mest turške riviere z bogato vegetacijo in prekrasno kuliso gorovja Taurus v ozadju. Med drugim boste lahko občudovali mestno znamenitost minaret Yivli Minare in stolp z uro na Kalekapisi, stari mestni trdnjavi ter romantični stari del mesta s pristaniščem. Tukaj boste imeli tudi možnost ugodnega nakupa nakita in usnjenih izdelkov. Obiskali bomo zlatarno in doživeli umetnost izdelave nakita ter uživali v čudoviti modni reviji z usnjenimi oblačili. Za zaključek dneva si bomo ogledali še znameniti slap Karpuzkaldiran. Večerja in nočitev.

8. dan: Povratek domov

Zajtrk. Skladno s časom leta transfer do letališča Antalya in let do Ljubljane. Opomba: V primeru poznega čarterskega poleta, se bo program odvijal v nasprotni smeri, začetek v Antalyi in konec v Istanbulu, pri čemer se bodo izvedli vsi ogledi, kot je po programu predvideno.

BI ŠLI NA TAKŠEN ODDIH? PONUDBO NAJDETE TUKAJ (KLIK).

Likija z letalom iz Ljubljane (PONUDBA)

Likija je področje, ki izvira iz starega veka in se nahaja v današnji jugozahodni Turčiji. Dinamični zgodovini pod vplivom močnih civilizacij so danes priča zanimive izkopanine mest iz časa antike. Ob edinstvenih antičnih izkopaninah vas bodo vsekakor očarali še ugodna klima, gastronomija, kultura in naravne lepote. Ne zamudite največjih znamenitosti tega potovanja: Efez – edinstveno rimsko mesto, ki fascinira s svojo velikostjo in ohranjenostjo in kjer se v bližini nahaja hiša Device Marije; Pamukkale – kompleks naravnih bazenčkov s termalno vodo, v katerih je nekoč uživala tudi Kleopatra; Antalya – eno najlepših mest turške riviere in še veliko več …

1. dan: let proti Antalyi

Na ljubljanskem letališču vas dve uri pred poletom pričaka predstavnik agencije, sledi prijava na let in let proti Antalyi. Po pristanku vas na izhodu z letališča pozdravi vaš spremljevalec tekom potovanja. Sledi transfer do hotela in namestitev v hotelu na območju Kemerja ali Beleka.

2. dan: Myra

Zajtrk. Ta dan se boste peljali ob obali, s katere se vam ponujajo čudoviti prizori. Kmalu prispete v Myro. Obiskali boste grobnice, vklesane v stene, ki so del fascinantnih znamenitosti Turčije (za plačilo oz vključeno v paketu kultura in večerje). Pri Myri se nahaja cerkev sv. Nikolaja, kjer je sv. Nikolaj tudi pokopan (za plačilo oz vključeno v paketu kultura in večerje). Med potjo boste imeli možnost, da se z ladjico zapeljete do potopljenega mesta v Kekovi (za plačilo). Nočitev na območju Mugle.

3. dan: Likija

Po zajtrku se lahko podate na čudovito vožnjo z ladjico po dolini reke Dalyan (fakultativno – za plačilo). Dostop do plaže Iztuzu, tako imenovane plaže želv, ki je na samem koncu lagune, je mogoč le z ladjo. Sledi krajši postanek za kopanje, nato pa povratek proti obali. Z avtobusom se vožnja nadaljuje proti Kusadasiju, kjer sta na območju Kusadasija predvideni naslednji dve nočitvi.

4. dan: Efez

Zajtrk, nato obiščemo antično mesto Efez, eno izmed največjih arheoloških izkopanin na svetu (za plačilo oz vključeno v paketu kultura in večerje). Ohranjenost tega zgodovinskega mesta je izredna. Antikvitete čakajo na vas, da jih raziščete: agora oz. javni prostor, kjer se je odvijalo trgovsko in politično življenje, Artemidin tempelj, Celsusova knjižnica, kopališči, eno največjih gledališč tistega časa, aleja iz marmorja… Popoldan prosto ali udeležba na fakultativnem izletu (za plačilo).

5. dan: Pamukkale

Zajtrk. Vožnja skozi čudovito dolino Meander proti Pamukkalam, kar v slovenščini pomeni “bombažni grad”. Snežno bele terase iz apnenca se vidijo že od daleč. Ustvarja jih odtekajoča termalna voda, usedline pa nastajajo v obliki bazenčkov in so kot bela čipka, naravni čudež in prava paša za oči. Po prihodu v hotel boste imeli možnost kopanja v termalni vodi vašega hotela. Nočitev na območju Pamukkal.

6. dan: Hierapolis – Antalya

Zajtrk in skok v nov dan. Ruševine znamenitega mesta Hierapolis se raztezajo nad apnenčastimi terasami (za plačilo oz vključeno v paketu kultura in večerje). Tam je mogoče videti temelje Apolonovega templja iz 3. stoletja in razkošno rimsko gledališče, kot tudi druge ostanke iz tistega časa. Nato sledi vožnja preko gorovja Taurus nazaj v Antalyo. Na poti postanek v tkalnici svetovno znanih turških preprog, kjer boste spoznali celoten proces ročnega tkanja in imeli priložnost ugodnega nakupa. Dve nočitvi na območju Kemerja ali Beleka.

