Top 30: Najpogosteje iskane turistične atrakcije na iskalniku Google

Google je eden prvih vsevedov, h katerim se zatečemo ob iskanju navdiha za novo potovanje. Kako do tja, katere turistične atrakcije moramo tam odkljukati, kje spati in katere kulinarične sladkorčke preizkusiti. Najbolj priljubljen spletni iskalnik ima odgovore na vse.

Turistične atrakcije, ki jih je na destinaciji, kamor se podajamo na oddih, vredno videti, so ena od stvari, ki jih tovrstni iskalniki predobro poznajo. Zato so pri britanskem podjetju Globehunters opravili analizo iskalnih zahtev na Googlu v obdobju enega meseca in sestavili seznam atrakcij, ki jih ljudje najpogosteje iščejo. Na seznamu so upoštevali okoli 80 najbolj znanih turističnih atrakcij.

V sam vrh najpogosteje iskanih ključnih besed se uvrščajo Disneyjevi tematski parki. Za njimi se uvršča slavni Taj Mahal, razkošni mavzolej blizu mesta Agra v Indiji. Celoten seznam uvrstitev po številu iskanj v enem mesecu preverite spodaj.

To so najpogosteje iskane turistične atrakcije na Googlu

1. Disneyland Anaheim, 1,702,000 iskanj

2. Disneyland Pariz, Marne-Le-Vallee, 1,222,000 iskanj

3. Disney World, Orlando, 1,144,000 iskanj

4. Taj Mahal, Agra, 1,063,000 iskanj

5. Machu Picchu, Peru, 1,056,000 iskanj

6. Grand Canyon, Arizona, 884,000 iskanj

7. Burj Khalifa, Dubaj, 859,000 iskanj

8. Eifflov stolp, Pariz, 793,000 iskanj

9. Yellowstone, Wyoming, 761,000 iskanj

10. Niagarski slapovi, New York in Ontario, 719,000 iskanj

11. Sagrada Familia, Barcelona, 680,000 iskanj

12. Kip svobode, New York City, 658,000 iskanj

13. Pantheon, Rim, 513,000 iskanj

14. Katedrala Notre Dame, Pariz, 496,000 iskanj

15. Buckingham palace, London, 494,000 iskanj

16. Petra, Jordanija, 491,000 iskanj

17. Mount Everest, Nepal in Tibet, 461,000 iskanj

18. Angkor Wat, Siem Reap, 430,000 iskanj

18. Central Park, New York City, 430,000 iskanj

19. Louvre, Pariz, 421,000 iskanj

20. British Museum, London, 413,000 iskanj

21. Most Golden Gate, San Francisco, 365,000 iskanj

22. Kolosej, Rim, 363,000 iskanj

23. Tulum, Mexico, 343,000 iskanj

24. Times Square, New York City, 342,000 iskanj

25. Kilimanjaro, Tanzania, 311,000 iskanj

26. Tower of London, London, 298,000 iskanj

27. Kitajski zid, Kitajska, 289,000 iskanj

28. Berlinski zid, Berlin, 276,000 iskanj

29. Veliki koralni greben, Avstralija, 273,000 iskanj

30. Universal Orlando, Orlando, 246,000 iskanj

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Najboljše potovanje glede na vaše astrološko znamenje

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – tokrat po Sloveniji.

 

Top 25 svetovnih znamenitosti leta 2017 po izboru popotnikov

Pri TripAdvisorju so pripravili vsakoletni seznam Top 25 znamenitosti po vsem svetu, ki jih izberejo na podlagi ocen popotnikov. Na seznamu se znajde tudi nekaj evropskih prestolnic in večnih klasik, ki jih morate odkljukati s seznama.

1. Angkor Wat, Siem Reap, Kambodža

2. Sheikh Zayed Grand Mosque Center, Abu Dhabi, Združeni arabski emirati

3. Mezquita Cathedral de Cordoba, Cordoba, Španija

4. Bazilika Sv. Petra, Vatikan, Italija

VANDRAJ priporoča // Skok v Rim in Vatikan za 117 evrov

5. Taj Mahal, Agra, Indija

6. Church of the Savior on Spilled Blood, St. Petersburg, Rusija

7. Veliki kitajski zid, Mutianyu/Peking, Kitajska

8. Machu Picchu, Peru

9. Plaza de Espana, Sevilja, Španija

10. Duomo di Milano, Milano, Italija

VANDRAJ priporoča // Izlet v Milano že za 39 evrov

11. Golden Gate Bridge, San Francisco, Kalifornija

12. Lincoln Memorial, Washington DC, District of Columbia

13. Eifflov stolp, Pariz, Francija

VANDRAJ priporoča // Oddih v Parizu in Versaillesu

14. Parlament, Budimpešta, Madžarska

VANDRAJ priporoča // Polovična cena za razvajanje v hotelu Rubin v Budimpešti

15. Katedrala Notre Dame, Pariz, Francija

16. Kip Jezusa Kristusa, Rio de Janeiro, Brazilija

17. Big Ben, London, Velika Britanija

VANDRAJ priporoča // V London po nakupih in na ogled znamenitosti

18. Partenon, Atene, Grčija

19. Glavni trg, Krakov, Poljska

20. El Ateneo Grand Splendid, Buenos Aires, Argentina

21. Wat Pho, tempelj ležečega Bude, Bangkok, Tajska

22. Burj Khalifa, Dubaj, Združeni arabski emirati

VANDRAJ priporoča // 5-dnevni individualni obisk Dubaja

23. Fushimi Inari-taisha Shrine, Kyoto, Japonska

24. Ruinas Mayas de Tulum, Tulum, Mehika

25. Opera, Sydney, Avstralija

Foto: Pixabay, Reuters

Veste, koliko Eifflovih stolpov je na svetu?

