Začel je veljati zimski vozni red: Kam lahko to zimo letimo z Brnika?

To zimo bomo z ljubljanskega letališča lahko leteli neposredno na 18 destinacij, s 15 rednimi prevozniki. Poleg tega bomo z leti preko pomembnih letalskih vozlišč odlično povezani z vsemi konci sveta.

Na letališču Brnik je 29. oktobra začel veljati zimski letalski vozni red. Veljal bo vse do 30. marca 2024. Z Brnika bo letelo 12 rednih prevoznikov, ki bodo leteli na 14 različnih destinacij.

Več povezav kot lani

V primerjavi z lanskim bodo dodane povezave v Luksemburg, Skopje in Prištino, prvič bodo v zimski sezoni na voljo leti prevoznika British Airways na londonski Heathrow. Okrepljena bo tudi pogostost letov v Istanbul, Dubaj, Zürich in Beograd.

Kam lahko to zimo letimo z Brnika?

Z Brnika bodo leteli:

 • Air France enajstkrat tedensko v Pariz,
 • Air Montenegro trikrat tedensko v Podgorico,
 • Air Serbia devetnajstkrat tedensko v Beograd in dvakrat tedensko v Niš,
 • British Airways štirikrat tedensko na London Heathrow,
 • Brussels Airlines štirikrat tedensko v Bruselj,
 • easyJet petkrat tedensko v London, Gatwick,
 • flydubai dnevno v Dubaj,
 • GP Aviation dvakrat tedensko v Prištino,
 • LOT Polish Airlines dnevno v Varšavo,
 • Lufthansa dvakrat dnevno v Frankfurt in dnevno v München,
 • Luxair dvakrat tedensko v Luksemburg,
 • SWISS Airlines dvanajstkrat tedensko v Zürich,
 • Transavia štirikrat tedensko v Amsterdam,
 • Turkish Airlines dvakrat dnevno v Istanbul,
 • Wizz Air dvakrat tedensko v London, Luton in trikrat tedensko v Skopje.

20% povečanje prometa v primerjavi z lanskim letom

“V začetku oktobra smo na ljubljanskem letališču oskrbeli že milijontega potnika, do konca leta jih bomo predvidoma našteli več kot 1,2 milijona, dobrih 20 odstotkov več kot lani.” – Letališče Ljubljana

Znane tudi nekatere novosti za poletni vozni red 2024

Znani sta tudi že dve novosti za poletni vozni red 2024.

“Maja bo prevoznik airBaltic predstavil novo povezavo v Rigo, ki bo za potnike zanimiva kot končna destinacija in odskočna deska v SkandinavijoLufthansa bo letenje v München okrepila z dodatnim dnevnim letom. Tja bo torej mogoče poleteti dvakrat na dan, že od konca marca naprej, kar bo bistveno izboljšalo povezljivost ljubljanskega letališča.”

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Veste, kje stoji najvišja stavba na Hrvaškem in da lahko v njej tudi prespite?

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

Kako premagati strah pred letenjem in uživati v potovanju v zraku

Strah pred letenjem je pogost izziv, s katerim se srečujejo mnogi popotniki. Če ste eden od njih, brez skrbi! Obstaja več načinov, kako se lahko spoprimete s tem strahom in se vseeno odpravite na svoje sanjske destinacije.

Ste eden tistih, ki sanja o eksotičnih destinacijah, a se vedno ustavi pri letenju? Niste edini. V resnici je strah pred letenjem izredno pogost pojav, a brez dobrega razloga. Statistično gledano je letenje eden najvarnejših načinov prevoza. Letalske nesreče so izjemno redke v primerjavi z drugimi oblikami prevoza, kot so avtomobili, vlaki ali ladjice. Kljub temu, da so letalske nesreče redke, pa se tudi nenehno dela na izboljšanju varnosti in zmanjševanju tveganja. Letalska industrija si prizadeva za zagotavljanje najvišjih standardov varnosti.

