Kapadokija: Slikovit (k)raj v Turčiji, ki vas bo očaral

Je to Luna? Ne, Kapadokija. Kraj v Turčiji, ki je videti kot prizor iz pravljice.

Kapadokija, zgodovinska regija v centralni Anatoliji je priljubljena destinacija za oddih. Zakaj? Zaradi svojih geoloških, zgodovinskih in kulturnih značilnosti. Iz Slovenije do tja se lahko podate z letalom – s prestopom v Istanbulu, od koder imajo dobro urejeno letalsko in železniško povezavo.

Impresiven razgled tako z balona kot s tal

Kapadokija slovi po poletih z baloni, ki jo tudi delajo tako fotogenično, saj je kulisa neba, posutega z baloni, nekaj res posebnega. Najzanimivejši in najpogosteje obiskani kraji so Ürgüp, dolina Ihlara, Selime, Güzelyurt, Uçhisar, Avanos, Zelve in Göreme, ki je tudi središče balonarstva.

Stožci in stolpi iz drugega planeta: Kapadokija ali Luna?

Pokrajina je zanimiva tudi zaradi tal, ki so sestavljena iz vulkanskih kamnin. Erozija pa je poskrbela za nešteto minaretom podobnih nenavadnih stožcev in stolpov. Zanimive so tudi luknje v skalah, ki so služile kot domovanja domačinov. Prebivalci Kapadokije so v preteklosti v sklade mehkih ognjeniških kamnin vklesali hiše, cerkve in samostane, njena podzemna mesta in jamske vasice pa nam dajo občutek, kot da smo pristali na Luni.

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Slovenski par, ki se je podal na enoletno poročno potovanje po svetu #intervju

Najbolj idilične destinacije v Sloveniji, ki preplavljajo Instagram

Instagram ni zgolj socialno omrežje, ampak za mnoge tudi prostor izražanja. Skozi fotografijo uporabniki kažejo lepoto sveta skozi svoje oči. Za najbolj idilično fotografijo pa ni treba rezervirati letalske karte za Bali ali Grčijo. To so najbolj idilične destinacije v Sloveniji, ki preplavljajo Instagram. Na Vandraj vam zaupamo, katere!

Ojstrica nad Bledom

Med najbolj idilične destinacije v Sloveniji zagotovo spada tudi ta. Za tisto čudovito Instagram fotografijo, ki bo osupnila vaše sledilce, se povzpnite 611 m visoko na Ojstrico. Ojstrica nad Bledom se dviga visoko nad blejskim jezerom. Vzpon nanjo je najlažji iz Velike Zake. Z vrha se ponuja razgled na okoliške lepote. Na nasprotni strani je lepo viden grad, na sredini jezera pa idilični otok s cerkvijo.

VEČ O TEM PA: Klopca nad Bledom, ki je preplavila Instagram 

Blejski vintgar

Reka Radovna si je skozi stoletja izklesala 1,6km sotesko na Gorenjskem. Na koncu soteske preko praga pada slap Vindgarski šum. Opremljena je z mostovi in galerijami. Odpravite se na sprehod in uživajte v mogočni naravi. Obvezna oprema so udobni čevlji in dober fotoaparat. Mimogrede, v bližini Bleda najdete kup ugodnih nastanitev in spa oddihov – več o ponudbi TUKAJ.

Jelenov greben

V Olimijah, na grebenu pod Rudnico, se skriva čisto posebno doživetje. Nič čudnega, da se tam veliko parov odloči za vstop v skupno življenje. Ob prihodu najprej opazite jelene. Ti se prosto gibajo po okoli 8 hektarjev velikem ograjenem dvorišču. Vaši sledilci bodo nad fotografijo z ljubkim jelenom navdušeni!

VEČ TUKAJ: Podčetrtek: so Terme Olimia edini razlog za obisk Kozjanskega? 

Srce med vinogradi Špičnik

V brezoviških vinogradih se nahaja ena izmed najbolj romantičnih slovenskih lokacij. Znamenito srce v vinogradu je med najbolj idiličnimi destinacijami, po svoji lepoti pa je znan po celi Evropi. Pogled na srce je mističen in skoraj čaroben, lokacija pa čudovita v vseh letnih časih.