Znameniti Eifflov stolp je eden najbolj prepoznavnih simbolov Pariza in hkrati tudi eden najbolj znanih svetovnih simbolov nasploh. Je najvišja zgradba v francoski prestolnici in danes meri 324 metrov. Ob otvoritvi je meril dvajset metrov manj, nato pa so nanj postavili še antenski stolp in pridobili na višini.

VANDRAJ priporoča // Po Parizu z vodenimi ogledi

Za vzpon do vrha jeklene konstrukcije z dvigali potrebujete sedem minut. V vsakem od štirih podpornikov so dvigala, ki obiskovalce peljejo v prvo etažo. Od tod v drugo etažo peljeta še dve dvigali in dvoje stopnišč in od tu prav tako še po dvoje dvigal in dvoje stopnišč. Od tal do tretjega nadstropja vodi 1665 stopnic.

In koliko Eifflovih stolpov je po svetu? Pravzaprav le eden. Stolp kot zgradba sicer ni avtorsko zaščiten, zato njegovo podobo lahko izdela vsak, zaščiteno pa je njegovo ime.

VANDRAJ priporoča // Pariška zabava v Disneylandu s tremi nočitvami

Stolp velja za izjemen dosežek arhitekture in inženirstva 19. stoletja, njegovo podobo najdemo na oblačilih, modnih dodatkih, pohištvu, dodatkih za dom in še marsičem, ponekod pa so šli tako daleč, da so ustvarili pomanjšane replike te mogočne zgradbe. Poglejmo, kje jih najdemo.

#Yantai, Kitajska

#Las Vegas, Nevada

#Macau, Kitajska

#Bahria Town, Pakistan

#Hangzhou, Kitajska

#Hangzhou, Kitajska

#Hangzhou, Kitajska

#Chandigarh, Indija

#Tegucigalpa, Honduras

#Peking, Kitajska

#Le Bourget, Francija

#Parizh, Rusija

 

Foto: Reuters, Pixabay

Ni treba daleč, Slovenija ponuja ogromno lepega

Ničkolikokrat se zgodi, da se pogovor o potovanjih, izletih in pohajkovanju po našem planetu začne z vprašanjema »kam?« in »kje?«. Odgovori so velikokrat izjemni in zelo različni ter s strani spraševalca zanimivi, do trenutka, ko nekdo odgovori, da je bil na izletu ali dopustu v Sloveniji.

Številni mladi se pri tem zdrznejo in vprašajo dotično osebo, če je upokojenec in zakaj prav Slovenija. Tako med njimi vlada razmišljanje, da je Slovenija zgolj za starejše, ki se z avtobusom odpravijo do različnih kotičkov naše domovine, kjer kaj dobrega popijejo ter pojejo, pri čemer po navadi poslušajo narodno-zabavno glasbo. Poleg tega moraš, če si »in«, potovati čim dlje iz Slovenije, saj se edino tam dogajajo prave stvari in lahko veliko več vidimo ter doživimo. Mladina torej izbira Avstralijo, Peru, Indonezijo itd. Pa mora biti temu res tako?

Začnimo že v šolah

Ob tem se mi poraja vprašanje ali številni res ne poznajo dovolj lastne domovine, njenih neokrnjenih naravnih lepot ter zgodovine in zgodb, ki jim jih ta ponuja. Vzroke za to lahko iščemo na različnih koncih, začenši z velikokrat suhoparnim poučevanjem zgodovine v osnovnih in srednjih šolah, kjer učitelji med poukom podajajo zgolj letnice in ponavljajo zgodovinska dejstva, ne da bi ta postavili v nek širši kontekst in jih učencem podali kot zgodbo, ki bi lahko spominjala na kak film o zgodovinskem spektaklu ali akcijski film, ki je mladim dandanes vsekakor bliže kot suhoparna monotonost dejstev. S tem zgodovina ne bi nič izgubila, temveč bi zgolj pridobila mlade nadobudneže, ki bi brskali po njej in se iz nje česa naučiti.

slovenija_shutterstock_467528636

Del odgovornosti za izletniško odklonilnost do Slovenije nosi tudi stroka, tako akademska kot turistična, ki nadaljuje tradicijo monotonega ter preživelega podajanja zgodovine in zgodb naše domovine. Vsak, ki pohajkuje po Sloveniji se ničkolikokrat sreča z monotonimi ter nezanimivimi informacijskimi tablami, ki prej odbijajo kot privlačijo, če kraj in tablo, zaradi slabe označenosti ali vzdrževanja sploh najde. Ali pa naleti na muzej, kjer vlada smrtna tišina in so na ogled v vitrinah postavljeni izjemni predmeti brez zgodbe in konteksta, pri čemer si lahko predmet razlagamo samo s pomočjo lastnega znanja, domišljije ali z omejenimi podatki iz informacijskih razlag. Velikokrat pa se zgodi, da naletimo tudi na zaklenjena vrata številnih cerkva in zgodovinskih zgradb, pri čemer ni v okolici nobene informacije, na koga naj se obrnemo, če si želimo zgradbo ogledati. Si to kraji polni zgodb in zgodovinskega pomena res zaslužijo?

