Stvari, ki so v pravljičnem parku Disneyland strogo prepovedane

Disneyland velja za deželo sanj vsakega otroka, pa tudi odraslega, ki še ni pozabil na male otroške radosti. A v tem pravljičnem svetu velja kup pravil in strogih prepovedi, ki jih morate upoštevati, če želite vstopiti vanj. Česa v Disneyland ne smete prinesti?

Svoja vrata je po štirih mesecih odprl eden največjih evropskih zabaviščnih parkov – pariški Disneyland. Kljub veselem odprtju pa v parku veljajo določene omejitve, da bi se s tem ognili širjenju koronavirusa. Ob igranju slovesne glasbe so prve goste sprejeli risani junaki Miki Miška, Pluto in drugi. Obiskovalci so se jih veselili, čeprav so morali imeti na sebi zaščitne maske in ohranjati razdaljo med seboj.

Tudi nekateri drugi Disneyjevi zabaviščni parki so že odprli svoja vrata. Med drugim Disney World na Floridi ter parka v Šanghaju in Hongkongu. V pariškem parku, tako kot drugod velja omejitev števila obiskovalcev, ki morajo upoštevati varnostno razdaljo, ko čakajo na vožnjo. Zaščitna maska je obvezna za vse obiskovalce od 11. leta dalje. Česa pa v Disneyland ne smete prinesti?

“Selfie stick”

V dobi Instagrama, všečkov in selfiejev, so palice, kamor namestite svoj telefon ali mini kamero, si podaljšate roko in naredite avtoportret, postale nekaj povsem običajnega. A nadležne selfie sticke so v zadnjem letu prepovedali marsikje, med drugim z njimi ne smete niti v Disneyland.

Droni

Če ste nameravali domov prinesti fine posnetke parka s ptičje perspektive, to ne bo šlo. Tudi večjih tripodov v park ne smete nositi.

Steklena embalaža

Steklenic v park ne smete prinesti, razen, če so v stekleni embalaži otroška hrana, zdravila ali parfumi pod 100 ml.

Kolesa, tricikli, unicikli, rolke, skiroji, vozi, rolerji …

Vse, kar je na kolesih – razen manjših otroških vozičkov – je v Disneylandu prepovedano. Prav tako ne smete ničesar na kolesih vleči za seboj – na primer voza. Tudi rolerji ali superge, ki imajo vgrajene koleščke, niso dovoljeni.

Kovčki, nahrbtniki in torbe s kolesi 

Na koleščkih ne smejo biti niti vaše torbe, če se jim vaš nahrbtnik zdi neprimeren, pa vam ga lahko prepovedo prinesti v park. Največja dovoljena velikost prtljage je 55cm x 40cm x 25cm.

Športna oprema

Kar vključuje čelade, frizbije, hokejske palice, loparje, žoge, kije in podobno …

Zložljivi stoli

Z izjemo palice, na kateri je zložljivo sedalo in drugih pomožnih hodal in sedal za invalide.

Alkohol

Opojne substance v otroškem raju niso dovoljene. Kajenje je dovoljeno le v za to namenjenih kotičkih.

Hišni ljubljenčki

Psi in mački (niti kakšna druga domača žival) nimajo vstopa v sanjski park – razen če gre za psa spremljevalca. Za dvajset dolarjev pa jih lahko pustite v varstvu v živalskem vrtcu pred parkom.

Glasbeni instrumenti 

Ne, tudi s kitaro ne bo šlo.

Glasne in moteče naprave

Kot so vuvuzele, rogovi in zvočniki.

Žare 

Če ste se spraševali – ne, tudi posmrtnih ostankov ne smete prinesti v park.

Zavita darila

Če nameravate v parku koga presenetiti z darilom, to ne sme biti zavito, saj vam ga bodo pred vstopom pregledali.

Kostumi in maske

Po parku se ne smete sprehajati brez majice ali bosi, gostje, starejši od 14 let, pa ne smejo nositi kostumov. Ne, Elsa, ne bo šlo!

Orožje 

Za nas morda očitna prepoved, a za marsikoga čez lužo ne. Orožje, orodje, ki bi to lahko postalo in vse igrače, ki na to spominjajo, so prepovedani.

Foto: Unsplash

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

PREBERITE ŠE: 12 zanimivosti o Disneylandu

Družinski izlet: Na poti na Bled po prizore iz filma Jurski park

Med vožnjo na blejsko kremno rezino ste tik pred Bledom na svoji desni med šelestenjem listja zagotovo že kdaj ugledali nekaj nenavadnega. Dinozavre! Dinopark Bled je kraj, kjer boste našli te mogočne živali.