PREBERITE VEČ TUKAJ: Izlet na Martinovo: cesta med vinogradi v obliki srca 

Velika planina

Nobena skrivnost ni, da se slovenska pokrajina ponaša z naravnimi čudeži, ki jim ni para. Med drugim so to naše alpe. Velika planina je visokogorska planota v Kamniško – Savinjskih alpah. Lokacija za aktivno preživljanje prostega časa, športne aktivnosti in enodnevne izlete. Obiskovalce med drugim tja privablja tradicionalna pastirska vasica. Ta vasica je med redkimi še delujočimi na svetu in največja v Evropi.

Velika planina je lahko enodnevni izlet, lahko pa ga tudi podaljšate za noč ali dve. TUKAJ najdete kup ugodnih nočitev na Veliki planini, ki vas bodo očarale.

Logarska dolina

Logarska dolina je med najlepšimi alpskimi ledeniškimi dolinami v Evropi. Prekrasen in produktiven izlet v vseh letnih časih. Obiščite krajinski park ali pa se sprostite na svežem zraku v mnogih aktivnostih, ki jih ima dolina pripravljene za vas. Greste raje s kolesom ali na konjskem hrbtu? Dih jemajoči razgledi bodo osupnili vsakega.

https://www.instagram.com/p/Br0n_ISgJs5/

Tri lučke na Sremiču

Na Sremiču v Krškem se nahaja prenovljen hotel in restavracija Tri lučke. Restavracija se ponaša z naravno, okusno in kreativno hrano, ki bo presenetila še tako izkušenega ljubitelja dobre hrane. Dobra hrana pa je le ena izmed njihovih mogih kvalitet. Hotel se nahaja na vrhu Sremiča in ponuja razgled na celotno krško kotlino. Tri lučke so priljubljena lokacija za poroke in romantične oddihe. Uživajte ob razgledu, lokalnem vinu in odlično pripravljeni hrani. Ob takšnih fotografijah se bodo vašim sledilcem cedile sline.

Foto: Shutterstock, Instagram

PREBERITE ŠE: Raj za milenijce: Slovenija na seznamu najbolj instagramabilnih destinacij

Iščete še več navdiha, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – tokrat po Sloveniji.

Bahami: Ne odlašaj na jutri #fotozgodba

Bahami skozi objektiv nagrajenega slovenskega fotografa Nejca Draganjca. O njegovem delu ste lahko brali že v Vandraj intervjuju (tu), tokrat pa je z nami delil svoje misli ob orkanu Dorian, ki je prizadel rajske Bahame. To so njegova zgodba in podobe Bahamov pred katastrofo …

Bahami. Za mano je nekaj zelo zaskrbljenih dni. Z grozo spremljam opustošenje, ki ga je na Bahame stresel hurikan Dorian. Še posebej me je skrbelo za zunanje otoke, čudovite ljudi, ki sem jih spoznal tam, in mnoge skrite bisere, ki so mednarodnemu turizmu v veliki meri še vedno nepoznani. Ponovni opomin, da ne odlašaj potovanja na jutri, kamor lahko greš že danes.

Kraljičino stopnišče v glavnem mestu Nassau. Kdo bi si mislil, da je center glavnega mesta lahko tako divji in zelen.

Ja, ponovni. V svoji popotni fotografski karieri sem imel že kar nekaj priložnosti ujeti “zadnji vlak”. In žal se je kar nekaj načrtov tudi že odpeljalo s postaje brez mene na krovu. K sreči je Dorian zavil bolj severno, kot je bilo od začetka predvideno. In kot kaže, je bilo glavnim naravnim lepotam v veliki meri prizanešeno. Tokrat.

Atlas. Največji podvodni kip na svetu.

 

Razkošje na divji Eleutheri.

Vprašanje časa

Vendar je samo vprašanje časa. Še posebej so na takšne vremenske tragedije občutljivi krhki otoški ekosistemi in unikatne bahamske geološke tvorbe. Na primer – Allen Cays legvani (Cyclura cychlura inornata). Ti čudoviti kuščarji zrastejo do 1,5 m dolžine in v divjini jih je še manj kot 1000. Razmnožujejo se le na eni plaži, ne daleč od poti hurikana Dorian. Pa tudi če so jim tokrat  vetrovi s hitrostjo 300 km/h prizanesli, je plaže vsako leto nekaj manj zaradi dvigajoče se gladine morja. Tik, tak, tik, tak …

Samec Allen Cays legvan (Cyclura cychlura inornata)

Posnetek plitvin Exuma Cays:

Še dva izmed zaskrbljujočih (svetovnih) trendov sta privatizacija in gospodarski pohlep. Na Eleutheri, enem izmed zunanjih otokov Bahamov, se skriva najlepša plaža, kar sem jih do sedaj obiskal. Dostop do “Lighthouse beach” je relativno zahteven, zato ponuja danes tako redko in dragoceno kombinacijo sapo jemajoče lepote in odmaknjenega miru. Kmalu bo ta stavek treba spremeniti v preteklik, saj je plažo kupil in privatiziral Disney, ki jo namerava spremeniti v pristanišče za svoje križarke. Škoda.