So izjeme in te so izjemne

Nekateri kraji, njihovi prebivalci in lokalna turistična društva kažejo, da temu ni tako in so poskrbela za zelo dobe in izvirne primere zgodovinsko-turistične ponudbe. Tako mi, v hipu, na misel, brez posebnih preferenc ali prednosti, pridejo: zavod Parnas iz Roba, v občini Velike Lašče, ki so s svojo geološko potjo v Kobilji curek združili več znanstvenih disciplin in prikazali, da lahko naravno in zgodovinsko dediščino podamo obiskovalcu na več zanimivih in poučnih načinov; Galerija-Muzej Lendava, ki z gostujočimi razstavami akademsko priznanih avtorjev ter s svojimi odmevnimi likovnimi delavnicami oziroma kolonijami, privabljajo številne turiste in omogočajo tudi samemu mestu turistični zagon; Skupina STIK (Arheofakt), ki s svojimi številnimi dejavnostmi po vsej državi popularizirajo arheologijo in med katerimi je za širšo javnost najbolj zanimivo predvsem rekonstruiranje ter podoživljanje daljnih zgodovinskih obdobji; Fundacija Pot miru v Posočju, ki je na tej tematski poti uspešno združila Slovenijo in Italijo, kakor tudi pohodništvo in zgodovino Soške fronte. To so le nekateri izmed svetlih primerov.

Zato vsem, ki jih veseli raziskovanje ter doživljanje nekaj novega, skozi zgodovinsko prizmo, polagam na srce, da skupaj podpremo dobre prakse ter s kritičnim, a pozitivnim mišljenjem pokažemo pot tistim, ki so šele na poti do uspešnega prikaza zgodovine ter tako oživimo in iz pozabe potegnemo zanimive zgodbe, ki se bodo nekaterim zdele zanimivejše kot tiste, ki jih lahko doživijo daleč stran od Slovenije.

slovenija_shutterstock_486352519

Spomnimo se Karla X. Francoskega, ki je za svoj zadnji dom izbral Frančiškanski samostan na Kostanjevici pri Novi Gorici, in mu s svojim obiskom in zavedanjem zagotovimo, da se njegova poslednja želja tudi v prihodnje uresničuje, ter da njegovi posmrtni ostanki ne gredo nazaj v Francijo, katera sicer zelo neutemeljeno, zahteva svojega poslednjega kralja. Obiščimo eno najpomembnejših železnodobnih najdišč v Evropi – Most na Soči, kjer nas pričakuje izjemna učna pot (Čez Most po modrost) in pokukajmo v življenje naših prazgodovinski (in kasnejših) prednikov. Ne pozabimo antične Petovione, ki je za časa obstoja bila svetovljansko mesto, ter po številu prebivalcev večja kot antični London (Londinium) in Dunaj (Vindobona). London je po številu prebivalcev Ptuj prekašal šele v srednjem veku (14. stoletje)!! Zagotovimo, da bo srce grofa Hanna Auersperga-Turjaškega, shranjeno na gradu Turjak, še naprej bílo. In nenazadnje odgovorimo na vprašanje zakaj se v grbu Škofje Loke »skriva« temnopolt moški.

To so le nekatere zgodbe, ki jih lahko postavimo ob bok komercialno uspešnejšim tujim. Podprimo in osvežimo jih, naučimo se česa iz njih, predvsem pa se končno zavejmo, da sosedova trava ni vedno bolj zelena!

Svoje mnenje z bralci portala Vandraj deli Tadej Curk.

Foto: Shutterstock

Spregledana evropska mesta

Bil si v Parizu in bil si v Rimu. A Evropa ponuja veliko več, polna je skritih in manj znanih zakladov, ki jih lahko raziskujemo. Nizamo šest manj poznanih evropskih mest, ki si, po mnenju portala Purewow, zaslužijo, da jih uvrstiš na svoj seznam mest, ki jih želiš videti.

Maastricht

Na jugu Nizozemske, le streljaj stran od nemške in belgijske meje, te pričakuje tlakovano mesto Maastrich. Majhno nizozemsko mestece je mamljivo za vse umetniške duše ter tiste, ki bi radi preverili Michelinove zvezdice. Te so si prislužili v restavraciji Beluga.

ma_shutterstock_304320647

Porto

Porto je znamenitost samo po sebi. To mesto s sladko kapljico portovca na vsakem koraku, je videti, kot da je pobegnilo iz pravljice. Pomisli na pisane klife, strme ulice, hipsterske bare, baročne cerkve in gondole, ki povezujejo hribe. In pri vsem temnajboljši del? Mesto je razmeroma cenovno zelo ugodno.

porto_shutterstock_259699643

Aarhus

Aarhus je druge največje mesto na Danskem, ampak je velikokrat zasenčen s strani njegovega večjega brata Kopenhagma. Očarljivo mesto ob kanalu ima veliko za ponuditi. Prekipeva tudi od energije od mladega in boemski prebivalstva.  Je dom Domov enega največjih evropskih muzejev. Vse bolj postaja Meka za ljubitelje dobre hrane,  saj vse več kuharjev zapušča Kopenhagen in odpira vrata do dobrot v  Aarhasu.

niz_shutterstock_478406215

Cadiz

Vse od Seville do Granade, Andaluziji ne primanjkuje dih jemajočih krajev. Ne bo ti žal, če boš na svoj seznam Andaluzijskih lepot dodal Cadiz. Antično in arabsko obarvano mesto, ki ga obdaja morje, se nahaja ne daleč stran od Gibraltarja. Očara s belimi hiškami, tlakovanimi ulicami in širokimi trgi. To je kraj, kjer življenje teče počasi in se ljudje držijo tradicije.

cadiz_shutterstock_272889887

Perugia

Perugia, ki predstavlja glavno središče Umbrije, je pogosto v senci toskaninskih bolj znanih mestih, kot so Firence in Sienna. Purgia je bolj umirjena kot prej omenjeni toskanski sosedi. Je srednjeveško mesto na hribu, ki se dviga nad vinogradi. V mestnih ulicah se nizajo majhne restavracije, kjer strežejo lokalna umbrijska vina, sir in klobasice.

perugia_shutterstock_392197489

Hamburg

Vsekakor je Berlin epicenter nemške kulture, ampak Hamburg je kozmopolitanski in trendi. Noči lahko prebiješ v ritmih elektronske glasbe, medtem ko lahko naslednje jutro mačka pozdraviš kar na ribji tržnici, ki se odpre že zjutraj ob petih.

hamburg_shutterstock_170972033

In katero mesto je zasedlo mesto na tvojem seznamu?

