V Kanado z delovno-potovalno vizo: “Začeten strah je vedno prisoten, a dom si znava ustvariti kjerkoli”#INTERVJU

Edina in Jan sta mlada Slovenca iz Prlekije, ki smo ju na Vandraj gostili že predlani, ko sta na Novi Zelandiji živela v kombiju. Še pred tem sta bila na delovnih počitnicah tudi v ZDA, trenutno pa smo ju ujeli v Kanadi, kjer sta prav tako z delovno-potovalno vizo. Na kakšne izzive sta naletela pri urejanju birokracije in iskanju službe v Kanadi, kaj jima takšne dogodivščine dajo in kako jima pomagajo, da ob tem ohranjata trden odnos, preberite v tokratnem Vandraj intervjuju!

Na Vandraj smo vaju v intervjuju (tu) nazadnje gostili pred dvema letoma, ko sta na Novi Zelandiji živela v kombiju. Danes pa se prav tako z delovno-potovalno vizo oglašata iz Kanade. Vaju že kaj zebe? 

Mrzlo zimo v Kanadi sva pričakovala in se na to pripravila, tako da naju je zima na jugu Nove Zalandije pred dvema letoma bolj presenetila. Je pa res, takih zim doma v Prlekiji več nimamo in sva vesela spremembe,… zaenkrat.

Od našega zadnjega pogovora sta sprejela kup novih, pogumnih odločitev in dosegla marsikaj. V 2022 sta nazaj v Sloveniji odprla sladoledno podjetje, Jan je izdal pesniško zbirko, prenovila sta stanovanje in se z novo delovno-potovalno vizo odpravila v Kanado. Ima leto za vaju enako število dni kot za vse ostale? 

Zadnja štiri leta po zaključku študija so bila res pestra. Po tem ko sva na Novi Zelandiji začela pisati blog in premagala strah pred kritiko, sva ugotovila, da naju prav ta ustavlja na poti do cilja. Tako sva ob večerih v kombiju veliko debatirala o želji po manjšem podjetju. Premlela sva vse svoje želje, raziskala niše in po delu na nasadu malin, kjer smo prodajali tudi točen sladoled iz pravega sadja, ugotovila, da bi lahko točno to pripeljala v Slovenijo. Sladoled je res drugačen, polne teksture in izdelan sveže, pred tabo in iz pravega sadja. Ustanovila sva KORU sladoled, izdelala manjši voziček in z njim se seliva po poletnih dogodkih v Sloveniji. Cilj je bil ustvariti sezonsko podjetje, ki te ne omeji na točno določeno lokacijo. To nama omogoča potovanje in delo v tujini, tako sva trenutno v Kanadi, v prihodnosti pa to lahko kombinirava z drugimi zaposlitvami.

No, pesniška zbirka je sicer nastajala veliko dlje. Kje jo lahko dobimo?

Res je, besedila za zbirko sem pisal zadnjih 6 let. V zvezkih se jih je nabiralo vedno več in želja po izdani zbirki je bila vedno večja. Crowdfunding plaforme, kot sta Indiegogo in Kickstarter, ti omogočajo take želje tudi uresničiti. Vesel sem, da sem poskusil in hvaležen za vse podpornike, ki so mi izdajo tudi omogočili. Trenutno pa je zbirko mogoče dobiti le z naročilom na mojem Facebook profilu.

Trenutno sta torej v Kanadi, kjer bivata z delovno-potovalno vizo (working holiday visa). Zakaj prav Kanada?

Po poletju v ZDA, kjer sva prvič preizkusila delovno-potovalno vizo, sva si podobnih izkušenj želela še več. Zato sva si takrat kar se da hitro pridobila vizo za Novo Zelandijo, ki ima omejitev do 30 let. Potem pa sta nama med državami, ki omogočajo delovno-potovalno vizo, ostali le še Kanada in Avstralija. Želela sva nekaj povsem drugačnega in zato izbrala Kanado, ki ima omejitev do 35 let.

Res je, da so vsi ti konci sveta noro lepi in jih lahko raziskuješ do onemoglosti, ampak po najinem mnenju je tako kamorkoli se odločiš odpotovati. Zato samo raziskovanje morda ni bil primaren cilj za odhod v Kanado. Naučila sva se, da si pred potovanji zastaviva cilj, kaj se želiva tam naučiti, naj bo to nova sposobnost ali odkriti nove želje, za katere sploh ne veš, da jih imaš. Iz vidika dela, sva želela v Kanadi dobiti priložnost vodenja ekipe, se o tem naučiti čim več in spoznati, ali želiva tudi midva kdaj svoje podjetje širiti in zaposlovati. Zakaj se ne bi učil, za to bil plačan, potem pa vso znanje prenesel na svoje življenje, podjetje?

Dobiva veliko komentarjev, da tako delo lahko opravljava tudi doma, kar je res, ampak tukaj delaš v popolnoma drugačnem okolju in kulturi. Kar ti poleg delovnih izkušenj da še življenjske in čeprav to zveni klišejsko – širi tvoj pogled na svet.