Razumevanje strahu pred letenjem

Strah pred letenjem je pogosto povezan z različnimi dejavniki, kot so strah pred višino, izgubo nadzora ali letalskimi nesrečami. Pomembno je, da se zavedate, da je ta strah pogost in da ga je mogoče obvladati. Začnite z razumevanjem svojega strahu, da boste lahko bolje obravnavali njegove vzroke. Če boste vedeli, kaj je tisto, česar se pravzaprav bojite, boste lažje pridobili informacije, ki bodo pomirile prav vaš strah.

Informacije o varnosti letalskega potovanja

Ena ključnih točk, ki vam lahko pomaga premagati strah pred letenjem, je razumevanje varnosti letalskega potovanja. Letalske družbe in organi za letalsko varnost izvajajo številne varnostne ukrepe, da bi zagotovili potnikom varno potovanje. Letenje je statistično eno najvarnejših načinov potovanja. S pridobivanjem informacij o teh varnostnih ukrepih in statistiki letalske varnosti boste morda lahko zmanjšali svojo tesnobo.

Priprava na let:

Priprava na let je ključna za premagovanje strahu pred letenjem. Tu je nekaj koristnih nasvetov:

 • Pridobite podatke o letalu in izkušenem osebju: Preverite podatke o letalu, letalski družbi in izkušenem osebju, kar vam lahko pomaga izboljšati občutek varnosti.
 • Udobna oblačila in sedež: Nosite udobna oblačila, ki vam omogočajo neovirano gibanje. Pri rezervaciji leta izberite sedež, ki vam najbolj ustreza, na primer bliže krilom, kjer so tresljaji manj opazni.

Tehnike obvladovanja strahu:

Obvladovanje strahu pred letenjem vključuje uporabo različnih tehnik sproščanja. Tu jih je nekaj, ki jih lahko poskusite:

 • Globoko dihanje: Med letom izvajajte počasno in globoko dihanje skozi nos, saj to pomaga zmanjšati stres in tesnobo.
 • Vizualizacija: Predstavljajte si prijetne situacije med letom, kot so čudoviti razgledi ali sproščujoči prizori, ki jih boste doživeli na cilju. Vizualizacija pozitivnih izkušenj lahko pomaga zmanjšati strah.
 • Tehnike sprostitve: Poskusite s tehnikami sprostitve, kot sta progresivna mišična relaksacija ali meditacija. To vam bo pomagalo sprostiti telo in um ter zmanjšati stres.

Razumevanje letalskih pojavov

Turbulenca, tresenje med vzletom in pristankom ter spremembe pritiska v kabini so pogosti letalski pojavi, ki lahko prispevajo k občutku nelagodja. Pomembno je, da razumete, da so ti pojavi običajni in da ne ogrožajo varnosti letala. Piloti so izurjeni za obvladovanje teh situacij, zato ni razloga za skrb.

Spoznavanje delovanja letala, navigacije, varnostnih postopkov in izkušenosti pilotov vam lahko pomaga pridobiti zaupanje in razumeti, da so letala zasnovana za varno potovanje.

Uporaba razpoložljivih virov podpore

Ne pozabite, da niste sami. Obstajajo številni viri podpore, kot so terapevti, podporna skupina za strah pred letenjem ali celo posebni programi za premagovanje strahu pred letenjem. Pridružite se skupnosti, poiščite strokovno pomoč ali se pogovorite s strokovnjakom za letalsko varnost, ki vam lahko ponudi dodatne informacije in nasvete.

Strah pred letenjem je pogost, vendar ga je mogoče premagati. S kombinacijo razumevanja strahu, informacij o varnosti letalskega potovanja, priprave na let, tehnik obvladovanja strahu ter izobraževanja o letalstvu lahko zmanjšate svojo tesnobo in uživate v prijetnem letenju. Ne pozabite, da je letenje eden najvarnejših načinov potovanja, zato si vzemite čas za premagovanje strahu in raziskovanje sveta s samozavestjo.