“Lighthouse beach”, obsijana z mesečino.

 

Iskanje smisla življenja na Lighthouse plaži.

Kaj se zgodi, ko se otok privatizira, lahko vidimo tudi na primeru Compass Cay. Otoček je zbirališče morskih psov sesačev (Ginglymostoma cirratum). Odkar je bil ta naravni karibski paradiž privatiziran ter “nadgrajen” z marino, je tudi zbirališče jaht in vsega lažnega zlata, ki spada zraven. Kot popotnega fotografa me je najbolj zmotila absolutna prepoved fotografije in snemanja s čimer koli večjim kot mobitel ali GoPro. Nepotrebno oviranje, ki pa pravega fotografa zagotovo ne bo ustavilo. Pa to zagotovo ni edini primer! Ta trend se pojavlja povsod po svetu, prvič sem ga že pred leti srečal na Jukatanu. Uradna razlaga? Ne želijo, da se ljudem zaradi predobrih fotografij ne bi dalo več obiskati lokacije. Kakšen absurd. Si že kdaj videl(a) lepo fotografijo lepega kraja in si rekel/rekla: “Sedaj me je pa minilo, da bi kraj tudi obiskal(a)!”. Jaz zagotovo nisem in ne mislim čakati, da se še ena popotna ideja iz seznama želja prestavi na seznam “prepozno”.

Že privatizirani otoček “Compass cay” je mesto zbirališča morskih psov sesačev (Ginglymostoma cirratum).

 

Zasebni lastnik Compass cay prepoveduje fotografijo s čimerkoli večjim kot mobitel/GoPro. Kot da je to nepotrebno omejevanje pravega fotografa že kdaj ustavilo!

Foto: Nejc Draganjec

Vas zanima še več o njegovem delu? Nejc Draganjec je aktiven tudi na spletni strani Wandergraphy.com, najdete ga tudi na Facebooku (klik) in Instagramu (klik).

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!

Preberite še: Nejc Draganjec: Nagrajeni slovenski fotograf, ki je ujel izbruh najbolj aktivnega vulkana na svetu

Najlepši kraji po svetu, kjer lahko ujamete cvetoče češnje

Češnjevi cvetovi so japonsko nacionalno cvetje, simbol upanja in novih začetkov, a Japonska ni edina destinacija, kamor zanese ljubitelje teh fotogeničnih cvetov.

Pomlad je pred vrati, z njo pa se počasi iz zimskega spanca prebuja tudi narava. Češnjevi cvetovi se bodo tako kmalu odprli od Slovenije do Španije, Francije, Švedske, Amerike in Japonske. Kje bodo najbolj dišali?

Washington, D.C

Leta 1912 so Japonci Američanom podarili tri tisoč češnjevih dreves, ki jih tam lahko občudujete še danes. V čast izvirnemu darilu v parku National Mall vsako leto priredijo festival češnjevih cvetov, ki se ga vsakič udeleži tisoče obiskovalcev.

Pariz

Je kaj bolj romantičnega od pomladnega Pariza? Cvetoče češnje lahko najdete po številnih mestnih parkih, vrtovih in soseskah, eden najbolj idiličnih prizorov pa je v parku Champ de Mars, kjer kuliso krasi tudi znameniti Eifflov stolp.

Hamburg

Največje s češnjami navdahnjeno praznovanje v Nemčiji se vsako leto odvija v Hamburgu. V šestdesetih so japonski potomci na nabrežju jezera Alster zasadili veliko češnjevih dreves, vse od takrat pa ta kraj v maju gosti Kirschblütenfest, festival češenj, kjer ne manjka dobre hrane, razstav, predstav, ognjemetov in drugih zabavnih reči.