Se spomnite prvih filmov Jurski park, ob katerih so kakšen krik spustili še tako pogumni gledalci? Nekaj podobnega, a malo manj grozljivega in predvsem veliko bolj varnega, lahko pri nas ujamete tudi v živo. Dinopark Bled je med prvimi pravimi tematskimi in show parki v Sloveniji. Nahaja se v osrčju Gorenjske, v zbirko pa so poleg dinozavrov, ki smo jih gledali prejšnje sezone, dodali nove prazgodovinske pošasti.

Dinokino s filmi, ki vas bodo odnesli med dinozavre

Če ste Dinopark obiskali v njegovih začetkih, morda še ne veste, da imajo spet nekaj novega. Lahko skočite tudi v 6D Dinokino, kjer predvajajo več kot dvajset 10-minutnih filmov, imajo pa tudi kotiček Animatonic Dino za jahanje ter streljanje z Airsoft puškami v tarče.

Ste že obiskali Stonehenge?

V Dinoparku boste poleg gigantskih dinozavrov, ki najbolj navdušujejo otroke, a s svojo mogočnostjo presunejo tudi odrasle, našli tudi arhitekturne značilnosti svetovnih civilizacij iz Rima, Egipta, Stare Grčije in ujeli celo pomanjšano repliko znamenitosti Stonehenge! Si upate?

Znižane vstopnice za vso družino

Na Megabonu smo izbrskali odlično ponudbo znižanih vstopnic za vso družino. TU (klik) za 19,9 evra najdete družinsko vstopnico za dve odrasli osebi in največ tri otroke, medtem ko boste za posamične karte odšteli 7,9 evra za odraslo osebo (preverite TU) in 4,9 evra za otroka (TU). Vstop za otroke do tretjega leta starosti je brezplačen. Možen je dostop z otroškimi vozički, tudi psi smejo v park, a le, če so pripeti na povodce.

Na Bledu ne zamudite še:

Klopca nad Bledom, ki je preplavila Instagram

  

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Foto: Dinopark Bled

Indonezija: Komodo park in ogled varanov po novem le za bogate?

Če ste v Indoneziji že obiskali nacionalni park Komodo, kjer najdete največje kuščarje na svetu, ste imeli srečo. Park bo v prihodnosti morda dostopen le še premožnim, oziroma tistim, ki bi za vstopnico plačali 50-krat toliko, kot so stale do zdaj.

Komodoški varan ali komodoški zmaj je največji kuščar na svetu. Odrasli kuščarji zrastejo tudi do tri metre in tehtajo okoli 70 kilogramov. Živijo na otokih Komodo, Rinca, Flores, Gili Motang in Gili Dasami v osrednji Indoneziji.

Vstopnice iz 10 na 500 dolarjev 

Victor Laiskodat, guverner indonezijske pokrajine Vzhodna Nusa Tenggara razmišlja o podražitvi vstopnin. Turistom bi za vstop v nacionalni park Komodo, kjer domujejo komodoški varani, zaračunal po 500 dolarjev. Park je sicer tudi na seznamu svetovne dediščine Unesca. Trenutno vstopnina za ogled največjih kuščarjev na svetu znaša 10 dolarjev.

Samo za bogate?

Guverner cilja na butično publiko, park bi bil tako namenjen le premožnejšim obiskovalcem in tega niti ne skriva. “To je redek kraj, namenjen le ljudem z denarjem,” je izjavil in dodal, da tisti, ki nimajo dovolj denarja, ne bi smeli prihajati na tako izjemen kraj.

Laiskodat razmišlja tudi, da bi ladjam, ki priplujejo do parka, v prihodnosti za to zaračunal po 50.000 dolarjev. Govorijo pa tudi o omejitvi vstopa v park na 5 tisoč ljudi mesečno. Trenutno v park sprejmejo več kot 10 tisoč obiskovalcev na mesec. Ukrepi so sicer nujni za ohranjanje narave, ki jo masovni turizem ogroža marsikje po svetu.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Palau: Otočje, ki bo prepovedalo sončne kreme

Filipini: Rajski otok Boracay spet odprt za turiste, ampak …

Nudisti so dobili del največjega parka v Parizu

Ste se od nekdaj želeli goli sprehoditi po prestolnici zaljubljencev? Zdaj imate za to tudi dovoljenje. V francoski prestolnici so svobodomiselni ljubitelji golote dobili nov javni kotiček. Del največjega parka v Parizu Bois de Vincennes je zdaj namenjen nudistom. Ti se bodo lahko po zanje namenjem delu parka nemoteno sprehajali vse do 15. oktobra in sicer vsak dan med 8.00 in 19.30.

VANDRAJ priporoča // Skok v Pariz, Versailles in Eurodisney za 219 evrov!

