Kako premagati strah pred letenjem in uživati v potovanju v zraku

Strah pred letenjem je pogost izziv, s katerim se srečujejo mnogi popotniki. Če ste eden od njih, brez skrbi! Obstaja več načinov, kako se lahko spoprimete s tem strahom in se vseeno odpravite na svoje sanjske destinacije.

Ste eden tistih, ki sanja o eksotičnih destinacijah, a se vedno ustavi pri letenju? Niste edini. V resnici je strah pred letenjem izredno pogost pojav, a brez dobrega razloga. Statistično gledano je letenje eden najvarnejših načinov prevoza. Letalske nesreče so izjemno redke v primerjavi z drugimi oblikami prevoza, kot so avtomobili, vlaki ali ladjice. Kljub temu, da so letalske nesreče redke, pa se tudi nenehno dela na izboljšanju varnosti in zmanjševanju tveganja. Letalska industrija si prizadeva za zagotavljanje najvišjih standardov varnosti.

Razumevanje strahu pred letenjem

Strah pred letenjem je pogosto povezan z različnimi dejavniki, kot so strah pred višino, izgubo nadzora ali letalskimi nesrečami. Pomembno je, da se zavedate, da je ta strah pogost in da ga je mogoče obvladati. Začnite z razumevanjem svojega strahu, da boste lahko bolje obravnavali njegove vzroke. Če boste vedeli, kaj je tisto, česar se pravzaprav bojite, boste lažje pridobili informacije, ki bodo pomirile prav vaš strah.

Informacije o varnosti letalskega potovanja

Ena ključnih točk, ki vam lahko pomaga premagati strah pred letenjem, je razumevanje varnosti letalskega potovanja. Letalske družbe in organi za letalsko varnost izvajajo številne varnostne ukrepe, da bi zagotovili potnikom varno potovanje. Letenje je statistično eno najvarnejših načinov potovanja. S pridobivanjem informacij o teh varnostnih ukrepih in statistiki letalske varnosti boste morda lahko zmanjšali svojo tesnobo.

Priprava na let:

Priprava na let je ključna za premagovanje strahu pred letenjem. Tu je nekaj koristnih nasvetov:

  • Pridobite podatke o letalu in izkušenem osebju: Preverite podatke o letalu, letalski družbi in izkušenem osebju, kar vam lahko pomaga izboljšati občutek varnosti.
  • Udobna oblačila in sedež: Nosite udobna oblačila, ki vam omogočajo neovirano gibanje. Pri rezervaciji leta izberite sedež, ki vam najbolj ustreza, na primer bliže krilom, kjer so tresljaji manj opazni.

Tehnike obvladovanja strahu:

Obvladovanje strahu pred letenjem vključuje uporabo različnih tehnik sproščanja. Tu jih je nekaj, ki jih lahko poskusite:

  • Globoko dihanje: Med letom izvajajte počasno in globoko dihanje skozi nos, saj to pomaga zmanjšati stres in tesnobo.
  • Vizualizacija: Predstavljajte si prijetne situacije med letom, kot so čudoviti razgledi ali sproščujoči prizori, ki jih boste doživeli na cilju. Vizualizacija pozitivnih izkušenj lahko pomaga zmanjšati strah.
  • Tehnike sprostitve: Poskusite s tehnikami sprostitve, kot sta progresivna mišična relaksacija ali meditacija. To vam bo pomagalo sprostiti telo in um ter zmanjšati stres.

Razumevanje letalskih pojavov

Turbulenca, tresenje med vzletom in pristankom ter spremembe pritiska v kabini so pogosti letalski pojavi, ki lahko prispevajo k občutku nelagodja. Pomembno je, da razumete, da so ti pojavi običajni in da ne ogrožajo varnosti letala. Piloti so izurjeni za obvladovanje teh situacij, zato ni razloga za skrb.

Spoznavanje delovanja letala, navigacije, varnostnih postopkov in izkušenosti pilotov vam lahko pomaga pridobiti zaupanje in razumeti, da so letala zasnovana za varno potovanje.