Foto: Shutterstock

S turisti najbolj oblegana mesta

Ko potujemo in si želimo v živo ogledati znamenitosti, se velikokrat zgodi, da se nam pred očmi zamegli, ko vidimo vrsto pred okencom z vstopnicami. Na srečo lahko v mnogih primerih lahko zadevo preprečimo, če se do vhoda odpravimo kar se le da zgodaj, ali če je to mogoče, vstopnice kupimo preko spleta. Pa poglejmo, katere so ene najbolj obleganih kotičkov, ki jih turisti nikakor ne želijo zamuditi na svoji poti oziroma, kjer ne boste ravno sami. Po podatkih portala Travel + Leisure so to turistično najbolj oblegana mesta.

Prepovedano mesto, Kitajska

Prepovedano mesto v Pekingu je največji kompleks palač na svetu, ki se razprostira na 720.000 kvadratnih metrih površine, sestavlja pa ga 980 še stoječih zgradb. Zgrajeno je bilo med letoma 1407 in 1420.
Letno število obiskovalcev: 15 340 000

prepovedano_shutterstock_226790077

Veliki bazar v Istanbulu, Turčija

Gre za enega največjih pokritih marketov na svetu, ki pod svojo streho gosti več kot 4000 trgovinic. V enem dnevu se v tem bazarju, ki privablja kupce vse od 15. stoletja zvrsti med 250.000 in 400.000 obiskovalcev.
Letno število obiskovalcev: 91 250 000

bazar_shutterstock_263254175

Times Square, New York

Times Square velja za središče ter eno največjih znamenitosti mesta. Znamenita novoletna krogla in številčni svetlobni panoji z reklamami so značilni za Times Square.
Letno število obiskovalcev: 50 000 000

ny_shutterstock_248799484

Sensoji tempelj, Tokio

Njegov obstoj sega v leto 628. Sensoji, imenovan tudi Asakusa tempelj, je najstarejši tempelj v Tokiju. To budistično svetišče je bilo požgano med drugo svetovno vojno in za tem so ga obnovili.
Letno število obiskovalcev: 30 000 000

tokio_shutterstock_261294908

Katedrala Notre Dame, Pariz

Katedrala Notre Dame je vsekakor ena izmed največjih atrakcij v Parizu poleg Eiffelovega stolpa in Louvroja. Ljudje tja zahajajo predvsem zaradi zgodovinskega pomena, arhitekturne kreacije in osupljive lepote.
Letno število obiskovalcev: 14 000 000

pariz_shutterstock_221672647

Kitajski zid, Kitajska

Veliki kitajski zid je starodavna kitajska fortifikacija, zgrajena od konca 14. stoletja do začetka 17. stoletja. S tem več kot 21.000 kilometrov dolgim zidov, so v času dinastije Ming želeli zaščititi Kitajsko pred vpadi mongolskih in hunskih plemen.
Letno število obiskovalcev: 10 720 000

zid_shutterstock_310861286

Sydney Opera House, Sydney, Avstralija

Največja znamenitost mesta Sydney je verjetno Sydneyjska operna hiša, ena najslavnejših zgradb 20. stoletja in eno najslavnejših umetniških prizorišč na svetu. Odprta je bila leta 1973 in leži v sydneyskem pristanišču.
Letno število obiskovalcev: 8 200 000

sydney_shutterstock_378244534

Taj Mahal, Agra, Indija

Taj Mahal je vsem znan, razkošen mavzolej v Indiji in je izjemen primer arhitekture. Leta 1983 je bil dodan tudi na UNESCOV seznam svetovne dediščine kot “Dragulj islamske kulture in kot zelo občudovan spomenik svetovne dediščine.” Prav tako je med največjimi čudesi sveta in največji spomenik večni ljubezni.
Letno število obiskovalcev: 8 000 000

indija_shutterstock_400068991

Foto: Shutterstock

Slovenka iz Chicaga: Zakaj pred ostalimi destinacijami v ZDA izbrati vetrovno mesto?

Z nami in vami svoj pogled na Chicago deli Renata Medanovič, ki se je pred skoraj sedmimi leti preselila v Chicago. Tam je rodila sina Alexandra in hčerko Isabello, ki ji zapolnjujeta dneve, pred kratkim je zaključila šolanje za nepremičninskega agenta, proste trenutke pa izkoristi za svoja hobija – interier in ustvarjanje. Renata, ki jo ameriške prijateljice kličejo Renee, ima svoj blog, piše pa tudi za Huffington Post in Red Trycicle.

Kot Slovenka v Chicagu je zagotovo prava oseba, ki nam lahko predstavi to vetrovno mesto.

renata

Zakaj pred ostalimi destinacijami v Združenih državah Amerike izbrati Chicago?

Preden sem se preselila v Chicago, o njem nisem vedela veliko. Vedela sem, da je iz tega mesta Oprah, in seveda sem poznala Chicago Bulls. A Chicago je veliko več kot le Oprah, Michael Jordan in visoki nebotičniki.

