Komodo: Indonezijski otok, kjer živijo največji kuščarji na svetu, ostaja odprt, a dražji za obisk

Kot kaže, bodo “zadnji zmaji na svetu” na otoku Komodo še vedno na ogled turistom, vendar ne več za 10 dolarjev na obisk.

Oblasti v Indoneziji so odpovedala načrte, da bi prihodnje leto začasno zaprli znameniti otok Komodo. Na njem namreč povsem prosto živijo komodoški varani, ki veljajo za največje kuščarje na svetu. Odrasli kuščarji zrastejo tudi do tri metre in tehtajo okoli 70 kilogramov.

Otok Komodo je sicer del nacionalnega parka, ki ga sestavljajo tudi drugi otoki, na katerih skupno živi okoli 5000 varanov. Park je tudi na seznamu svetovne dediščine Unesca. Kuščarji sicer živijo na otokih Komodo, Rinca, Flores, Gili Motang in Gili Dasami v osrednji Indoneziji. Glede sprejemanja obiskovalcev na ostalih ni sprememb. Kaj bo torej s Komodom?

Komodo: Iz 10 dolarjev na občutno več

Oblasti so sprva nameravale z letom 2020 za 366 dni zapreti znameniti otok. Z ukrepom so želeli zaščititi komodoške varane ter občutljiv ekosistem. V času zaprtja otoka bi izvedli tudi različne ukrepe za ohranjanje ekosistema, zasadili nova drevesa in naravi dali čas, da si opomore od človeških posegov.

Trenutno vstopnina za ogled največjih kuščarjev na svetu znaša 10 dolarjev. Vsak mesec Komodo obišče 10 tisoč ljudi. Med prvimi predlogi ukrepov so lani izjavili, da bodo vstopnino iz 10 dolarjev dvignili na 500 dolarjev in destinacijo tako ponudili zgolj tistim, z globljim žepom.

Komodo bi tako postal ekskluzivna destinacija za tiste, ki so za izkušnjo pripravljeni seči globlje v žep. Predlog o tako drastičnem poskoku vstopnine je sprožil val ogorčenja, zato so ga kot kaže opustili. Nove cene vstopnin tako še niso znane, zagotovo pa ne bodo tako vrtoglave, kot so sprva načrtovali. Bodo pa iz prvih predlogov najverjetneje obdržali idejo o omejitvi števila obiskovalcev na največ 5 tisoč na mesec.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Maroko skozi oči Slovenke, ki jo je tja odnesla ljubezen do valov in Maročana

Indonezija za turiste zapira otok Komodo, ki je znan po mogočnih varanih

Indonezija bo z letom 2020 turistom za 366 dni prepovedala izkrcavanje na otok Komodo. Komodo sicer slovi po največjih kuščarji na svetu, komodoških varanih, ki se po otoku tudi prosto gibljejo. Čeprav veljajo za agresivne, sicer redko napadejo ljudi.

Zadnji zmaji na svetu so ogroženi zaradi turistov

Komodo je še en v nizu krajev, ki se bodo pred trumami turistov mogli zavarovati tako, da jim enostavno prepovejo vstop. Tokrat za eno leto. Otok, po katerem se plazijo varani, ki so znani tudi kot zadnji zmaji na svetu, privabi mesečno okoli 10 tisoč obiskovalcev. Takšna številka pa je občutno preveč za ekosistem na otoku.

Indonezijska vlada se je tako odločila, da bodo otok zaprli za turiste in s tem zaščitili to redko vrsto živali. V tem času bodo po otoku sadili nova drevesa in poskušali ohraniti ekosistem, ki je tem živalim blizu.

Otok Komodo je sicer del nacionalnega parka, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Sestavljajo tudi drugi otoki, na katerih skupno živi okoli 5000 varanov. Ostali otoki bodo prihodnje leto odprti za turiste. Živijo še na otokih Rinca, Flores, Gili Motang in Gili Dasami v osrednji Indoneziji.

Komodoški varan ali komodoški zmaj sicer zraste tudi do tri metre in tehta okoli 70 kilogramov.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Filipini: Rajski otok Boracay spet odprt za turiste, ampak …

 

Indonezija: Komodo park in ogled varanov po novem le za bogate?

Če ste v Indoneziji že obiskali nacionalni park Komodo, kjer najdete največje kuščarje na svetu, ste imeli srečo. Park bo v prihodnosti morda dostopen le še premožnim, oziroma tistim, ki bi za vstopnico plačali 50-krat toliko, kot so stale do zdaj.

Komodoški varan ali komodoški zmaj je največji kuščar na svetu. Odrasli kuščarji zrastejo tudi do tri metre in tehtajo okoli 70 kilogramov. Živijo na otokih Komodo, Rinca, Flores, Gili Motang in Gili Dasami v osrednji Indoneziji.

Vstopnice iz 10 na 500 dolarjev 

Victor Laiskodat, guverner indonezijske pokrajine Vzhodna Nusa Tenggara razmišlja o podražitvi vstopnin. Turistom bi za vstop v nacionalni park Komodo, kjer domujejo komodoški varani, zaračunal po 500 dolarjev. Park je sicer tudi na seznamu svetovne dediščine Unesca. Trenutno vstopnina za ogled največjih kuščarjev na svetu znaša 10 dolarjev.

Samo za bogate?

Guverner cilja na butično publiko, park bi bil tako namenjen le premožnejšim obiskovalcem in tega niti ne skriva. “To je redek kraj, namenjen le ljudem z denarjem,” je izjavil in dodal, da tisti, ki nimajo dovolj denarja, ne bi smeli prihajati na tako izjemen kraj.

Laiskodat razmišlja tudi, da bi ladjam, ki priplujejo do parka, v prihodnosti za to zaračunal po 50.000 dolarjev. Govorijo pa tudi o omejitvi vstopa v park na 5 tisoč ljudi mesečno. Trenutno v park sprejmejo več kot 10 tisoč obiskovalcev na mesec. Ukrepi so sicer nujni za ohranjanje narave, ki jo masovni turizem ogroža marsikje po svetu.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Palau: Otočje, ki bo prepovedalo sončne kreme

Filipini: Rajski otok Boracay spet odprt za turiste, ampak …

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.