7. dan: Antalya – slap Karpuzkaldiran

Zajtrk, nato ogled Antalye, enega najlepših mest turške riviere. Med drugim boste lahko občudovali mestne znamenitosti: minaret Yivli Minare, stolp z uro na stari mestni trdnjavi, Hadrijanova vrata iz leta 130 p.n.št., pristanišče in najbolj ohranjen del mestnega obzidja. Center starega mestnega jedra, nekoč rimsko pristanišče, je danes marina iz katere potekajo ozke uličice s številnimi lokalčki, trgovinicami in manjšimi hoteli, ki so preurejene hiše še iz časa otomanskega cesarstva. Zaradi svoje lege v Sredozemlju je turistično in kulturno središče tega območja. Med izletom boste imeli tudi številne možnosti nakupovanja, še posebej nakit in usnjene izdelke, po ugodnih cenah. Za zaključek dneva si bomo privoščili ogled znamenitega slapa Karpuzkaldiran.

8. dan: povratek domov

Zajtrk. V skladu s časom leta, vas bo avtobus zapeljal do letališča, od koder boste poleteli proti Ljubljani.

BI ŠLI NA TAKŠEN ODDIH? PONUDBO NAJDETE TUKAJ (KLIK)

Istanbul, Ankara, Kapadokija in Antalya (PONUDBA)

1. dan: Let iz Ljubljane preko Antalye proti Istanbulu

Po pristanku vas na izhodu z letališča pričaka vaš spremljevalec tekom potovanja. Sledi transfer do hotela na območju Istanbula, večerja in namestitev.

2. dan: Istanbul – nepozabna čarobna metropola

Zajtrk in obisk hipodroma, ki je bil nekoč športno in družbeno središče Konstantinopla, ogled treh znamenitih spomenikov iz pozne antike. Sledi ogled Modre mošeje, prve mošeje s šestimi minareti na svetu. Mošejo so začeli graditi leta 1609 in jo dokončali leta 1616. Zatem si lahko ogledate najpomembnejšo mojstrovino bizantinske umetnosti, Hagijo Sofijo, ki je tudi na seznamu svetovne dediščine Unesco. Najprej je bila krščanska cerkev, nato mošeja, kasneje muzej, od leta 2020 pa so jo ponovno spremenili v mošejo. Oglejte si še palačo Topkapi, ki je bila skoraj 400 let glavna rezidenca osmanskih sultanov. Tedaj je bila palača prizorišče številnih zgodovinskih državnih dogodkov in zabav, danes pa je muzej, kjer se nahaja kolekcija mnogih izjemnih umetnin. Palača stoji na vrhu enega izmed sedmih gričev Istanbula, med Zlatim rogom, Bosporjem in Marmarskim morjem. Popoldan se sprehodimo po Grand Bazarju, nakupovalni meki z več tisoč trgovinicami in labirintom uličic ter prehodov. Za zaključek dneva obiščemo še egipčanski bazar začimb. Dovolite, da vas orientalske dišave in barve očarajo! Večerja in nočitev na območju Istanbula.

3. dan: Istanbul – vožnja z ladjo po Bosporju – Ankara in muzej anatolskih civilizacij

Zajtrk, nato pa vas čaka fascinantna vožnja po Bosporju (fakultativno – za doplačilo). Ob vožnji med obema obalam med Evropo in Azijo vlada harmonija preteklosti in sedanjosti, ki sega od blišča do nepopisnih lepot. Že od nekdaj se je bivanje ob sladki vodi obal Azije smatralo za privilegij mogočnih in bogatih. Na potovanju boste z ladje lahko opazovali mnoga lična hišna pročelja, gradove in palače. Nato sledi vožnja proti Ankari, glavnemu mestu Turčije. Po prihodu v Ankaro naredimo postanek na razgledni točki, od koder je čudovit razgled na večji del Ankare. Nato lahko obiščete muzej anatolskih civilizacij. Večerja in nočitev na območju Ankare.

4. dan: Kapadokija

Zajtrk, nato sledi vožnja v visokogorje. Kapadokija je dih jemajoča pokrajina, obkrožena z impozantnimi gorami. Pokrajina Kapadokije s svojimi oblikami, podzemnimi cerkvami in bivališči spominja na površje Lune. Skalovje raznih oblik in velikosti se dviga iz zemlje, kot ogromne gobe, medtem ko vas v stene vklesane hiše in elegantni hoteli opazujejo z vseh strani. Prvi pribežniki so se na tem področju naselili v 7 st. Kasneje so jim sledili menihi, ki so tu izdolbli cerkve, kapele in samostane. Popoldan možna udeležba na fakultativnem izletu (za plačilo). Večerja in nočitev na območju Kapadokije.

5. dan: Göreme – Uchisar

Zajtrk. Danes se nam pridružite pri ogledu Göreme, kjer si boste ogledali podzemno jamsko cerkev, ki je pod zaščito organizacije Unesco in velja za kulturni spomenik. Tukaj se je narava predala fantaziji; pokrajina sestoji iz kamnitih sten, piramidnih kamnov in kegljev iz lehnjaka, ki so preluknjani kot mravljišče. Nato vas popeljemo skozi dolino Simon ali Dolino menihov imenovano tudi Dolina pravljičnih dimnikov. Pokrajina je s svojimi izoliranimi ali združenimi oblikami, ki segajo tudi do preko deset metrov v višino, tako unikatna in popolna, da človek obnemi. Vožnja do Uchisarja, kjer je predviden kratek postanek za zunanji ogled te dihjemajoče pokrajine. Nato obiščemo tkalnico preprog in spoznamo postopek izdelave preproge, vse od pridobivanja naravnih materialov: svile, bombaža in volne – do končnega izdelka. Za zaključek dneva se bomo sprehodili še po čudovitem mestu Avanos, znanem predvsem po lončarski umetnosti. Povratek v hotel, večerja in nočitev.

