Potovanja bodo počakala: Potniški letalski promet za Slovenijo ustavljen

Potovanja bodo počakala, naša glavna prioriteta je zaustaviti pandemijo novega koronavirusa. Vlada je za zajezitev širjenja virusa zato izdala tudi odlok o prepovedi opravljanja zračnih prevozov v Sloveniji. 

Če smo še začetek meseca tehtali, ali bi odpovedali načrtovana ali celo že plačana potovanja v naslednjih mesecih ali ne, je odgovor zdaj jasen.Potovanja bodo počakala, raziskovanje sveta pa je do nadaljnjega na koncu seznama naših prioritet. Razglasitev pandemije je ohromila svet, za karseda hitro in učinkovito zajezitev širjenja novega koronavirusa pa je nadvse pomembno, da sledimo priporočilom in spoštujemo varnostne ukrepe.

Od polnoči prepovedan potniški letalski promet

Vlada je za zajezitev širjenja novega koronavirusa izdala odlok o prepovedi opravljanja zračnih prevozov v Sloveniji. Prepoved bo za letalski promet znotraj EU v veljavi do konca dne 30. marca. Prepoved za prevoze iz ali v državne nečlanice EU pa bo veljala do preklica. Prepoved velja le za potniški promet.

Potniški promet bodo kmalu zaprle tudi okoliške države

Na tak način bodo potniški promet v prihodnjih dneh zaprle tudi okoliške države. Po svetu je zaradi odpovedi letov obtičalo tudi veliko Slovencev, ki lovijo zadnje ure, ko se še lahko po zraku vrnejo v domovino. Če ste med njimi, se obrnite na letalsko družbo, s katero bi morali leteti, oziroma na agencijo, s katero potujete ali prodajno mesto, kjer ste vozovnico kupili.

Prepoved ne velja za posebni zračni prevoz blaga ali pošte in za lete v humanitarne ali zdravstvene namene

Na ministrstvu za infrastrukturo so v sporočilu za javnost pojasnili, da prepoved ne velja za zrakoplove, ki opravljajo mednarodni redni in posebni zračni prevoz blaga ali pošte ter za zrakoplove, ki opravljajo mednarodne posebne zračne prevoze brez prevoza potnikov na letih v svojo bazo ali na vzdrževanje.

Iz prepovedi so izvzeti tudi posamezni leti tujih državnih letal ali helikopterjev, če izvajajo lete v humanitarne in zdravstvene namene. Morebitne druge izjeme lahko odobrita ministrstvi za infrastrukturo in za zunanje zadeve.

⚠️POMEMBNA INFORMACIJA⚠️Vlada Republike Slovenije je z namenom zajezitve širjenja koronavirusa SARS-CoV-2 prepovedala…

Objavil/a Ljubljana Airport dne Ponedeljek, 16. marec 2020

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 

Saj ni res, pa je! To so incidenti, ki so jih na letalih zakuhali potniki

Izzivi tujih jezikov, slaba orientacija, nerazumevanje tuje valute, vse to je del turizma. Napake, ki jih naredite na letalu, pa imajo lahko precej večje posledice. Poglejmo, kakšne grozljive stvari so zadnja leta že storili turisti, še preden so sploh prišli do svoje končne destinacije.

76-letnica je v motor letala vrgla kovance za srečo

Zagotovo ste v kakšen vodnjak že vrgli kovanec – za srečo! A tega nikar ne počnite z letali. Channel News Asia je oktobra 2017 poročal o incidentu s kovančki, zaradi katerega so let prestavili za cel dan! Letalo družbe Lucky Air je bilo namenjeno iz Anqinga v Kunming na Kitajskem, ko so potniki med vkrcavanjem opazili, da je ena od potnic v motor letala vrgla nekaj kovancev. Na to so opozorili člane posadke, ti pa so zaradi varnosti let prestavili na naslednji dan. Gospo so pridržali, ni pa znano, če je morala za svoja nespametna dejanja odgovarjati. Leta 2016 je sicer podobno stvar zakuhala 80-letna gospa, ki so jo zaradi njenih let tudi oprostili.