Glede na to, da to ni vajin prvi delovno-potovalni podvig, saj sta pred Novo Zelandijo delala tudi z ZDA – je bil sam proces urejanja birokracije in selitve v Kanado tokrat kaj lažji?

Iskreno je bilo tokrat verjetno najtežje. V ZDA sva odhajala le za 5 mesecev, na Novo Zelandijo sva se odpravila po zaključku študija, željna popolne spremembe. Pred odhodom v Kanado pa sva imela doma udobje kot še nikoli prej. Imela sva veliko dvomov, a vedno prišla do istega zaključka. Izpuščeno priložnost bi obžalovala, v udobje doma pa se bova že vrnila. In če sva se kaj naučila iz prejšnjih selitev, je to, da je začeten strah vedno prisoten, a dom si znava ustvariti kjerkoli.

Urejanje birokracije za Kanado je bilo popolnoma drugačno od ZDA in Nove Zelandije, a zaradi prejšnjih izkušenj lažje. Čeprav se seznam na začetku prijave zdi neskončno dolg, je edini pristop: korak za korakom in prej ali slej prideš do cilja.

Na kakšen način sta se lotila iskanja službe in kako zahtevna naloga je bila to?

Iskanje službe v Kanadi je bilo veliko težje v primerjavi z Novo Zelandijo. Za Kanado ni toliko aktivnih skupin na Facebooku, kjer se najde večina služb na Novi Zelandiji. Tako sva bolj ali manj iskala kraje, kjer bi si želela preživeti zimo, poiskala podjetja, hotele, restavracije, ki zaposlujejo sezonske delavce in pošiljala CV-je. Večina ima na svojih spletnih straneh zavihek “Careers”. Ker sva iskala zaposlitev z nastanitvijo, je bila izbira omejena, pa vseeno. Odgovorov nisva dobila veliko, morda sva se iskanja službe za čez zimo lotila prepozno ali pa nisva prišla v poštev, ker še v tistem trenutku nisva bila v Kanadi in tako uradno še nisva imela potrjene vize. To ti uradno potrdijo šele ob vstopu v državo, čeprav imaš prej že urejeno vse potrebno.

Kakorkoli že, v Kanado sva se odpravila brez službe. Letela sva v Toronto in najprej poskusila službo dobiti na vzhodu. Če bi bila neuspešna, bi letela na zahod Kanade, kjer je več možnosti, a tudi veliko večje povpraševanje. Iz Toronta sva se z najinimi nahrbtniki, vlakom in tremi avtobusi odpravila 6 ur severno do knjižnice v Collingwood, kjer je bližnje smučarsko središče Blue Mountain iskalo sezonske delavce. Naslednji dan sva se selila v nov dom in še naslednji začela z novo službo.

Kakšno delo opravljata in kako dolga bo vajina delovna sezona?

V Blue-ju sva vodji ekip v smučarskih kočah na dnu smučišča. Točno to je bil najin cilj – pridobiti izkušnje vodenja ekipe. Najini delovni dnevi so precej pestri, saj sva kot vodji strežbe zadolžena, da vse poteka gladko. Pri tem se nemalokrat pojavijo izzivi z zaposlenimi, gosti ali z najinimi nadrejenimi. Čeprav so dnevi včasih naporni, nama je ta odgovornost všeč, saj imava tako priložnost, da se vsak dan ogromno naučiva. Tukaj bova ostala do konca marca.

Kakšen je vajin delovnik in koliko prostega časa vama ostane? Ga tudi vidva izkoristita za kakšen spust po belih strminah?

Delava 9 ur na dan, 5-krat na teden. Včasih dopoldne, drugič popoldne. Tako, da imava priložnost smučanja zjutraj ali zvečer, vsekakor pa ob prostih dneh. Vsi zaposleni imamo zastonj smučarske karte in najem opreme, tako da poskušava izkoristiti kolikor je le mogoče.

Bosta po koncu sezone svojo delovno-potovalno vizo izkoristila tudi za raziskovanje dežele javorjevega lista? Če ja, kakšni so vajini načrti? 

Najini načrti so trenutno še precej odprti. A najprej se bova odpravila nekoliko južneje v ZDA in spomladi, ko je velika večina Kanade še zamrznjene in bele, raziskala Arizono in Kalifornijo. Kam se bova odpravila po koncu tega roadtripa v sredini maja, pa bova še morala malo premisliti. V mislih sta dva scenarija. Bova videla.

So Kanadčani res najbolj iskreno prijazni, vljudni, zabavni in nasmejani ljudje na svetu?

Res je, da velike večine Kanade še sploh nisva videla, a zaenkrat se ta stereotip ni izkazal za resničnega. Ali pa so bila najina pričakovanja prav zaradi tega prepričanja prevelika. Mogoče pa sva razvajena od prijaznosti doma in na Novi Zelandiji.

Česa o tej deželi nista vedela pred prihodom, pa vaju je presenetilo ali navdušilo? 

