5 mest za katera ste mislili, da so prestolnice pa v resnici niso

Prestolnice so ponavadi center dogajanja, kulturno bogate in veličastne. A, če ste kdaj igrali kak kviz, ste lahko hitro ugotovili, da temu ni vedno tako.

Da bi vam pomagali pri tej pasti, ki vas hitro lahko pretenta, da zamešate priljubljeno mesto za glavno, smo za vas pripravili spodnji seznam po mnenju Lonely Planeta.

#1 New York

Ko ste kulturno in finančno središče države, nikogar ne briga, če dejansko niste sedež vlade? New York zagotovo ne. Veliko jabolko šteje 8,6 milijona prebivalcev, obiskovalce pa privlačijo v nebo segajoči nebotičniki, ki se razprostirajo po horizontu kot mednarodni supermodeli in raznoliko nočno življenje. Hkrati pa, ko je vaše mesto enkrat dom Združenih narodov, je naslov prestolnice podcenjen.

#2 Sydney

Tako kot njegov ameriški kolega, Sydney ne izgublja spanja zaradi dejstva, da ni avstralska prestolnica. Canberra je funkcionalno mesto, polno politikov. Medtem ko je Sydney vrsta mesta, kjer imaš plaže na dosegu roke, polno zelenih površin za piknike in odlične restavracije.

#3 Istanbul

Istanbul se je težko sprijaznil z dejstvom, da ni več turška prestolnica in kdo bi mu lahko zameril? Središče dveh imperijev svetovnega razreda, ki je trajalo več kot 1500 let ima veliko število spomenikov, vrednih vsakega velikega kapitala. Danes sta Hagia Sofia in Modra mošeja le dva izmed spomenikov bogate dediščine, ki še naprej prepričujejo turiste in domačine, da je pravo srce Turčije še vedno Istanbul. Ankara, kdo?

#4 Auckland

Auckland ima odlično vreme, domače restavracije in kulske bare. Kaj potem, če ima Wellington slavno zgradbo parlamenta Beehive in mednarodno priznano filmsko industrijo? Auckland ima najvišjo stavbo na južni polobli. Zato ni čudno, da je preostali del Nove Zelandije kar malce ljubosumen nanj.

#5 Mumbai

Če bi bili merilniki za presojo, kaj naredi glavno mesto – velikost prebivalstva, kulturni pomen in finančni vpliv, potem bi bil Mumbai brez dvoma prestolnica. Ostanki preteklega britanskega imperializma, Bollywood, največja filmska industrija na svetu, kot tudi cvetoče gospodarstvo so le eni od Mumbajevih atributov. Nihče vam ne bi mogel zameriti, če bi imenovali Mumbai za glavno mesto namesto New Delhija.

Foto: Unsplash

Preberite še: Biograd na Moru in imeniten hotel v peščenem zalivu, ki vas bo povsem navdušil

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.