Slovenka iz Chicaga: Zakaj pred ostalimi destinacijami v ZDA izbrati vetrovno mesto?

Z nami in vami svoj pogled na Chicago deli Renata Medanovič, ki se je pred skoraj sedmimi leti preselila v Chicago. Tam je rodila sina Alexandra in hčerko Isabello, ki ji zapolnjujeta dneve, pred kratkim je zaključila šolanje za nepremičninskega agenta, proste trenutke pa izkoristi za svoja hobija – interier in ustvarjanje. Renata, ki jo ameriške prijateljice kličejo Renee, ima svoj blog, piše pa tudi za Huffington Post in Red Trycicle.

Kot Slovenka v Chicagu je zagotovo prava oseba, ki nam lahko predstavi to vetrovno mesto.

renata

Zakaj pred ostalimi destinacijami v Združenih državah Amerike izbrati Chicago?

Preden sem se preselila v Chicago, o njem nisem vedela veliko. Vedela sem, da je iz tega mesta Oprah, in seveda sem poznala Chicago Bulls. A Chicago je veliko več kot le Oprah, Michael Jordan in visoki nebotičniki.

Z vsakim letom tu sem bolj in bolj zaljubljena v vetrovno mesto, zato bi rada z vami delila svoj pogled nanj. A najprej spoznajmo nekaj zanimivih dejstev o Chicagu:

1. Chicago je tretje največje mesto v ZDA po populaciji, po površini pa drugo največje, takoj za New Yorkom.
2. Vrtiljak Ferris wheel je bil v Chicagu postavljen leta 1893.
3. Gotham City iz filma Batman je bil baziran v Chicagu. Prav tako so v Chicagu posneti filmi Batman&Superman, Transformerji, Superman, Živi, Prosti dan Ferrisa Buellerja.
4. Kanye West, Oprah Winfrey, Jenny McCarthy, Tina Fey, Robin Williams, Harrison Ford, Steve Carell, Bill Murray, Gillian Anderson, Vince Vaughn so le nekatera slavni, ki so rojeni ali trenutno živijo v Chicagu.
5. Chicago je dom prvega afriško-ameriškega predsednika Združenih držav Amerike.
6. Štiri ameriške države so vidne iz stolpnice Willis Tower (Indiana, Illinois, Michigan in Wisconsin).
7. Zgodovinski Route 66 se začne v Chicagu.
8. Walt Disney je bil rojen v Chicagu.
9. Prva McDonald’s restavracija se je odprla leta 1955 v okolici Chicaga, Des Plaines.
10. Prva skupina za pravice gejev je bila ustanovljena v Chicagu, in sicer leta 1924.

chicago_millenium_shutterstock_115301761

Torej, sedaj ko sem vas prepričala, da je Chicago v bistvu zelo zanimivo mesto in da si zasluži vašo priložnost, si poglejte moje predloge, za katere osebno mislim, da so vredni doživetja oziroma bodo dali domu Al Bundyja nov pogled!

# Sprehod po Millenium parku

Millenium park, ki je velik kar 99147,98 kvadratnega metra, je čudovit za sprehode, piknike ter obiske dogodkov, koncertov in prireditev za otroke. Obkrožen je z Institutom za umetnost Chicago, Kulturnim centrom Chicago, z Michigan Avenue, Grant Parkom ter Michiganskim jezerom.

Kar za New York pomeni Central park, za Chicago predstavlja Millenium park.

chicago_shutterstock_134777369

# Razgled na mesto iz Tilt-a in večerja v Signiture room 95th

Prej znan kot John Hancock Observatory, 360 Chicago ponuja jedilnico, znamenitosti in interaktivno razgled daleč nad mestom. Iz 94. nadstropja, kar pomeni 305 metrov nad tlemi, lahko vidite do 55 kilometrov daleč, kjer so vidne štiri državice – Illinois, Iowa, Indiana in Wisconsin. Za bolj pogumne pa 360 Chicago obiskovalcem omogoča tudi 360° pogled nad jezerom Michigan ter Magnificent Mile.