6. dan: Konya – Mevlana – Antalya

Po zajtrku se zapeljemo po raznoliki pokrajini do Konye, ki je bila v zgodnjem srednjem veku prestolnica Turkov Seldžukov in njihovih sultanov. Ogledali si bomo znameniti samostan Mevlana, od koder izhaja red vrtečih se dervišev. Danes je samostan muzej muslimanske in zakladnica turške umetnosti. Nato nadaljujemo pot skozi čudovito gorovje Taurus proti območju Antalye. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

7. dan: Antalya – slap Karpuzkaldiran

Zajtrk. Ogled Antalye, enega najlepših mest turške riviere z bogato vegetacijo in prekrasno kuliso gorovja Taurus v ozadju. Med drugim boste lahko občudovali mestno znamenitost minaret Yivli Minare in stolp z uro na Kalekapisi, stari mestni trdnjavi ter romantični stari del mesta s pristaniščem. Tukaj boste imeli tudi možnost ugodnega nakupa nakita in usnjenih izdelkov. Obiskali bomo zlatarno in doživeli umetnost izdelave nakita ter uživali v čudoviti modni reviji z usnjenimi oblačili. Za zaključek dneva si bomo ogledali še znameniti slap Karpuzkaldiran. Večerja in nočitev.

8. dan: Povratek domov

Zajtrk. Skladno s časom leta transfer do letališča Antalya in let do Ljubljane. Opomba: V primeru poznega čarterskega poleta, se bo program odvijal v nasprotni smeri, začetek v Antalyi in konec v Istanbulu, pri čemer se bodo izvedli vsi ogledi, kot je po programu predvideno.

BI ŠLI NA TAKŠEN ODDIH? PONUDBO NAJDETE TUKAJ (KLIK).

FOTO: Shutterstock, Megabon

PREBERITE ŠE: Istanbul: Top 10 stvari, ki jih morate doživeti v mestu na dveh celinah

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Istanbul: Top 10 stvari, ki jih morate doživeti v mestu na dveh celinah

Istanbul je za marsikaterega popotnika le postojanka, kjer se ustavi zgolj na letališču. A to mesto, ki leži na dveh celinah, je resnično vredno obiska in raziskovanja.

Bizanc, Konstantinopel, Carigrad, Istanbul so imena, ki označujejo nekoč mesto osvajalcev, haremov, sultanov, cesarjev in rubinastih zakladov. Del ekipe Vandraj si je za mesto vzel slabih 5 dni, a to ne pomeni, da okusa mesta ne morete ujeti tudi v manj ali si zanj vzeti občutno več časa. Iz Ljubljane boste tja najhitreje prišli z letalom – Turkish Airlines, za ugodnejše cene preverite tudi lete iz sosednjih letališč. Slovenci za vstop ne potrebujemo vizuma, potrebujemo pa potni list.

Istanbul, danes moderno mesto se prepleta z zgodovinskimi ostanki iz bogate preteklosti, leži na dveh celinah in sedmih gričih – kar pomeni, da boste tudi veliko hodili v hrib, zato udobna obutev ni slaba ideja. Ob prihodu v mesto si kupite še Istanbulkart. Na kartico nato nalagate denar in z njo plačujete javni prevoz – metro, ladje, avtobuse …

Hrana, hrana, hrana

Istanbul zagotovo ni mesto, kjer bi kar tako ostali lačni. Kebabi, bureki, lokum, turški med in baklave vas bodo spremljali na vsakem koraku. Privoščite si tudi simit, okrogle prestam podobne kruhke, posute s sezamom, ki jih prodajajo kar na ulici in stanejo le nekaj centov. Na vsakem vogalu pečejo tudi koruzo in v jesenskem času ogromne marone, dobite pa lahko tudi školjke! Všeč vam bodo tudi pide, turške pice v obliki čolnička.

Če se boste sprehodili čez most Galata, vam bodo v oči takoj padli ribiči, ki jih je ogromno! Ribe pa hitro pristanejo na žaru. Za nekaj lir boste dobili okusen sendvič v beli bageti z ribo, solato in čebulo. Poskusite še mesne kroglice kofte in kumpir – ogromen pečen krompir, ki ga prerežejo na pol, dodajo maslo in sir ter priloge po izbiri – od salame, koruze, francoske solate, oliv, zelja …

Zapomnite si tudi izraz meze. To pomeni, da boste na mizo dobili kup hladnih predjedi v sicer manjših količinah, kar je odličen način, kako poskusiti ogromno različnih jedi, a vseeno imeti prostor za vse. Na tak način strežejo tudi zajtrke! Dopoldneve torej izkoristite za kahvalti, turške zajtrke, kjer vam na mizo prav tako prinesejo manjše porcije VSEGA. Poskusite še čorbe, turške raviole in gözleme – neke vrste polnjeno palačinko oz tortiljo. Seveda pa vsega skupaj ne pozabite poplakniti s turškim ali jabolčnim čajem! Dober tek!

