Ste že slišali za te izredno odročne destinacije, ki so vsekakor vredne obiska?

Če ste popotnik, ki ne mara gneče, vas bodo navdušile odročne destinacije, kamor stopi le redkokdo. Težka dostopnost namreč odvrne večino, kar pa ne pomeni, da te destinacije niso vredne obiska. Ravno nasprotno! Tam boste uživali v miru in naravnih lepotah kot le malo kje.

Vas navdušujejo odročne destinacije? Poiskali smo vse od tistih v bolj hladnih, severnih predelih, do tistih v bolj toplih, eksotičnih krajih.

Hebridi, Škotska

Najbolj dostopni med najbolj nedostopnimi destinacijami za Slovence so škotski otoki Hebridi. To je najbolj odročen del Združenega kraljestva, ki je dostopen zgolj s trajektom in nudi vse, kar se od odročnih destinacij pričakuje: neznansko moč narave – vetra, valov in razgiban teren. Hebridi zajemajo več kot 100 otokov, ki so večinoma neposeljeni. Večji otoki, kjer lahko prespite, so Barra, South Uist, Benbecula, North Uist, Harris in Lewis. Najbolj odročen otok, North Rona, je dostopen samo s helikopterjem.

Longyearbyen – Svalbard, Norveška

Tudi v Evropi, a vseeno izredno odročna, je najbolj severna naselbina na svetu. Da dosežete Longyearbyen – Svalbard, vas čaka 3 ure leta iz Osla. Življenje pod Severnim polom je zahtevno! 2400 prebivalcev, ki živijo v mestecu, naokoli hodi z orožjem, za primere, da bi se srečali s severnim medvedom. Mestece ima eno trgovino in celo svojo univerzo. Obisk je posebna izkušnja, sploh če ob svetlobni neonesnaženosti doživite tudi čudovit severni sij.

Oaza Siwa, Egipt

Ker zahteva kar 5 ur vožnje iz Egipta, se oaza Siwa redko znajde na poti turistov, a ima vse, kar bi od oaze pričakovali – visoke palme, kristalno čista jezerca in hiške iz gline. Pri življenju jo ohranja več kot 200 naravnih izvirov, ki skrbijo, da oljke in datljeve palme bogato rodijo. Prebivalci oaze so pod vplivom Egipta in nomadskih ljudstev razvili svoj jezik, svojo kulturo in tradicijo. Obiskovalci lahko prespijo v udobnih, ekološko navdihnjenih kočah. Poskrbljeno pa je tudi za ohladitev! Skok v slana jezera je zagotovilo za dodatno sprostitev v puščavi.

Velikonočni otok, Čile

Velikonočni otok najdete v jugovzhodnem Tihem oceanu. Pripada Čilu, a je od celinskega dela Čila oddaljen kar 3600 kilometrov! To pomeni, da je je eden najbolj izoliranih otokov na svetu. Otok slovi po velikanskih kamnitih kipih – moai. Na otoku in v muzejskih zbirkah je bilo popisanih skupno kar 887 monolitnih kamnitih kipov. Nekje med letoma 1100-1680 jih je najverjetneje ustvarilo ljudstvo Rapa Nui. Kipi naj bi predstavljali njihove pokojne vodje, ni pa zagotovo in je še vedno zavito skrivnost. Na otoku je malo rastlinskih vrst, zato oskrba s hrano prihaja iz Čila. Otok kljub njegovi oddaljenosti vsako leto obišče nekaj turistov, ki svojo izkušnjo opisujejo kot nepozabno.

Tibetanska planota, Tibet

S svojimi 4000 metri nadmorske višine je Tibetanska planota ne samo ena najbolj odročnih destinacij, ampak tudi najmanj prijazna do svojih nekaj prebivalcev. Ti se ves čas borijo s hladnim, neizprosnim vremenom, a hkrati uživajo neverjetne naravne lepote. Poleg čudovitih jezer lahko obiskovalci tukaj doživijo srečanja z vrsto redkimi živalmi, od snežnih leopardov do arktičnih lisic in jakov. Vasica Changtang, kjer prebiva nomadsko ljudstvo, že stoletja ostaja nespremenjena in nudi posebno doživetje za vse obiskovalce.

La Rinconada, Peru

Najvišje ležeča naselbina na svetu, La Rinconada, leži v Perujskih Andih. Življenje na 5100m nadmorske višine pomeni enkrat redkejši zrak (človek tam z vdihom vdihne polovico količine kisika kot na 0 nadmorske višine), izredno nizke temperature in izredno visoko izpostavljenost UV žarkom. Da bi vasico dosegli, se morate od najbližjega mesta peljati po zahtevni cesti še malo več kot 6 ur. Zato La Rinconada zagotovo spada med najbolj odročne destinacije na svetu.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Malta: povratni let iz Ljubljane in odličen izbor hotelov

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Povratni let: V Edinburgh k Harryju Potterju za pičlih 25 evrov!