Ob prihodu v Kanado naju je presenetilo, koliko trgovin, ki prodajajo izdelke iz marihuane, je v vsakem, še tako majhnem mestu. Vedela sva, da je marihuana v Kanadi legalizirana, ampak nisva pričakovala toliko trgovinic, ki so ponavadi zelo moderne in lepo urejene.

Katere kanadske jedi bosta z veseljem posvojila v domači kuhinji? In česa na jedilniku ne bosta pogrešala?

Kanadska kuhinja je precej podobna ameriški, tako da kaj veliko ne bova dodala na svoj jedilnik. Za spomin na delo tukaj pa si bova kdaj pa kdaj pripravila »poutine«. To je ena ljubših izbir Kanadčanov in sicer je pomfri z omako, sirom in zeleno čebulo.

Kako so se na vajin že tretji daljši odhod v tujino odzvali vajini bližnji?

Na najine odhode so se sedaj že privadili, čeprav se njihovi obrazi kljub odobravanju najinih odločitev še vedno nekoliko povesijo. Jim pa je zdaj že veliko lažje, saj se zavedajo, da sva skozi podobne situacije že šla in se bova že znašla.

Se vama zdi, da se je v zadnjih letih dojemanje “netradicionalnega”, bolj nomadskega življenjskega sloga, ki se ne boji sprememb in neznanega, kaj spremenilo tudi pri starejših generacijah? 

Rekla bi, da bo za spremembo pri starejših generacijah potrebno še nekaj časa in še večje število mladih s podobnimi odločitvami. Vprašanj na temo: »Kaj pa bosta potem, Kaj pa »penzija«, Kaj pa otroci,…« je še vedno ogromno.

Se pa zavedava, da na tak način ne bova mogla živeti vse življenje, saj zna biti precej naporno. Vse od urejanja birokracije za pridobitev viz, iskanja služb v tujini, ustvarjanja novih vezi, vsakodnevnega učenja, življenja v novem okolju in vzdrževanja življenja nazaj v Sloveniji. Tudi midva imava želje po tradicionalnih poteh in bova v prihodnjih letih iskala najino ravnovesje tradicionalnega in netradicionalnega.

Ni dvoma, da takšne izkušnje ogromno dajo v nematerialnem smislu. Pa vendar – bi rekla, da s tovrstnim sezonskim delom lahko tudi dobro zaslužiš? 

V Kanadi so stroški življenja precej visoki, a sama sva s premišljenimi izbirami uspela prihraniti dovolj za načrtovano potovanje in povrnitev začetnih stroškov. Veliko je odvisno od potrošniških navad posameznika, isto kot doma. V primerjavi z Novo Zelandijo bova tokrat uspela prihraniti manj, saj je tudi potovanje po Kanadi/ZDA načeloma dražje.

Pravijo, da trdnost odnosov med ljudmi zares spoznamo na potovanju. Bi rekla, da sta se v teh letih, ki sta jih preživela v tujini, spoznala in povezala bolje, kot bi se v enakem času doma?

Definitivno, vse te skupne izkušnje naju še dodatno povezujejo. Naučila sva se živeti skupaj 24/7 in to tudi prioritizirati, saj nama je to nekaj najbolj pomembnega. Prav zaradi vseh teh izkušenj lahko uspešno sodelujeva tudi ob delu in podjetništvu.

Kam vaju bo odneslo v prihodnje? In kakšna usoda čaka vajin sladoled? Se vrača s poletjem, tako kot vidva?

Točno to pa je del najine odločitve, ki jo bova morala sprejeti med spomladanskim potovanjem po zahodu ZDA. Hvaležna sva, da sva si uspela ustvariti službo, h kateri se domov lahko vedno vrneva, ob enem pa si pustila dovolj svobode, da jo lahko za eno sezono dava na pavzo. Najbolje, da naju spremljate na najinem profilu, bova vsekakor javila takoj, ko bova vedela tudi sama.  

Edini in Janu ter njunim dogodivščinam z delovno-potovalno vizo lahko sledite na blogu (tu), Facebooku (tu) in Instagramu (tu). Njuno delo pa lahko podprete s skodelico kave – več o tem TU.

Imate tudi vi prijatelja, ki živi prek meje, preizkuša delo v tujini, veliko potuje? Morda pozna najboljše kotičke za izlete po Sloveniji ali sosedih in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!

PREBERITE ŠE: “Stanovanje v Ljubljani sva brezplačno zamenjala za vilo z bazenom v Provansi!” #INTERVJU

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

“Na taki poti ugotoviš, kako malo je potrebno za srečo.” – Luka Zevnik je tretji Slovenec, ki se je podal na zahtevno Apalaško pot

To je eden tistih intervjujev, ko ti sogovornik poda toliko čudovitih misli, da sploh ne veš, kako vse zajeti, da bo zares prišlo do bralcev. Ko sem na Instagramu brskala za zanimivimi popotniki, sem naletela na profil Slobackpacker. Lepe fotografije razgledov, šotor in širok nasmeh so bili tisti, ki so mi najprej padli v oči. Potem pa zagledam ključnik #appalachiantrail. Se je res na to pot podal še tretji Slovenec?