Vancouver

Tudi Kanadčani so od Japoncev prejeli češnjeva darila. V Vancouvru jih je zasajenih kar 37 tisoč! Prvi festival češenj so tam organizirali leta 2006, danes pa je zrasel v enega največjih tovrstnih na svetu in je poln kulturnih predstav in umetnosti, filmskih projekcij, hrane in glasbe, organizirajo pa tudi tekmovanje v haikuju.

Stockholm

Najlepše cvetoče češnje na Švedskem boste našli v Stockholmu. Kungsträdgården – Kraljev vrt leži v središču mesta, v parku pa se bohoti 63 japonskih češnjevih dreves, ki so jih posadili leta 1998. Park vsako pomlad privabi številne ljubitelje narave, tudi tu pa si obiskovalci radi pripravijo piknik in uživajo pod krošnjami.

Japonska

Hanami je festival na Japonskem, ki slovi po cvetočih češnjah. Te že stoletja veljajo za eno izmed največjih japonskih znamenitosti. Bistvo praznika je občudovanje cvetov med pikniki v parkih, ki so polni obiskovalcev. Tradicija občudovanja cvetočih češenj, ki jim pravijo sakura, izhaja že iz devetega stoletja, ko so prvo češnjo zasadili pred cesarsko palačo. Od takrat naprej nosijo pečat aristokratskih rastlin, ki jih najdete po vsej državi.

Jerte

V španski dolini Jerte v snežno beli barvi vsako leto zacveti več kot 2 milijona češnjevih dreves, ki poskrbijo za prav posebno kuliso pokrajine. Prav v ta namen vsako leto organizirajo tudi festival, ki je poln razstav in tržnic z različnimi dobrotami.

Foto: Reuters, Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Japonska se pripravlja na sakuro, pravljično cvetenje češenj

Ideje, kako dejansko uporabiti fotografije, posnete na potovanjih

V dobi pametnih telefonov in popotniške fotografije, ki se iz ljubiteljskih pogosto razvije v (pol)profesionalne projekte, se s potovanj vračamo z vedno več dokaznimi gradivi. S porastom priljubljenosti družbenih omrežji pa fotografije s potovanj pogosto ne pridejo dlje od Instagrama in Facebooka, kjer odslužijo takoj, ko nehajo žeti všečke.

Da dopust ne bo pozabljen skupaj s pomotoma izbrisano datoteko, si jagodni izbor fotografij, ki vas bodo vedno nostalgično spomnile na vesele trenutke s potovanja, spravite tudi v fizično, bolj oprijemljivo obliko.

Kdo sploh še razvija fotografije?

Ljubitelji analogne fotografije se zagotovo še spomnite časov, ko ste odprli kuverto sveže natisnjenih fotografij z dopusta in so vas ponovno popeljale tja, kjer bi si spet želeli biti.

Če smo včasih razvili kar ves film, četudi na njem morda niso bile vse fotografije vredne večnosti, tokrat naredite selekcijo. Pobrskajte po spominu telefona, izbrišite podvojene in ponesrečene poskuse, pobrskajte po albumih na računalniku in naredite izbor utrinkov, ki nosijo največ spominov. Ker danes posnamemo tudi veliko več fotografij, kot smo jih nekoč, ko je bil prostor zanje še omejen, mora biti tudi selekcija pri tisku večja. In kam z razvitimi fotografijami, ki že čakajo na kupu? Imamo nekaj idej.

#1: Malo drugačni okvirji

Če vam ideja fotografij v albumu ni najbolj všeč, saj boste nanj pozabili v trenutku, ko ga pospravite v omaro, lahko fotografije postavite na bolj vidna mesta. Ena od očitnih izbir je torej okvir za sliko, a obstaja kup bolj kreativnih različic, ki se bodo lepše podale dekorju in dizajnu doma.

Lahko jih s kljukicami za perilo (ali tistimi iz oddelka za domače ustvarjanje, ki so dejansko temu namenjene) obesite na vrvico, ki jo napnete med dvema žebljičkoma v steni.