Z vsakim letom tu sem bolj in bolj zaljubljena v vetrovno mesto, zato bi rada z vami delila svoj pogled nanj. A najprej spoznajmo nekaj zanimivih dejstev o Chicagu:

1. Chicago je tretje največje mesto v ZDA po populaciji, po površini pa drugo največje, takoj za New Yorkom.
2. Vrtiljak Ferris wheel je bil v Chicagu postavljen leta 1893.
3. Gotham City iz filma Batman je bil baziran v Chicagu. Prav tako so v Chicagu posneti filmi Batman&Superman, Transformerji, Superman, Živi, Prosti dan Ferrisa Buellerja.
4. Kanye West, Oprah Winfrey, Jenny McCarthy, Tina Fey, Robin Williams, Harrison Ford, Steve Carell, Bill Murray, Gillian Anderson, Vince Vaughn so le nekatera slavni, ki so rojeni ali trenutno živijo v Chicagu.
5. Chicago je dom prvega afriško-ameriškega predsednika Združenih držav Amerike.
6. Štiri ameriške države so vidne iz stolpnice Willis Tower (Indiana, Illinois, Michigan in Wisconsin).
7. Zgodovinski Route 66 se začne v Chicagu.
8. Walt Disney je bil rojen v Chicagu.
9. Prva McDonald’s restavracija se je odprla leta 1955 v okolici Chicaga, Des Plaines.
10. Prva skupina za pravice gejev je bila ustanovljena v Chicagu, in sicer leta 1924.

chicago_millenium_shutterstock_115301761

Torej, sedaj ko sem vas prepričala, da je Chicago v bistvu zelo zanimivo mesto in da si zasluži vašo priložnost, si poglejte moje predloge, za katere osebno mislim, da so vredni doživetja oziroma bodo dali domu Al Bundyja nov pogled!

# Sprehod po Millenium parku

Millenium park, ki je velik kar 99147,98 kvadratnega metra, je čudovit za sprehode, piknike ter obiske dogodkov, koncertov in prireditev za otroke. Obkrožen je z Institutom za umetnost Chicago, Kulturnim centrom Chicago, z Michigan Avenue, Grant Parkom ter Michiganskim jezerom.

Kar za New York pomeni Central park, za Chicago predstavlja Millenium park.

chicago_shutterstock_134777369

# Razgled na mesto iz Tilt-a in večerja v Signiture room 95th

Prej znan kot John Hancock Observatory, 360 Chicago ponuja jedilnico, znamenitosti in interaktivno razgled daleč nad mestom. Iz 94. nadstropja, kar pomeni 305 metrov nad tlemi, lahko vidite do 55 kilometrov daleč, kjer so vidne štiri državice – Illinois, Iowa, Indiana in Wisconsin. Za bolj pogumne pa 360 Chicago obiskovalcem omogoča tudi 360° pogled nad jezerom Michigan ter Magnificent Mile.

Po dolgem dnevu, polnem obiskov znamenitosti in ogledov, si rezervirajte mizo v znanem Signiture Room 95th, kjer lahko uživate v fantastičnem razgledu na jezero in celo mesto. Rezervirajte mizo ob oknu, saj bo tako vaš razgled res spektakularen.

chicago_360_shutterstock_106509470

# Navy Pier

Turistična točka Navy Pier ponuja trgovine, okrepčevalnice, IMAX kino ter križarjenja z ladjami ali večjimi čolni. Lahko izbirate med vožnjami, ki vključujejo arhitekturne oglede, romantične vožnje ali pa se odločite za najem privatnega čarterja. Priporočam vožnjo s Ferris Wheels, s katerega boste imeli prelep pogled na mesto. Nikar ne pozabite fotoaparata! Če potujete z družino, si tu vzemite čas za obisk Otroškega muzeja Chicago.

chicago_navy_shutterstock_4185208

# Lincoln Park Zoo

Za otroke je zanimiv še Lincoln Park ZOO, ki pa bo navdušil tudi odrasle. V enem najstarejših živalskih vrtov, ki je, zanimivo, brezplačen, si lahko ogledate preko 1200 različnih živalic. Je manjši, a atrakcije kot Kovler Lion House in pa Regenstein Center sta veliki prednosti vrta. Poleti tu gostujejo dogodke za otroke in različna izobraževanja.

chicago_lincoln_shutterstock_95883079

# Sprehod po North Avenue Beach

Ena najpopularnejših in največjih plaž v Illinoisu je v poletnih mesecih najbolj popularna atrakcija v mestu. Prigriznite zajtrk v ladjici Castaways in se odpravite na jutranji sprehod ob jezeru. Tu lahko najamete kajake, vodna kolesa in SUP deske. Ali pa se odločite za igro odbojke.

chicago_north_shutterstock_180787004

# Willis Tower Skydeck

Vas 360 Chicago ni prestrašil? Si želite več adrenalina? Potem je Willis Tower Skydeck pravi za vas! Stopite na ikonske stolpnice The Ledge in poglejte navzdol. Avtomobili bodo videti kot mravljice. Willis Tower je druga najvišja stolpnica v Združenih državah Amerike!

chicago_willis_shutterstock_238679152

# Buckingham Fountain

Ste oboževalec Al Bundyja? Potem je vodnjak Buckingham zagotovo že na vaši listi ogledov. A je sam vodnjak tako poseben in velik, da je vreden ogleda tudi, če ne poznate kultne nanizanke. Lokacija vodnjaka je v Grant Parku, med jezerom in Millenium Parkom.

chicako_vodnjak_shutterstock_370373792

# Noč čarovnic, zahvalni dan in božič

Ker sama prihajam iz države, kjer imamo vse štiri letne čase, prilagoditev sploh ni bila težka. Najbolj neprijeten je zagotovo veter, sicer pa se mi zdi, da so letni časi v Chicagu celo bolj izraziti kot v Sloveniji. Jesen je tu prečudovita in polna dejavnosti in praznikov! Če ne bi tu živela, bi jo zagotovo izbrala za čas obiska tega mesta.

