Harry Potter: Ste vedeli, da čarovniški svet najdete čisto blizu nas?

To je popoln izlet za vse ljubitelje Harry Potterja! Podajte se na dogodivščino do Dunaja, kjer trenutno poteka nepozabna čarovniška razstava! Vstopite v magičen svet, ki ga zlepa ne boste pozabili.

Doživite čarovnijo filmov iz čarovniškega sveta na razstavi Harry Potter™

Na Dunaju samo še v začetku leta 2023 poteka razstava Harry Potter! Vstopnice se zelo hitro prodajajo, zato si čimprej rezervirajte svoje. Če ste ljubitelji čarovniškega sveta, je to obvezna izkušnja! 

Doživetje čarobnega sveta Harryja Potterjaod blizu vas bo naravnost začaralo!  Čudili se boste številnim izvirnim kostumom in rekvizitom, tridimenzionalni predstavi “Fantastičnih zveri” in predstavi “Harry Potter in otrok prekletstva”. Interaktivni eksponati vam bodo pričarali posebno magično potovanje. Ste se že kdaj poskusili v legendarnem čarovniškem športu, quidditchu, ali pa si skuhali svoj napoj? Veste, v kateri dom spadate? Bi od blizu videli Harryjevo sobo pod stopnicami? 

Razstava Harry Potter je interaktivna izkušnja, ki oživlja znane prizore, like, lokacije in zveri iz filmov in zgodb o Harryju Potterju™ in čarovniškem svetu z edinstvenim dizajnom v napredni tehnologiji. Poglobljena in obsežna razstava navdušuje obiskovalce vseh starosti z impresivnim pripovedovanjem zgodb in inovativno, interaktivno tehnologijo ter izvirnimi rekviziti in kostumi. 

Izvrstno ponudbo za enodnevni izlet na Dunaj najdete TUKAJ.

Podaljšajte svoj izlet na Cesarski Dunaj

Čeprav je cilj znan, lahko na poti do njega doživite še veliko lepega. Lahko si ogledate mesto Dunaj. Na primer Schönbrunn, čudovit park, dvorec in istoimenski živalski vrt, ki velja za najstarejšega na svetu. Ustanovil ga je sam cesar Franc I. že davnega leta 1792 in je danes pod zaščito Unesca. Palača je najbolj obiskana turistična točka na Dunaju.

Obiska vredne so tudi stavbe Karlova cerkev, Umetnostnozgodovinski in Naravoslovni muzej, Državna opera, Mestna hiša, Parlament, Dvorno gledališče, Votivna cerkev in Univerza.

V mestu si vzemite čas za oddih v eni od dunajskih kavarn in za sladkanje z znamenito Sacherjevo tortico. Lahko pa si boste celo privoščili dunajski zrezek v eni najslavnejših restavracij. Naj bo vaš izlet na Dunaj magičen v vseh pogledih.

Izvrstno ponudbo za enodnevni izlet na Dunaj najdete TUKAJ.

 

Foto: Megabon, Shutterstock

PREBERITE ŠE: Roadtrip z otroki: 5 idej za nepozabne zimske počitnice

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Še en tematski park, ki bo navdušil oboževalce Harryja Potterja

Na Japonskem bodo leta 2023 odprli še en tematski park o svetu mladega čarodeja Harryja Potterja, ki bo razveselil vse oboževalce imenitnih zapisov pisateljice J. K. Rowling.

Na Japonskem, natančneje v Tokiu, bodo odprli nov park za vse ljubitelje mladega čarodeja Harryja Potterja. Park se bo raztezal na površini 30.000 kvadratnih metrov. Park bo stal tam, kjer trenutno stoji zabaviščni park Toshimaen, ki pa ga bodo kmalu zaprli.

Sprehod po Bradavičarki in Prečni ulici

V parku bodo oboževalcem čarovniške serije odprli vpogled v zakulisje nastajanja osmih filmov o Harryju Potterju in njegovih prijateljih. Obiskovalci parka se bodo med drugim lahko sprehodili po čarovniški šoli Bradavičarki, pa tudi po Prečni ulici, kjer mladi čarovniki kupujejo čarovniške pripomočke, magične sladkarije in še kaj.

V Potterjev svet lahko skočite še marsikje drugje

Čisto prvi tematski park Warner Bros Studia – Making of Harry Potter so sicer odprli leta 2012 blizu Londona. London je tudi sicer mesto, kjer boste našli največ krajev (in vodenih tur), povezanih s Potterjem. Na londonski železniški postaji King’s Cross Station se lahko fotografirate ob peronu 9 in ¾. Iz kavarne muzeja Tate Modern pa poglejte proti katedrali sv. Pavla, do katere vodi Millennium Bridge, točno tisti most, ki se v predzadnjem filmu zruši v Temzo. Obiska vredna je tudi Velika dvorana na Univerzi Oxford, ki jo boste prepoznali kot Veliko dvorano na Bradavičarki.

