Vandraj insider: Istanbul skozi oči Slovenke, zaljubljene v Turka in Turčijo

Vandraj insider je kotiček, kjer mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, z nami delijo svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo. Tokrat nas je v Istanbul popeljala Eva Šalamon Kaplan. 

Eva je v Turčiji povsem domača. Tam namreč dela že zadnjih osem let, zadnje leto in pol pa je njen dom Istanbul. Tja jo je odnesla ljubezen, skozi svoje novo mesto pa nas je popeljala v spodnjem Insiderju, kjer nam je zaupala kup uporabnih informacij o tem pisanem mestu, v katerem lahko iz Evrope v Azijo pridete v pol ure za 1 evro. 

Kako bi se opisali tistim, ki vas še niso spoznali?

Iskrena, radovedna, zaljubljena v Turka in Turčijo.

Od kdaj živite v Istanbulu? Kaj vas je tja odneslo?

V Istanbulu sem eno leto in pol, od marca 2017, ko sem dobila službo, dobesedno spakirala svoje življenje v velik pink kovček in se preselila čez noč. Vedno sem imela rada izzive, ampak ta je bil najbolj filmski. Pred tem sem 7 poletij (pre)živela na jugu Turčije v Antaliyi, kjer sem delala kot turistična vodnica. Spomnim se dneva, ko sem rekla, da če bi kdaj živela v Turčiji, bi želela biti v Istanbulu. In tukaj sem.

S čim se tam ukvarjate/preživljate?

Trenutno delam v marketingu v mednarodni nevladni organizaciji, v prostem času pa vandram naokoli in pišem o Turčiji in mojih turških dogodivščinah na Facebook strani ME in Turkey.

Se boste kdaj vrnili v Slovenijo?

Verjetno na stara leta. Mislim, da mi bo takrat dovolj turškega živžava in direndaja in si bom želela miru. Istanbul je izredno živo mesto, kjer potrebuješ ogromno energije. Odkar sem tukaj, precej bolj cenim čas in mir, ki ga imamo v Sloveniji za izvoz.

Vas kdaj ujame domotožje?

Zelo redko. V Turčiji se po 8 letih počutim zelo domače. Le decembra me malo prime, saj imam zelo rada božič in božično vzdušje. Sem namreč ena tistih, ki si že novembra vrtijo božične pesmi. In tega vzdušja tukaj ni čutiti. V Istanbulu ni božičnih tržnic, okrašeni so samo nakupovalni centri. Zato se sedaj že drugo leto zapored v tem času odpravljam v Slovenijo in iskreno rečeno že komaj čakam, da po enem letu vidim družino in Slovenijo.

Kaj iz Slovenije najbolj pogrešate?

Govejo juho in pašteto.

[O mestu:]

Kako bi opisali Istanbul?

Carsko mesto na dveh celinah in sedmih gričih. Mesto kontrastov, najlepših sončnih zahodov, pisanih bazarjev in toplih ljudi. Prvi vtis mesta je kaos: promet, gneča, ljudje, stavbe – nič se ne ujema, nič ne gre po pravilih in ravno to dela mesto bogato in pisano. Tukaj se naučiš, da lahko življenje teče počasneje oz yavaš yavaš (počasi, počasi) kot pravijo Turki in da se na koncu vse nekako samo od sebe izzide.

Pa tamkajšnje ljudi?

Topli, dobrohotni, izredno gostoljubni, včasih celo preveč. Ko jih ogovoriš, čutiš drugačnost, prijaznost, odprtost. Imajo neverjeten smisel za humor in so izredno iznajdljivi. Ne mine dan, ko se ne nasmejim njihovi “turški” inovativnosti, pa naj bo to na cesti, ko sredi 5 pasovnice prodajajo vodo za žejne šoferje ali pa ko z dronom lovijo mobilno omrežje da lahko dedki v vasi, kjer ni telefonskega omrežja telefonirajo (smeh).

Katera je najbolja nadležna stvar mesta/države?

Ležernost (dokler se je ne navadiš), zapletena birokracija in zvitost prodajalcev.

Katere so najpogostejše zmote, ki jih imamo o mestu/državi kot turisti, pa jih spregledamo, ko enkrat tam živimo?

Da so vse ženske zakrite, da so vsi Turki temnopolti in bradati mačoti, da imajo več žen, da pišejo v arabščini. Kot pribito pa drži, da kadijo kot Turki.

Trije razlogi za obisk so?