#2: S fotografijo po zemljevidu

Steno lahko okrasite z zemljevidom sveta, ki ga nalepite na podlogo iz plute, nanj pa nato pripenjate fotografije iz različnih krajev, ki jih seveda pripnete na del sveta, kjer so bile posnete.

https://www.instagram.com/p/BVC9uwKgVaX/

#3: Natisnjene na dekor in oblačila 

Počitniške fotografije pravzaprav lahko natisnete kamorkoli. Na primer na posteljnino, na okrasne vzglavnike ali majico. Ne le na blago, lahko vam jih natisnejo tudi na skodelice, ovitek za potni list ali karkoli drugega vam že pade na pamet. Z motivom vaše popotniške fotografije lahko izdelajo tudi puzle!

https://www.instagram.com/p/BWPDsUsFUK8/

#4: Fotoknjiga

Fotoalbume, v katere ste v plastične žepke ročno zatikali ujete trenutke, so nadomestile fotoknjige. Njihov namen je identičen albumom, le da vam fotografije na platnice natisnejo že v studiu. Ponudnikov je ogromno, preden se odločite za najugodnejšega, pa preverite, če je cena nizka zaradi slabe kakovosti fotopapirja, na katerega bodo natisnili vaše spomine. V tem primeru bodo zbledeli hitreje kot tisti na dobrem papirju.

Uživajte v razgledih, svojih fotografij na Instagramu pa ne pozabite opremiti z oznako #Vandraj ali nas označite s tagom @Vandraj!

Foto: Unsplash, Instagram

PREBERITE ŠE:

New York: 11 popolnoma brezplačnih stvari, ki jih ne spreglejte

Še en dan lahko sodelujte v Instagram fotonatečaju za najboljše fotografije vzhodnega dela Slovenije!

Ste že objavili in označili svoje fotke? Slovenska turistična organizacija je pred časom razpisala Instagram fotografski natečaj z namenom spodbujanja čim večjega števila objav in deljenja najboljših foto motivov z območja Termalne Panonske Slovenije in Maribora.

Javni natečaj so objavili 27. septembra, konča pa se v torek, 30. oktobra 2018. Ostaja vam torej še malo časa, da objavite svojo fotografijo! Natečajna komisija bo izvedla izbor fotografij najpozneje 8. novembra 2018, avtorji izbranih fotografij pa bodo obveščeni najkasneje do konca novembra.

Pri STO želijo pridobiti do 50 atraktivnih fotografij predvsem iz desetih vodilnih destinacij te regije (PomurjePodčetrtekPtujRogaška Slatina, Laško, Dobrna, Celje, Velenje, Dolenjska, Čatež in Posavje) ter mesta Maribora z okolico. Izbrane fotografije bo STO po izboru natečajne komisije odkupila po enotni ceni.

Pridobiti želijo atraktivne, zanimive, privlačne fotografije, s ciljem, da spodbudijo radovednost in željo uporabnika do te mere, da začne razmišljati o Termalni Panonski Sloveniji in Mariboru kot primerni turistični destinaciji za obisk.

Najbolj zaželeni motivi:

 • aktivni oddih v naravnem okolju, ki vključuje udejstvovanje in uživanje v svobodi gibanja, v gozdovih, ob in v vodi, peš, na kolesu, v dolinah ali hribih, vedno pa v stiku z naravo in raziskovanju njenih danosti.
 • doživetja v urbanih središčih in doživetja kulture, ki vključujejo festivale, prireditve, muzeje, arhitekturo, zgodovinska mestna jedra itd.
 • oddih v naravnih zdraviliščih in termah, ki vključuje številne možnosti, ki jih ponujajo slovenska zdravilišča, od vodnih aktivnosti do welnessa in selfnessa.
 • gastronomske posebnosti, ki vključujejo motive tradicionalnih slovenskih jedi in druge sodobne kulinarične pristope ter prikaz vzdušja v povezavi z gastronomskimi doživetji.

Z avtorji izbranih fotografij se bo STO dogovorila za odkup fotografij za nadaljnjo uporabo pri promociji Slovenije kot turistične destinacije.

Kako sodelujete v natečaju?

Fotografijo z območja Termalne Panonske Slovenije oziroma Maribora objavite na svojem profilu na družbenem omrežju Instagram in pri tem obvezno uporabite ključni besedi #ifeelsLOVEnia in #natecajSTO. V kolikor objava ne bo vsebovala ene od obveznih ključnih besed, ne bo sodelovala v končnem izboru za odkup in za posebno nagrado.

Ostali pogoji sodelovanja v javnem natečaju:

 • fotografija je avtorsko delo uporabnika,
 • fotografija je bila posneta v letu 2018,
 • fotografija je bila posneta v pokončnem ali kvadratnem formatu,
 • na fotografiji je prikazan širši posnetek narave ali urbanega okolja na območju Termalne Panonske Slovenije in Maribora,
 • fotografija mora biti avtentična, izražati mora naravno in resnično stanje,
 • fotografija ne sme vsebovati nadpisanih grafik, ilustracij ali drugih nadpisanih elementov,
 • na fotografiji je uporabljena barvna skala naravne palete barv, brez uporabe posebnih filtrov na način, da je dosežena pretirana nasičenost fotografij, ki bi posledično povzročila nenaravne in nerealistične posnetke.