Čeprav s Potterjem marsikdo najprej povezuje London, pa ne pozabite na Škotsko! Kot rojstno mesto zgodb o Potterju je v resnici bolj znan Edinburgh. V bližini mostu George IV stoji kavarna The Elephant House, v kateri je Rowlingova spisala prva poglavja. Potter je doma tudi na ulicah Cockburn in Victoria – zadnja je avtorici služila kot navdih za slovito Prečno ulico. Na Škotskem ne spreglejte tudi čudovite doline Glencoe, med bolj znanimi prizori pa je tudi Viadukt Glenfinnan, po katerem pelje ekspresni vlak do Bradavičarke.

Tematske parke Harryja Potterja so ustvarili tudi pri Studiih Universal – v ameriškem Orlandu in v Hollywoodu ter v japonski Osaki. Potterjev duh nosi tudi čudovita knjigarna v Portu – Livraria Lello. Portugalska je namreč eden od krajev, kjer je Rowlingova našla navdih za knjigo.

Zgodba, ki je postala svetovna uspešnica

Idejo za serijo knjig o Harryju Potterju je pisateljica J. K. Rowling dobila leta 1990 med vožnjo z vlakom. Pisanje prve knjige z naslovom Harry Potter in kamen modrosti ji je vzelo pet let, še nadaljnji dve leti pa sta pretekli, da je knjiga po številnih zavrnitvah končno našla založbo. Zadnji, sedmi roman o Harryju Potterju, je izšel leta 2007. Štiri leta po izidu prve knjige se je začela še filmska franšiza. Posneli so osem filmskih uspešnic, ki so polnile kinodvorane po vsem svetu.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Gorenjska: To je 9 odličnih nastanitev, kjer lahko unovčite turistični bon

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

V Edinburghu odprli sobo pobega Harryja Potterja

Če še ne veste, da je Edinburgh eno glavnih mest, ki je zaznamovalo rojstvo zgodb o slavnem čarovniku Harryju Potterju, potem ste verjetno vse življenje živeli v kamri pod stopnicami.

Če pa ste pravi oboževalci teh čarovniških zgodb, je prišel čas, da povadite svoje uroke, saj se v Edinburghu odpira Department of Mysteries, oddelek za skrivnosti, ki je v resnici soba pobega, znana tudi s tujko escape room.

Iz sobe pobega se morate prek trikov, napojev, igric, ugank in urokov odkleniti v 50 minutah, v pomoč pa vam bo zagotovo znanje iz knjig. Soba sprejme ekipe med dva do pet oseb, ki jim nadanejo plašče in pošljejo na čarovniško misijo. Naj se boj proti mračnim silam začne!

 

Poleg sobe pobega v oddelku za skrivnosti najdete tudi prikupno kavarnico, kjer strežejo maslenušek (butterbeer)!

Več o krajih na Škotskem, kjer boste uživali Potterjevi oboževalci, preberite TUKAJ.

Foto: Imdb

PREBERITE ŠE:

https://www.vandraj.si/letalske-karte-k-potterju-v-edinburgh-ze-za-39-evrov/

Kraja v Edinburghu, ki sta obnorela oboževalce Harryja Potterja

https://www.vandraj.si/11-dejstev-o-londonu-ki-jih-skoraj-zagotovo-ne-poznate/

 

Kraja v Edinburghu, ki sta obnorela oboževalce Harryja Potterja

Edinburgh, glavno mesto Škotske, je ena od destinacij, kjer lahko ujamete kup magičnih kotičkov, ki vas bodo popeljali v domišljijski svet mladega čarovnika Harryja Potterja.

Na ulicah Cockburn in Victoria – zadnja je avtorici čarovniških uspešnic J. K. Rowling služila kot navdih za slovito Prečno ulico, – zdaj lahko najdete nekaj čarovnije. Prečna ulica je kraj, kjer so čarovniki lahko kupili vse potrebno za svet čarovnije, česar ni bilo mogoče najti na policah običajnih trgovin. In prav takšne stvari najdete v Diagon House, dveh novih trgovinicah s tem imenom v Edinburghu.

Škotska prestolnice je sicer ravnokar gostila tradicionalni Fringe Festival, največji festival umetnosti na svetu, ki ulice Edinburgha vsako leto preplavi z ulično umetnostjo, predstavami in različnimi prireditvami, ki privabljajo množice lokalcev in turistov. Trgovini sta svoja vrata odprli prav v času festivala, zaradi ogromnega obiska, pa so obiskovalci nekaj minut celo čakali v vrsti za vstop v čarobno trgovino.

In kaj najdete v njej? Vse, kar ste našli v knjigah in filmih o mladem čarovniku, ki je avtorico najbolje prodajane serije knjig v zgodovini iz revščine popeljala med top dvesto najbogatejših Britank in Britancev – njeno premoženje namreč ocenjujejo na 600 milijonov funtov.