Skok v Azijo

Le kdaj boste naslednjič lahko rekli, da ste bili v enem oddihu tako v Evropi kot Aziji? Istanbul je mesto, ki leži na dveh celinah. Evropo in Azijo loči naravna morska ožina imenovana Bospor. Med sprehajanjem ob obali vas bodo ponudniki križarjenj vabili na ture, a mesto lahko prek vode vidite tudi precej ugodneje. Za manj kot evro! Kako? Skočite na ladjico, ki je del javnega prevoza in jo lahko plačate z Istanbulkart. Predlagamo, da se s pomola Eminönü zapeljete do Kadıköya, pisanega dela, kjer lahko dobro jeste in nakupujete. Na Azijsko stran greste lahko tudi prek mostu Bosphorus, kjer ujamete avtobus ali taksi. Lahko skočite tudi na marmaray, podzemno železnico, ki prečka Bospor pod morsko gladino.

Mošeje

Ne glede na to, s katerega konca boste gledali na mesto, povsod boste videli silhuete čudovitih mošej, ki se bohotijo s sosednjih gričev mesta in silijo v nebo. V okrožju Sultanahmet ne spreglejte dveh, ki sta najbolj slavni. Prva je Modra džamija iz 17. stoletja. Vanjo lahko vstopite brezplačno, a zakriti. Če nimate svoje naglavne rute (ženske), vam jo posodijo na vratih. Poleg nje najdete še cerkev Sv. Modrosti – Hagia Sofia, ki je bila v preteklosti dolgo največja cerkev krščanskega sveta, kasneje spremenjena v mošejo, danes pa je tu muzej.

Čudovito kuliso za fotografije boste ujeli pri mošeji Ortaköy, saj se vam v ozadju bohoti še most Bosphorus oziroma most 15 July Martyrs, ki se ponoči obarva v čudovite rdeče luči in je med najdaljšimi na svetu.

Do Taksima

Za trg Taksim in park Gezi ste zagotovo že slišali pri poročilih. Tu se namreč zbirajo protestniki, ki zavračajo ideje turškega predsednika Erdoğana. A brez skrbi, vse ostale dni je Taksim povsem običajen mestni trg.

Od Taksima se sprehodite po ulici Istiklal, po kateri se dnevno sprehodi toliko ljudi, kolikor nas domuje v Sloveniji. Peš cono izjemoma prevozi prikupen rdeč tramvaj. Tu boste ujeli kup trgovin, ulično hrano in opazovali mešanico lokalcev in turistov. Ko pridete do konca ulice pa vas čaka že stolp Galata, ki ga poglejmo v naslednji točki. 

Stolp Galata 

Enega najlepših razgledov nad mesto boste ujeli prav s stolpa Galata. Brez skrbi, do vrha vozi dvigalo.

Cisterna bazilika

Nekoč je bila to največja vodna cisterna v mestu, s svojimi 336 marmornimi stebri pa je še danes mogočna podzemna konstrukcija, ki je vredna obiska. Visoke ionske in korintske stebre boste opazovali v pridušeni svetlobi, na koncu pa vas čaka tudi glava mitološkega bitja Meduze.

Palače 

Mogočnih zgradb v Istanbulu res ne manjka. Skočite lahko do palače Topkapi z bogatimi zbirkami porcelana, orožja in zakladnico draguljev. Ogleda vredna je tudi palača Dolmabahçe v okrožju Beşiktaş, le streljaj od slavnega stadiona in s pogledom na morje ter azijsko stran mesta.

Po nakupih

V mestu je kup velikih šoping centrov in outletov, a če si za nakupe ne nameravate vzeti celega popoldneva, lahko to opravite kar spotoma. Trgovine vas bodo obdajale povsod po mestu, zato ni bojazni, da vam šoping uide. Za posebno izkušnjo pa predlagamo, da se podate tudi na njihove tržnice.

Ena najbolj slavnih je zagotovo Grand bazar, velika pokrita tržnica, kjer se vam bo zmešalo od možnosti in prepredenih uličic z vsem mogočim. Tu seveda ne pozabite spoštljivo, a vztrajno barantati! Priporočamo tudi obisk Egipčanskega bazarja, kjer bo zadišalo po začimbah, prodajajo pa tudi ostale stvari.

Sončni zahod s terase z razgledom

Glede na to, da mesto leži na gričkih, ni težko najti kotička, od koder se vam bo odprl lep razgled nad mesto. Predlagamo, da si privoščite večerjo v kakšni od restavracij, ki ima teraso na strehi (teh res ni malo!) in uživate v čudovitem razgledu – namig, sončni zahodi v Istanbulu imajo prav poseben čar!

Hamam

Nenazadnje ste na dopustu, od hoje po tem mogočnem mestu pa vas verjetno boli že celo telo. Privoščite si turško kopel! Nekateri hamami so namenjeni zgolj moškim, drugi so le za ženske, nekaj pa jih je tudi takšnih, kjer se lahko razvajata oba. Masaža in piling sta vedno dobra ideja!