Uporaba razpoložljivih virov podpore

Ne pozabite, da niste sami. Obstajajo številni viri podpore, kot so terapevti, podporna skupina za strah pred letenjem ali celo posebni programi za premagovanje strahu pred letenjem. Pridružite se skupnosti, poiščite strokovno pomoč ali se pogovorite s strokovnjakom za letalsko varnost, ki vam lahko ponudi dodatne informacije in nasvete.

Strah pred letenjem je pogost, vendar ga je mogoče premagati. S kombinacijo razumevanja strahu, informacij o varnosti letalskega potovanja, priprave na let, tehnik obvladovanja strahu ter izobraževanja o letalstvu lahko zmanjšate svojo tesnobo in uživate v prijetnem letenju. Ne pozabite, da je letenje eden najvarnejših načinov potovanja, zato si vzemite čas za premagovanje strahu in raziskovanje sveta s samozavestjo.

 

PREBERITE ŠE: Z avtom po Balkanu: 10-dnevni plan potovanja

Foto: Shutterstock

7 zapovedi pri pakiranju, če greste na letalo le z ročno prtljago

Medtem ko izkušeni popotniki to storijo miže, je za tiste, ki letijo redkeje ali pa sploh prvič letijo z nizkocenivnim ponudnikom in le z ročno prtljago, vredno spomniti na nekaj zapovedi, ki vam bodo prihranile številne nevšečnosti že na začetku poti.

Potovanja z nizkocenovnimi ponudniki so lahko zelo ugodna, sploh, če potujete zgolj z ročno prtljago. Poleg nizke cene, je prednost potovanja zgolj z ročno prtljago tudi ta, da vam je med transportom s traku do/od prtljažnika letala nihče ne more izgubiti ali poškodovati. Pa tudi to, da vam ob pristanku ni treba čakati, da prtljago raztovorijo in jo prevzamete.

Vendar pa ima pakiranje kovčka ali nahrbtnika, ki ga smete vzeti s seboj na krov, svoja pravila. Da se vam že na letališču ne bi po nepotrebnem zapletlo, morate upoštevati pravila, ki jih predpisuje letalska družba. Nekatera so splošna in veljajo za vse (na primer, česa nikakor ne smete nesti na letalo), druga pa se nekoliko razlikujejo med prevozniki (na primer, kako velika in težka je lahko vaša prtljaga). Pred pakiranjem torej upoštevajte nekaj spodnjih zapovedi.

Preverite, kakšne dimenzije prtljage dovoljuje letalska družba, s katero potujete

Če letite le z ročno prtljago, pri letalski družbi preverite, kakšne so dovoljene dimenzije in teže prtljage. To vam običajno piše že v potrditveni elektronski pošti, ki jo dobite ob nakupu vozovnice, vsekakor pa to informacijo vedno najdete tudi na spletni strani družbe. Te podatke na primer pri Ryanairu najdete TUKAJ, pri EasyJetu TUKAJ, pri Wizz Airu TUKAJ. Medtem ko majhno ročno prtljago lahko na krov vzamete brezplačno, imate ob doplačilu seveda vedno na voljo tudi zakup večje prtljage, ki jo lahko oddate. Večinoma je ta ugodnejša, če jo dokupite že vnaprej, saj je doplačilo na letališču lahko višje.

Stroge varnostne zahteve glede ročne prtljage: omejitev tekočin in nevarnih predmetov

Varnostne zahteve velevajo, da so lahko prostornine vsake tekočine, ki jo prenašate v ročni prtljagi, velike največ 100 ml. To torej pomeni, da v ročni prtljagi ne smete imeti litrskega šampona, ampak le največ 100 ml embalažo. Te embalaže morate nato zapakirati v prozorno vrečko, ki pa ima lahko v seštevku največjo prostornino enega litra. (V oddani prtljagi omejitve na 100 ml embalaže ni.) Takšne mini potovalne embalaže lahko kupite že v drogeriji, sicer pa si lahko omislite tudi potovalne embalaže za večkratno uporabo, v katere že doma prelijete svojo kozmetiko.