 

PREBERITE ŠE: Z avtom po Balkanu: 10-dnevni plan potovanja

Foto: Shutterstock

Alicante: Sončna obala, bogata kultura in osupljive znamenitosti

Alicante, špansko pristaniško mesto, se nahaja na slikoviti sončni obali Costa Brava. Skozi vse leto privablja številne obiskovalce, predvsem zaradi svojega čudovitega podnebja, kulturne dediščine in čudovitih plaž. Potrebujete več razlogov, zakaj bi morali obiskati to čudovito mesto?

Alicante je mesto, ki ponuja popolno kombinacijo sončnih plaž, bogate kulture, zgodovinskih znamenitosti in živahnega vzdušja. Ne glede na to, ali iščete oddih na plaži, želite odkrivati ​​zgodovinske bisere ali se preprosto potopiti v lokalno kulturo, Alicante vam bo zagotovo izpolnil željo.

300 dni sonca na leto in neskončne plaže

Alicante ima izjemno ugodno podnebje, kjer sonce sije več kot 300 dni na leto. To pomeni, da lahko uživate v aktivnostih na prostem skozi vse leto, od sproščanja na plaži do sprehodov po mestu.

Neskončne plaže so eden glavnih atributov te destinacije. Playa del Postiguet, ki se nahaja ob samem mestnem središču, je ena izmed najbolj priljubljenih. Njena mehka zlata obala in čisto turkizno morje vabita obiskovalce k sprostitvi in uživanju v sončnih žarkih. Prav tako pa lahko obiščete tudi bližnje plaže, kot so San Juan, El Campello in Playa de la Albufereta.

Veličasten grad in očarljivo mestno jedro

Ena od najpomembnejših znamenitosti v Alicanteju je spektakularen grad Santa Barbara, ki se dviga na vrhu gore Benacantil. Utrdba, ki sega vse do 9. stoletja, ponuja čudovite razglede na mesto, morje in obalo.

Alicante ima tudi očarljivo staro mestno jedro, imenovano El Barrio, ki vas bo očaralo s svojim slikovitim ozračjem. Tlakovane ulice, barvite hiše in številne tapas restavracije vas bodo prevzele. Sprehodite se skozi ozke ulice, odkrijte skrite trge in občutite pristno špansko vzdušje.

Živahno mesto, polno kulturne raznolikosti

Alicante je mesto, ki združuje bogato zgodovino in raznoliko kulturo. Prepustite se kuhinji, ki je znana po okusnih morskih sadežih, tapasih in slastnih rižotah. Prav tako si lahko ogledate tradicionalne španske plesne predstave, kot je flamenko, ter se udeležite različnih kulturnih festivalov, ki potekajo skozi vse leto.

Alicante ponuja tudi pestro nočno življenje, ki privablja obiskovalce vseh starosti. V središču mesta boste našli številne bare, restavracije in klube, kjer se lahko zabavate vse do jutranjih ur. Odpravite se na sprehod po Explanadi, znani promenadi ob obali, kjer boste lahko uživali v uličnih predstavah.

Let iz Trevisa

Začutite sončne žarke na svoji koži, raziskujte ozke ulice starega mestnega jedra in se prepustite edinstvenim okusom in vonjem Alicanteja. To mesto vam bo zagotovo ostalo v spominu kot eno izmed najlepših potovanj na španski obali.

Če vas zanima ugodna opcija letala in nastanitve, sledite TEJ POVEZAVI.

Bi obiskali Alicante? Ugodna opcija letala in nastanitve, vas čaka na TEJ POVEZAVI

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Z avtom po Balkanu: 10-dnevni plan potovanja

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Od danes naprej lahko iz Ljubljane letite na teh 20 destinacij!

Danes je na ljubljanskem letališču začel veljati poletni letalski vozni red. Iz letališča Jožeta Pučnika bo tako od 26. marca do 28. oktobra na voljo 20 rednih letalskih povezav.

Na letališču Jožeta Pučnika napovedujejo, da bomo v toplejšem delu leta lahko z leti iz Ljubljane obiskali kar 20 različnih destinacij. Poletni vozni red se začne s 26. marcem in traja vse do 28. oktobra.

Vračajo se leti v Helsinke, nova redna linija do Aten

Po treh letih bomo iz Ljubljane spet lahko leteli v Helsinke. Finnair bo do glavnega mesta Finske ponujal štiri lete na teden. Junija pa bo mrežo leto dopolnil Aegean Airlines, ki bo dvakrat tedno letel v Atene.