Vse se začne s Halloween-om, nočjo čarovnic. Tu vsi vložimo veliko truda v okraševanje in nakup mask. ‘Trick or Treating’ oziroma Halloween se uradno dogaja 31. oktobra.

Po uspešnem Trick or Treatingu, pospravimo vse dekoracije in začnejo se priprave na zahvalni dan, Thanksgiving Day. Thanksgiving večer je namenjen družini, prijateljem in vsem, ki jih imamo radi. Veliko se kuha in še več poje. Vse dekoracije so v oranžnih odtenkih in ker je tudi jesen v Chicagu,  tako barvita in tako oranžna, je praznik res pravljičen.

Zahvalni dan pride na četrtek, sledi pa mu Črni petek, Black Friday! Na Black Friday so največji popusti v Ameriki. Vse trgovine začnejo ob polnoči, oziroma zadnjih par let so začele s popusti že na Thanksgiving Day ob 18. uri in trajajo do naslednjega dne, celo noč. Popusti so tako visoki, da ljudje čakajo v vrsti, se celo tepejo za izdelke. Z možem sva se eno leto udeležila razprodaj, ampak le zato, ker sva se selila v novo stanovanje in sva potrebovala kozarce, krožnike … In vse sva dobila po zelo ugodnih cenah! Če želite veliko nakupovati in potujete v tem času, ne pozabite na Black Friday! Še nasvet, pridite s praznimi kovčki!

Najbolj čaroben čas v Chicagu je zame božič.  Božiča v Sloveniji nikoli nisem praznovala, a tu kaj takšnega enostavno ni mogoče. V času božiča je Chicago mesto luči, odet je  v sneg, osvetljeni so nebotičniki in, kot bi rekli Američani, Christmas Spirit te enostavno zasvoji! Vožnja z vlakcem, Polar Express, obisk božička, vroči čaj v Barnes and Nobles, vonj cimeta, sneg in ogled filma Sam Doma, katero hišo si lahko ogledate v živo na naslovu 671 Lincoln Avenue, Winnetka, Illinois. Temu se reče popoln božič.

chicago_bozic_shutterstock_90207133

# Nakupi na Magnificent Mile

Vsi, ki si želite nakupovanja v Ameriki, boste zagotovo prišli na svoj račun. Magnificent Mile nudi nešteto bolj in manj luksuznih trgovin z oblačili, nakitom, čevlji, darilci, igračami in pohištvom. Tu lahko najdete tudi veleblagovnice, ki ponujajo vse na enem mestu!

O kakšnem naboru trgovin govorim: Burberry, Chanel, Coach, Ermenegildo Zegna, Giorgio Armani, Gucci, Henri Bendel, J. Toor, Louis Vuitton, St. John, Tumi, Wolford, Tiffany & Co.

Manj luksuzne: Ann Taylor, Gap, LOFT, The North Face, TJMaxx, Tommy Bahama, Tory Burch, True Religion, Uniqlo, Vince; trgovine z nakitom; Cartier Inc., David Yurman, Georg Jensen, Kendra Scott, Lester Lampert Inc., Trabert & Hoeffer Inc.

Veleblagovnice: Bloomingdale’s, Nordstrom, Saks Fifth Avenue.

Sicer pa na Michigan Avenue lahko najdete tudi 900 North Michigan Shops!

Predno se odpravite po nakupih, vedno preverite, kdaj so popusti v trgovinah, v katere ste namenjeni. Akcij in popustov tu res ne manjka, zato jih izkoristite.

chicago_mile_shutterstock_195036575

# The Chicago Theatre

Ena od obveznih atrakcij v Chicagu je gledališče, ki je eden najbolj poznanih teatrov v Združenih državah. Če ga ne poznate po samih predstavah, ste ga pa zagotovo opazili v filmih. Teater ponuja nešteto dogodkov, koncertov, predstav za družinice in podobno. Pred prihodom v Chicago rezervirajte karte na spletu, saj so razprodane hitro, še posebej tiste za najbolj znane predstave. Za družine z majhnimi otroki priporočam ogled filma Polar Express ali Rudolph The Red-Nosed Reindeer.

chicago_teater_shutterstock_167317031

Morda ste pričakovali, da bom naštela muzeje in bolj ‘resne’ znamenitosti, a sem jih tokrat preskočila. Le te lahko vedno najdete v vseh vodnikih in na vseh spletnih straneh. Doživetje bolj posebno, če ga doživite, kot ga doživlja nekdo, ki tu živi. Lahko bi naštela veliko več kot samo deset predlogov, ampak teh deset bo definitivno nepozabnih.

V kolikor imate vprašanja, jih napišite pod komentarji v članku ali pa mi pišite preko mojega bloga in z veseljem vam bom odgovorila.

Srečno!

Vaša vodička iz Chicaga,
Renata Medanovič

Bratislava – mesto, kjer boš naletel na leteči krožnik in UFO

Le 45 minut vožnje iz Dunaja in že se lahko znajdeš v Bratislavi. V slovaški prestolnici, ki se sicer ne nahaja visoko med top lestvicami priljubljenih citybreakov, te kljub temu pričakuje zelo kulturno in moderno doživetje. Mesto ob Donavi bo obiskovalca v poletnih dnevih še toliko bolj osvojil. Pa se sprehodimo po Bratislavi in pokukajmo, kaj vse ponuja tistemu, ki tja zavije.

Res je, da te bo ob vhodu v mesto najprej pričakalo sivo predmestje, a po vožnji mimo socialističnih arhitekturnih »presežkov«, boš nazadnje dosegel staro mestno jedro z značilno avstro-ogrsko arhitekturo, ki naredi mesto res ljubko.