Zaželeno je, da avtor na objavi zapiše lokacijo posnetka. Z avtorji izbranih fotografij se bo STO dogovorila za odkup fotografij za nadaljnjo uporabo pri promociji Slovenije kot turistične destinacije. Avtorji izbranih najboljših 50 objav bodo po zaključenem natečaju sodelovali v žrebu za posebno nagrado. To je vikend paket za 2 osebi v Prekmurski vasi Ajda, ki ga podarjajo Terme 3000 – Moravske Toplice. Več podrobnosti o natečaju najdete na njihovi uradni strani.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Ideja za zelen oddih: Bohinj in njegove lepote

 

Tako ste letos dopustovali Vandraj bralci

Na Vandraj smo vedno veseli vaših razglednic s fotogeničnih kotičkov sveta, ki jih raziskujete. Tokrat smo na Instagramu poiskali šopek tistih, ki so nas najbolj navdušili.

Vandraj najdete tudi na Instagramu, kjer se nam pridružujete popotniki in ljubitelji dogodivščin z vseh vetrov. Pod oznako #vandraj in omembo profila @vandraj je tako nastalo že ogromno imenitnih trenutkov, ki jih pridno delite z nami. Spremljali smo vas od hrvaške obale do Turčije, Španije, Grčije in Maroka, pa od Toskane in drugih bolj eksotičnih destinacij prek meja, do slikovitih slovenskih kotičkov. Teh se še posebej razveselimo, saj nas Slovenija z gorami, rekami, jezeri in tudi morsko obalo navdušuje vsakič znova.

Na Instagramu nam lahko lahko sledite TUKAJ

Poglejmo torej, kje vse ste se potepali to poletje, še več idej, kam vas lahko odnese, pa na strani najdete na zavihku Ideja za oddih.

https://www.instagram.com/p/BmgxRIxFCzM/

https://www.instagram.com/p/BmXiyMrFhBn/?tagged=vandraj

https://www.instagram.com/p/BkIq43ZliAz/

Poznate, ki živi v tujini in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu? Pišite nam na maja@vandraj.si ali eva@vandraj.si!

8 “popotniških” fotografij, ki smo jih že naveličani

Priznamo. Tudi ekipa Vandraj rada posname kakšno s seznama. Vseeno si včasih ne moremo kaj, da se ob ugotovitvi, kaj smo za lepe fotografije začeli početi na potovanjih, ne bi prijeli za glavo.

Trendi ne obstajajo le v modi. Pravzaprav je v potovanjih še več trendov. Velik del njih narekujejo družbena omrežja. Instagram je eden takšnih, kjer najdemo navdih za naslednjo destinacijo. Zaradi čudovitih fotografij na določenih krajih, pa so se ti posledično spremenili v turistične točke, kamor se ljudje pridejo zgolj pofotkat, vmes pa pozabijo uživati v dejanskem razgledu. Ali poiskati svoj navdih in povsem nov kader.

Tako je na primer za fotografijo na sanjski gugalnici na Baliju treba več minut čakati v vrsti, da dobite svojih 30 sekund slave na gugalnici. Seveda ne za to, da se malo guncate, ampak zato, da na hitro posnamete svojo fotografijo in nadaljujete pot. Do naslednje foto destinacije.

Kakorkoli že, v zadnjem času so trendi insta fotk postali že malo smešni, saj jih vidimo tako pogosto, da so že absurdni. Poglejmo, ob katerih že zavijamo z očmi, čeprav so nam potihem še vedno malo všeč.

Hrbet dekleta, ki steguje roko nazaj k fotografu

Zagotovo ste jo že videli. Fotko s sanjskim ozadjem čudovite destinacije, na kateri vam dekle kaže hrbet, eno roko pa steguje nazaj. Ta roka namreč drži fotografovo. Kako romantično, kajne? Kader je sicer odličen (če si ne predstavljamo, kako smešno je videti, ko takšno fotko snemate), a smo ga videli že prevečkrat. Mimogrede, za trend #FollowMeTo je odgovoren ruski fotograf Murad Osmann, ki je svojo (zdaj že) ženo na potovanjih vedno slikal na ta način. Njegove fotografije so res odlične, ne le zaradi kadra, ampak še vsega drugega. In predvsem zato, ker je to počel prvi.

