Istanbul: Kaj je hamam in kje najdete najboljše tri

Turške hamame oziroma kopeli so nekoč redno obiskovali sultani, danes pa služijo turistom in nostalgičnim lokalcem. Dve uri trajajoča sprostitev med visokimi marmornatimi stropi, ki vključuje masažo in piling, je vredna vsake lire.

Ena kopel, ki je v dopoldanskem času rezervirana za ženske in v popoldanskem za moške

Kot se za muslimansko državo spodobi, so moški in ženske ločeni. V dopoldanski izmeni v hamamu kraljujejo ženske, popoldne pa jih zamenjajo moške roke. Hamamov je po Turčiji polno, najbolj znane pa lahko najdete v Istanbulu. Cene se gibljejo od 10 do 100 evrov, skladno s tem pa tudi nivo higiene. V cenejšem vam bodo piling naredili z enako gobico, kot so pred vami podrgnili še vsaj deset drugih, v dražjih pa jih bodo odprli pred vami. Še niste preveč občutljivi, vam priporočamo obisk obeh, saj je vsak po svoje svojevrstno doživetje.

3 najboljši Hamami v Istanbulu

#1 Kilic Ali Paşa Hamam

Hamam, v katerem vas bodo pričakale gospe z odlično angleščino in zastonj pijačo dobrodošlice, bi moral biti na vašem “must do” seznamu. Cena ne sega v nebo, vseeno pa vas ne bo treba skrbeti, da bi domov odnesli glivično okužbo. Arhitektura je osupljiva in za dve uri se boste počutili kot pravi Sultan.

#2 Ayasofya Hurrem Sultan Hamam

Eden dražjih, a zagotovo tudi lepših hamamov na svetu. Zgrajen je bil po načrtih Mimarja Sinana, glavnega Otomanskega arhitekta. Na željo Hurrem, takratne Sultanove žene v 16. stoletju. Stoji med slavno Modro mošejo in Ayo Sophio in ponuja edinstveno izkušnjo, za katero pa bo potrebno odšteti okoli 100 evrov.

#3 Çinili Hamam

Lociran na azijski strani vam Cinili Hamam ponuja pristno izkušnjo. Ne moremo vam obljubiti, da se boste med tretmajem počutili kot Sultan, si boste pa zagotovo lažje predstavljali, kako v storitvah hamama uživajo domačini. Priporočamo ga vsem pustolovcem, ki si želijo pristne turške izkušnje.

Foto: Shutterstock

Preberite še:

Vandraj insider: Istanbul skozi oči Slovenke, zaljubljene v Turka in Turčijo

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.