Ste že bili na Škotskem? Pri letalski družbi Ryanair boste za POVRATNE lete iz Benetk v Edinburgh odšteli le 25 evrov. Gremo? Gremo!

POVRATNI LET: BENETKE-EDINBURG-BENETKE: 25 EVROV! (cene se spreminjajo glede na datume)

Kako dobro poznate Edinburgh? Če ste pravi oboževalci čarovniškega sveta Harryja Potterja, vas zagotovo vsaj malo vleče na Škotsko! Edinburgh je namreč znan kot rojstno mesto zgodb o Potterju, ki jih je spisala J. K. Rowling in nam odprla povsem nov svet!

Edinburgh in škotska kultura se spoznavata tudi v pubih

In tudi če niste privrženci magije, vam Škotska, ta magična dežela ponuja nekaj za vsakogar. Od osupljivih razgledov na klife, bučanja morja, pravljičnih gradov, mitov in legend, vse to vas čaka na Škotskem. Škotsko kulturo lahko ujamete tudi skozi neštete pube in gostilnice, ki jih ni malo in se jim nikakor ne boste mogli upreti. Že pakirate?

PREBERITE ŠE: V Edinburghu odprli sobo pobega Harryja Potterja

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

V Edinburghu odprli sobo pobega Harryja Potterja

 

Škotska: To je nova razlaga, kaj je pošast iz Loch Nessa

Škotska skrivnost o pošasti iz Loch Nessa je ena tistih, za katero je slišal že ves svet. A nove analize kažejo, da res ne gre za pleziozavra, velikanskega morskega kuščarja iz prazgodovine, ampak nekaj precej bolj znanega. 

Najslavnejša škotska pošast Nessie, kot ji ljubkovalno rečejo, je po novih analizah najverjetneje kar ogromna jegulja. Legende o Nessie, ki plava v 230 metrov globokem jezeru, segajo v 6. stoletje, ko naj bi pošast prvič videl sveti Kolumban. Ta naj bi zver celo ukrotil. Da Nessie, pošast iz jezera Loch Ness ni pleziozaver, starodavna morska pošast, so raziskovalci ovrgli že davno. Te bi namreč videvali pogosteje, saj bi morale večkrat na kopno po zrak. Pa ne le to.

Loch Ness, Škotska

Nessie, škotska skrivnostna jegulja

Po podatkih škotske turistične agencije Visit Scotland so pošast iz jezera doslej videli več kot tisočkrat. A za kakšno pošast gre?

Iz novih objavljenih analiz DNK, ki so jih opravili biologi, je znano, da so najverjetnejša razlaga za videnja skrivnostne pošasti iz Loch Nessa na Škotskem, kar ogromne jegulje. V vzorcih so namreč odkrili številne sledi DNK jegulj.

Znanstveniki so iz jezera Loch Ness vzeli več sto vzorcev vode in jih analizirali. Odkrili so številne ostanke DNK, ki pripada jeguljam, a nobenega, ki bi odgovarjal DNK plazilcev, je pojasnil vodilni genetik pri raziskavi Neil Gemmell. Med vzorci je bilo tudi nekaj ostankov DNK, ki ga niso mogli točno določiti. Niso pa našli nikakršnih dokazov o pleziozavrih, ki so podobni bitju, ki naj bi domnevno živelo v jezeru.

PREBERITE ŠE: Bahami: Ne odlašaj na jutri #fotozgodba

V Edinburghu odprli sobo pobega Harryja Potterja

Če še ne veste, da je Edinburgh eno glavnih mest, ki je zaznamovalo rojstvo zgodb o slavnem čarovniku Harryju Potterju, potem ste verjetno vse življenje živeli v kamri pod stopnicami.

Če pa ste pravi oboževalci teh čarovniških zgodb, je prišel čas, da povadite svoje uroke, saj se v Edinburghu odpira Department of Mysteries, oddelek za skrivnosti, ki je v resnici soba pobega, znana tudi s tujko escape room.

Iz sobe pobega se morate prek trikov, napojev, igric, ugank in urokov odkleniti v 50 minutah, v pomoč pa vam bo zagotovo znanje iz knjig. Soba sprejme ekipe med dva do pet oseb, ki jim nadanejo plašče in pošljejo na čarovniško misijo. Naj se boj proti mračnim silam začne!

 

Poleg sobe pobega v oddelku za skrivnosti najdete tudi prikupno kavarnico, kjer strežejo maslenušek (butterbeer)!

Več o krajih na Škotskem, kjer boste uživali Potterjevi oboževalci, preberite TUKAJ.