Iz Ljubljane bomo lahko leteli še: dvakrat dnevno v Beograd in trikrat tedensko v Niš, šestkrat tedensko v Bruselj, trikrat dnevno v Frankfurt in dnevno v München.

Poleg Srbije in Nemčije, največ letov v London, Pariz in Istanbul

Z različnimi letalskimi družbami bomo lahko kar šestkrat tedensko leteli na London, Gatwick in prav tako šestkrat tedensko na London Heathrow, trikrat tedensko pa v London, Luton. Pogosti bodo leti iz Ljubljane v Dubaj (1x dnevno) in kar dvakrat dnevno do Istanbula. Trinajstkrat na teden bomo lahko leteli v Pariz, štirikrat tedensko v Amsterdam, sedemkrat tedensko v Varšavo, trikrat tedensko v Podgorico in Tivat (izmenjujoči se povezavi),devetkrat tedensko v Zürich in dvakrat tedensko v Tel Aviv. 

Čarterji na bolj eksotične destinacije

Na letališču Jožeta Pučnika se obeta tudi pestra ponudba čarterskih letov. Ti bodo leteli do priljubljenih grških otokov, v Egipt, Turčijo in Španijo. V okviru slovenskih turističnih agencij pa bo možno s čarterji iz Ljubljane leteti na Madeiro, v Porto, na Azore, Ferske otoke, Škotsko, Islandijo, Tenerife, Zelenortske otoke, Kairo in Jordanijo. 

 

 

Foto: Fraport, naslovnica: Unsplash

PREBERITE ŠE: Ideja za pomladni roadtrip: La dolce vita v severni Italiji

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

 

Vir: Ljubljana airport

Neapelj: V mesto, kjer se je rodila pica (povratni let za le 25 evrov!)

Bella Napoli, kot Neaplju pravijo Italijani, je še eno od mest, kamor lahko skočite za resnično ugodno ceno. Tja lahko poletite z nizkocenovnikom Ryanair, osnovne cene letalskih kart (brez dodatne prtljage) pa so resnično nizke!

POVRATNI LET: Benetke-Neapelj-Benetke: 25 evrov (klik) – cene se spreminjajo*

Mesto, kjer se je rodila pica!

Napoli, pri nas znan kot Neapelj, je tisto mesto, ki leži v senci vulkana Vezuv. Je največje mesto južne Italije, znano kot eno najbolj kaotičnih mest v državi, promet pa bi lahko primerjali tudi s čim bolj azijskim. Na srečo imajo dobro urejen javni prevoz, s katerim se lahko podate po mestu in v bližnje kraje.

Pompeji in Herculaneum sta rimski mesti, ki ju je Vezuv med izbruhom leta 79 v nekaj urah izbrisal iz zemljevida, ostanki, ki so na ogled še danes, pa so osupljivi. Lahko se tudi povzpnete na vulkan Vezuv in začutite njegovo mogočnost. V mestu ne spreglejte občinske palače, poglejte si še Castel Nuovo, Kraljevo palačo, cerkev sv. Frančiška, ki je zgrajena po vzorcu Pantheona in Teatro San Carlo.

Neapelj je tudi rojstno mesto pice, zato je jasno, kaj boste kosili vsaj enkrat, če ne vsak drugi dan obiska! Najboljše picerije najdete v ulici Via Tribunali.

POVRATNI LET: Benetke-Neapelj-Benetke: 25 evrov (klik)

Foto: Shutterstock

Preberite še: Pet razlogov, zakaj morate obiskati Neapelj

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Iskija: Ugodno na najlepši otok na svetu po izboru popotnikov

Ste že slišali za eno najbolj varovanih italijanskih skrivnosti? Iskija je vulkanski otok v Tirenskem morju v Italiji, dobro uro od Neaplja. Za razliko od celinskih mest, ki jih preplavljajo turisti, je Iskija še popolnoma neraziskan in avtentičen italijanski biser, ki navduši vsakogar, ki jo obišče. 