Trgovini sta polni spominkov, darilc, magičnih napojev, čarobnih palic, čokoladnih žab, plaščev, klobukov, knjig, dodatkov za dom in drugih replik vseh mogočih rekvizitov in dekorja, ki so navdihnili Potterjev svet. Tu lahko ujamete tudi repliko Harryjeve slavne leteče metle Nimbus 2000 in skrivnostne mape, ki se razkrije le tistemu, ki ima kaj za bregom.

V bližini najdete tudi Museum on the Mound, muzej, ki stoji v nekdanji banki in je Rowlingovi služil kot navdih za čarovniško banko Gringotts. V bližini George IV Bridgea najdete tudi prikupno kavarnico The Elephant House, kjer je Rowlingova ob skodelici kave spisala prva poglavja slavne knjige. In če ste že na tem koncu, ne spreglejte mogočne šolske zgradbe George Heriot’s School, ki je pisateljici služila kot navdih za čarovniško šolo Bradavičarko.

 

Foto: Diagon House/Facebook in Instagram

Kaj to poletje početi v Londonu

Leto za letom poletje mine s svetlobno hitrostjo in čeprav dandanes načrtujemo že načrtovanje samo, nam mnogokrat ne ostane dovolj časa za vse stvari, ki smo jih želeli doživeti. V tokratnem pisanju te bomo pripravili na izlet v London.

Tobogan ArcelorMittal Orbit

V kolikor spadaš med adrenalinske navdušence, obvezno obišči najvišji ter najdaljši tobogan na svetu, ki se ovija okrog skulpture Orbit v parku kraljice Elizabete. Tobogan je bil zgrajen v namen olimpijskih iger leta 2012, njegova cev pa je gosto posejana z okni, kar ti med spustom s hitrostjo 25 km/h omogoča, da s pogledom na hitro oplaziš tudi olimpijski stadion. Spust je mogoč od 24. junija dalje.

london_1_shutterstock_223595125

Grosvenor Film Festival

V juliju lahko v Londonu ujameš open-air filmski festival, ki se odvija v več četrtih, med drugim tudi Mayfair in Belgravia. Film si lahko na prostem ogledaš na enem od številnih trgov in vrtov, ki so drugače zaprti za javnost ter dostopni zgolj stanovalcem. S parom vrhunskih slušalk se sproščeno usedeš na angleško zelenico, z doplačilom pa ti pri vstopnici pripada tudi ležalnik.

Predstava Romeo in Julija

Letošnje leto beležimo 400 let od smrti Williama Shakespearja, v čast literarnemu geniju pa povsod po mestu potekajo dogodki. Mi ti priporočamo, da si na West Endu v gledališču Garrick ogledaš moderno priredbo zgodbe Romeo in Julija, ki je nastala pod taktirko režiserja Sir Kennetha Branagha. Vstopnice so na voljo do 13. avgusta.

london_2_shutterstock_134600603

Tate Modern

Prostor galerije sodobne umetnosti Tate se bo z odprtjem novega krila, ki bo potekalo 17. junija razširil za kar 60 odstotkov. Desetnadstropni prizidek v obliki piramide je oblikovala švicarska arhitekturna hiša Herzog & De Meuron, v njem pa se bo nahajal prvi muzejski prostor na svetu, posvečen živim umetniškim performansom.

london_3_shutterstock_315313589

Strešni park Dalston

Poletje je sezona za pitje koktajlov na strehah londonskih stolpnic. Enega najboljših krajev za takšno početje najdeš na strehi nekdanje tovarne, ki se nahaja v vzhodnem Londonu. Dalston Roof Park je urbana različica tradicionalnega angleškega vrta, tekom poletja pa v njem potekajo večerna druženja, joga delavnice, nastopi komikov, predvajanja filmov ter celodnevne zabave v režiji Londonskega kluba XOYO.

Vrt Gina Goring

Na soparen poletni večer ti predlagamo, da si od mestnega vrveža odpočijes v znamenitem vrtnem Gin baru hotela Goring. Kamnit bar je vpet v bujno rastje hotelskega dvorišča, med katerim najdeš tudi brin in črni ribez, mi pa ti predlagamo, da poizkusiš enega od koktejlov, ki so pripravljeni z večkrat nagrajenim Hepple ginom.

lonodn_4_hutterstock_260256698

Harry Potter and the Cursed Child

Ljubitelji knjižnega junaka pisateljice JK Rowling si lahko nadaljevanje zadnje knjige ogledate v obliki dvodelne gledališke predstave na West Endu. Dogajanje v predstavi je postavljeno 19 let za zadnjo knjigo in spremlja življenje čarovnika, sedaj v vlogi očeta treh otrok, zaposlenega na ministrstvu za čaranje.

london_5_shutterstock_435946360

Pekarna Dominique Ansel

Pekovsko kreacijo, ki je nastala iz francoskega rogljička in doughnuta smo že obravnavali kot del newyorške mešanice kultur, z letošnjim poletjom pa postajajo cronuti tudi malce londonski. Kralj cronutov, francoski pek Dominique Ansel, z letošnjim poletjem na Elizabeth Street v posh četrti Belgravia odpira britansko podružnico newyorške istoimenske pekarne.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.