Prostorninska omejitev ne velja za zdravila in otroško hrano. Namig: Če boste na letališče prišli s plastenko vode, ki jo nameravate piti na letalu, jo boste morali ob pregledu sprazniti ali zavreči. Zato predlagamo, da si jo kupite oziroma napolnite šele po pregledu, torej v notranjosti letališča.

Izjema so še brezcarinske tekočine (na primer parfumi in alkohol), kupljene na katerem koli letališču ali od katerega koli letalskega prevoznika, ki jih lahko prenašate v ročni prtljagi, če sta izdelek in račun spravljena v zatesnjeni varnostni vrečki z rdečim robom, ki ste jo dobili ob nakupu. Vrečke do prihoda na končni cilj potovanja ne odpirajte.

V ročni prtljagi prav tako niso dovoljeni ostri predmeti, ki bi se lahko uporabili kot orožje (v to skupino lahko padejo pilica za nohte, škarjice, odpirač, žepni nož …). Na letalu (tudi v oddani prtljagi) pa niso dovoljene tudi eksplozivne, vnetljive snovi in orožje.

Ne zakopljite vrečke s kozmetiko ali elektronike na dno ročne prtljage

Med pakiranjem imejte v mislih tudi to, da lahko ob rentgenskem pregledu od vas zahtevajo, da prtljago tudi odprete in pokažete. Običajno so problematične prav tekočine in potencialno nevarni kozmetični pripomočki. Zato poskrbite, da to spakirate na vrh prtljage, kjer bo enostavno dostopno za pregled, sicer boste imeli veliko dela s pospravljanjem. Enako velja za elektroniko, na primer računalnik ali fotoaparat, ki ga prav tako postavite ločeno na transportni pladenj in si s tem prihranite čas in živce.

Dokumenti naj bodo vedno pri roki

Letalsko vozovnico in osebni dokument morate pokazati več kot enkrat, zato ju imejte vedno pri roki. Uporabno je, če ima vaša torba žepek, ki bo namenjen samo dokumentom, še bolj priročno (in varno) pa je, če imate dokumente kar na sebi – v žepu puloverja ali mini torbici, od katere se ne ločite.

Nepogrešljive malenkosti za udobje med letom

Ko gre za letenje z nizkocenovnikom, na udobje ni ravno za računati. Lahko pa si pot polajšate z nekaj triki. Obvezen del prtljage je na primer velika ruta, ki jo zloženo lahko uporabite kot blazino, v primeru premočne klime pa kot odejo. Če imate odprto obutev, si za na letalo spakirajte dodatne nogavice. Za osvežitev ne pozabite mokrih robčkov, za malo miru pa so uporabni tudi čepki za ušesa in slušalke.

Spakirajte racionalno

Ne, res ne potrebujete trikrat več spodnjic, kot traja potovanje. Uporaben trik pri pakiranju je, da že vnaprej po dnevih sestavite kombinacije oblačil, ki gredo skupaj. In ne, tistih hlač, ki jih doma nikoli ne nosite, ne boste oblekli niti na potovanju. Odstranite jih iz kovčka! Uporabna alternativa je tudi to, da na potovanju uporabite pralnico – bodisi javne pralnice ali pa pralni stroj, če ga imate v nastanitvi. Na tak način lahko spakirate občutno manj stvari. Namig: oblačila bodo zavzela manj prostora, če jih boste zvili v rolico – na tak način bodo tudi bolj pregledno zložena.

Ne oblecite se v terminatorja  

Kaj mislimo s tem, da se oblecite “preprosto”? Brez težkih kovinskih pasov, okrepljenih bulerjev, visokih škornjev in jaken s kovinskimi neti. Tudi brez ogromno nakita. Vse to bi namreč piskalo in vse to boste morali na pregledu sleči in odstraniti. Tudi priljubljeni kombinezoni, torej enodelni kompleti niso najbolj pametna izbira, saj so težavni za slačenje.