Foto: Imdb

PREBERITE ŠE:

https://www.vandraj.si/letalske-karte-k-potterju-v-edinburgh-ze-za-39-evrov/

Kraja v Edinburghu, ki sta obnorela oboževalce Harryja Potterja

https://www.vandraj.si/11-dejstev-o-londonu-ki-jih-skoraj-zagotovo-ne-poznate/

 

Kraja v Edinburghu, ki sta obnorela oboževalce Harryja Potterja

Edinburgh, glavno mesto Škotske, je ena od destinacij, kjer lahko ujamete kup magičnih kotičkov, ki vas bodo popeljali v domišljijski svet mladega čarovnika Harryja Potterja.

Na ulicah Cockburn in Victoria – zadnja je avtorici čarovniških uspešnic J. K. Rowling služila kot navdih za slovito Prečno ulico, – zdaj lahko najdete nekaj čarovnije. Prečna ulica je kraj, kjer so čarovniki lahko kupili vse potrebno za svet čarovnije, česar ni bilo mogoče najti na policah običajnih trgovin. In prav takšne stvari najdete v Diagon House, dveh novih trgovinicah s tem imenom v Edinburghu.

Škotska prestolnice je sicer ravnokar gostila tradicionalni Fringe Festival, največji festival umetnosti na svetu, ki ulice Edinburgha vsako leto preplavi z ulično umetnostjo, predstavami in različnimi prireditvami, ki privabljajo množice lokalcev in turistov. Trgovini sta svoja vrata odprli prav v času festivala, zaradi ogromnega obiska, pa so obiskovalci nekaj minut celo čakali v vrsti za vstop v čarobno trgovino.

In kaj najdete v njej? Vse, kar ste našli v knjigah in filmih o mladem čarovniku, ki je avtorico najbolje prodajane serije knjig v zgodovini iz revščine popeljala med top dvesto najbogatejših Britank in Britancev – njeno premoženje namreč ocenjujejo na 600 milijonov funtov.

Trgovini sta polni spominkov, darilc, magičnih napojev, čarobnih palic, čokoladnih žab, plaščev, klobukov, knjig, dodatkov za dom in drugih replik vseh mogočih rekvizitov in dekorja, ki so navdihnili Potterjev svet. Tu lahko ujamete tudi repliko Harryjeve slavne leteče metle Nimbus 2000 in skrivnostne mape, ki se razkrije le tistemu, ki ima kaj za bregom.

V bližini najdete tudi Museum on the Mound, muzej, ki stoji v nekdanji banki in je Rowlingovi služil kot navdih za čarovniško banko Gringotts. V bližini George IV Bridgea najdete tudi prikupno kavarnico The Elephant House, kjer je Rowlingova ob skodelici kave spisala prva poglavja slavne knjige. In če ste že na tem koncu, ne spreglejte mogočne šolske zgradbe George Heriot’s School, ki je pisateljici služila kot navdih za čarovniško šolo Bradavičarko.

 

Foto: Diagon House/Facebook in Instagram

Mladi popotnik v kiltu, ki bo z dudami prepotoval vse države sveta

Zgodb o popotnikih, ki so svoje premoženje zminimalizirali in spakirali v nahrbtnik, zapustili domovino in se odpravili na pot okoli sveta, ni malo, a le eden je Ross OC Jennings. Ross je pol Škot in pol Irec, njegovo poslanstvo pa je, da postane prvi človek, ki je igral dude v vseh državah na svetu.

27-letni Ross je postal prava senzacija na Instagramu, kjer mu sledi že krepko čez 20 tisoč ljudi. Najdete ga po imenom The First Piper, pod znamko pa ima tudi svojo spletno stran, kjer sledilce obvešča o nadaljnih dogodivščinah.

Pozornost je pritegnil v kiltu in z dudami, s katerimi želi prepotovati svet. Galerija njegovih fotografij je pisana in impresivna, dude je namreč igral na ruševinah znamenitega čudesa Angkor Wat v Kambodži, z njimi se je sprehodil po Velikem kitajskem zidu, zaneslo pa ga je že tudi v Črno goro in Albanijo.

Idejo za nekoliko nenavaden rekord je dobil, ko je med pogovorom s skupino popotnikov ugotovil, da v svet vleče tudi njega, hkrati pa želi biti ob tem človek, ki je naredil nekaj drugačnega. Svoji dve strasti, potovanja in glasbo je tako povezal s tem, da je na pot odšel z dudami, ki so na Škotskem tudi narodni inštrument in v nabranem krilu – kiltu, ki je del škotske narodne noše.

Do danes je igral v 65 državah po svetu, kako kmalu pa ga bo prineslo k nam, se pustimo presenetiti.

 

Foto: Ross OC Jennings: The First Piper/Instagram

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.