Apalaško pot zaradi njene zahtevnosti, dolžine in starosti imenujejo “mati vseh poti”. Dolga je 3500 km in se razteza čez štirinajst hribovitih ameriških zveznih držav na vzhodu ZDA. Za predstavo zahtevnosti poti: skupnega vzpona je toliko kot da bi se šestnajstkrat z nivoja morja povzpel na Everest. Luka Zevnik je na poti že več kot 140 dni, najin dialog je potekal počasi, vsakič ko je Luka prišel do interneta in zbral dovolj moči, da odgovori na moja vprašanja. Se mi je zdelo pomembno, da ga predstavim, dokler je še na poti. Ko jo konča, pa še enkrat!

Luka Zevnik, kako bi se predstavili tistim, ki vas še ne poznajo?

Ime mi je Luka Zevnik, prihajam iz okolice Maribora, sem preprost delaven fant. Po izobrazbi keramičar, ki res uživa v svojem delu. Prosti čas večinoma preživljam v družbi prijateljev, pa naj bo to izlet ali zgolj  klepet ob “kavi”. Zelo rad potujem, raziskujem in spoznavam nove ljudi. Obožujem adrenalinske športe in rekreacijo v naravi. Veliko mi pomenijo iskrenost, smeh in dobra volja, ki je nikoli ne more biti preveč.

Na Instagramu ustvarjate pod imenom Slobackpacker. Kako se je ustvarjanje začelo? Kdaj ste začeli z objavami?

Vse se je začelo že pred leti, ko smo si prijatelji med seboj pošiljali slike iz  službe, z namenom, da bi si krajšali dolgčas in nasmejali drug drugega. Skozi čas mi je veliko prijateljev reklo, da se iskreno nasmejejo ob gledanju mojih bedarij  in da bi moral to delit tudi z ostalimi. Sam se nikoli nisem rad izpostavljal na družbenih omrežjih, do trenutka ko sem se odločil da prehodim Apalaško pot. Ker večina Slovencev te poti ne pozna in si verjetno niti ne znajo predstavljati, kako to izgleda, se sproti trudim v obliki storyev na Instagramu prikazati moj vsak dan. Na poti pa snemam tudi “dokumentarni film”, ki ga bom objavil decembra na svojem You Tube kanalu. Ker  sem celo leto namenil potovanju, sem z rednimi objavami začel že 16 decembra, ko sem prispel na prvo destinacijo in sicer otok  Zanzibar v Afriki.

Zakaj backpacking? Kaj so prednosti in kaj slabosti?

Definitivno je največja prednost backpackanja  možnost spontanosti. Če imaš v nahrbtniku šotor, hrano in vodo, lahko brez problema spreminjaš plane kolikor želiš ali si jih preprosto sploh ne zastaviš. Prav tako je to najbolj poceni oblika potovanja, ki pa te lahko včasih stane bolečine v ramenih ali slabega spanja.

 

Trenutno ste na Apalaški poti. Zakaj? Koliko kilometrov boste prehodili? Koliko dni? Po kakšnem terenu?

Da grem prehodit Apalaško pot, sem se odločil takoj ko sem prehodil pot Camino de Santiago v Španiji leta 2019. Nekako sem se našel v takšnem načinu potovanja in ker me je že od nekdaj zanimalo kakšno je življenje v Ameriki, se mi je to zdela odlična priložnost. Pot se začne v Georgi in konča v Mainu na gori Katahdin. Celotna pot šteje  3524.5km, prečkaš kar 14 zvezdnih držav in v povprečju pohodnik porabi 170-180 dni, da prehodi celotno pot. Pot vodi večinoma čez gozdove in mislim, da če povem, da je višinskih razlik enako kot da bi od gladine morja šel 16 krat na Mt. Everest in dol, dovolj.

Kje spite?

Na tej poti imaš dve možnosti in sicer spiš lahko v šotoru ali v viseči mreži. Sam sem prvih 130 dni spal v šotoru in nato zamenjal za visečo mrežo, saj sem s tem prihranil na prostoru in teži. Prav tako imaš v določenih kampih postavljene lesene “hišice”, ki so iz treh strani zaprte in pokrite s streho, namenjene zgolj za pohodnike. V večini njih lahko najdeš miši, ki bodo poskrbele da ne boš spal preveč dobro, zato se spanja v teh “zatočiščih” večina ljudi izogiba.

 

Kaj jeste?

Jem večinoma že vnaprej pripravljene obroke, za katere potrebujem zgolj vrelo vodo. Testenine, riž, pire krompir v prahu, tuna, ovseni kosmiči, tortilije, arašidovo maslo, razne oreščke in pa sladke prigrizke kot so proteinske čokoladice in podobno. Vse je odvisno, kakšno težo si pripravljen nositi in koliko denarja si pripravljen zapraviti, saj si nakupiš hrano za približno 4-5 dni naprej. Jaz osebno raje nosim kakšen kilogram ali dva več, kot pa da zapravim za lahek a visoko kaloričen obrok 8-10 €.  Skozi čas se določene hrane prenaješ in začneš kombinirati takšne in drugačne sestavine, ki si nikoli ne bi mislil, da pašejo skupaj. Kot sem že povedal, je ta pot zelo zahtevna, zato ti je najbolj pomembno, da poješ čim več kalorij. Pri takšnih naporih nikoli ne more biti preveč. Res pa je da čez čas spoznaš svoje telo tako dobro, da ti samo pove, kaj potrebuje za normalno delovanje.