FOTO: Maja Fister

NUJNO BRANJE: Vandraj insider: Istanbul skozi oči Slovenke, zaljubljene v Turka in Turčijo

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Istanbul: prave vladarice mesta so mačke

Istanbul je kulturni, ekonomski in zgodovinski center Turčije, v času Otomanskega cesarstva poznan kot Konstantinopel, je že tisočletja med najbolj priljubljenimi kraji na svetu. Priljubljen zaradi svoje čarobne atmosfere, navdihujoče barvite arhitekture in nizkih cen. V Istanbulu so prave vladarice mesta mačke. Istanbul je dom okoli 130 tisoč mačkam, ki prosto tekajo okoli. To je pravo mesto za mačjeljubce.

Mestu vladajo mačke

V muslimanski kulturi so mačke znane kot čiste živali in varuhinje, saj lovijo miši in podgane in tako pomagajo ohranjati mesto čisto in knjižnice varne. Prerok Mohamed je bil znan po svoji ljubezni do mačk. Zgodbe govorijo, da je nekoč med molitvijo odrezal del svoje halje, saj je na njej zaspal muc, sam pa ga ni želel zbuditi. V mestu naj bi se nahajalo okoli 130 tisoč prostoživečih mačk. Pregovor pravi, če ubiješ mačko, moraš v opravičilo zgraditi mošejo. Mačke Istanbula uradno nimajo lastnikov, zanje pa kolektivno skrbijo vsi. V kotičkih ulic so nastavljene posode, v katere domačini mačkam nastavljajo hrano. V Turčiji pripravljajo zakon, ki mučenje in zlorabo živali zakonsko prepoveduje. Ob obisku Istanbula je priporočljivo spoštljivo ravnanje z vladaricami mačkami.

cats - of - istanbul

Istanbul ima mačjo dušo

Navezanost prebivalcev Istanbula na mačke bi najlažje pojasnili kar prebivalci sami. Če pa poti v Istanbul še ni na ‘bucket list-u’ (pa bi morala biti), dobro razlago mačje duše Istanbula ponuja tudi dokumentarni film Kedi (v prevodu maček). Režiserka Ceyda Torun raziskuje življenje v mestu skozi perspektivo sedmih mačk. Z glavnimi junakinjami filma se sprehodite po ulicah in strehah Istanbula – svet, ljubezen in Bog skozi mačjo perspektivo.

cats - of - istanbul

Ni vse med in mleko

Kljub njihovi priljubljenosti se mačke Istanbula soočajo z novo grožnjo – novi, hitro razvijajoči se svet. Industrijska rast in globalizacija Istanbul počasi spreminjata in s tem potiskata mačke ven iz mesta. Mačke Istanbula stojijo na precepu – med udomačenim in divjim. Kljub vsemu bodo mačke vedno imele prostor v tem čudovitem zgodovinskem mestu. Prave vladarice Istanbula so mačke.

Vas je Istanbul že začaral? Obiščite to čudovito mesto in ustvarite izjemne spomine.

FOTO: Pixabay

PRED OBISKOM ISTANBULA PREBERITE ŠE:

Istanbul: Top 10 stvari, ki jih tam morate doživeti

Vandraj insider: Istanbul skozi oči Slovenke, zaljubljene v Turka in Turčijo

Istanbul: kaj je hamam in kje najdete najboljše tri 

 

Istanbul: Kaj je hamam in kje najdete najboljše tri

Turške hamame oziroma kopeli so nekoč redno obiskovali sultani, danes pa služijo turistom in nostalgičnim lokalcem. Dve uri trajajoča sprostitev med visokimi marmornatimi stropi, ki vključuje masažo in piling, je vredna vsake lire.

Ena kopel, ki je v dopoldanskem času rezervirana za ženske in v popoldanskem za moške

Kot se za muslimansko državo spodobi, so moški in ženske ločeni. V dopoldanski izmeni v hamamu kraljujejo ženske, popoldne pa jih zamenjajo moške roke. Hamamov je po Turčiji polno, najbolj znane pa lahko najdete v Istanbulu. Cene se gibljejo od 10 do 100 evrov, skladno s tem pa tudi nivo higiene. V cenejšem vam bodo piling naredili z enako gobico, kot so pred vami podrgnili še vsaj deset drugih, v dražjih pa jih bodo odprli pred vami. Še niste preveč občutljivi, vam priporočamo obisk obeh, saj je vsak po svoje svojevrstno doživetje.

3 najboljši Hamami v Istanbulu

#1 Kilic Ali Paşa Hamam

Hamam, v katerem vas bodo pričakale gospe z odlično angleščino in zastonj pijačo dobrodošlice, bi moral biti na vašem “must do” seznamu. Cena ne sega v nebo, vseeno pa vas ne bo treba skrbeti, da bi domov odnesli glivično okužbo. Arhitektura je osupljiva in za dve uri se boste počutili kot pravi Sultan.

#2 Ayasofya Hurrem Sultan Hamam

Eden dražjih, a zagotovo tudi lepših hamamov na svetu. Zgrajen je bil po načrtih Mimarja Sinana, glavnega Otomanskega arhitekta. Na željo Hurrem, takratne Sultanove žene v 16. stoletju. Stoji med slavno Modro mošejo in Ayo Sophio in ponuja edinstveno izkušnjo, za katero pa bo potrebno odšteti okoli 100 evrov.

#3 Çinili Hamam

Lociran na azijski strani vam Cinili Hamam ponuja pristno izkušnjo. Ne moremo vam obljubiti, da se boste med tretmajem počutili kot Sultan, si boste pa zagotovo lažje predstavljali, kako v storitvah hamama uživajo domačini. Priporočamo ga vsem pustolovcem, ki si želijo pristne turške izkušnje.