Iskija leži na severnem koncu Neapeljskega zaliva, približno 30 kilometrov od mesta Neapelj. Ta rajski otok poln zelenja, čudovitih plaž in italijanskih mestec nudi stik z najlepšim kar poznamo pod italijanskim sloganom “La dolce vita”. Idiličen zelen otok s pisanimi hiškami je idealna počitniška destinacija za vse, ki ljubite sonce, agrume, italijansko hrano in pijačo ter kristalno čisto morje. 

Zakaj je Iskija idealna počitniška destinacija?

Čeprav je še zelo avtentična in “nepokvarjena”, Iskija odlično poskrbi za turiste. Na voljo imate več ugodnih nastanitev, pa tudi bolj luksuznih namestitev. Bogata gostinska ponudba in številne možnosti za aktivnosti bodo poskrbele za nepozaben dopust na pristnem italijanskem otoku.

V pristanišču boste lahko uživali v vrvežu restavracij in lokalčkov, v zaledju pa vas bodo pričakovale neštete možnosti za raziskovanje bogate narave. Plaže in morje pa so kot vzete iz kakšne pravljice. 

Unikaten grad in številni termalni vrelci

Kot da že sam otok ne bi bil dovolj, vas na Iskiji pričakujejo dodatna neverjetna presenečenja. Eno takih je grad Aragonese, ki velja za enega najbolj unikatnih, saj stoji na manjšem otoku ob otoku, njegova arhitektura pa je takšna, kot je niste videli še nikjer drugje.

Na Iskiji pa je tudi čez sto termalnih vrelcev. V čudovitem Parco Idrotermale Negombo boste lahko priča še eni skriti plaži in izvirom, ki se dvigujejo nad morske pečine.

Poleg številnih neobljudenih plaž, zeleni notranjosti, termalnih vrelcev in grajske arhitekture, vas bodo očarale tudi male ribiške vasice. Dve takšni sta Sant’ Angelo in Forio. 

NE ZAMUDITE ODLIČNE CENE: letalo + 7x nočitev na Iskiji za 2 osebi že od 772€!

Okusi pristne Italije

Na Iskiji boste lahko uživali v cenovno dosti bolj ugodnih, predvsem pa dosti bolj pristnih okusih Italije. Bližina Neaplja vam zagotavlja obilje napolitanske pizze po celotnem otoku. Absolutno morate poizkusiti tudi morsko hrano, saj ste vendar na otoku! Posebna iskijanska specialiteta pa je zajčja obara oz. “Coniglio all’Ischitana”, ki jo dopolnijo aromatični olivno olje, paradižnik in rožmarin.

Na otoku je več nasadov citrusov, zato morate nujno poizkusiti domače pomaranče in limone. Za piko na i pa bodo poskrbela čudovita lokalna vina. V hribovitem zaledju se obvezno ustavite v zidanicah in si privoščite okušanje lokalnih dobrot in vina.

Nora ponudba za obisk Iskije!

Na Iskijo se lahko vse do 25. 3. 2023, za 7 nočitev, z letalom iz Trsta, 2 osebi odpravita že za 772€. Ponudba na Megabonu vključuje:

 • Povratno letalsko karto Trst – Neapelj – Trst za 2 osebi 
 • 7x nočitev v 3* hotelu za 2 osebi
 • Zajtrk
 • Transfer letališče – hotel – letališče
 • Letališke in varnostne pristojbine

NE ZAMUDITE ODLIČNE CENE: letalo + 7x nočitev na Iskiji za 2 osebi že od 772€!

NE ZAMUDITE ODLIČNE CENE: letalo + 7x nočitev na Iskiji za 2 osebi že od 772€!

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Popoln izlet v Benetke: dve nočitvi za dva odrasla in dva otroka le 135 evrov!

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ideja za jesenski oddih: Majorka z otroki za krompirjeve počitnice

Kaj če bi letošnje krompirjeve počitnice preživeli malo bolj eksotično? Čudovite bele peščene plaže, zanimiva zgodovina in arhitektura, pestro dogajanje in tihi sončni kotički. Majorka je vse to in še več! In za vas imamo noro ponudbo!