Kako ste se pripravljali na to pot? S kom potujete?

Iskreno se na to pot nisem pripravljal niti približno tako kot bi si kdo mislil. Sam nerad pričakujem stvari in se poskušam kolikor se le da pustiti presenetiti, zato o tej poti nisem preveč raziskoval. Seveda sem pogooglal, v kaj se sploh spuščam in šel na kavo z Jero Mušič. ki je to pot prehodila leta 2019. Jera mi je dala ogromno koristnih informacij, me vodila čez celotni proces glede papirjev (viza) in pa opreme, ki jo potrebujem. Fizične priprave pridejo več kot prav, zato sem šel večkrat peš na Mariborsko Pohorje in smučat v Avstrijske Alpe, da bi vsaj malo pripravil telo na tako velike napore. Na to potovanje sem se odpravil čisto sam, z vedenjem, da bom tukaj spoznal ogromno dobrih ljudi, s katerimi bomo čez čas postali pravi prijatelji, si stali ob strani in skupaj prehodili to pot.

Kaj vas je navdušilo? Kaj presenetilo?

Najbolj me je navdušilo, koliko ti ljudje, ki te sploh ne poznajo in te vrjetno ne bodo več nikoli videli, pomagajo. Mi jim pravimo “trail angels” in to so ljudje, ki ti priskočijo na pomoč, ko najmanj pričakuješ. Pa naj bo to zgolj kozarec navadne vode, sadje, sokovi, prevoz do trgovine, določeni te celo pogostijo doma, plačajo obrok ali dajo denar v roko. To, koliko ti ljudje tukaj pomagajo, da ti le uspe prehoditi to pot do konca, je res neverjetno. Presenetilo me je tudi število kač, ki sem jih videl. Ker so določene kače tukaj smrtno nevarne, sem na poti moral biti ves ta čas strogo osredotočen na vsak naslednji korak.

Kako si spakirate za tako pot?

Spakirati si za takšno pot ni niti približno enostavno. Hkrati bi rad imel čim več stvari in ostal lahek, kar pa ne gre skupaj. Skozi pot se začneš zavedati, kako malo stvari dejansko potrebuješ in da vsak gram v nahrbtniku šteje. 3 pare nogavic in spodnjega perila, 2 majici, pulover, kratke in pa dolge hlače, vetrovka oz. nepremočljiva jakna so oblačila, ki jih na poti potrebuješ. Morate se pa zavedati, da nosiš zraven vsega tega še hrano, kuhalnik, spalko, šotor oziroma visečo mrežo, prvo pomoč, vodo in še bi se kaj našlo.

Je kaj, kar pogrešate na poti?

Nevem sploh, kje začeti. Prvo kot prvo bi rad izpostavil nekaj osnovnih stvari, na katere človek v normalnem življenju sploh ne bi pomislil. Tuš, raznoliko hrano, začimbe in pa turško kavo. Seveda pogrešam tudi čas s prijatelji in družino. Pa domačo posteljo.

Kaj vam taka pot pomeni, kaj vam da, kaj vas nauči?

Na poti sem že več kot 140 dni in da končam to pot, mi trenutno pomeni vse. Pot me je naučila ogromno in pokazala, da sploh ne potrebuješ dosti v življenju, da si lahko srečen. Da še obstajajo dobri ljudje in da če si nekaj res želiš, ti bo to tudi uspelo. Prav tako te nauči, kako preživeti v naravi in pokaže, kakšno je življenje brez stresa, ki si ga je dandanes težko predstavljati.

Luka Zevnik nadaljuje pot in zagotovo ga še pocukam, ko se vrne.
Do takrat ga lahko spremljate na Slobackpacker.
Luka, srečno pot še naprej!

 

Foto: Luka Zevnik

 

PREBERITE ŠE: Citybreak: Praga – osupljivo mesto ob reki Vltavi

 

Združene države spet odprte za turiste iz Evrope!

Po skoraj dveh letih prepovedi potovanj, so Združene države Amerike spet odprte za turiste. Kakšni so pogoji?

Od včeraj so ZDA spet odprte za turiste, ki prihajajo iz Brazilije, Kitajske, Indije, Irske, Južne Afrike, Irana in držav EU znotraj Schengenskega območja. Prvo letalo je že poletelo z letališča Heathrow v jutranjih urah.

ZDA spet odprte samo za cepljene turiste

Vsi polnoletni (nad 18 let) obiskovalci ZDA bodo morali ob obisku pokazati veljavno potrdilo o cepljenju. Veljajo potrdila, ki jih upoštevata FDA in WHO. Med ta potrdila spadajo potrdila o cepljenju s Pfizerjem, Moderno, AstraZeneco, Covaxinom, Covishieldom in BIBP. Obiskovalci bodo veljavnost potrdil dokazaovali s cepilnim potnim listom.