Po dolgem dnevu, polnem obiskov znamenitosti in ogledov, si rezervirajte mizo v znanem Signiture Room 95th, kjer lahko uživate v fantastičnem razgledu na jezero in celo mesto. Rezervirajte mizo ob oknu, saj bo tako vaš razgled res spektakularen.

chicago_360_shutterstock_106509470

# Navy Pier

Turistična točka Navy Pier ponuja trgovine, okrepčevalnice, IMAX kino ter križarjenja z ladjami ali večjimi čolni. Lahko izbirate med vožnjami, ki vključujejo arhitekturne oglede, romantične vožnje ali pa se odločite za najem privatnega čarterja. Priporočam vožnjo s Ferris Wheels, s katerega boste imeli prelep pogled na mesto. Nikar ne pozabite fotoaparata! Če potujete z družino, si tu vzemite čas za obisk Otroškega muzeja Chicago.

chicago_navy_shutterstock_4185208

# Lincoln Park Zoo

Za otroke je zanimiv še Lincoln Park ZOO, ki pa bo navdušil tudi odrasle. V enem najstarejših živalskih vrtov, ki je, zanimivo, brezplačen, si lahko ogledate preko 1200 različnih živalic. Je manjši, a atrakcije kot Kovler Lion House in pa Regenstein Center sta veliki prednosti vrta. Poleti tu gostujejo dogodke za otroke in različna izobraževanja.

chicago_lincoln_shutterstock_95883079

# Sprehod po North Avenue Beach

Ena najpopularnejših in največjih plaž v Illinoisu je v poletnih mesecih najbolj popularna atrakcija v mestu. Prigriznite zajtrk v ladjici Castaways in se odpravite na jutranji sprehod ob jezeru. Tu lahko najamete kajake, vodna kolesa in SUP deske. Ali pa se odločite za igro odbojke.

chicago_north_shutterstock_180787004

# Willis Tower Skydeck

Vas 360 Chicago ni prestrašil? Si želite več adrenalina? Potem je Willis Tower Skydeck pravi za vas! Stopite na ikonske stolpnice The Ledge in poglejte navzdol. Avtomobili bodo videti kot mravljice. Willis Tower je druga najvišja stolpnica v Združenih državah Amerike!

chicago_willis_shutterstock_238679152

# Buckingham Fountain

Ste oboževalec Al Bundyja? Potem je vodnjak Buckingham zagotovo že na vaši listi ogledov. A je sam vodnjak tako poseben in velik, da je vreden ogleda tudi, če ne poznate kultne nanizanke. Lokacija vodnjaka je v Grant Parku, med jezerom in Millenium Parkom.

chicako_vodnjak_shutterstock_370373792

# Noč čarovnic, zahvalni dan in božič

Ker sama prihajam iz države, kjer imamo vse štiri letne čase, prilagoditev sploh ni bila težka. Najbolj neprijeten je zagotovo veter, sicer pa se mi zdi, da so letni časi v Chicagu celo bolj izraziti kot v Sloveniji. Jesen je tu prečudovita in polna dejavnosti in praznikov! Če ne bi tu živela, bi jo zagotovo izbrala za čas obiska tega mesta.

Vse se začne s Halloween-om, nočjo čarovnic. Tu vsi vložimo veliko truda v okraševanje in nakup mask. ‘Trick or Treating’ oziroma Halloween se uradno dogaja 31. oktobra.

Po uspešnem Trick or Treatingu, pospravimo vse dekoracije in začnejo se priprave na zahvalni dan, Thanksgiving Day. Thanksgiving večer je namenjen družini, prijateljem in vsem, ki jih imamo radi. Veliko se kuha in še več poje. Vse dekoracije so v oranžnih odtenkih in ker je tudi jesen v Chicagu,  tako barvita in tako oranžna, je praznik res pravljičen.