View this post on Instagram

#𝔽𝕆𝕃𝕃𝕆𝕎𝕄𝔼𝕋𝕆 𝕆ℝ𝕀𝔾𝕀ℕ𝔸𝕃𝕊 With @natalyosmann. #followmeto Taj Mahal in Agra. The Taj Mahal celebrates the great love of India’s Mughal ruler Shah Jahan for his beloved wife Mumtaz Mahal. You will never forget the first time you see it and it has been around the top of our bucket list. It literally takes your breath away, so don’t just go there for the sake of photography, try to actually look at it and feel it. A lot of people said that they followed us because of this picture. ❍❍❍❍❍❍❍❍❍❍❍ ❝¿¿What is your favorite #followmeto picture!? ❞ #ⒻⓄⓁⓁⓄⓌⓂⒺⓉⓄ #следуйзамной в Тадж Махал в Агре. Тадж Махал – это невероятная история любви императора великих Монголов Шаха Джахана к своей жене Мумтаз Махал. Вы никогда не забудете тот момент, когда в первый раз видите этот необыкновенный монумент. Очень важно выделить время, чтобы побыть с ним наедине и почувствовать его. Отложите на время фотоаппарат и насладитесь его волшебством. ❍❍❍❍❍❍❍❍❍❍❍ Многие говорят, что именно из-за этой фотографии подписались на нас. ❝¿¿Какая ваша самая любимая фотография #следуйзамной ?? ❞:)

A post shared by MURAD OSMANN (@muradosmann) on

Krilo letala

Razumemo, vzhičenje, ko se dvignemo nad oblake, svoji novi destinaciji naproti, je neopisljivo. Ampak če oblaki ali razgled na Zemljo niso reeeeeees čudoviti, bo to le še ena dolgočasna fotka krila letala. Raje počakajmo na cilj, zagotovo bo še veliko fotografiranja vrednih motivov.

Letalska vozovnica in potni list

Dokumentiranje VSAKEGA koraka potovanja je postalo del vsakdana. Od pakiranja do poti na letališče ali parkirišče, da se napokate v avto. Mimogrede, če že fotografirate osebni dokument in letalsko karto, vsaj prekrijte ključne osebne podatke. Saj veste, zlorabe in objavljanje podatkov na internetu …

Približan selfie pred atrakcijo, ki se je ne vidi

Še vedno ne razumemo, zakaj bi pred atrakcijo naredil selfie, na katerem se atrakcije sploh ne vidi, saj vaš obraz zakrije ves kader. Stopite nazaj, ne režite kadra in ne uporabljajte zooma. Naj bo ozadje ključno, vi pa zgolj češnja na vrhu.

Noge v pesku in hot dogi

Ja, hoja po peščeni plaži je čudovita. Ampak tega skozi fotografijo vaših stopal v mivki ne začutimo. In fotka vaših stegen na plaži je še vedno videti kot hot dog.

https://www.instagram.com/p/BldGrTFHy3n/?hl=en&tagged=hotdoglegs

Držanje atrakcij in sonca

Ja, točno tiste fotografije z morja, ko poskušate držati sonce, ki zahaja v morje, imamo v mislih. Pa tiste, ko poskušate od daleč prijeti Eifflov stolp ali zravnati stolp v Pisi. Pa recimo, da gre, če imate fotografa, ki ve, kaj počne. Če ste vi na eni strani kadra, vaše telo pa niti blizu stvari, ki naj bi jo držali, je stvar res smešna.

Hotelska soba

Vaša hotelska soba je že pofotkana in fotografije so že objavljene. Na spletni strani hotela, kjer bivate in skoraj zagotovo so lepše od vaših. Če niste blogerji, ki morajo hotelsko sobo fotografirati, ker so jo dobili zastonj, vam je ni treba deliti s spletom.

Kozarec vina in dnevne kavice

Ja, razumemo, pijete. Mi tudi, pa se s tem ne hvalimo.

 

Foto: Murad Osmann/Instagram

Preberite še:

10 stavkov popotnikov, ki jih svet ne more več poslušati

9 tipov ljudi, ki jih srečate med počitnicami na Baliju

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.