V Edinburghu odprli sobo pobega Harryja Potterja

Če še ne veste, da je Edinburgh eno glavnih mest, ki je zaznamovalo rojstvo zgodb o slavnem čarovniku Harryju Potterju, potem ste verjetno vse življenje živeli v kamri pod stopnicami.

Če pa ste pravi oboževalci teh čarovniških zgodb, je prišel čas, da povadite svoje uroke, saj se v Edinburghu odpira Department of Mysteries, oddelek za skrivnosti, ki je v resnici soba pobega, znana tudi s tujko escape room.

Iz sobe pobega se morate prek trikov, napojev, igric, ugank in urokov odkleniti v 50 minutah, v pomoč pa vam bo zagotovo znanje iz knjig. Soba sprejme ekipe med dva do pet oseb, ki jim nadanejo plašče in pošljejo na čarovniško misijo. Naj se boj proti mračnim silam začne!

 

Poleg sobe pobega v oddelku za skrivnosti najdete tudi prikupno kavarnico, kjer strežejo maslenušek (butterbeer)!

Več o krajih na Škotskem, kjer boste uživali Potterjevi oboževalci, preberite TUKAJ.

Foto: Imdb

PREBERITE ŠE:

https://www.vandraj.si/letalske-karte-k-potterju-v-edinburgh-ze-za-39-evrov/

Kraja v Edinburghu, ki sta obnorela oboževalce Harryja Potterja

https://www.vandraj.si/11-dejstev-o-londonu-ki-jih-skoraj-zagotovo-ne-poznate/

 

Kraja v Edinburghu, ki sta obnorela oboževalce Harryja Potterja

Edinburgh, glavno mesto Škotske, je ena od destinacij, kjer lahko ujamete kup magičnih kotičkov, ki vas bodo popeljali v domišljijski svet mladega čarovnika Harryja Potterja.

Na ulicah Cockburn in Victoria – zadnja je avtorici čarovniških uspešnic J. K. Rowling služila kot navdih za slovito Prečno ulico, – zdaj lahko najdete nekaj čarovnije. Prečna ulica je kraj, kjer so čarovniki lahko kupili vse potrebno za svet čarovnije, česar ni bilo mogoče najti na policah običajnih trgovin. In prav takšne stvari najdete v Diagon House, dveh novih trgovinicah s tem imenom v Edinburghu.

Škotska prestolnice je sicer ravnokar gostila tradicionalni Fringe Festival, največji festival umetnosti na svetu, ki ulice Edinburgha vsako leto preplavi z ulično umetnostjo, predstavami in različnimi prireditvami, ki privabljajo množice lokalcev in turistov. Trgovini sta svoja vrata odprli prav v času festivala, zaradi ogromnega obiska, pa so obiskovalci nekaj minut celo čakali v vrsti za vstop v čarobno trgovino.

In kaj najdete v njej? Vse, kar ste našli v knjigah in filmih o mladem čarovniku, ki je avtorico najbolje prodajane serije knjig v zgodovini iz revščine popeljala med top dvesto najbogatejših Britank in Britancev – njeno premoženje namreč ocenjujejo na 600 milijonov funtov.

Trgovini sta polni spominkov, darilc, magičnih napojev, čarobnih palic, čokoladnih žab, plaščev, klobukov, knjig, dodatkov za dom in drugih replik vseh mogočih rekvizitov in dekorja, ki so navdihnili Potterjev svet. Tu lahko ujamete tudi repliko Harryjeve slavne leteče metle Nimbus 2000 in skrivnostne mape, ki se razkrije le tistemu, ki ima kaj za bregom.

V bližini najdete tudi Museum on the Mound, muzej, ki stoji v nekdanji banki in je Rowlingovi služil kot navdih za čarovniško banko Gringotts. V bližini George IV Bridgea najdete tudi prikupno kavarnico The Elephant House, kjer je Rowlingova ob skodelici kave spisala prva poglavja slavne knjige. In če ste že na tem koncu, ne spreglejte mogočne šolske zgradbe George Heriot’s School, ki je pisateljici služila kot navdih za čarovniško šolo Bradavičarko.