Zahvalni dan pride na četrtek, sledi pa mu Črni petek, Black Friday! Na Black Friday so največji popusti v Ameriki. Vse trgovine začnejo ob polnoči, oziroma zadnjih par let so začele s popusti že na Thanksgiving Day ob 18. uri in trajajo do naslednjega dne, celo noč. Popusti so tako visoki, da ljudje čakajo v vrsti, se celo tepejo za izdelke. Z možem sva se eno leto udeležila razprodaj, ampak le zato, ker sva se selila v novo stanovanje in sva potrebovala kozarce, krožnike … In vse sva dobila po zelo ugodnih cenah! Če želite veliko nakupovati in potujete v tem času, ne pozabite na Black Friday! Še nasvet, pridite s praznimi kovčki!

Najbolj čaroben čas v Chicagu je zame božič.  Božiča v Sloveniji nikoli nisem praznovala, a tu kaj takšnega enostavno ni mogoče. V času božiča je Chicago mesto luči, odet je  v sneg, osvetljeni so nebotičniki in, kot bi rekli Američani, Christmas Spirit te enostavno zasvoji! Vožnja z vlakcem, Polar Express, obisk božička, vroči čaj v Barnes and Nobles, vonj cimeta, sneg in ogled filma Sam Doma, katero hišo si lahko ogledate v živo na naslovu 671 Lincoln Avenue, Winnetka, Illinois. Temu se reče popoln božič.

chicago_bozic_shutterstock_90207133

# Nakupi na Magnificent Mile

Vsi, ki si želite nakupovanja v Ameriki, boste zagotovo prišli na svoj račun. Magnificent Mile nudi nešteto bolj in manj luksuznih trgovin z oblačili, nakitom, čevlji, darilci, igračami in pohištvom. Tu lahko najdete tudi veleblagovnice, ki ponujajo vse na enem mestu!

O kakšnem naboru trgovin govorim: Burberry, Chanel, Coach, Ermenegildo Zegna, Giorgio Armani, Gucci, Henri Bendel, J. Toor, Louis Vuitton, St. John, Tumi, Wolford, Tiffany & Co.

Manj luksuzne: Ann Taylor, Gap, LOFT, The North Face, TJMaxx, Tommy Bahama, Tory Burch, True Religion, Uniqlo, Vince; trgovine z nakitom; Cartier Inc., David Yurman, Georg Jensen, Kendra Scott, Lester Lampert Inc., Trabert & Hoeffer Inc.

Veleblagovnice: Bloomingdale’s, Nordstrom, Saks Fifth Avenue.

Sicer pa na Michigan Avenue lahko najdete tudi 900 North Michigan Shops!

Predno se odpravite po nakupih, vedno preverite, kdaj so popusti v trgovinah, v katere ste namenjeni. Akcij in popustov tu res ne manjka, zato jih izkoristite.

chicago_mile_shutterstock_195036575

# The Chicago Theatre

Ena od obveznih atrakcij v Chicagu je gledališče, ki je eden najbolj poznanih teatrov v Združenih državah. Če ga ne poznate po samih predstavah, ste ga pa zagotovo opazili v filmih. Teater ponuja nešteto dogodkov, koncertov, predstav za družinice in podobno. Pred prihodom v Chicago rezervirajte karte na spletu, saj so razprodane hitro, še posebej tiste za najbolj znane predstave. Za družine z majhnimi otroki priporočam ogled filma Polar Express ali Rudolph The Red-Nosed Reindeer.

chicago_teater_shutterstock_167317031

Morda ste pričakovali, da bom naštela muzeje in bolj ‘resne’ znamenitosti, a sem jih tokrat preskočila. Le te lahko vedno najdete v vseh vodnikih in na vseh spletnih straneh. Doživetje bolj posebno, če ga doživite, kot ga doživlja nekdo, ki tu živi. Lahko bi naštela veliko več kot samo deset predlogov, ampak teh deset bo definitivno nepozabnih.

V kolikor imate vprašanja, jih napišite pod komentarji v članku ali pa mi pišite preko mojega bloga in z veseljem vam bom odgovorila.

Srečno!

Vaša vodička iz Chicaga,
Renata Medanovič

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.