Foto: Shutterstock

Preberite še:

Vandraj insider: Istanbul skozi oči Slovenke, zaljubljene v Turka in Turčijo

Ugoden povratni let: Istanbul iz Ljubljane!

Bizanc, Konstantinopel, Carigrad, Istanbul so imena, ki označujejo nekoč mesto osvajalcev, haremov, sultanov, cesarjev in rubinastih zakladov.

Istanbul je mesto, ki leži na dveh celinah. Evropo in Azijo loči naravna morska ožina imenovana Bospor. Današnja podoba mesta je moderna, ki se harmonično prepleta z kulturno-zgodovinskimi spomeniki in ostanki bizantinskih in osmanskih časov, tudi orientalsko barantanje je posebno doživetje.

POVRATNI LET: LJUBLJANA-ISTANBUL-LJUBLJANA (KLIK)

Kaj si ogledati?

Ne spreglejte Modre džamije iz 17. stoletja in cerkve Sv. Modrosti – Hagia Sofia, ki je bila v preteklosti dolgo največja cerkev krščanskega sveta, kasneje spremenjena v mošejo, danes pa je tu muzej. Skočite še do pokrite tržnice Kapali Čaršija in Egipčanskega bazarja, kjer boste našli vse, kar vam srce poželi in se naučili barantati, nadaljujte še do palače Topkapi z bogatimi zbirkami porcelana, orožja in zakladnico draguljev, pa nekdanjega Hipodroma in starega zbiralnika vode – podzemne cisterne Yerebatan Saray, ki vas bo osupnil.

OBVEZNO BRANJE PRED OBISKOM ISTANBULA: Vandraj insider: Istanbul skozi oči Slovenke, zaljubljene v Turka in Turčijo

Šoping, barantanje, hrana, hrana in hrana!

Preizkusite se v barantanju na tržnici, okusite turški čaj, razvajajte brbončice in raziščite žuborečo prestolnico, ki vas nikakor ne bo pustila ravnodušnih.

PREBERITE SI: Šopek razlogov, zakaj je Carigrad vreden obiska!

Foto: Shutterstock

Ne zamudite še:

Kapadokija: (k)raj v Turčiji, ki vas bo očaral

Istanbul: Konec leta bo zaživelo novo največje letališče na svetu

 

 

Vandraj insider: Istanbul skozi oči Slovenke, zaljubljene v Turka in Turčijo

Vandraj insider je kotiček, kjer mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, z nami delijo svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo. Tokrat nas je v Istanbul popeljala Eva Šalamon Kaplan. 

Eva je v Turčiji povsem domača. Tam namreč dela že zadnjih osem let, zadnje leto in pol pa je njen dom Istanbul. Tja jo je odnesla ljubezen, skozi svoje novo mesto pa nas je popeljala v spodnjem Insiderju, kjer nam je zaupala kup uporabnih informacij o tem pisanem mestu, v katerem lahko iz Evrope v Azijo pridete v pol ure za 1 evro. 

Kako bi se opisali tistim, ki vas še niso spoznali?

Iskrena, radovedna, zaljubljena v Turka in Turčijo.

Od kdaj živite v Istanbulu? Kaj vas je tja odneslo?

V Istanbulu sem eno leto in pol, od marca 2017, ko sem dobila službo, dobesedno spakirala svoje življenje v velik pink kovček in se preselila čez noč. Vedno sem imela rada izzive, ampak ta je bil najbolj filmski. Pred tem sem 7 poletij (pre)živela na jugu Turčije v Antaliyi, kjer sem delala kot turistična vodnica. Spomnim se dneva, ko sem rekla, da če bi kdaj živela v Turčiji, bi želela biti v Istanbulu. In tukaj sem.

S čim se tam ukvarjate/preživljate?

Trenutno delam v marketingu v mednarodni nevladni organizaciji, v prostem času pa vandram naokoli in pišem o Turčiji in mojih turških dogodivščinah na Facebook strani ME in Turkey.

Se boste kdaj vrnili v Slovenijo?

Verjetno na stara leta. Mislim, da mi bo takrat dovolj turškega živžava in direndaja in si bom želela miru. Istanbul je izredno živo mesto, kjer potrebuješ ogromno energije. Odkar sem tukaj, precej bolj cenim čas in mir, ki ga imamo v Sloveniji za izvoz.

Vas kdaj ujame domotožje?

Zelo redko. V Turčiji se po 8 letih počutim zelo domače. Le decembra me malo prime, saj imam zelo rada božič in božično vzdušje. Sem namreč ena tistih, ki si že novembra vrtijo božične pesmi. In tega vzdušja tukaj ni čutiti. V Istanbulu ni božičnih tržnic, okrašeni so samo nakupovalni centri. Zato se sedaj že drugo leto zapored v tem času odpravljam v Slovenijo in iskreno rečeno že komaj čakam, da po enem letu vidim družino in Slovenijo.

Kaj iz Slovenije najbolj pogrešate?

Govejo juho in pašteto.

[O mestu:]

Kako bi opisali Istanbul?

Carsko mesto na dveh celinah in sedmih gričih. Mesto kontrastov, najlepših sončnih zahodov, pisanih bazarjev in toplih ljudi. Prvi vtis mesta je kaos: promet, gneča, ljudje, stavbe – nič se ne ujema, nič ne gre po pravilih in ravno to dela mesto bogato in pisano. Tukaj se naučiš, da lahko življenje teče počasneje oz yavaš yavaš (počasi, počasi) kot pravijo Turki in da se na koncu vse nekako samo od sebe izzide.