Poleg potrdila o polnem cepljenju, bodo obiskovalci morali zdravje dokazovati z negativnim testom starim največ 72 ur oz. z dokazilom o prebolevnosti v zadnjih treh mesecih.

Izjema: Otroci

Otroci do dopolnjenega 18. leta ne potrebujejo potrdila o cepljenju, bodo pa vsi stari med 2 in 17 v roku 3 do 5 dni po prihodu morali opraviti testiranje.

Priljubljena destinacija

Mnogi so komaj čakali odprtje ZDA in agencije že poročajo o navalu turistov. Še posebej so se odprtja razveselili Britanci, za katere so ZDA druga najbolj priljubljena počitniška destinacija. Kar vsak peti otočan si želi v naslednjem letu obiskati ZDA.

Kam v ZDA sedaj, ko so spet odprte?

Preverite nekaj naših prispevkov in dodajte ZDA na svoj bucket list:

New York: 11 popolnoma brezplačnih stvari, ki jih ne spreglejte

Zimski New York in najboljše stvari, ki jih tam lahko počnete

Slovenka iz Chicaga: Zakaj pred ostalimi destinacijami v ZDA izbrati vetrovno mesto?

Los Angeles: Nov način, kako do napisa Hollywood

Montana: Valilnica za tiste, ki bi radi postali kavboji

 

 

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Prihaja festival Prepišno uredništvo z naslovom Bo literatura splavala po vodi?

Luka Sešek: »V Hollywoodu sva pomotoma zaparkirala Jimmyja Kimmla!«

Luka Sešek je še zelo mlad, pa se pri dvaindvajsetih letih lahko pohvali že s kar nekaj uspehi. Pa tudi potovanji. Nadvse zgovornega in prijaznega fanta, za katerega bi lahko rekli, da živi za glasbo, se gotovo spomnite kot zmagovalca zabavne oddaje Znan obraz ima svoj glas. Marsikdo pa ne ve, da je Luka poleg v glasbo zaljubljen tudi v Ameriko. Seveda nas je zanimalo, kaj na tej celini ga je tako prevzelo.

Preberi več

New York: 11 popolnoma brezplačnih stvari, ki jih ne spreglejte

New York, ki mu pogosto rečemo Veliko jabolko, je mesto, vredno obiska. Čeprav je v vrhu seznama najdražjih svetovnih mest, pa to ne pomeni, da tam z manjšim budgetom ne morete početi prav ničesar.

New York je ameriška finančna prestolnica, ki jo je lani obiskalo okoli 51,6 milijona Američanov in 13,5 milijona tujih turistov. V eni najbolj opevanih svetovnih prestolnic ne zamudite železniške centralne postaje, Time Squarea in seveda kipa svobode. Razgled nad sloviti Manhattan bo izjemen z Empire State Buildinga ali Rockefeller Centra, sprehodite se še čez Brooklyn Bridge in si oddahnite v Centralnem parku.

In kaj početi, ko želite privarčevati? To je top 11 brezplačnih stvari, skozi katere lahko spoznate dušo mesta.

Sprehod skozi Centralni park

Čeprav New York ljudje pogosto označijo za betonsko džunglo, pa to glasno mesto ponuja tudi številna zelena zatočišča. Centralni park je ogromen park sredi Manhattna, ki meri kar 3.4 kvadratne kilometre. Vstop v park je popolnoma brezplačen. Lahko se sprehodite mimo ikoničnega mostu Bow, ki so ga ujeli v številnih serijah in filmih, pa tudi na poročnih in zaročnih fotografijah. Prav v tem parku Newyorčani tečejo, telovadijo, igrajo bejzbol, se sončijo in meditirajo. Tu boste našli tudi kip Alice v Čudežni deželi in številne druge kotičke med krošnjami dreves, skozi katere boste lahko uzrli visoke stolpnice, ki jih obdajajo.

Trajekt na Staten Island in mimo kipa Svobode

Priljubljena newyorška atrakcija je tudi trajekt, ki vozi na Staten Island. Je alternativa dražjim turističnih ladjicam, ki vozijo na otok h kipu Svobode – torej v primeru, da ne želite do njega. Trajekt za Staten Island vozi vsake pol ure iz Battery Parka na jugu Manhattna, vožnja pa je brezplačna. V eno smer traja slabe pol ure, s trajekta pa boste ujeli čudovit pogled na Manhattan in kip Svobode, ne da bi se ustavili pod njim.

Sprehod čez Brooklynski most

Točno ta most, ki ga vidite v številnih film, lahko prehodite tudi vi. Brezplačno, seveda. Od tod boste ujeli lep razgled tako na Manhattan kot Brooklyn. Sprehod čez most je dolg 1,8 kilometra, priporočamo pa, da tam dočakate sončni vzhod. Mimogrede, ne bo vas razočaral niti sprehod čez Williamsburg Bridge ali Manhattan Bridge.