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Magična jesen v Istri: Vino, tartufi, odlične nastanitve in pobeg pred meglo

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Potovanja bodo počakala: Potniški letalski promet za Slovenijo ustavljen

Potovanja bodo počakala, naša glavna prioriteta je zaustaviti pandemijo novega koronavirusa. Vlada je za zajezitev širjenja virusa zato izdala tudi odlok o prepovedi opravljanja zračnih prevozov v Sloveniji. 

Če smo še začetek meseca tehtali, ali bi odpovedali načrtovana ali celo že plačana potovanja v naslednjih mesecih ali ne, je odgovor zdaj jasen.Potovanja bodo počakala, raziskovanje sveta pa je do nadaljnjega na koncu seznama naših prioritet. Razglasitev pandemije je ohromila svet, za karseda hitro in učinkovito zajezitev širjenja novega koronavirusa pa je nadvse pomembno, da sledimo priporočilom in spoštujemo varnostne ukrepe.

Od polnoči prepovedan potniški letalski promet

Vlada je za zajezitev širjenja novega koronavirusa izdala odlok o prepovedi opravljanja zračnih prevozov v Sloveniji. Prepoved bo za letalski promet znotraj EU v veljavi do konca dne 30. marca. Prepoved za prevoze iz ali v državne nečlanice EU pa bo veljala do preklica. Prepoved velja le za potniški promet.

Potniški promet bodo kmalu zaprle tudi okoliške države

Na tak način bodo potniški promet v prihodnjih dneh zaprle tudi okoliške države. Po svetu je zaradi odpovedi letov obtičalo tudi veliko Slovencev, ki lovijo zadnje ure, ko se še lahko po zraku vrnejo v domovino. Če ste med njimi, se obrnite na letalsko družbo, s katero bi morali leteti, oziroma na agencijo, s katero potujete ali prodajno mesto, kjer ste vozovnico kupili.

Prepoved ne velja za posebni zračni prevoz blaga ali pošte in za lete v humanitarne ali zdravstvene namene

Na ministrstvu za infrastrukturo so v sporočilu za javnost pojasnili, da prepoved ne velja za zrakoplove, ki opravljajo mednarodni redni in posebni zračni prevoz blaga ali pošte ter za zrakoplove, ki opravljajo mednarodne posebne zračne prevoze brez prevoza potnikov na letih v svojo bazo ali na vzdrževanje.

Iz prepovedi so izvzeti tudi posamezni leti tujih državnih letal ali helikopterjev, če izvajajo lete v humanitarne in zdravstvene namene. Morebitne druge izjeme lahko odobrita ministrstvi za infrastrukturo in za zunanje zadeve.

⚠️POMEMBNA INFORMACIJA⚠️Vlada Republike Slovenije je z namenom zajezitve širjenja koronavirusa SARS-CoV-2 prepovedala…

Objavil/a Ljubljana Airport dne Ponedeljek, 16. marec 2020

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 

5 nasvetov, ki vas lahko spravijo iz ekonomskega v poslovni razred

Le redki srečneži si lahko privoščijo leteti v poslovnem razredu in tisti ki si, zagotovo ne vedo, koliko spalnih položajev je treba zamenjati na enem letu na račun (ne)udobja.

Verjetno se vam je že zgodilo, da se po drugem povezanem letu z vso prtljago vlečete do naslednjega in si potihem zaželite, da bi vam bila sreča mila in vas naključno premestijo v poslovni razred. No, da ne bo vse prepuščeno le naključju, smo za vas pripravili 5 nasvetov, ki vam bodo pomagali, da se vam na naslednjem letu morda ne bo treba ukvarjati s poležanim vratom.

#1 Oblecite se poslovnem razredu primerno

Po izkušnjah dolgoletne stevardese, naj bi za premestitev v višji razred večkrat izbrale ljudi, ki so oblečeni poslovno oziroma so videti urejeno. Mogoče ne bi škodilo strganih jeansk in japank skriti na dno nahrbtnika in poskusiti srečo.