Vroče rezance v obraz stevardese 

Letalo AirAsia se je med letom na Kitajsko iz Bangkoka obrnilo zaradi incidenta z vročimi rezanci. Po poročanju Reutersa se je težava začela s tem, ko sta potnika ugotovila, da so ju posedli v različne vrste, kar ju je precej razjezilo. Potovala sta v veliki skupini, sedeže pa so razporedili po abecednem redu priimkov. Letalsko osebje je vendarle našlo način, kako ju posesti skupaj. Med postrežbo hrane, se je zapletlo z dodatno vročo vodo za instant rezance, kar se je končalo tako, da je gospodična vrelo vodo vrgla v stevardeso. Letalo se je zato obrnilo nazaj v Bangkok, kjer so stevardeso oskrbeli, žensko, ki je napadla stevardeso in tri druge osebe pa so v spremstvu policije spravili z letala.

Turist zaspal na tekočem traku in šel čez rentgen

Na letališču Fiumicino v Rimu je opiti 36-letnik leta 2012 neopažen splezal skozi mizo za check-in in zaspal na tekočem traku, ki načeloma pospremi vašo prtljago. Opazili so ga šele letališki delavci, ki pregledujejo rentgen, saj so v njem opazili obris človeškega telesa. Gospodiča so policisti pospremili v bolnišnico, saj jih je skrbelo, da bi zaradi rentgena lahko utrpel kakšne notranje poškodbe, poleg tega pa so ga še oglobili.

Pred vzletom odprl vrata in pristal v zaporu

Moški na letalu China Southern Airlines je tik pred vzletom odprl vrata letala in povzročil kaos. Letalo je ostalo na tleh, ko so ga vprašali, zakaj je to storil, pa je rekel “vrata niso pomembna”. Policisti so ga pospremili z letališča Nanjing Lukou International Airport, naslednjih 10 dni pa je preživel v zaporu.

Napaka? Vrata odprl za svež zrak.

Ne boste verjeli, kako pogosto potniki odprejo vrata letala. 30-letni potnik, ki je letel prvič v življenju, je vrata odprl, ker mu je bilo grozno vroče in je potreboval svež zrak. Da so odprta, je opazila stevardesa, ko je na svojem obrazu začutila veter in opozorila pilota, ki je bil tik pred vzletom. Let v Shenyang je zato zamudil več kot uro, gospoda pa je policija aretirala, pospremila z letala in oglobila.

Zamudila let in pretepla zaposlenega

Na mednarodnem letališču Wuhan Tianhe je potnica za 15 minut zamudila zadnji poziv za vkrcanje na njen let v Pariz in se fizično znesla nad letališkim delavcem, ki ji ni dovolil naprej. Udarila ga je kar trikrat, kar je bilo razvidno tudi na posnetku, ki so ga nato vrteli na China Global Television Network. 36-letnica je bila namenjena na “pomembno konferenco”, namesto tja, pa so jo pospremili v 10-dnevno pridržanje.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Resnične pritožbe nezadovoljnih turistov, ki potujejo z agencijo

5 nasvetov, ki vas lahko spravijo iz ekonomskega v poslovni razred

Le redki srečneži si lahko privoščijo leteti v poslovnem razredu in tisti ki si, zagotovo ne vedo, koliko spalnih položajev je treba zamenjati na enem letu na račun (ne)udobja.

Verjetno se vam je že zgodilo, da se po drugem povezanem letu z vso prtljago vlečete do naslednjega in si potihem zaželite, da bi vam bila sreča mila in vas naključno premestijo v poslovni razred. No, da ne bo vse prepuščeno le naključju, smo za vas pripravili 5 nasvetov, ki vam bodo pomagali, da se vam na naslednjem letu morda ne bo treba ukvarjati s poležanim vratom.