Coney Island 

Tudi to peščeno plažo, po kateri se sprehajajo fitneserji, ljubitelji sonca in bližnjega lunaparka, ste že videli v filmih. Do tja vozi podzemna železnica, če boste tam ob pravem letnem času, pa se lahko tudi kopate.

High line

V Chelsea se podajte na High Line, 2,3 kilometra dolgo sprehajalno ploščad, ki so jo leta 2009 zgradili na zapuščenih železnih tirih. Polna zelenja se dviga nad mesto, od tod pa ujamete tudi čudovite razglede na Chelsea in reko Hudson.

Glejte filme pod zvezdami 

Če boste New York obiskali v toplih mesecih in ob lepem vremenu, si oglejte kakšen brezplačen film pod zvezdami. HBO je filme v Bryant Parku začel predvajati že leta 1992. Preverite program filmov, ki jih lahko ujamete na različnih točkah – Brooklyn Bridge Park, Pier 63, Bryant Park, Hotel Hugo ali Coney Island je le nekaj lokacij, kjer je to mogoče. In ne pozabite na odejo ter prigrizke!

Preberite knjigo v New York Public Library

Obiščite glavno newyorško javno knjižnico, ki stoji ob Bryant Parku. V tretjem nadstropju namreč najdete mogočno glavno čitalnico Rose Main Reading Room, ki vas bo prevzela, tudi če niste knjižni molji. Tu namreč lahko posedite tako kot so nekoč posedali Nobelovi in Pulitzerjevi nagrajenci, veliki zgodovinarji in misleci.

Raziščite Times Square

Times Square je glavni trg, ki ste ga prav gotovo tudi že kdaj videli na velikem platnu. Gigantski svetlobni oglasni panoji, ki vam mežikajo in vabijo k zapravljanju, naj vas ne zavedejo, res vam ničesar ni treba kupiti. Le sedite na bližnjo tribuno in opazujte mestni vrvež, od uličnih umetnikov do hektičnih turistov in lokalcev, ki hitijo na delo.

Pojdite v muzej! 

Ok, vemo, večina muzejev ni brezplačnih. Vendar pa ima večina brezplačen vstop vsaj en dan v tednu ali ob določeni uri. Na uradnih spletnih straneh muzejev, ki jih želite obiskati, preverite, kdaj so ti dnevi in se na obisk odpravite takrat. Prav tako v primeru, da ste študent ali upokojenec preverite, če imate kakšen popust.

Grand Central Station

Centralna železniška postaja je res osupljiva. Njena arhitektura, hitenje množic potnikov in mogočen strop vas bodo očarali.

Sestavite si lov na filmske lokacije 

New York je resnično posnet že z vseh strani. Izberite nekaj vaših najljubših filmov in serij, si pripravite mapo lokacij, kjer so jih snemali in jih poiščite.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

14 stvari, ki jih niste vedeli o New Yorku

 

 

 

 

Lara Avsec: “V Ameriki se kot tujec počutiš sprejetega in dobrodošlega.”

Tokrat je z nami klepetala Lara Avsec, študentka medicine, ki se je odločila, da se študijske prakse loti v tujini. Izobraževala se je na Norveškem, enomesečno prakso srčne kirurgije pa opravila v priznani bolnišnici v Teksasu. Kakšne so razlike med življenjem v Evropi in Ameriki, preverite v spodnjem intervjuju.

Preberi več

Utrip San Francisca že za 365 evrov (povratni let)!

Našli smo ugodno povratno letalsko karto v čudovito Kalifornijo!

POVRATNI LET IZ BENETK ŽE 365 EVROV! Cene se spreminjajo, svoj datum preverite TU.

Največja znamenitost San Francisca, ki ste jo zagotovo že kje ugledali, je brez dvoma slavni most Golden Gate. Skočite na tramvaj, oglejte si kitajsko četrt, seveda pa ne spreglejte niti zapora Alcatraz.

Na pomolu 39 opazujte morske leve, odkljukajte Lombard Street, najbolj vijugasto ulico na svetu, ki se med serpentinami dviguje med vrtovi hortenzij in je marsikateri slovenski voznik ne bi obvladal, filmski navdušenci in tisti, ki ste gledali serijo Polna hiša (Full House) pa ne pozabite na The Painted Ladies, fotogenične hiške v različnih barvah, ki stojijo ob parku Alamo Square in ste jih zagotovo že kdaj videli na televiziji.

Več o San Franciscu prebrskajte tu:

Fotoreportaža: divja zahodna obala Amerike z OSM films

Fotoreportaža: Kalifornija skozi objektiv Dina Kužnika

Indie glasbena scena San Francisca

Foto: Unsplash

Burning Man: fotoutrinki festivala v puščavi, ki mu ni para

Letošnji festival Burning Man v puščavi Black Rock na severu Nevade je tudi tokrat končal v plamenih.

Burning Man je puščavski umetniški festival z 80 tisoč obiskovalci, ki ima korenine še v letu 1986. Od takrat se je povečal do nepredstavljivih razsežnosti. V nevadski puščavi so se pretekli teden obiskovalci začasno naselili v Mesto črne skale in bili priča še eni sezoni festivala, ki je videti kot vse drugo, kar ste kdaj doživeli.

