Severni sij: Sezona aurore borealis se je pričela, to pa so kraji, kjer jo lahko ujamete

Kadar slišimo besedi bucket list, je severni sij zagotovo ena izmed tistih naravnih čudes, ki bi jo uvrstili na sam vrh seznama.

Če si želite videti severni sij, naj vas razveselimo. Vstopili smo v ugodno polovico leta. Sezona aurore borealis se je namreč pričela. Za tiste, ki niste popolnoma prepričani, od kod ta presunljiva zelena svetloba pravzaprav izvira. Gre za solarne delce, ki so se ujeli v sevanje magnetnega polja zemlje. Njihovo migetanje z njenega obličja vidimo kot migetajočo smaragdno zeleno svetlobo. Ta poplesava po zvezdnatem nebu. Da bomo čudovito predstavo, ki jo narava projecira na nočno nebo, videli kar najbolje, moramo na lov za severnim sijem v trdi temi. V obdobju med septembrom in marcem. Seveda pa je za opazovanje pomembna tudi izbira prave lokacije. Predstavljamo šest tistih, kjer bo severno doživetje nepozabno.

Fairbanks, Aljaska, ZDA

Fairbanks leži približno 240 kilometrov južno od Arktičnega kroga in je ena izmed najbolj dostopnih destinacij, kjer lahko doživite severni sij. V bližini se nahaja mednarodno letališče, v okolici pa boste našli tudi hotelske resorte, kjer boste med opazovanjem plesa svetlobe lahko uživali v bazenih s termalno vodo.

Saariselka, Finska

Na Finskem, natančneje v Laponiji, sezona aurore borealisa traja celih osem mesecev. Najbolj vznemirljivo jo boste doživeli, če si boste za nastanitev izbrali Kakslauttanen Arctic Resort, kjer boste severni sij lahko opazovali iz steklenih iglujev, kjer vas bosta grela tudi zasebna savna in kamin.

Kiruna, Švedska

Posebno doživetje je tudi opazovanje neba v Kiruni, kjer lahko v vasi Jukkasjarvi prespite v ledenem hotelu ter opazujete nebesno dogajanje. Brez skrbi, za tople spalne vreče je poskrbljeno.

Yellowknife, Kanada

V Kanadi boste severni sij lahko doživeli nastanjeni v lesenih kočah ali ogretih indijanskih šotorih. Tako boste v naravni predstavi lahko uživali celo noč.

Nacionalni park Cairngorms, Škotska

Verjamemo, da bo marsikdo presenečen, a auroro borealis je moč videti tudi na Škotskem. Seveda pa boste morali za tamkajšnji ples luči imeti pravo srečo. Domačini mu pravijo “veseli plesalci” in čeprav se tu ne pojavi tako pogosto, boste v vsakem primeru navdušeni nad čudovito naravo in odličnim viskijem.

Akureyri, Islandija

Če bo vreme sodelovalo, boste na Islandiji auroro opazili na marsikateri lokaciji, a za najboljšo izkušnjo in čudovite poglede priporočamo, da se odpravite ven iz mesta in se odpravite na sever otoka.

Foto: Unsplash

Povzeto po: PureWow

Preberite še: Turčija: Pamukkale po nori ceni in še 5 razlogov za obisk enega najlepših krajev na svetu

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.