#1 Oblecite se poslovnem razredu primerno

Po izkušnjah dolgoletne stevardese, naj bi za premestitev v višji razred večkrat izbrale ljudi, ki so oblečeni poslovno oziroma so videti urejeno. Mogoče ne bi škodilo strganih jeansk in japank skriti na dno nahrbtnika in poskusiti srečo.

#2 Potujte sami

Čeprav je družba super, je po statistikah bolj verjetno, da vas bodo v poslovni razred premestili, če potujete sami. Četudi svojega veselja ne boste mogli z nikomer deliti, bodo prijatelji zagotovo veseli vaših fotografij in zgodb iz eksluzivnega prvega razreda.

#3 Pravi trenutek

Bolj verjetno je, da se vam veliki met posreči, če potujete ob manj popularnih terminih in let ni razprodan. Tisti bolj večerni, so navadno najugodnejši. Dobre možnosti pa imate tudi, če se prostovoljno ponudite za kasnejši let, v primeru, da je vaš prebookiran.

#4 Prijazna gesta

Lepa beseda, lepo mesto najde. Ta star slovenski pregovor zagotovo drži in majhna pozornost vas zna ponesti visoko. Bonboniera, kava ali spominek (karkoli v orginalni embalaži), lahko utrujeni strevardesi predstavlja več, kot si lahko mislite in morda se vam nasmehne sreča.

#5 Zvesta stranka

Bolj ste zvesti eni letalski družbi, več možnosti imate, da bodo prav vas izbrali za brezplačno mesto v poslovnem razredu.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 

Santorini in 8 grehov, ki jih tam nikar ne zagrešite

To je razlog, zakaj nas na letalih zebe

Če pogosto letite, do zdaj zagotovo že veste, da so plastenje oblačil, dodaten šal ali rezervne nogavice ključni za udoben let. Sploh, če letite poleti, oziroma prihajate iz ali v tople kraje, boste na letalu najverjetneje doživeli pravi temperaturni šok.

Bolje mraz kot potniki, ki omedlevajo

Ste se kdaj vprašali, zakaj nas na letalih zebe? Pravzaprav za to obstaja dober razlog. Letalske kabine so precej ohlajene zato, da potniki ne bi omedlevali.

Izsledki študije ameriškega združenja za preizkušanje in materiale (ASTM) kažejo, da je verjetnost, da potniki omedlijo v notranjosti letala, precej večja kot na trdnih tleh.

Hipoksija, pomanjkanje kisika v tkivih

Za omedlevanje je krivo pomanjkanje kisika v tkivih – hipoksija. To je namreč povsem možen pojav med oblaki. Do njega pride veliko hitreje v ogrevanih prostorih, kjer je tudi tlak drugačen. Čeprav ljudje različno reagiramo na toploto in je nekaterim vroče ali mrzlo kasneje kot drugim, se letalske družbe vseeno raje držijo spodnje meje in se tako izognejo vsesplošnemu omedlevanju in paniki ob vzletu letala.

Ob naslednjem letu torej ne pozabite na veliko ruto, v katero se boste ovili v pričakovanju novih dogodivščin.

Foto: Unsplash

Ne spreglejte: 5 stvari, ki vam bodo močno olajšale potovanje z letalom

PREBERITE ŠE:

Vandraj insider: “Na letališču v Valenciji, ko sem čakal na letalo za Mallorco, sem spoznal svojo ženo …”

To je razlog, zakaj imajo okna v letalih majhne luknjice

Če ste eni tistih srečnežev, ki svoje letalske dogodivščine preživite na sedežu ob oknu, ste jih zagotovo že opazili. Majhne luknjice v oknih letala.

Prednosti sedenja ob oknu v letalu so očitne. Najboljši razgled ob jasnem vremenu. In prostor, kamor lahko naslonite glavo, ko veke postanejo težke. In ko tako gledate skozi majhno odprtino, opazite naslednje. Dejstvo, kako majhen je videti svet s te višine. Ugotovite, kako lahkotno krila letala režejo skozi oblake. In še nekaj – opazite tisto sumljivo majhno luknjico v oknu.

Brez panike, tam je z namenom

Ta luknjica je tam z razlogom. Pogosto se okoli nje naredi snežinka, ki je posledica kondenza zaradi nizkih zunanjih temperatur. In zakaj je tako pomembna? Kot je pred časom za ScienceAlert pojasnil Mark Vanhoenacker, pilot letalskega prevoznika British Airways, so okna letala sestavljena iz treh slojev.

Prvi in tretji sloj uravnavata razliko med tlakoma v letalu in zunaj, v srednjem pa najdete omenjeno luknjico. Ko se letalo dviga, tlak zunaj pada, v letalski kabini pa ostaja višji od zunanjega. Ta majhna luknica je prezračevalna in poskrbi, da se steklo ne zarosi ter potniki lahko še vedno jasno opazujemo zunanji svet. Poleg tega uravnava tudi tlak med stekloma, ki bi sicer lahko počila. Prav ta luknjica ima torej veliko vlogo pri varnosti letala.

Ne spreglejte: 11 vrst potnikov, na katere naletite na letališču

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Devet napak, ki jih NE počnite pri rezervaciji hotela

Zaradi teh kiksov pri varnostnem pregledu lahko zamudite let

Pakiranje za na letalo, sploh, če potujete samo z ročno prtljago, je precej drugačno, kot z avtomobilom. Da na varnostnem pregledu ne boste po nepotrebnem zgubljali časa in morda celo zamudili svojega leta, se dobro pripravite in ne počnite spodnjih napak.

Ne upoštevate pravil pri pakiranju tekočin

Pravila transporta tekočin v ročni prtljagi so strogo določena. Vse tekočine, ki so v embalažah, večjih od 100 mililitrov, nimajo v prtljagi, ki jo nesete na krov, kaj početi. Ponavljamo, v EMBALAŽAH. Torej NE, če je vaš 500 mililitrski šampon skoraj popolnoma prazen, to ne pomeni, da gre lahko skozi. Štejejo velikosti embalaže, ne količina vsebine. Če boste morali zaradi nepravilnega pakiranja tekočin na pregledu odpirati kovček in vas bodo potegnili na stran, lahko izgubite ključne minute.

Ne računate na gnečo

Če ste mislili, da boste na letališču sami in bodo vsi čakali samo vas, ste se zmotili. Sploh v obdobjih dopustov in praznikov, je promet na letališčih še bolj gost. Zato se pripravite, da boste na oddajo prtljage, varnostni pregled pred vkrcanjem, preglede potnih listov ob vstopu v državo in vse ostalo lahko čakali v vrsti. In letalo ne bo čakalo na vas, v primeru, da ste se ne letališče odpravili prepozno.

Oblečete se v terminatorja 

Kaj mislimo s tem, da se oblecite “preprosto”? Brez težkih kovinskih pasov, okrepljenih bulerjev, visokih škornjev in jaken s kovinskimi neti. Tudi brez ogromno nakita. Vse to bi namreč piskalo in vse to boste morali na pregledu sleči in odstraniti. Tudi priljubljeni kombinezoni, torej enodelni kompleti niso najbolj pametna izbira, saj so težavni za slačenje.

Pregovarjate se z odgovornimi osebami

Če vam varnostna služba reče, da odprite kovček, ga odprite. Če od vas zahtevajo, da zavržete čisto novo in neodprto embalažo kreme za telo, ki je večja od 100ml, to storite brez ugovarjanja. Pravila so pravila. In pregovarjanje ne bo pripeljalo nikamor. Le do zamud.

S folijo ste zaščitili tudi ročno prtljago

Tista plastična folija, ki jo lahko ovijete okoli in okoli in okoli in okoli kovčka, da bi ga zaščitili, je recimo da uporabna pri prtljagi, ki jo oddate. (A le zakaj bi uporabili toliko plastike?) Nikar pa vanjo ne ovijajte ročne prtljage, saj vam bo vzelo veliko časa, da jo odprete, če to od vas zahtevajo na pregledu.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

10 stavkov popotnikov, ki jih svet ne more več poslušati

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.