#01: Odpravi se na Bratislavski grad

Nikar ne spreglej simbola mesta – Bratislavski grad. Tik nad starim mestnim jedrom,  natančneje na Bratislavskem grajskem griču, je mogoče opaziti lepo grajsko poslopje, ki nudi čudovit pogled na daljno okolico. Današnja podoba gradu je popolnoma nova, saj je bil leta 1811 grad zaradi požara popolnoma uničen in je šele leta 2010 dobil današnjo podobo. Morda velja omeniti, da je vstop na grad povsem prost, plačati je potrebno zgolj za ogled razstave.

#02: Povzpni se na UFO

Da bi doživel najlepši razgled na Bratislavo, je najbolje obiskati razgledno točko UFO. Ta se nahaja na Novem mostu, ki ga boš spoznali po letečem krožniku. Tik pod vrhom, se nahaja tudi restavracija in bar s primernim imenom UFO, kjer se lahko razvajaš z jutranjo kavo ali koktajlom po večerji. Za dobrote in lep razgled na Bratislavo, bo potrebno seči nekoliko globlje v denarnico v primerjavi z ostalimi restavracijami po mestu. (Vstopnina na razgledno točko: 7€/odrasli, 3,50€/otroci)

#03: Poziraj z domiselnimi kipi po mestu

Po Bratislavi je posejana peščica simpatičnih kipov, ki mimoidočim zagotovo popestrijo dan.  Poišči nasmejanega Schöne(r) Náci-ja. To je Ignác Lamár, ki je živel v Bratislavi sredi 20. stoletja in slovel po tem, da je pred vsako mladenko privzdignil klobuk in zamrmral “schöne, schöne” (lepa, lepa).

Ali pa Čumila, dobrovoljnega delavca, katerega glava gleda iz kanalizacijskega jaška.  Bodi le pozoren, da nanj ne naletiš in poletiš v večernih in temnih urah.

#04: Sprehodi se ob Donavi

Sprehod vzdolž reke Donave ob lepem vremenu in sončnem zahodu je lahko prav romantičen. Na eni strani te bo spremljal pogled na reko, na drugi strani pa znameniti Bratislavski grad.

#05: Oglej si srednjeveško predstavo z meči

Če želiš doživeti srednjeveški utrip mesta, lahko uživaš v srednjeveški sabljaški predstavi, ki se odvija na dvorišču mestne hiše. Predstava je brezplačna in če boš imel srečo, boš lahko tudi ti del predstave. Za datume in uro ogleda te srednjeveške umetnosti povprašaj v hotelu ali v turističnem informativnem centru.

#06: Ne pozabi na pivo in golaž

Slovaška ima odlično kulinariko. Jedi katere je vredno poskusiti v restavracijah mesta so: Bryndzové halušky – jed iz krompirovih cmokov in fermentiranega ovčjega sira, Kapustnica – juha iz kislega zelja, Pirohy – različne vrste cmokov, Goulash – golaž, Segedin Goulash – segedin golaž.

Lokalna pijača je zagotovo pivo. Slovaške tradicionalne lokalne pivnice so po stilu in kvaliteti zelo podobne češkim. Če si pivoljub poskusi Zlatý Bažant, Smädný Mních, Topvar in Šariš. Če pa ti ugajajo alkoholne pijače z višjo stopnjo alkohola, ti bodo z veseljem ponudili tudi Slivovico, Hruškovico, ali Demänovka.

#07: Skok iz mesta

Če tvoj obisk Bratislave ne bo vezan samo na en dan, predlagamo da obiščeš grad Devi, ki je od mesta odmaknjen približno 10 kilometrov. V poletnih dnevih se lahko do tja odpraviš tudi s kolesom.  Gre za eno najlepše ohranjenih obzidij na Slovaškem, kjer se srečata reka Donava in Morava. Da je obisk še bolj unikaten, poskrbijo ovce in koze, ki jim del grajskega poslopja predstavlja dom. (Vstopnina na grad: 3€/os.)

Bratislava kljub majhnosti ponuja veliko. Ozke ulice v starem mestu so polne zgodovine, restavracij, pivnic in živ žav atmosfere. Če jih želiš med tvojim obiskom doživeti še bolj, predlagamo hotel Viktor 4*. Novo zgrajeni, sodobni hotel, ki se nahaja v bližini središča mesta, nudi udobno namestitev za poslovneže, turiste in družine z otroki. Megabon pa ekskluzivno ceno 93 € za dve osebi za dve noči.

Foto: Shutterstock

Tripadvisorjeve nagrade najboljših znamenitosti, 2. del

Kot obljubljeno, nismo pozabili na drugi del TripAdvisorjevega seznama znamenitosti, ki jih moraš obiskati v svojem življenju. Če si prvi del zamudil, si ga lahko ogledaš tukaj. Nadaljujemo s številko #11 in že načrtujemo, katero izmed njih si bomo v živo ogledali najprej. Seznam je dolg, prav vsaka znamenitost pa ima svoj čar, zaradi katerega je ne gre izpustiti. Izbira bo težka.

#11 Golden Gate Bridge, San Francisco

Ikonični most Golden Gate je bil leta 1984 vključen na seznam zgodovinskih gradbenih presežkov, leta 1995 pa so ga uvrstili tudi na seznam sodobnih čudes sveta. Odprt je bil v letu 1937, od takrat naprej pa velja za simbol San Francisca. Si vedel, da je po njem speljanih kar šest prometnih pasov ter dva pasova za kolesarje in pešce?