Majorka je španski otok v Sredozemskem morju, ki jo skupaj s še dvema priljubljenima otokoma Menorko in Ibizo poznamo kot Balearske otoke. Majorko označujejo za “biser Sredozemlja” ali “sončni otok”, saj jo odlikujejo številne peščene plaže in klasično sredozemsko podnebje. Nekdaj žurersko središče se zadnja leta bolj osredotoča na popotniški turizem, kar si ob čudoviti naravi in kulturno bogatim mestom absolutno lahko privošči.

Majorka je otok izrazitih nasprotij

Majorka, najlepši sredozemski otok, predstavlja s svojo krajinsko sliko že od nekdaj veliko privlačnost za vsakega gosta, ki si želi pestrega dopusta. Značilnost otoka so njegova izrazita nasprotja. Od zasanjanih, delno težko dostopnih osamljenih zalivov, do živahnih promenad in neštetih zabaviščnih možnosti, od sodobne arhitekture, do zanimivih gotskih znamenitosti, od velikih hotelskih sklopov, do prijetnih hišic v notranjosti otoka. Naravnih in kulturnih draguljev je veliko.

Kaj početi na Majorki?

 1. Raziskujte številne priljubljene peščene plaže in samotnejše divje plaže
 2. Obiščite mesto Palma de Mallorca in očarljivi vasici Valldemosso in Deia
 3. Spoznajte Majorkino neokrnjeno naravo
 4. Obiščite vodne in zabaviščne parke ter akvarij
 5. Povzpnite se na vrh Massanella (1364 m, enostavna pot)
 6. Podajte se na treking na eno od številnih poti
 7. Obiščite vsaj eno številnih jam
 8. Uživajte v dobri hrani

Nora ponudba za krompirjeve počitnice: Letalo, 8 nočitev in najem avtomobila

Bi na Majorko odšli za krompirjeve počitnice? Ponudba, ki smo jo našli, vključuje: povratno letalsko karto Treviso – Palma de Mallorca – Treviso za 2 odrasli osebi in 1 otroka do 9,99 let, 8x nočitev v 4* hotelu za 2 odrasli osebi in 1 otroka do 9,99 let, zajtrk, najem avtomobila Ford Fiesta ali podobnega, letališke in varnostne pristojbine ter stroške rezervacije. Vse to velja za odhod: 26. 10. 2022. Preverite ponudbo TUKAJ!

Odlična ponudba za krompirjeve počitnice na Majorki se skriva TUKAJ. 

 

Foto: Shuttestock

 

PREBERITE ŠE: 5 super idej za krompirjeve počitnice (pohitite, ker se nastanitve hitro polnijo!)

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Citybreak: V Marseille in Provanso za 17€ za povratno letalsko karto

Marseille je čudovito obmorsko mesto Azurne obale, tik na vhodu v slikovito Provanso. Na polja sivke, na plaže s turkiznim morjem in po bogato francosko kulturo, se lahko odpravite z letalom za že 17€ za povratno letalsko karto.  

Ste že obiskali Marseille?  

Marseille, največje francosko pristanišče, znano tudi kot „morska vrata Francije“, je sodobno mesto z mediteranskim temperamentom Poleg tega, da je odlično izhodišče za raziskovanje Provanse, je tudi samo mesto, ki je eno najsterjših evropskih mest, čudovito. 

Kaj videti?

Ne morete mimo pristanišča, ki vam bo odkrilo poseben šarm mesta ali pa bo vaša izhodiščna točka za morske izlete v okolici. Zgodaj zjutraj boste videli ribiče na delu, popoldne poskusili sveže morske dobrote in zvečer občudovali osupljiv sončni zahod. Pristanišče je vedno živahno in polno dogajanja. 

Nad velikim pristaniščem stoji bazilika Notre Dame de la Garde in ščiti veličastno obmorsko mesto, okoli mesta pa so nekatere izmed najlepših plaž na svetu. 