#2 Potujte sami

Čeprav je družba super, je po statistikah bolj verjetno, da vas bodo v poslovni razred premestili, če potujete sami. Četudi svojega veselja ne boste mogli z nikomer deliti, bodo prijatelji zagotovo veseli vaših fotografij in zgodb iz eksluzivnega prvega razreda.

#3 Pravi trenutek

Bolj verjetno je, da se vam veliki met posreči, če potujete ob manj popularnih terminih in let ni razprodan. Tisti bolj večerni, so navadno najugodnejši. Dobre možnosti pa imate tudi, če se prostovoljno ponudite za kasnejši let, v primeru, da je vaš prebookiran.

#4 Prijazna gesta

Lepa beseda, lepo mesto najde. Ta star slovenski pregovor zagotovo drži in majhna pozornost vas zna ponesti visoko. Bonboniera, kava ali spominek (karkoli v orginalni embalaži), lahko utrujeni strevardesi predstavlja več, kot si lahko mislite in morda se vam nasmehne sreča.

#5 Zvesta stranka

Bolj ste zvesti eni letalski družbi, več možnosti imate, da bodo prav vas izbrali za brezplačno mesto v poslovnem razredu.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 

Santorini in 8 grehov, ki jih tam nikar ne zagrešite

To je razlog, zakaj nas na letalih zebe

Če pogosto letite, do zdaj zagotovo že veste, da so plastenje oblačil, dodaten šal ali rezervne nogavice ključni za udoben let. Sploh, če letite poleti, oziroma prihajate iz ali v tople kraje, boste na letalu najverjetneje doživeli pravi temperaturni šok.

Bolje mraz kot potniki, ki omedlevajo

Ste se kdaj vprašali, zakaj nas na letalih zebe? Pravzaprav za to obstaja dober razlog. Letalske kabine so precej ohlajene zato, da potniki ne bi omedlevali.

Izsledki študije ameriškega združenja za preizkušanje in materiale (ASTM) kažejo, da je verjetnost, da potniki omedlijo v notranjosti letala, precej večja kot na trdnih tleh.

Hipoksija, pomanjkanje kisika v tkivih

Za omedlevanje je krivo pomanjkanje kisika v tkivih – hipoksija. To je namreč povsem možen pojav med oblaki. Do njega pride veliko hitreje v ogrevanih prostorih, kjer je tudi tlak drugačen. Čeprav ljudje različno reagiramo na toploto in je nekaterim vroče ali mrzlo kasneje kot drugim, se letalske družbe vseeno raje držijo spodnje meje in se tako izognejo vsesplošnemu omedlevanju in paniki ob vzletu letala.

Ob naslednjem letu torej ne pozabite na veliko ruto, v katero se boste ovili v pričakovanju novih dogodivščin.

Foto: Unsplash

Ne spreglejte: 5 stvari, ki vam bodo močno olajšale potovanje z letalom

PREBERITE ŠE:

Vandraj insider: “Na letališču v Valenciji, ko sem čakal na letalo za Mallorco, sem spoznal svojo ženo …”

To je razlog, zakaj imajo okna v letalih majhne luknjice

Če ste eni tistih srečnežev, ki svoje letalske dogodivščine preživite na sedežu ob oknu, ste jih zagotovo že opazili. Majhne luknjice v oknih letala.

Prednosti sedenja ob oknu v letalu so očitne. Najboljši razgled ob jasnem vremenu. In prostor, kamor lahko naslonite glavo, ko veke postanejo težke. In ko tako gledate skozi majhno odprtino, opazite naslednje. Dejstvo, kako majhen je videti svet s te višine. Ugotovite, kako lahkotno krila letala režejo skozi oblake. In še nekaj – opazite tisto sumljivo majhno luknjico v oknu.