Pa tamkajšnje ljudi?

Topli, dobrohotni, izredno gostoljubni, včasih celo preveč. Ko jih ogovoriš, čutiš drugačnost, prijaznost, odprtost. Imajo neverjeten smisel za humor in so izredno iznajdljivi. Ne mine dan, ko se ne nasmejim njihovi “turški” inovativnosti, pa naj bo to na cesti, ko sredi 5 pasovnice prodajajo vodo za žejne šoferje ali pa ko z dronom lovijo mobilno omrežje da lahko dedki v vasi, kjer ni telefonskega omrežja telefonirajo (smeh).

Katera je najbolja nadležna stvar mesta/države?

Ležernost (dokler se je ne navadiš), zapletena birokracija in zvitost prodajalcev.

Katere so najpogostejše zmote, ki jih imamo o mestu/državi kot turisti, pa jih spregledamo, ko enkrat tam živimo?

Da so vse ženske zakrite, da so vsi Turki temnopolti in bradati mačoti, da imajo več žen, da pišejo v arabščini. Kot pribito pa drži, da kadijo kot Turki.

Trije razlogi za obisk so?

Odlična hrana, romantični razgledi in raj za nakupe.

Mesto je najlepše …

… spomladi, ker dobesedno zacveti. Celo mesto krasi več kot 20 milijonov pisanih tulipanov, ki so že v osmanskih časih lepšali vrtove Topkapi palače (palače otomanskih sultanov). Na trgu Sultanahmeda celo vsako leto pripravijo pravo atrakcijo – preprogo iz tulipanov.

Katere so stvari, zaradi katerih je tam vredno živeti?

Zaradi sproščujoče skoraj melanholične atmosfere, ki jo je čutiti prav povsod – od kavarnic, turških domov do pisarn. Ker je kul občutek živeti v edinem mestu na svetu, kjer lahko iz Evrope v Azijo prideš v pol ure za 1 evro. Ker spiti turško kavo ponavadi pomeni tudi pogledati v prihodnot – skoraj vsaka Turkinja tukaj zna vedeževati iz kavine usedline. Ker ima vsaka soseska v Istanbulu drugačno “osebnost”. Ker so Turki tako ponosni na svojo nacionalnost, da še tebe okužijo z njo. Ker se lahko umakneš na eno izmed mnogih teras v mestu in uživaš v zlatih sončnih zahodih celo leto, medtem ko se noro mestno življenje nadaljuje pod tabo. Ker te pogreje pri srcu, ko vidiš kako vsi skrbijo in hranijo tukajšnje potepuške mačke in pse in predvsem zato, ker mesta nikoli zares ne “poštekaš”, vedno najdeš nekaj novega, zanimivega in drugačnega.

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Kadıköy obala

Najboljšo (turško) kavo potrežejo v: Mimkahve

Najboljše kosilo najdete pri: Food Clan

Tradicionalna jed, ki vas je navdušila: Menemen

Najboljši šoping je: Vadistanbul

Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Topkapi palača

Park, kjer najraje poležavate: Florya Atatürk Ormanı

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: soseska Balat

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Grand bazar

Najlepši razgled nad mestom najdemo: Mikla restavracija v Beyoğlu

Najboljša zabava: Moda

Najljubši festival/dogodek: Mesec Ramazan (mesec postenja), takrat ob sončem zahodu v celem mestu vlada praznično vzdušje, ki se nadaljuje vse do zgodnjih jutranjih ur.

Top foto kadri, ki jih potrebujemo za Instagram: Istanbulski trajekti, Karaköy in Balat soseska, Grand Bazar, Suleymaniye mošeja, Galata most, Istiklal ulica na Taksimu, Galata stolp, Ortaköy mošeja in most čez Bospor.

 

[Uporabno:]

Kateri je najugodnejši prevoz po mestu?

Javni mestni promet je tukaj zelo razvejan in dostopen, ni važno ali greš na minibus, avtobus, metrobus (avtobus, ki ima svojo linijo in ni odvisen od prometa), metro, tramvaj, marmaray (podzemna železnica, ki prečka Bospor pod morsko gladino) ali pa vzameš trajekt, cene se gibljejo tam od 3 TL do 5 TL (trenutno 0,50 – 1 EUR).

Pa najugodnejša pot iz Slovenije do tja?

Spomladanska ali jesenska akcija Turkish Airlines iz Ljubljane (povratna karta za dobrih 100 evrov).

 

[Plus in minus:]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

+ : Ljudje so prijaznejši in v večji meri pripravljeni pomagati, gostoljubnost, ki presega meje zahodnega človeka, milejše podnebje, vroča in dolga poletja, dobre in ugodne prometne povezave po celi državi.

– : Velika gneča, grozni prometni zamaški, daljši delovniki, manj prostega časa.

Kaj pa prednosti in slabosti dela v tujini?

+: več priložnosti za zaposlitev, urejen prevoz na delo.

-: večja tekmovalnost, prilagajanje delovni kulturi države, urejanje dokumentov za prebivanje in delo.