Mestne oblasti so zagotovile, da v parku ne bodo tolerirali voajerizma in ekshibicionizma, saj želijo obiskovalcem zagotoviti, da jim bo preživljanje časa v parku karseda prijetno. V okolici so tako že postavili tudi usmerjevalne table, ki označujejo nudističen del parka in s tem opozorili tudi mimoidoče, ki se bodo skozi park sprehodili z drugačnimi nameni in predvsem z več oblačili.

Med Francozi naj bi bilo sicer kar 2,6 milijona nudistov, prav v Parizu pa obratuje tudi javni bazen, kjer je trikrat na teden dovoljen obisk brez oblačil. V Franciji je sicer še okoli 460 nudističnih krajev, med njimi 155 kampov in 73 plaž.

Foto: Reuters

 

Oddih s prijatelji: Po mero adrenalina in belokranjski piknik na Kolpo

Počitnice so končno tu, Vandraj pa tudi ta teden prinaša nekaj idej za prijeten oddih v naravi, kjer vam ne bo prevroče, še manj pa dolgčas. Zadnji teden vročega junija izkoristite za skok do Bele krajine, kjer vas čaka Motorično-rekreacijski park Kolpa.

Park velja za enega najbolj varnih v Sloveniji, opremljen pa je s Speedrun sistemom, ki omogoča popolno in zanesljivo adrenalinsko doživetje med krošnjami dreves. Tu se lahko pomerite v vožnji BMX-a na višini in v zibanju na belokranjski pisanici, se spustite s tarzanom, preizkusite zip-line in številne druge adrenalinske podvige.

VANDRAJ priporoča // Adrenalinski dan na Kolpi za 17,5 evra unovčljiv le še do 1. julija!

Prav tu najdete tudi manjši in odlično urejen kamp Podzemelj, ki se v celoti razpostira tik ob reki Kolpi, ima urejeno kopališče in je obkrožen z neokrnjeno naravo Bele krajine. Poleg kopanja v reki in adrenalinskega parka, je v okolici kampa še kup različnih možnosti za aktiven oddih.

Po reki se lahko zapeljeti s SUP-i, kanuji ali kajaki, raftate ali lovite ribe, greste na sprehod ali sedete na kolo. V kampu najdete tudi namizni tenis, mini golf, košarkarsko igrišče, trim stezo, igrate odbojko na mivki, mali nogomet, badminton ali se preizkusite v lokostrelstvu.

Če bi ob Kolpi radi ostali več dni, lahko torej kampirate, če noč raje preživite na udobni postelji, pa lahko najamete tudi mobilno hiško, za tiste, ki si v naravi želijo še malo prestiža, pa obstaja tudi glamping, keltske hiške, kjer najdete celo finsko savno in zasebni wellness kotiček.

 V kampu imajo tudi bogato gostinsko ponudbo, lahko pa si pripravite kar lasten piknik v naravi. Ste že spakirali?

Foto: Facebook/Camping Podzemelj

Čudoviti svet iz filma Avatar bo kmalu mogoče doživeti v živo

Ravno v tem času leta smo si pred sedmimi leti v kino dvoranah lahko ogledali animirani film Avatar, ki je zaradi novih tehnik snemanja ter posebnih učinkov veljal za revolucijo v filmski industriji. Čudovita zgodba, ki se odvija leta 2154 na fiktivnem naravnem satelitu Pandora, je mnoge prepričala, da so postali oboževalci milih modrih bitij iz plemena Na’vi in če sodiš mednje, je ta članek namenjen ravno tebi.

Bob Chapek, direktor Walt Disney parkov in resortov, je namreč potrdil odprtje novega Walt Disney parka, kjer se bo vse vrtelo okoli filmske uspešnice Avatar. V tem času prihodnje leto boš torej lahko v živo doživel čarobni svet na Pandori, poln lebdečih gora, svetlečih se rastlin ter prijaznih Na’vijev.

Disneyeva Pandora bo vključevala tudi dve novi revolucionarni atrakciji. Flight of Passage bo po Chapekovih besedah nekakšna kombinacija že poznanih Disney atrakcij Star Tours’ imagery in Soarin’s mechanisms, le da bo vsebovala popolnoma novo izkušnjo vožnje. Družine bo navduševala Na’vi River Journey – vožnja z ladjicami skozi Na’vi svet, ki je najbolj podobna atrakciji Pirati s Karibov v Šanghaju, ki velja za najboljšo Disney atrakcijo na svetu.

Park bo vključeval tudi dve postaji z Na’vi hrano ter druge animacije. Če si torej želiš doživeti čarobni svet, ki ga je doživel lik Jake Sully v filmu z največjim zaslužkom v zgodovini, se boš moral prihodnje leto odpraviti v Orlando.

Foto: Disney Parks

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.