Komodo: Indonezijski otok, kjer živijo največji kuščarji na svetu, ostaja odprt, a dražji za obisk

Kot kaže, bodo “zadnji zmaji na svetu” na otoku Komodo še vedno na ogled turistom, vendar ne več za 10 dolarjev na obisk.

Oblasti v Indoneziji so odpovedala načrte, da bi prihodnje leto začasno zaprli znameniti otok Komodo. Na njem namreč povsem prosto živijo komodoški varani, ki veljajo za največje kuščarje na svetu. Odrasli kuščarji zrastejo tudi do tri metre in tehtajo okoli 70 kilogramov.

Otok Komodo je sicer del nacionalnega parka, ki ga sestavljajo tudi drugi otoki, na katerih skupno živi okoli 5000 varanov. Park je tudi na seznamu svetovne dediščine Unesca. Kuščarji sicer živijo na otokih Komodo, Rinca, Flores, Gili Motang in Gili Dasami v osrednji Indoneziji. Glede sprejemanja obiskovalcev na ostalih ni sprememb. Kaj bo torej s Komodom?

Komodo: Iz 10 dolarjev na občutno več

Oblasti so sprva nameravale z letom 2020 za 366 dni zapreti znameniti otok. Z ukrepom so želeli zaščititi komodoške varane ter občutljiv ekosistem. V času zaprtja otoka bi izvedli tudi različne ukrepe za ohranjanje ekosistema, zasadili nova drevesa in naravi dali čas, da si opomore od človeških posegov.

Trenutno vstopnina za ogled največjih kuščarjev na svetu znaša 10 dolarjev. Vsak mesec Komodo obišče 10 tisoč ljudi. Med prvimi predlogi ukrepov so lani izjavili, da bodo vstopnino iz 10 dolarjev dvignili na 500 dolarjev in destinacijo tako ponudili zgolj tistim, z globljim žepom.

Komodo bi tako postal ekskluzivna destinacija za tiste, ki so za izkušnjo pripravljeni seči globlje v žep. Predlog o tako drastičnem poskoku vstopnine je sprožil val ogorčenja, zato so ga kot kaže opustili. Nove cene vstopnin tako še niso znane, zagotovo pa ne bodo tako vrtoglave, kot so sprva načrtovali. Bodo pa iz prvih predlogov najverjetneje obdržali idejo o omejitvi števila obiskovalcev na največ 5 tisoč na mesec.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Maroko skozi oči Slovenke, ki jo je tja odnesla ljubezen do valov in Maročana

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.