Festival vsako leto v puščavo za nekaj dni pritegne posebneže, kreativce, alternativce, umetnike, žurerje, hipije, intelektualce, smetano iz elitnih krogov, od zvezdnikov, poslovnežev do pomembnežev iz Silicijeve doline. Med drugim sta se Burning Man plemenu pridružila že Googlova Sergey Bring in Larry Page, Amazonov Jeff Bezos in Facebookov Mark Zuckerberg. Letos je na Burning manu glasbo vrtel celo najuspešnejši slovenski didžej – Umek, ki se mu je na festivalu leta pridružila tudi žena Senka.

Burning man je videti kot hibrid med Pobesnelim Maxom in Woodstockom, čeprav ni nič od tega, prizori, ki jih tam posnamejo obiskovalci, pa vas bodo osupnili. Od številnih delavnic, interaktivnih umetniških skulptur, templjev, celo Ted talkov, do glasbe, izražanja in iskanja samega sebe … Oprave obiskovalcev so vse prej kot običajne, od nenavadnih kostumov do tistih, ki imajo najraje goloto. V boju proti puščavskem prahu so priročne tudi maske, ki prekrivajo oči in usta.

Burning man je festival, kamor prineseš vse, kar potrebuješ za preživetje in ob odhodu za seboj ne pustiš sledi

Obiskovalci festivala v puščavi postavijo kamp, avtodome in druge oblike bivališč pa parkirajo v obliki črke C. V puščavi ustvarijo pravo samooskrbno mesto. V Mestu črne skale ne boste našli trgovin, zato morate vse – od velikih količin vode, ki jo v puščavi prekleto potrbujete, do hrane in zaščite pred soncem ter komarji, prinesti s seboj. Denar na festivalu Burning man nima veljave, saj tam lahko kupite zgolj kavo in led. Obisk festivala tako zahteva precej logističnih premislekov in načrtovanja. Nenazadnje pa so samooskrba in visoke cene vstopnic, pa tudi najem avtodoma in drugi stroški transporta, dostopni le tistim z malo globljim žepom.

Ena glavnih tradicij dogodka je zažig umetniških del in osupljivih instalacij, ki krasijo prireditveni prostor. Burning man je ime dobil po ogromni skulpturi, ki posnema silhueto človeka in kot simbol festivala zgori ob slovesu. Ko karavana zapusti festival, tam ne ostane prav nič, le pepel, ki ga puščava pogoltne vase.

View this post on Instagram

#burningman #burningman2019 #artcar

A post shared by Bilyana Yankulova (@bilyana68) on

https://www.instagram.com/p/B19dIvrH4vu/

https://www.instagram.com/p/B19d8QMHNPl/

https://www.instagram.com/p/B19ib2fAStd/

 

Top 10 držav, ki s turizmom služijo največ na svetu

Svetovna turistična organizacija UNWTO je objavila seznam top 10 držav, ki so v letu 2018 zabeležile največ prihodov turistov in top 10 držav, ki jim je turizem prinesel največ zaslužka.

Ljudje potujemo vedno pogosteje, za več časa in v bolj oddaljene kraje. Turizem je v porastu, zanimivo pa je, da kar polovica svetovnega zaslužka v turizmu pripade zgolj top 10 državam. Katere so?

Na prvem mestu seznama držav z največ prihodi turistov je Francija. Ta je lani zabeležila 89 milijonov prihodov, sledita Španija s 83 milijoni in Združene države Amerike z 80 milijoni prihodov turistov.

Kar 63 milijonov ljudi je lani potovalo na Kitajsko, milijon manj kot tja jih je šlo v Italijo. Na šestem mestu po prihodih je Turčija, kamor je lani migriralo 46 milijonov ljudi, v Mehiko pa 41 milijonov. Nemčija je s 39 milijoni zabeleženih prihodov turistov v 2018 na osmem, Tajska pa z milijonom manj na devetem mesetu. Na desetem mestu po prihodih je s 36 milijoni Velika Britanija.

Pa je število prihodov enako zaslužku? Niti ne.

Največ denarja v turizmu so pobrale ZDA, za njimi Španija in Francija

S seznama največjih turističnih zaslužkarjev je razvidno, da je priliv ZDA iz naslova potovanj najvišji. In sicer 215 milijard ameriških dolarjev, kar je skoraj trikrat več od prihodkov drugo uvrščene Španije in zasledovalke Francije.

Sledijo jim Tajska, Velika Britanija, Italija, Avstralija, Nemčija, Japonska in Kitajska. Zanimivo je, da 10 največjih zaslužkarjev pospravi v žep skoraj 50 odstotkov vsega globalnega turističnega zaslužka, medtem ko 10 najbolj priljubljenih destinacij predstavlja 40 % vseh svetovnih turističnih prihodov.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Slovenski par, ki se je podal na enoletno poročno potovanje po svetu #intervju

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.