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10 = najtežje): 5

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 8

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 6

Občutek varnosti od 1 do 10 (10 = najbolj varno): 7

FOTO: Eva Šalamon Kaplan

Evi lahko sledite tudi na Instagramu in Facebooku.

Na Facebooku lahko sledite tudi VANDRAJ. Če želite z nami podeliti tudi vaše popotniške utrinke, nas označite na našem Instagram profilu z #vandraj ali @vandraj

PREBERITE ŠE:

Vandraj insider: Laro je iz Slovenije v Los Angeles odnesel film

Istanbul, mesto za vsakogar

Bizanc, Konstantinopel, Carigrad, Istanbul so imena, ki označujejo nekoč mesto osvajalcev, haremov, sultanov, cesarjev in rubinastih zakladov. Danes govorimo o sodobnem mestu, ki kljub temu še zmeraj buri naše duhove, pa naj bo vzrok v turških osvajalcih, ki so odpeljali lepa dekleta ali nemirnim stanjem v državi, s katerim živijo Istanbulčani.

Kljub vsemu je Istanbul vreden obiska. Kdo si ne bi želel okusiti mesta, v katerega je od nekdaj pritekalo bogastvo iz vseh koncev sveta? Svila, slonovina in začimbe iz Indije ter Kitajske, pšenica in suho sadje iz Anatolije in Egipta, koža in krzno iz Rusije. Vse poti so vodile v Konstantinopel in njegove čudovite vode, ki ga obdajajo. Ne glede na to, ali je bilo mesto v rokah bizantinskih cesarjev ali osmanskih sultanov, so prti njemu plule polne ladje, ki so oskrbovale prestolnico velikega cesarstva. To kar danes za svet pomenijo New York, London, Tokio, je nekoč pomenil Istanbul. Pa poglejmo, kaj se skriva za vrati največjega turškega velemesta, ki me vedno znova in znova očara, kadar sem tam.

istanbul_shutterstock_291252509

Kadarkoli lahko kupiš karkoli

Istanbul je zame edinstveno mesto na svetu, ki nikoli ne spi in v katerem se prav za vsako dušo najde nekaj, pa naj si bo to duša zgodovinarja, romantika, odvisneža od nakupov, gurmana, nočne ptice, žurerja, klošarja, petičneža, glasbenika, avanturista, nogometnega privrženca in vse tako naprej do črke ž. To je mesto, v katerem sredi noči lahko kupiš korenček, polnilec za telefon, spodnjo majico ali gumb, ki si ga ravnokar izgubil.

Mesto že od nekdaj predstavlja pomembno točko na zemljevidu sveta. Zato ni naključje, da je prav zaradi njegove specifične lege glavni povezovalec vzhoda in zahoda, modernega in tradicionalnega. To je mesto, kjer na svoji levi vidiš moderno oblečeno mladenko, ki ravnokar vstopa v nakupovalni center in na drugi strani povsem zakrito gospo, ki vstopa k molitvi v mošejo. To je mesto, ki diši po Orientu, katerega vonj je zaznala tudi pisateljica Agatha Christie, mnogoteri sultani, rimski cesarji, trgovci, ki so potovali po svileni poti in številni drugi.

Mesto, kjer lahko okusiš Evropo in Azijo

To je mesto, ki leži na dveh celinah. Evropo in Azijo loči naravna morska ožina imenovana Bospor. Plovba po njej je čudovito doživetje, ki jo, če izberemo pravo uro, polepša  romantičen sončni zahod in če imamo srečo, nas pozdravijo tudi delfini. Če pa se odločimo za prečkanje iz enega kontinenta na drugega preko mostov, lahko pričakujemo nepričakovano. Promet tam je namreč zelo nepredvidljiv in lahko se zgodi, da nam bo kratka razdalja vzela tudi dve uri vožnje.

istanbul_shutterstock_291314654

Hagia Sofia, nekoč ena največjih cerkva na svetu, ki je postala mošeja, danes igra vlogo muzeja. Nasproti nje stoji Modra mošeja, ki jo krasi tisoče in tisoče keramičnih poslikav. Tudi podvodna cisterna, ki je v bližini, je zanimiva za ogled. Dobro bi del sprehod po ulici Istiklal, po kateri se dnevno sprehodi toliko ljudi, kolikor nas domuje v Sloveniji. To je raj za tiste, ki radi zapravljajo in nakupujejo. Najlepši razgled mesta te čaka na stolpu Galata, iz katerega naj bi poletel prvi človek. In potem še po nekaj omamno dišeče kumine ter slastnih oreščkov do Egipčanksega bazarja. Vse to lahko obiščeš peš!

Postani mojster barantanja

Istanbulski bazar predstavlja svojevrstno doživetje in ko prestopimo prag , bo zelo težko oditi brez vsaj enega nakupa. Turki so namreč rojeni prodajalci in pogajalci. Zato se čimprej nauči baranatanja, o katerem si lahko prebereš tukaj.

Danes te v Istanbulu ne pričakujejo divjaki s turbani na glavah in sabljami v rokah, ampak gostoljubni, navihani domačini in domačinke, ki ti bodo z veseljem pokazali, kaj vse se skriva pod zelo bogato in pisano paleto turške kulture. Pri tem pa dokazali, da v tem času ne boš ostal brez glave. No ja, ali pa tudi. Turki so veliki zapeljivci in glava je lahko izgubljena ne da bi vedel, kdaj se je zgodilo.

istanbul_shutterstock_173993843

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.