Odlična hrana, romantični razgledi in raj za nakupe.

Mesto je najlepše …

… spomladi, ker dobesedno zacveti. Celo mesto krasi več kot 20 milijonov pisanih tulipanov, ki so že v osmanskih časih lepšali vrtove Topkapi palače (palače otomanskih sultanov). Na trgu Sultanahmeda celo vsako leto pripravijo pravo atrakcijo – preprogo iz tulipanov.

Katere so stvari, zaradi katerih je tam vredno živeti?

Zaradi sproščujoče skoraj melanholične atmosfere, ki jo je čutiti prav povsod – od kavarnic, turških domov do pisarn. Ker je kul občutek živeti v edinem mestu na svetu, kjer lahko iz Evrope v Azijo prideš v pol ure za 1 evro. Ker spiti turško kavo ponavadi pomeni tudi pogledati v prihodnot – skoraj vsaka Turkinja tukaj zna vedeževati iz kavine usedline. Ker ima vsaka soseska v Istanbulu drugačno “osebnost”. Ker so Turki tako ponosni na svojo nacionalnost, da še tebe okužijo z njo. Ker se lahko umakneš na eno izmed mnogih teras v mestu in uživaš v zlatih sončnih zahodih celo leto, medtem ko se noro mestno življenje nadaljuje pod tabo. Ker te pogreje pri srcu, ko vidiš kako vsi skrbijo in hranijo tukajšnje potepuške mačke in pse in predvsem zato, ker mesta nikoli zares ne “poštekaš”, vedno najdeš nekaj novega, zanimivega in drugačnega.

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Kadıköy obala

Najboljšo (turško) kavo potrežejo v: Mimkahve

Najboljše kosilo najdete pri: Food Clan

Tradicionalna jed, ki vas je navdušila: Menemen

Najboljši šoping je: Vadistanbul

Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Topkapi palača

Park, kjer najraje poležavate: Florya Atatürk Ormanı

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: soseska Balat

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Grand bazar

Najlepši razgled nad mestom najdemo: Mikla restavracija v Beyoğlu

Najboljša zabava: Moda

Najljubši festival/dogodek: Mesec Ramazan (mesec postenja), takrat ob sončem zahodu v celem mestu vlada praznično vzdušje, ki se nadaljuje vse do zgodnjih jutranjih ur.

Top foto kadri, ki jih potrebujemo za Instagram: Istanbulski trajekti, Karaköy in Balat soseska, Grand Bazar, Suleymaniye mošeja, Galata most, Istiklal ulica na Taksimu, Galata stolp, Ortaköy mošeja in most čez Bospor.

 

[Uporabno:]

Kateri je najugodnejši prevoz po mestu?

Javni mestni promet je tukaj zelo razvejan in dostopen, ni važno ali greš na minibus, avtobus, metrobus (avtobus, ki ima svojo linijo in ni odvisen od prometa), metro, tramvaj, marmaray (podzemna železnica, ki prečka Bospor pod morsko gladino) ali pa vzameš trajekt, cene se gibljejo tam od 3 TL do 5 TL (trenutno 0,50 – 1 EUR).

Pa najugodnejša pot iz Slovenije do tja?

Spomladanska ali jesenska akcija Turkish Airlines iz Ljubljane (povratna karta za dobrih 100 evrov).

 

[Plus in minus:]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

+ : Ljudje so prijaznejši in v večji meri pripravljeni pomagati, gostoljubnost, ki presega meje zahodnega človeka, milejše podnebje, vroča in dolga poletja, dobre in ugodne prometne povezave po celi državi.

– : Velika gneča, grozni prometni zamaški, daljši delovniki, manj prostega časa.

Kaj pa prednosti in slabosti dela v tujini?

+: več priložnosti za zaposlitev, urejen prevoz na delo.

-: večja tekmovalnost, prilagajanje delovni kulturi države, urejanje dokumentov za prebivanje in delo.

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10 = najtežje): 5

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 8

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 6

Občutek varnosti od 1 do 10 (10 = najbolj varno): 7

FOTO: Eva Šalamon Kaplan

Evi lahko sledite tudi na Instagramu in Facebooku.

Na Facebooku lahko sledite tudi VANDRAJ. Če želite z nami podeliti tudi vaše popotniške utrinke, nas označite na našem Instagram profilu z #vandraj ali @vandraj

PREBERITE ŠE:

Vandraj insider: Laro je iz Slovenije v Los Angeles odnesel film

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.