Sprehod po citadeli in obisk trdnjave Saint Jean vam bosta odkrila bogato zgodovino mesta. Povzpnite se na vrh stolpa Roy Rene in uživajte v veličastnem razgledu. 

Obiščite Muzej evropske in mediteranske civilizacije – MuCEM , prvi muzej kultur na Mediteranu. Ne morete ga zgrešiti na vhodu starega pristanišča Vieux Ports. 

Nujno morate obsikati palačo Longchamp s svojimi zbirkami in krajinskim parkom. Velika, a elegantna palača je obdana z večnivojskimi vodnjaki s kiparskimi skupinami. V parku je slavolok, od katerega vodijo poti do dveh muzejev – likovne umetnosti in naravoslovnega muzeja. 

Parc National des Calanques ponuja veliko možnosti za pohodništvo in tek, pa tudi za plezanje.

Plaže 

Okoli Marseilla je več čudovitih plaž, ki jih boste predvsem poleti zagotovo želeli obiskati. Prodnata plaža Prado je zelena, z območji za piknike. Zaradi plitke vode je primerna za družine z majhnimi otroki. Na plaži Sandy Borel se boste lahko okrepčali v številnih restavracijah.

Plaža Uvon ni le slikovita, ampak je tudi idealna za deskanje. Na jugu Marseillla pa boste našli bolj samotne plaže in neokrnjeno naravo. 

V Marseille za le 17€ za povratno letalsko karto

Na Megabonovem iskalniku letalskih kart smo našli noro ponudbo za povratno letalsko karto iz Benetk. V Marseille in nazaj lahko letite že od 17€ po povratni letalski karti. Datume in ponudbe najdete TUKAJ

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Idiličen glamping z bazenom, kjer vas ob reki Savinji zbudi petje ptic

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

 

 

 

Varen nakup letalskih kart med epidemijo koronavirusa

Epidemija koronavirusa je na svoj način prav vsakemu posamezniku spremenila način življenja. Spremembam smo bili seveda priča tudi v potovalni industriji. Marca 2020 so se začele države ena za drugo čez noč zapirati v karanteno. Marsikateri popotnik je tako nehote ostal ujet v tuji državi brez, da bi dobro vedel kaj hudiča ga je doletelo. Letalske družbe so ena za drugo pričele z odpovedijo letov in nemalo potnikov je ustalo ujetih na letališčih po svetu. Maja Novak – Mayita je v svojem najnovejšem podcastu govorila o tem, kako je danes in kako čimbolj nemoteno potovati z letali še naprej. 

Nejasna pravila in stalne spremembe

“Sama se dobro spominjam, ko sem tisto zimo ravno zaključevala trimesečno pogodbo na jahti v Dohi. Kapitan mi je nekaj dni pred odhodom v Slovenijo v podpis podal obrazec katerega sem morala izpolnit in odkljukat ali imam morda kakšnega od simptomov koronavirusa. Takrat sem se le posmehljivo “namušila”. Niti slučajno si nisem predstavljala, da bo virus neznanega izvora tako korenito spremenil svet. Skoraj dve leti kasneje smo tu, kjer smo. Popotniki še vedno nismo čisto prepričani ali se smemo vkrcati na avion brez potrdila o cepljenju, bomo na destinaciji primorani v karanteno ali morda ponovno narediti PCR test. Če je bilo pred epidemijo rezervirati letalsko karto mačji kašelj, se je to po razglasitvi epidemije definitivno spremenilo. Sama sem zadnji dve leti zelo veliko službeno potovala z letalom in lahko vam povem, da toliko stresa na letališču nisem doživela še nikoli.” letalskih kart

Za pomoč pri organizaciji potovanja prosijo tudi izkušeni popotniški mački

“V tretji epizodi potovalnega podkasta Potovanja in delo v tujini sem se pogovarjala s Katjo Kenda, ki že vrsto let vodi agencijo za organizacijo potovanj v lastni režiji Z letalom na poti. Njeno delo se je v epidemiji koronavirusa precej spremenilo, saj je postala tudi nekakšen redni obveščevalec o aktualnih ukrepih v državah in ob tem opozarja na kaj moramo biti pozorni, da ne izgubimo svojega trdo prigaranega denarja. Katja mi je zaupala, da jo pri rezervaciji kart prosijo za pomoč tudi izkušeni popotniški mački. Pravi, da jim je tako lažje, saj Katja za njih preveri aktualno stanje v deželi in pogoje za vstop.”