Brez panike, tam je z namenom

Ta luknjica je tam z razlogom. Pogosto se okoli nje naredi snežinka, ki je posledica kondenza zaradi nizkih zunanjih temperatur. In zakaj je tako pomembna? Kot je pred časom za ScienceAlert pojasnil Mark Vanhoenacker, pilot letalskega prevoznika British Airways, so okna letala sestavljena iz treh slojev.

Prvi in tretji sloj uravnavata razliko med tlakoma v letalu in zunaj, v srednjem pa najdete omenjeno luknjico. Ko se letalo dviga, tlak zunaj pada, v letalski kabini pa ostaja višji od zunanjega. Ta majhna luknica je prezračevalna in poskrbi, da se steklo ne zarosi ter potniki lahko še vedno jasno opazujemo zunanji svet. Poleg tega uravnava tudi tlak med stekloma, ki bi sicer lahko počila. Prav ta luknjica ima torej veliko vlogo pri varnosti letala.

Ne spreglejte: 11 vrst potnikov, na katere naletite na letališču

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Devet napak, ki jih NE počnite pri rezervaciji hotela

Zaradi teh kiksov pri varnostnem pregledu lahko zamudite let

Pakiranje za na letalo, sploh, če potujete samo z ročno prtljago, je precej drugačno, kot z avtomobilom. Da na varnostnem pregledu ne boste po nepotrebnem zgubljali časa in morda celo zamudili svojega leta, se dobro pripravite in ne počnite spodnjih napak.

Ne upoštevate pravil pri pakiranju tekočin

Pravila transporta tekočin v ročni prtljagi so strogo določena. Vse tekočine, ki so v embalažah, večjih od 100 mililitrov, nimajo v prtljagi, ki jo nesete na krov, kaj početi. Ponavljamo, v EMBALAŽAH. Torej NE, če je vaš 500 mililitrski šampon skoraj popolnoma prazen, to ne pomeni, da gre lahko skozi. Štejejo velikosti embalaže, ne količina vsebine. Če boste morali zaradi nepravilnega pakiranja tekočin na pregledu odpirati kovček in vas bodo potegnili na stran, lahko izgubite ključne minute.

Ne računate na gnečo

Če ste mislili, da boste na letališču sami in bodo vsi čakali samo vas, ste se zmotili. Sploh v obdobjih dopustov in praznikov, je promet na letališčih še bolj gost. Zato se pripravite, da boste na oddajo prtljage, varnostni pregled pred vkrcanjem, preglede potnih listov ob vstopu v državo in vse ostalo lahko čakali v vrsti. In letalo ne bo čakalo na vas, v primeru, da ste se ne letališče odpravili prepozno.

Oblečete se v terminatorja 

Kaj mislimo s tem, da se oblecite “preprosto”? Brez težkih kovinskih pasov, okrepljenih bulerjev, visokih škornjev in jaken s kovinskimi neti. Tudi brez ogromno nakita. Vse to bi namreč piskalo in vse to boste morali na pregledu sleči in odstraniti. Tudi priljubljeni kombinezoni, torej enodelni kompleti niso najbolj pametna izbira, saj so težavni za slačenje.

Pregovarjate se z odgovornimi osebami

Če vam varnostna služba reče, da odprite kovček, ga odprite. Če od vas zahtevajo, da zavržete čisto novo in neodprto embalažo kreme za telo, ki je večja od 100ml, to storite brez ugovarjanja. Pravila so pravila. In pregovarjanje ne bo pripeljalo nikamor. Le do zamud.

S folijo ste zaščitili tudi ročno prtljago

Tista plastična folija, ki jo lahko ovijete okoli in okoli in okoli in okoli kovčka, da bi ga zaščitili, je recimo da uporabna pri prtljagi, ki jo oddate. (A le zakaj bi uporabili toliko plastike?) Nikar pa vanjo ne ovijajte ročne prtljage, saj vam bo vzelo veliko časa, da jo odprete, če to od vas zahtevajo na pregledu.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

10 stavkov popotnikov, ki jih svet ne more več poslušati

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.