Fotozgodba Matica Kremžarja: “V Barcelono se lahko vedno vračaš, tako kot v trgovino po tople sirove štručke”

Tokrat nas je po Barceloni popeljal fotograf Matic Kremžar, ki je okusil ritem Kataloncev, mešanico arhitekture, sangrije in kulture, utrinke te živahne prestolnice pa uspel ujeti tudi v svoj fotografski objektiv.

Matic Kremžar se s fotografijo profesionalno ukvarja zadnjih sedem let, najbližje so mu motivi ulične fotografije, znan je tudi po pokrajinski fotografiji, tuja mu nista niti poročna in portretna fotografija, najverjetneje pa ste ga srečali kar na kakšnem dogodku, ki ga je ovekovečil. Pri srcu so mu tudi potovanja, kamor ne gre brez svoje fotografske opreme. Na Vandraj smo ga gostili že po njegovi kubanski izkušnji (ki jo najdete TUKAJ), pred kratkim pa je ustvaril tudi fotografije priljubljene Barcelone. Kaj ga vleče tja?

“V “Barco” bi se vsak vrnil zaradi sproščenih in prijaznih ljudi. Tu se nikomur nikamor ne mudi, hrana je odlična, arhitektura čudovita, cene pa podobne našim, kar je super. Sem se lahko vedno vračaš, tako kot v trgovino po tople sirove štručke,” nam je zaupal fotograf, ki je mesto ujel v svoj objektiv. In ne pozabimo na še en pomemben faktor obiska, ki Barcelono postavlja na seznam “must see” krajev tudi pri športnih navdušencih. “Tu imajo tudi najboljši klub na svetu in največji stadion v Evropi, da začutiš pravo atmosfero, pa si moraš ogledati tudi tekmo,” dodaja Kremžar, ki je ujel tudi nekaj utrinkov na zelenici.

Med motivi, ki jih je ujel, je tudi kultna Sagrada Familia, katere stoletja trajajoča obnova se počasi bliža koncu. Recimo. Če se odpravljate na obisk mesta pa vas čaka tudi dolga avenija La Rambla, ki razdvaja mesto ter sega vse do Barcelonete, dolge peščene plaže, kjer boste lovili sončne žarke. Do takrat pa – naj fotografije govorijo zase.

Foto: Matic Kremžar

Preberite še:

https://www.vandraj.si/skok-v-mladostno-barcelono/

 

Fotoreportaža: Razgledi divje Nikaragve

V tokratni fotoreportaži lahko spoznaš obalo Nikaragve skozi objektiv Nike Koncilja.

Tokrat raziskujemo Srednjo Ameriko, natančneje Nikaragvo, deželo med Karibskim morjem, Tihim oceanom, Hondurasom in Kostariko. Turistično še ne tako obljudena divja obala je odlična platforma za surfanje, Nikaragva pa navdušuje tudi s svojo fotogeničnostjo in neverjetnimi sončnimi zahodi.

Svojo letalsko vozovnico do sanjske Nikaragve najdeš tukaj! 

Foto: Nika Koncilja

Oglej si tudi druge Vandraj reportaže:

Fotoreportaža: Portreti Šrilanke fotografa Matica Oblaka

Fotoreportaža: Kalifornija skozi objektiv Dina Kužnika

Fotoreportaža: Kubanska izkušnja Matica Kremžarja in Boštjana Ohnjeca

Fotoreportaža: Raziskuj Kanado s Petro Sodja

Fotoreportaža: utrip Aten skozi objektiv Dee Gombač

Fotoreportaža: Maroko Iztoka Medje

Fotoreportaža: Razgledi Patagonije

Fotograf Blaž Gvajc rad potuje, odkar pomni. Potovanja mu predstavljajo svobodo, odkrivanje novih krajev, ljudi in njihovih življenj pa ga izpolnjuje. Predvsem ga prevzemajo pokrajine, zato se je pred kratkim odpravil raziskovat lepote Patagonije. Razglede, ki jih je v objektiv ujel med vrhovi mogočnega gorovja, je delil z nami.

Njegova potovanja si lahko ogledaš tudi na spletni strani.

_DSC1109-Edit-Edit _DSC1123 _DSC1176-Edit-Edit-Edit _DSC1181-Edit-Edit _DSC1208-Edit-Edit _DSC1434-Edit-Edit _DSC1457-Edit-Edit _DSC1486-Edit-Edit _DSC1495-Edit-2-Edit _DSC1518 _DSC1634-Edit-Edit _DSC1652-Edit-Edit _DSC1777-Edit-Edit _DSC1785-Edit-Edit _DSC2006-Edit-Edit-Edit-Edit _DSC2141-Edit _DSC2192-Edit _DSC2311-Edit-Edit _DSC2383-EditUntitled_Panorama1-Edit-Edit

Foto: Blaž Gvajc

Fotoreportaža: divja zahodna obala Amerike z OSM films

Zahodna obala Amerike je lahko vse prej kot poležavanje pod palmami, kotalkanje v kopalkah po plaži ali preplet sončnih utrinkov, ki jih poznamo iz ameriških filmov. Pot, ki se vije ob Pacifiku je divja, neizprosna, navdihujoča in dih jemajoča, nenazadnje pa povsem drugačna, kot smo primorske pokrajine vajeni pri nas – obkrožena je z mogočnimi smrekami in umirjenimi jezerci ter posuta s slikovitimi sipinami, ki spominom na enomesečno potovanje dodajo le še piko na i.