#12 Muzej Hagia Sophia, Istanbul

Cerkev so začeli graditi leta 532, končana pa je bila kar v petih letih. Čez skoraj tisočletje jo je takratni sultan dal preurediti v mošejo, tako je po padcu vzhodnorimskega cesarstva postala najpomembnejša muslimanska ustanova Osmanskega cesarstva.

hagia_shutterstock_204516073

#13 Grand Place, Belgija

Grand Place, kar v francoskem jeziku pomeni “veliki trg”, je glavni trg v Bruslju. Velja za najpomembnejšo belgijsko turistično znamenitost ter je vpisan na seznam UNESCO dediščine. Obdajajo ga mogočne gotske stavbe, med drugim zgradba mestnega muzeja in mestna hiša.

#14 Eifflov stolp, Pariz

Največkrat fotografirana turistična znamenitost seveda ni novinka na “Best of” seznamih. Stolp je bil zgrajen leta 1889, kot vhod na Expo razstavo ter prvotno ni bil namenjen stalni postavitvi. Leta 1909 so ga želeli porušiti, vendar je obstal, saj so mu raje spremenili namembnost. Začel je namreč služiti kot visoka radijska antena.

#15 Katedrala Notre Dame, Pariz

Še ena Pariška znamenitost, ki je ne spregleda prav nihče. Njena najvišja točka meri 69 metrov, za ogled razgleda s te višine, pa boš moral prehoditi kar 387 stopnic. Katedralo si lahko brezplačno ogledaš katerikoli dan v letu, priporočamo pa ogled v zgodnjih jutranjih urah od torka do petka, saj je takrat gneča manjša.

#16 Great Wall Mutianyu, Kitajska

Mutianyu je najdaljši do danes ohranjen odsek kitajskega zidu na katerem se zvrsti 23 opazovalnih stolpov. Razteza se na dolžini 73 km, skozi celo leto pa se nanj lahko povzpneš s sedežnico ali gondolo. Če si športno razpoložen, ti za nepozabno doživetje priporočamo pohod po delu ohranjenega zidu ter toboganski spust v dolino.

#17 Akropola, Atene

Akropolis so kamniti ostanki starodavnega grškega mesta, ki se nahajajo na skalnati vzpetini nad današnjimi Atenami. To področje naj bi bilo naseljeno že več kot 3000 let pred našim štetjem, z gradnjo samega Akropolisa pa so Grki pod vodstvom Perikleja začeli šele dobrih 2500 let kasneje. Med najpomembnejše stavbe spadajo Partenon, Propylaea, Erechtheion in tempelj Atene Nike.

#18 Kip Kristusa Odrešenika, Rio de Janeiro

Svetovno znan simbol krščanstva ter eno izmed sedmih čudes sveta, se nahaja na vrhu gore Corcovado nad Rio de Janeirom, na 700 metrih nadmorske višine. Mogočni kip, ki je bil zgrajen med leti 1922 ter 1931, se dviga več kot 30 metrov visoko, v širino (čez roke) meri 28 metrov ter tehta kar 635 ton. Cristo Redentor je danes kulturni simbol Ria in celotne Brazilije.

#19 Big Ben, London

Zvonik Big Bena je najprepoznavnejša zgradba britanske prestolnice, ki je bila zgrajena leta 1858. Njegov zvon tehta kar 16 ton, zato mu pravijo tudi Great bell oziroma veliki zvon. Z močnim zvonjenjem se oglasi vsakih 15 minut, sliši pa se ga kar osem kilometrov daleč.

#20 Chichen Itza, Mehika

Chichen Itzo so zgradili Maji med 9. in 12. stoletjem. V predkolumbovski dobi so jo uporabljali kot urbano središče ter za opazovanje astronomskih pojavov. Zgrajena je na že obstoječi konstrukciji, mnogo starejšem templju. Najbolj prepoznavna stavba je Kulkulkanov tempelj.

#21 Buddha tempelj Wat Pho, Bangkok

Wat Pho tempelj je največji tempelj v Bangkoku, v njem pa je več podob velikega Bude, kot kjerkoli drugje na Tajskem. Zgrajen je bil leta 1788, nato pa večkrat restavriran in prenovljen. V njem je še danes pravi samostan, meniška rezidenca in šola.

#22 Burj Khalifa, Dubaj

Z 828 metri nadmorske višine oziroma trikratne višine Eifflovega stolpa, je Burj Khalifa najvišja stavba na svetu. Poleg višinskega rekorda Burj drži še šest drugih svetovnih rekordov, med drugim je najvišja samostoječa zgradba na svetu, ima najvišjo razgledno površino in najvišje delujoče dvigalo z najdaljšo prevoženo »vožnjo«.

#23 Avstralski vojni spomenik, Avstralija

Bizantinska zgradba, ki stoji na povsem avstralski pokrajini, spada med največje svetovne spomenike. Dostojanstvo in ponos, ki ga oddaja stavba, Avstralce in svet spominjata na 102 000 padlih za avstralsko državo.

#24 Operna hiša v Sydneyu

Arhitektovo idejo, s katero se je prijavil na natečaj za izgradnjo sydneyske opere so najprej zavrnili trije sodniki, četrtemu pa se je zdela ideja odlična. Za celoten načrt je prejel 5.000 funtov, kar pa za leto 1956 ni bilo tako malo. Zgradbo je gradilo kar 10 tisoč delavcev, njena gradnja pa je stala 60 milijonov funtov.

#25 Fushimi Inari-taisha Shrine, Kyoto, Japonska

Fushimi Inari-taisha Shrine je glavni tempelj na Japonskem, postavljen med češnjeve vrtove na 233 metrov nadmorske višine visoki gori. Tempelj je znan predvsem po svojih 10 000 Torii vratih, ki simbolizirajo vhod v svetišče Shinto religije.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.