?Greetings to all of our lovely Wizards and Muggles friends! If you are wondering where to buy Did you know that @diagonhouse ✨has sell delicious and authentic magic chocolate frogs? Each one comes with a different wizard card so collect them all! But eat your chocolate frogs fast before it gets away! Ps if you can keep a secret we might also have a secret supply of Bertie Bott's every flavour Beans and Harry Potter ⚡️ Jelly slugs ? #harrypotter #hp #maraudermap #moony #wormtail #prongs #padfoot #quidditch #hogwarts #gryffindor #slytherin #hufflepuff #ravenclaw #hermionegranger #ronweasley #dumbledore #voldemort #edinburgh #victoriastreet #diagonhouse #visitedinburgh #potterhead #harrypotterforever #harrypotter20 #chocolatefrog #diagonalley

A post shared by ✨ Museum Context UK ⚡️ (@museumcontextuk) on

 

Foto: Diagon House/Facebook in Instagram

Kaj to poletje početi v Londonu

Leto za letom poletje mine s svetlobno hitrostjo in čeprav dandanes načrtujemo že načrtovanje samo, nam mnogokrat ne ostane dovolj časa za vse stvari, ki smo jih želeli doživeti. V tokratnem pisanju te bomo pripravili na izlet v London.

Tobogan ArcelorMittal Orbit

V kolikor spadaš med adrenalinske navdušence, obvezno obišči najvišji ter najdaljši tobogan na svetu, ki se ovija okrog skulpture Orbit v parku kraljice Elizabete. Tobogan je bil zgrajen v namen olimpijskih iger leta 2012, njegova cev pa je gosto posejana z okni, kar ti med spustom s hitrostjo 25 km/h omogoča, da s pogledom na hitro oplaziš tudi olimpijski stadion. Spust je mogoč od 24. junija dalje.

london_1_shutterstock_223595125

Grosvenor Film Festival

V juliju lahko v Londonu ujameš open-air filmski festival, ki se odvija v več četrtih, med drugim tudi Mayfair in Belgravia. Film si lahko na prostem ogledaš na enem od številnih trgov in vrtov, ki so drugače zaprti za javnost ter dostopni zgolj stanovalcem. S parom vrhunskih slušalk se sproščeno usedeš na angleško zelenico, z doplačilom pa ti pri vstopnici pripada tudi ležalnik.

Predstava Romeo in Julija

Letošnje leto beležimo 400 let od smrti Williama Shakespearja, v čast literarnemu geniju pa povsod po mestu potekajo dogodki. Mi ti priporočamo, da si na West Endu v gledališču Garrick ogledaš moderno priredbo zgodbe Romeo in Julija, ki je nastala pod taktirko režiserja Sir Kennetha Branagha. Vstopnice so na voljo do 13. avgusta.

london_2_shutterstock_134600603

Tate Modern

Prostor galerije sodobne umetnosti Tate se bo z odprtjem novega krila, ki bo potekalo 17. junija razširil za kar 60 odstotkov. Desetnadstropni prizidek v obliki piramide je oblikovala švicarska arhitekturna hiša Herzog & De Meuron, v njem pa se bo nahajal prvi muzejski prostor na svetu, posvečen živim umetniškim performansom.

london_3_shutterstock_315313589

Strešni park Dalston

Poletje je sezona za pitje koktajlov na strehah londonskih stolpnic. Enega najboljših krajev za takšno početje najdeš na strehi nekdanje tovarne, ki se nahaja v vzhodnem Londonu. Dalston Roof Park je urbana različica tradicionalnega angleškega vrta, tekom poletja pa v njem potekajo večerna druženja, joga delavnice, nastopi komikov, predvajanja filmov ter celodnevne zabave v režiji Londonskega kluba XOYO.

Vrt Gina Goring

Na soparen poletni večer ti predlagamo, da si od mestnega vrveža odpočijes v znamenitem vrtnem Gin baru hotela Goring. Kamnit bar je vpet v bujno rastje hotelskega dvorišča, med katerim najdeš tudi brin in črni ribez, mi pa ti predlagamo, da poizkusiš enega od koktejlov, ki so pripravljeni z večkrat nagrajenim Hepple ginom.

lonodn_4_hutterstock_260256698

Harry Potter and the Cursed Child

Ljubitelji knjižnega junaka pisateljice JK Rowling si lahko nadaljevanje zadnje knjige ogledate v obliki dvodelne gledališke predstave na West Endu. Dogajanje v predstavi je postavljeno 19 let za zadnjo knjigo in spremlja življenje čarovnika, sedaj v vlogi očeta treh otrok, zaposlenega na ministrstvu za čaranje.

london_5_shutterstock_435946360

Pekarna Dominique Ansel

Pekovsko kreacijo, ki je nastala iz francoskega rogljička in doughnuta smo že obravnavali kot del newyorške mešanice kultur, z letošnjim poletjom pa postajajo cronuti tudi malce londonski. Kralj cronutov, francoski pek Dominique Ansel, z letošnjim poletjem na Elizabeth Street v posh četrti Belgravia odpira britansko podružnico newyorške istoimenske pekarne.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.