Polovica tandema OSM films se je na enomesečno potovanje po zahodni obali Amerike odpravila z mamo. Ideja o obisku festivala Filmed By Bike, ki je bil razlog za pot, se je razvila v enomesečno raziskovanje zahodne obale, ki se je začelo, ko je letalo z Dunaja preko Londona priletelo v Seattle in se iz Washington Stata nadaljevalo po Pacifiški obali do Santa Cruza, kjer je ameriška mondenost, prežeta s pridihom Mehike, presekala prostrane pokrajine ob obali.

Tina Lagler, ki s fantom Blažem Mikličem v okviru njune video produkcije OSM films snema najrazličnejše videe, je celotno potovanje ujela tudi v objektiv kamere in fotoaparata. Iz Santa Cruza sta se z mamo proti severu vrnili skozi San Francisco in po notranjosti Kalifornije, toda sneg v višjeležečih parkih in ob jezerih, kot sta Trinity Lake v Kaliforniji in Crater Lake v Oregonu, ju je pregnal nazaj na obalo. K sreči sta oregonsko, ko sta z avtom potovali na jug, le bežno raziskali, zato sta prečesali kotičke peščenih plač, zaužili mestno življenje v Portlandu in za konec prevozili še del obale Washington Stata. Polna vtisov in doživetij je Tina odločena, da čez lužo nekoč popelje tudi Blaža, zagotovo v Portland, vleče jo v zvezne države na jugu ZDA, z avtom pa si želi prevoziti tudi legendarno cesto 66.

DSC01908

DSC01916

DSC01961

DSC02067

DSC02162

DSC02205

DSC02213

DSC02241

DSC02307

DSC02314

DSC02352

DSC02594

DSC02606

DSC02625

DSC02737

DSC02762

DSC02778

DSC02844

DSC02864

DSC02875

DSC02881

DSC02917

DSC03190

DSC03204

DSC03209

DSC03266

DSC03276

DSC03324

DSC03356

DSC03372

DSC03409

DSC03420

Foto: Tina Lagler

Fotoreportaža: Kubanska izkušnja Matica Kremžarja in Boštjana Ohnjeca

Kuba je ena izmed bolj priljubljenih destinacij na svetu, saj ponuja pravi časovni preskok v preteklost, lahkotno vzdušje in rajske plaže. Še posebej je zanimiva za fotografe, saj uličnih in drugih motivov res ne manjka. Spodaj opisana fotografa sta se na Kubi mudila 17 dni v decembru 2015 in prepotovala Havano, Vinales, Pinar del Rio, Trinidad, Santa Claro in Remedios. Med njimi je nekaj must-see turističnih destinacij, pa tudi nekaj skritih zakladov, ki niso bili v naprej planirani, a so se izkazali za prave male dragulje. Selekcija fotografij navdih črpa predvsem iz ulične fotografije, saj se na ulici Kubo doživi na najbolj pristen način. Gre za omejen izbor, več pa si je mogoče ogledati na spletnih straneh obeh avtorjev.

Fotografa

Matic Kremžar se s fotografijo profesionalno ukvarja pet let. Pravi, da praktično ni tipa fotografije, v katerem ne bi blestel. Najbližje so mu motivi ulične fotografije, znan pa je tudi po pokrajinski fotografiji. V zadnjem obdobju se bolj posveča poročni fotografiji in portretom, verjetno pa ste ga mnogi izmed vas videli tudi na kakšnem večernem dogodku. Spletna stran: www.matickremzar.com

Boštjan Ohnjec se s fotografijo ukvarja dobra štiri leta. Tudi njemu so najbližji ulični motivi oziroma street photography. Izziv so mu naključni trenutki, ki jih poskuša v največji meri ujeti v svoj objektiv. V fotografiji poskuša delovati čim bolj premišljeno in čim manj impulzivno, kar je definitivno moč zaslediti na fotografijah. Skupaj z Maticem sta nepogrešljiv tandem tudi pri poročni fotografiji. Več si oglej na spletni strani www.tretje-oko.com.

Besedo predajamo fotografijam!
DSC_3614-Edit Cuba-61 Cuba-63 Cuba-74 Cuba-80 Cuba-94 Cuba-146 Cuba-147 Cuba-148 Cuba-151 DSC_2140-Edit-Edit DSC_2148-Edit DSC_2234-Edit DSC_2277-Edit DSC_2385-Edit DSC_2729-Edit DSC_2925-Edit DSC_3516 DSC_3593 DSC_3776-Edit DSC_3813-Edit DSC_3860-Edit DSC_3895 DSC_4238 DSC_4592-Edit DSC_5087-Edit DSC_5282-Edit DSC_5318-EditCuba-31Cuba-34Cuba-35Cuba-12_AVTORJA

Foto: Matic Kremžar, Boštjan Ohnjec

Fotoreportaža: Raziskuj Kanado s Petro Sodja

Pred raziskovanjem prelepe Kanade potrebujete nekaj časa za popolno načrtovanje in usklajevanje. Letalske karte, najem vozila, začetek poti, izbor jezer in mest, turistične lokacije ali skriti biseri narave, namestitve … In kot se rado zgodi pri tako zahtevnemu potovanju, se nam kaj zatakne ali zgrešimo pot, zato so ob načrtovanju zlata vredni nasveti popotnika, ki je takšno potovanje že izkusil in stopil v divjino Kanade.

Kanada ima 2 milijona jezer, več kot cel svet skupaj.

Petra Sodja se je odpravila na roadtrip po Kanadi, ki jo obiskala v družbi soproga. