Stvari, ki so v pravljičnem parku Disneyland strogo prepovedane

Disneyland velja za deželo sanj vsakega otroka, pa tudi odraslega, ki še ni pozabil na male otroške radosti. A v tem pravljičnem svetu velja kup pravil in strogih prepovedi, ki jih morate upoštevati, če želite vstopiti vanj. Česa v Disneyland ne smete prinesti?

Svoja vrata je po štirih mesecih odprl eden največjih evropskih zabaviščnih parkov – pariški Disneyland. Kljub veselem odprtju pa v parku veljajo določene omejitve, da bi se s tem ognili širjenju koronavirusa. Ob igranju slovesne glasbe so prve goste sprejeli risani junaki Miki Miška, Pluto in drugi. Obiskovalci so se jih veselili, čeprav so morali imeti na sebi zaščitne maske in ohranjati razdaljo med seboj.

Tudi nekateri drugi Disneyjevi zabaviščni parki so že odprli svoja vrata. Med drugim Disney World na Floridi ter parka v Šanghaju in Hongkongu. V pariškem parku, tako kot drugod velja omejitev števila obiskovalcev, ki morajo upoštevati varnostno razdaljo, ko čakajo na vožnjo. Zaščitna maska je obvezna za vse obiskovalce od 11. leta dalje. Česa pa v Disneyland ne smete prinesti?

“Selfie stick”

V dobi Instagrama, všečkov in selfiejev, so palice, kamor namestite svoj telefon ali mini kamero, si podaljšate roko in naredite avtoportret, postale nekaj povsem običajnega. A nadležne selfie sticke so v zadnjem letu prepovedali marsikje, med drugim z njimi ne smete niti v Disneyland.

Droni

Če ste nameravali domov prinesti fine posnetke parka s ptičje perspektive, to ne bo šlo. Tudi večjih tripodov v park ne smete nositi.

Steklena embalaža

Steklenic v park ne smete prinesti, razen, če so v stekleni embalaži otroška hrana, zdravila ali parfumi pod 100 ml.

Kolesa, tricikli, unicikli, rolke, skiroji, vozi, rolerji …

Vse, kar je na kolesih – razen manjših otroških vozičkov – je v Disneylandu prepovedano. Prav tako ne smete ničesar na kolesih vleči za seboj – na primer voza. Tudi rolerji ali superge, ki imajo vgrajene koleščke, niso dovoljeni.

Kovčki, nahrbtniki in torbe s kolesi 

Na koleščkih ne smejo biti niti vaše torbe, če se jim vaš nahrbtnik zdi neprimeren, pa vam ga lahko prepovedo prinesti v park. Največja dovoljena velikost prtljage je 55cm x 40cm x 25cm.

Športna oprema

Kar vključuje čelade, frizbije, hokejske palice, loparje, žoge, kije in podobno …

Zložljivi stoli

Z izjemo palice, na kateri je zložljivo sedalo in drugih pomožnih hodal in sedal za invalide.

Alkohol

Opojne substance v otroškem raju niso dovoljene. Kajenje je dovoljeno le v za to namenjenih kotičkih.

Hišni ljubljenčki

Psi in mački (niti kakšna druga domača žival) nimajo vstopa v sanjski park – razen če gre za psa spremljevalca. Za dvajset dolarjev pa jih lahko pustite v varstvu v živalskem vrtcu pred parkom.

Glasbeni instrumenti 

Ne, tudi s kitaro ne bo šlo.

Glasne in moteče naprave

Kot so vuvuzele, rogovi in zvočniki.

Žare 

Če ste se spraševali – ne, tudi posmrtnih ostankov ne smete prinesti v park.

Zavita darila

Če nameravate v parku koga presenetiti z darilom, to ne sme biti zavito, saj vam ga bodo pred vstopom pregledali.

Kostumi in maske

Po parku se ne smete sprehajati brez majice ali bosi, gostje, starejši od 14 let, pa ne smejo nositi kostumov. Ne, Elsa, ne bo šlo!

Orožje 

Za nas morda očitna prepoved, a za marsikoga čez lužo ne. Orožje, orodje, ki bi to lahko postalo in vse igrače, ki na to spominjajo, so prepovedani.

Foto: Unsplash

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

PREBERITE ŠE: 12 zanimivosti o Disneylandu

Potovanja bodo počakala: Potniški letalski promet za Slovenijo ustavljen

Potovanja bodo počakala, naša glavna prioriteta je zaustaviti pandemijo novega koronavirusa. Vlada je za zajezitev širjenja virusa zato izdala tudi odlok o prepovedi opravljanja zračnih prevozov v Sloveniji. 

Če smo še začetek meseca tehtali, ali bi odpovedali načrtovana ali celo že plačana potovanja v naslednjih mesecih ali ne, je odgovor zdaj jasen.Potovanja bodo počakala, raziskovanje sveta pa je do nadaljnjega na koncu seznama naših prioritet. Razglasitev pandemije je ohromila svet, za karseda hitro in učinkovito zajezitev širjenja novega koronavirusa pa je nadvse pomembno, da sledimo priporočilom in spoštujemo varnostne ukrepe.

Od polnoči prepovedan potniški letalski promet

Vlada je za zajezitev širjenja novega koronavirusa izdala odlok o prepovedi opravljanja zračnih prevozov v Sloveniji. Prepoved bo za letalski promet znotraj EU v veljavi do konca dne 30. marca. Prepoved za prevoze iz ali v državne nečlanice EU pa bo veljala do preklica. Prepoved velja le za potniški promet.

Potniški promet bodo kmalu zaprle tudi okoliške države

Na tak način bodo potniški promet v prihodnjih dneh zaprle tudi okoliške države. Po svetu je zaradi odpovedi letov obtičalo tudi veliko Slovencev, ki lovijo zadnje ure, ko se še lahko po zraku vrnejo v domovino. Če ste med njimi, se obrnite na letalsko družbo, s katero bi morali leteti, oziroma na agencijo, s katero potujete ali prodajno mesto, kjer ste vozovnico kupili.

Prepoved ne velja za posebni zračni prevoz blaga ali pošte in za lete v humanitarne ali zdravstvene namene

Na ministrstvu za infrastrukturo so v sporočilu za javnost pojasnili, da prepoved ne velja za zrakoplove, ki opravljajo mednarodni redni in posebni zračni prevoz blaga ali pošte ter za zrakoplove, ki opravljajo mednarodne posebne zračne prevoze brez prevoza potnikov na letih v svojo bazo ali na vzdrževanje.

Iz prepovedi so izvzeti tudi posamezni leti tujih državnih letal ali helikopterjev, če izvajajo lete v humanitarne in zdravstvene namene. Morebitne druge izjeme lahko odobrita ministrstvi za infrastrukturo in za zunanje zadeve.

⚠️POMEMBNA INFORMACIJA⚠️Vlada Republike Slovenije je z namenom zajezitve širjenja koronavirusa SARS-CoV-2 prepovedala…

Objavil/a Ljubljana Airport dne Ponedeljek, 16. marec 2020

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 

Sardinija: Omejen obisk in vstopnina na eni najlepših plaž na otoku

Sardinija je priljubljena dopustniška destinacija, ki nudi čudovite plaže, odlično italijansko kulinariko in ugodno klimo. A negativne plati množičnega turizma se kažejo tudi tam. 

Sardinija se bo proti množičnemu turizmu borila z omejitvami. To poletje bo občina Stintino zaradi navala turistov omejila število ljudi na znameniti plaži La Pelosa. Poleg tega pa bodo začeli tudi zaračunavati obisk.

La Pelosa po novem sprejme le še 1500 ljudi

Dnevno bodo na plažo La Pelosa po novem sputili do 1500 ljudi, ki bodo morali plačati po 3,5 evra vstopnine. Vstopnine za otroke do 12. leta starosti ne bo. La Pelosa, plaža na severu Sardinije, velja za eno najlepših na otoku. Do zdaj jo je poleti vsak dan zasulo do 5000 ljudi, kar je občutno več, kolikor jih po mnenju oblasti ta lahko zdrži.

Izkupiček od vstopnin bodo namenili ohranitvi te imenitne peščene plaže na obleganem sredozemskem biseru.

Tri tisoč evrov kazni, če s plaže odnesete spominke

Sardinija si sicer že dlje prizadeva za ohranitev svojih sanjskih plaž z različnimi ukrepi. Do tri tisoč evrov kazni na primer grozi tistim, ki s plaž odnašajo kamenje ali z njih kot spominek želijo odnesti tudi vrečo ali steklenico peska. Večino kazen zelo preseneti, saj niti ne pomisli, da to ni dovoljeno.

Foto: Shutterstock

Poleg čudovitih italijanskih idej za oddihe lahko TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust, po Sloveniji ali prek meja.

PREBERITE ŠE:

Benetke: 18 dni pustnega rajanja in plesa v maskah

To so tri najbolj obiskane italijanske znamenitosti

Naj vas to poletje očara Sardinija – povratni let le 37 evrov!

Italija: Šest manj znanih čudovitih krajev, ki jih morate obiskati

Italija: 6 izletov za dobrih 100 evrov, ki jih morate doživeti

Road trip: Šest italijanskih cest, ki jih morate prevoziti

Potopis: S kolesom po italijanski Apuliji

Kako popiti espresso kot pravi Italijan

Kambodža: Konec turističnega jahanja slonov končno tudi za Angkor Wat

Jahanje slonov je v številnih azijskih deželah še vedno turistična atrakcija, kljub vedno glasnejšim javnim razpravam in pozivom k bojkotu tovrstnih ponudnikov pa ponudba in povpraševanje še vedno ostajata. Kot kaže, bo Kambodža med prvimi deželami v regiji, ki bo stvari poskušala obrniti na bolje.

Kambodža je dežela mnogoterih lepot, tako naravnih kot arhitekturnih presežkov. Eden takšnih so slavni templji Angkor, ki se nahajajo blizu mesta Siem Reap. Kompleks templjev v Kambodži je največji verski spomenik na svetu. V času Kmerskega imperija je bil proti koncu 12. stoletja zgrajen kot hindujski tempelj, a se je postopoma preoblikoval v budističnega.

Samo lani so templji Angkor privabili šest milijonov turistov

Angkor je vrhunec visokega klasičnega sloga kmerske arhitekture in velja za enega najbolj prepoznavnih simbolov Kambodže. Je glavna turistična atrakcija te azijske dežele, upodobljena pa je celo na njihovi zastavi. Samo lani je ta biser obiskalo šest milijonov turistov.

Vsako jutro, še pred sončnim vzhodom, se na ta kraj začnejo zlivati množice obiskovalcev. Ti se pripeljejo s tuk tuki, motorji, kolesi, taksiji, nekateri pa svoje raziskovanje templjev nadaljujejo kar na hrbtu ene najmogočnejših živali tega dela sveta – slonu. Kot kaže, bo Kambodža tovrstnemu izkoriščanju teh bitij vendarle naredila konec.

Delovne slone čaka upokojitev, a trpečih ni malo

Kambodža bo prepovedala jahanje slonov na območju slavnih templjev Angkor. Upravljalec parka bo tovrstno potovanje prepovedal z začetkom leta 2020.

“Izkoriščanje slonov za zaslužek ni več primerno,” so pojasnili upravljalci parka in dodali, da so nekatere živali že precej v letih. Organizacije za zaščito živali že leta opozarjajo na mučenje slonov med dresuro, saj je njihova koža polna ran, te mogočne živali pa so pogosto zaradi preobilice dela tudi izmučene.

Pet od štirinajstih delovnih slonov Angkorja naj bi že premestili v državni gozd približno 40 kilometrov stran od templjev. Kot so poudarili v parku, bodo tam “uživali naravno življenje”.

Povpraševanje dela ponudbo

Jahanje slonov je sicer velika atrakcija tudi pri sosedih Kambodže – na Tajskem, Vietnamu in Laosu. Kdaj bodo pristojne oblasti kaj za njihovo zaščito naredile tam, še ni znano. Jasno pa je eno, povpraševanje dela ponudbo. Če ne država, lahko korak v pravo smer naredimo mi, turisti – z zavračanjem takšne ponudbe zabave na račun živih bitij.

Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Štiri divje zabave, po katerih slovi jugovzhodna Azija

Avstralija: To je konec vzponov na slavni Uluru, sveto goro Aboridžinov

Gora Uluru, ena izmed največjih turističnih znamenitosti Avstralije, je zdaj zaprta za pohodnike.

Gora Uluru v Avstraliji je 348 metrov visok orjaški monolit rdeče barve, ki se sredi puščave dviga v zrak. Velja za eno najbolj obiskanih znamenitosti Avstralije. Nekoč so jo obiskovalci bolj poznali tudi pod imenom Ayers Rock. In to leto si bomo zapomnili po tem, da je na svoj vrh sprejela še zadnje obiskovalce.

Po dolgih letih prošenj aboridžinskega ljudstva Anangu, ki na območju živi več kot 30 tisoč let, so njihove želje v Canberri le uslišali. Za omenjeno staroselsko ljudstvo Uluru namreč predstavlja sveti kraj. Kot pravijo, ima Uluru moč in spiritualnost kot le malo kateri kraj. Prepoved vzponov na Uluru pa je zdaj tudi uradna. Gora si bo s tem po prepričanju lokalnega starešine Donalda Fraserja odpočila in se pozdravila, navaja BBC.

Prepoved na Uluru ne le zaradi staroselcev, tudi zaradi okolja in varnosti

Ob “poslovilnem vzponu” se je na goro zadnji dan pred prepovedjo podalo več sto pohodnikov. Prav te dni obeležujejo tudi 34. obletnico vrnitve parka z Ulurujem vred v roke njegovih staroselskih lastnikov, ki ga sedaj soupravljajo.

Možnosti vzponov na goro so ukinili tudi iz drugih razlogov. Predvsem varnostnih in okoljskih. Ob vzpenjanju na strm in včasih spolzek Uluru je v zadnjih sedemdesetih letih umrlo več deset ljudi. Še lani je ob poskusu sestopa na najbolj strmem delu umrl japonski turist. Poleg tega je vzpon lahko naporen že zaradi dehidracije, saj se temperature poleti dvignejo na 47 stopinj Celzija.

Nad kršitelje z varnostniki, policijo in globami

Kako bodo obiskovalcem preprečili vzpone? Oblasti v parku Uluru-Kata Tjuta so ob gori namestile varnostnike in policijo. Odstranili so tudi kovinsko verigo, ki je služila kot pomoč pri vzpenjanju. Konec tedna bodo poostreno nadzirali območje okoli Uluruja. Tistim, ki bi se nanj poskušali vzpeti, pa grozijo visoke globe.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Maroko skozi oči Slovenke, ki jo je tja odnesla ljubezen do valov in Maročana

Španske stopnice: Takšna kazen vas zdaj čaka za posedanje v Rimu

Rimske oblasti uvajajo še strožje prepovedi. Znamenite Španske stopnice, kjer so turisti tako radi posedali, ob novem obisku Rima črtajte s seznama krajev, kjer boste počivali.

Španske stopnice namreč ne bodo več veljale za postojanko, kjer lahko malo posedite in užijete utrip Rima. Rimske oblasti so zdaj prepovedale še sedenje na tem arhitekturnem biseru. V 18. stoletju sta načrt zanje naredila arhitekta Francesco de Sanctis in Alessandro Specchi. Danes so ena najbolj priljubljenih rimskih turističnih točk in mase turistov jih preveč uničujejo.

Policisti so ob stopnicah že ta teden začeli žvižgati in preganjati turiste, ki so želeli tam malo počiti. Na marmornih stopnicah sicer že nekaj časa ni več dovoljeno jesti in piti, od zdaj naprej pa niti sedeti. Prek stopnic je prepovedano tudi vleči vozičke in kovčke. Španske stopnice sicer sestavlja 138 stopnic.

Do 400 evrov za kršitelje 

V Rimu so prepovedali tudi sedenje ob drugih zgodovinskih spomenikih, prav tako pa bodo kaznovani ljudje, ki po mestu hodijo zgoraj brez ali se kopajo v vodnjakih. Zagrožena globa za kršitelje se dviga do 400 evrov.

Španske stopnice, ki trg Piazza di Spagna – torej Španski trg – povezujejo s cerkvijo Trinita dei Monti, so leta 2016 spet odprli po obširni prenovi. Ta jih je stala kar 1,5 milijona evrov.

Foto: Shutterstock

Preberite še: V Rimu še strožje prepovedi za turiste

Indonezija za turiste zapira otok Komodo, ki je znan po mogočnih varanih

Indonezija bo z letom 2020 turistom za 366 dni prepovedala izkrcavanje na otok Komodo. Komodo sicer slovi po največjih kuščarji na svetu, komodoških varanih, ki se po otoku tudi prosto gibljejo. Čeprav veljajo za agresivne, sicer redko napadejo ljudi.

Zadnji zmaji na svetu so ogroženi zaradi turistov

Komodo je še en v nizu krajev, ki se bodo pred trumami turistov mogli zavarovati tako, da jim enostavno prepovejo vstop. Tokrat za eno leto. Otok, po katerem se plazijo varani, ki so znani tudi kot zadnji zmaji na svetu, privabi mesečno okoli 10 tisoč obiskovalcev. Takšna številka pa je občutno preveč za ekosistem na otoku.

Indonezijska vlada se je tako odločila, da bodo otok zaprli za turiste in s tem zaščitili to redko vrsto živali. V tem času bodo po otoku sadili nova drevesa in poskušali ohraniti ekosistem, ki je tem živalim blizu.

Otok Komodo je sicer del nacionalnega parka, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Sestavljajo tudi drugi otoki, na katerih skupno živi okoli 5000 varanov. Ostali otoki bodo prihodnje leto odprti za turiste. Živijo še na otokih Rinca, Flores, Gili Motang in Gili Dasami v osrednji Indoneziji.

Komodoški varan ali komodoški zmaj sicer zraste tudi do tri metre in tehta okoli 70 kilogramov.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Filipini: Rajski otok Boracay spet odprt za turiste, ampak …

 

10 stvari, zaradi katerih vas v Singapurju hudo kaznujejo

Singapur je čudovita mestna država. Je čista, varna in polna osupljivih arhitekturnih presežkov. Znana pa je tudi po tem, da strogo prepoveduje kup stvari. Kar je sicer tudi eden od razlogov, da je tako čista in varna.

“Singapore is a “fine” city” je ena od šal, ki jih tiskajo na suvenirje. Fine angleško namreč pomeni globa, torej – ne le da je mesto “fajn”, ampak slovi tudi po tem, da vas lahko ob nespametnosti hitro udari po žepu. Singapur slovi po striktnih zakonih, po vsem mestu pa vas spremljajo znaki, kaj se bo zgodilo, če kakšnega od njih kršite. Veste, česa tam ne smete?

Brez žvečilnih gumijev!

Izgon žvečilnih gumijev je ena najslavnejših singapurskih prepovedi. V zadnjih letih so ta zakon malo omilili in zdaj dovolijo celo žvečilke, ki jih potrebujete zaradi zdravstvenih, predvsem dentalnih razlogov. Drugih žvečilk v trgovinah ne boste našli. Vsekakor pa je uvažanje vseh ostalih vrst strogo prepovedano. Če boste v to državo pretihotapili žvečilke in jih poskušali preprodajati na žvečilnem črnem trgu, vas lahko kaznujejo s kaznijo v višini 100.000 singapurskih dolarjev, oziroma dvemi leti zapora!

Tisti, ki jih radi žvečite, se sicer ne sekirajte preveč, če imate v žepu na letališču en paketek za lastno uporabo, takšnih količin načeloma ne preganjajo.

Elektronske cigarete pustite doma

V nasprotju z drugimi državami, ki so jih sprejele kot manj škodljivo alternativo cigaretam, so v Singapurju zakonsko prepovedane elektronske cigarete! Od februarja 2018 jih je nelegalno imeti v posesti, uvažati in prodajati. Če vas ujamejo med vejpanjem, vas bo to stalo do 2.000 singapurskih dolarjev, medtem ko vas uvažanja in prodaja lahko odneseta v zapor. Kajenje običajnih cigaret je dovoljeno, a se število prostorov, kje je kajenje prosto dovoljeno, hitro manjša.

Smrdljiv durian nima vstopa na javni prevoz! 

Če ste že kaj potovali po Aziji, ste ga zagotovo spoznali. Durian. Sadež, ki ga lahko zgolj ljubiš ali sovražiš. Vmesne poti ni. Njegov vonj je precej intenziven in zelo prepoznaven. Zato z durianom ne smete povsod. Na primer niti na javni prevoz, sicer vas čaka 500 singapurskih dolarjev visoka kazen.

Smeti gredo v koš!

Singapur je čist tudi zato, ker so kazni za smetenje visoke med 2.000 in 10.000 singapurskimi dolarji! Poleg denarne kazni, vas pošljejo tudi na družbeno koristna dela, kjer čistite ulice.

Golota prepovedana tudi doma 

Če se po svojem stanovanju ali hotelski sobi najraje sprehajate goli, poskrbite, da bodo zavese dobro zagrnjene in vas ne bo kdo uspel videti skozi okno in prijavil policiji. Javna golota je namreč tudi to, če vas kdo vidi v zasebnosti lastnega domovanja. Golota velja za razžalitev in vas lahko stane 2 tisoč singapurskih dolarjev ali vzame do tri mesece v zaporu. In ja, policija ima pravico stopiti v vaš dom brez dovoljenja, da vas aretira, če se jim to zdi potrebno.

Igranje na ulici brez licence

Med mladimi backpackerji z Zahoda, se je razširila nenavadno pogosta praksa služenje denarja na ulici. Bodisi zgolj beračenja za financiranje poti okoli sveta ali pa inovativnejše ulične umetnosti od igranja različnih instrumentov, plesanja, različnih nastopov … A ne v Singapurju! Za to potrebujete licenco, potrjeno pri Nacionalnem svetu umetnosti, sicer vas čaka 20.000 singapurskih dolarjev težka kazen, če vas ujamejo med brenkanjem na ulici s klobučkom, polnim kovančkov pred vami. Licenco morajo obnoviti vsako leto, ulična umetnost pa je dovoljena le na določenih lokacijah.

Brez hranjenja golobov!

Podobno kot tega po novem več ne dovolijo v Benetkah, je hranjenje golobov v Singapurju prepovedano že od leta 1973! Kazen? 500 singapurskih dolarjev.

Pazljivo z drogami! 

Droge so v Singapurju zelo, zelo, zelo preganjane, poleg visokih kazni prinašajo tudi doooolge zaporne kazni, del kazni pa je tudi mučenje s kovinsko palico. Če vas ujamejo med izdelovanjem drog ali preprodajo večjih količin, pa vas lahko doletita celo doživljenjska ječa ali smrtna kazen.

Ne smete niti POMISLITI na smrt predsednika

Medtem ko je na Tajskem strogo prepovedano govoriti karkoli slabega o kralju, je v Singapurju z zakonom prepovedano samo pomisliti na škodovanje predsedniku države. Če bi vam kaj takšnega prišlo na misel in bi to delili s kom drugim, ki bi vas prijavil, vas lahko doleti celo smrtna kazen! Kazni so nekoliko milejše – le zapor – če razmišljate o smrti preostalih državnih pomembnežev.

Preberite še: 11 stvari, ki jih nikakor NE počnite na Tajskem

Ničelna toleranca do rasne in verske nestrpnosti 

Verska in rasna harmonija je nekaj, kar v Singapurju jemljejo resno, zato preganjajo karkoli in kogarkoli, ki jo skuša skaziti. Ne le visoke denarne kazni, tudi do tri leta zapora vas čaka, če žalite in diskriminirate, tudi prek družbenih omrežij! V to kategorijo pade tudi nespoštljivo vedelje v templjih in na pokopališčih in pijančevanje v okolici verskih objektov.

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Foto: Unsplash, Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Pred skokom v Azijo: Kako pravilno uporabljati jedilne paličice

Laos in 10 razlogov, zakaj se boste zaljubili v njegove prebivalce

Japonska in 8 zanimivosti, ki jih morda še ne poznate

13 razlogov, zakaj ljubimo Tajsko

 

Rajski filipinski otok Boracay bodo zaprli za turiste

Potem ko so na Tajskem za turiste zaprli eno najslavnejših plaž, oddih od masovnih obiskovalcev potrebuje tudi sanjski filipinski otok Boracay.

Mali tropski otok Boracay je s svojo belo peščeno plažo eden najbolj opevanih filipinskih otokov – teh je v tej priljubljeni otoški državi sicer več kot 7 tisoč. Na njegovi najbolj znani beli rajski plaži se tre lokalov, trgovin in nočnih klubov, kjer zabava traja do jutra, živahen otok pa je s turisti skozi leta postal prava “greznica”, pravijo lokalci.

Polletna prepoved obiska za turiste velja od konca aprila

Otok bodo oblasti zato za turiste za pol leta začasno zaprle 26. aprila, saj ga le tako lahko ohranijo tudi za prihodnje generacije, je pojasnil Harry Roque, tiskovni predstavnik predsednika Rodriga Duterteja. Največja težava na otoku je slabo kanalizacijsko omrežje, ki onesnažuje okolje, šest mesecov brez turistov pa nameravajo izkoristiti za izgradnjo kanalizacijskega sistema in odpravo vseh nepravilnosti.

PREBERITE ŠE: Zaščita pred turisti: Konec obiskov tajske idilične plaže iz filma The Beach

Otok vsako leto sprejme dva milijona gostov in filipinskemu gospodarstvu prinese okoli milijardo dolarjev prihodkov, prepoved turizma pa bo zato močno prizadela lokalce, ki od turizma živijo.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

12 uporabnih nasvetov za tiste, ki vas vleče v Vietnam

V Rimu ob ikonične fontane ne smete več s sladoledom

Si lahko predstavljate prizor, kako v počasnem posnetku z vetrom v laseh občudujete Fontano di Trevi in ližete najboljši gelato, kar jih lahko dobite v Rimu? Pozabite!

VANDRAJ priporoča // Rim + Vatikan že za 117 evrov!

Županja Rima Virginia Raggi je naznanila, da je uživanje kakršnekoli hrane ob največjih rimskih turističnih atrakcijah prepovedano. To vključuje tudi slavno Fontano di Trevi in vse ostale množično obiskane fontane po mestu. Tu je namreč poleg hrane prepovedano tudi plezanje, sedenje ali plavanje, oglobili pa vas bodo tudi, če v fontani med hlajenjem zalotijo vašega psa.

V fontane ne smete metati nobenih predmetov, razen seveda kovančkov, ki jih oblasti pridno pobirajo. Tisti evro za srečo in večno ljubezen v fontano čez ramo torej še vedno lahko vržete, ob ostalih kršitvah pa jih boste mogli iz denarnice potegniti precej več. Kazni namreč znašajo od 40 do 240 evrov.

VANDRAJ priporoča // Letalski prevoz in dve nočitvi v Rimu že za 197 evrov!

Nove prepovedi sicer niso veliko presenečenje, saj so v Rimu v zadnjih nekaj letih za čiščenje turističnih atrakcij in ikoničnih zgodovinskih arhitekturnih presežkov porabili že kupe denarja.

Znamenite Španske stopnice so lani ob finančni podpori hiše Bulgari očistili in obnovili, za kar so porabili več kot milijon in pol evrov! Tu je že od leta 2015 strogo prepovedano kakršnokoli smetenje – najbolj problematični so bili ogorki cigaret in održeni žvečilni gumiji. Italijani so tako začeli razmišljati celo o tem, da bi na ikoničnih stopnicah prepovedali sedenje ali pa za posedanje kar zaračunavali, kar se po vsej verjetnosti sicer ne bo zgodilo.

Verjetnost, da vas bodo pri kršitvi dejansko ujeli, je zaradi ogromnega števila turistov, med katerimi se boste znašli in okrnjenega števila redarjev, sicer majhna, a predlagamo, da jih vseeno upoštevate. Če že ne zaradi kazni, pa zaradi spoštovanja do zgodovinskih krajev, za propad katerih resnično ne želimo biti zaslužni.

 

Foto: Pixabay

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.