Kako varno kupiti letalske karte (izseki iz podcasta)

1. Ne kupujte letalskih kart pri posrednikih kot so npr. Go to gate, temveč vedno preko letalskih družb kot so npr. Qatar Airways, Emirates in Lufthansa.

Posrednike lahko brez problema uporabite za poizvedovanje in raziskavo letalskih povezav in cen, a nakup nujno opravite na uradni strani letalskih družb saj boste težave v primeru odpovedi ali spremembi leta veliko hitreje uredili pri njih. Prav tako se boste lažje dogovorili za povračilo denarja ali kompenzacijo v obliki vaucherja.

2. Ko rezervirate potovanje z dvema povezanima letoma, izberite let, ki ima med prestopom vsaj 2 ali 3 ure časa, v primeru povezanega leta z nizkocenovci pa vsaj 4-6 ur.

Vrste na letališčih so se zaradi birokracije s koronavirusom precej podaljšale in hitro lahko pride do situacije, ko smo primorani recimo na security check-inu in na kontroli potnega lista čakati dlje. Na nekaterih letališčih te praktično na vsakih 100 metrov povprašajo za potrdilo o PCT pogoju in predstavljajte si koliko časa lahko s tem izgubimo. Veliko lažje je, da med prestopom v miru popijete kavico, kot pa, da mrzlično, skoraj v paniki tečete čez letališče, da bi ujeli drugi let. 

Ker so nizkocenovci veliko manj zanesljivi pa je v tem primeru potrebno vzeti še nekaj dodatnih ur več za prestop, ali po Katjinih besedah takega leta z nizkocenovci sploh ne rezervirati.

3. Karte so najdražje v kolikor jih kupimo teden dni vnaprej.

Takrat so karte namreč najdražje, saj je prostih le še nekaj sedežev. Čeprav v podkastu izvemo, da pravila kdaj je najbolje kupiti karto ni, je vseeno priporočeno karto kupiti nekaj tednov vnaprej, nikakor pa ne več kot pol leta vnaprej. Če radi letitie z nizkocenovci pa redno spremljajte njihove akcije, ki jih največkrat objavljajo na svojih socialnih omrežjih.

4. Pazite, da pregledate tudi pogoje za vstop v državo preko katere samo prestopate

Recimo, da letite v Kanado preko ZDA. Nujno morate preveriti pogoje vstopa v ZDA in, če jih ne izpolnjujete vas ne bodo niti spustili na letalo za Kanado, kljub temu, da za Kanado pogoje izpolnjujete.

5. Pripravite vso potrebno dokumentacijo za potovanje

Potovanje je veliko manj stresno v kolikor se nanj dobro pripravimo. Natisnite si dokumente, ki jih potrebujete, uredite si zavarovanje, ki krije stroške covid-19 in izpolnite PFL obrazec na spletu v kolikor je to potrebno za vstop v državo. Imejte v mislih, da je bolje, da imate s seboj preveč papirologije kot pa premalo. Reševati zadeve iz tujine ni lahko, nepriprava pa vas lahko pa vas tudi drago stane.

Celotna epizoda podcasta na voljo brezplačno

To je le peščica vseh nasvetov. Da boste res dobro obveščeni in se boste lahko ognili vsem nevšečnostim povezanih s potovanji v epidemiji koronavirusa, pa poslušajte celotno epizodo podcasta. Najdete jo na tej povezavi ali na vseh večjih podcast platformah.

 

MajoNovak – Mayito lahko spremljate preko Instagrama

na tej povezavi

 

Foto: Usnplash

PREBERITE ŠE: Maja Novak: “Delo na zasebni jahti je najlepša in najtežja izkušnja v mojem življenju”

letalskih kart letalskih kart letalskih kart letalskih kart

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.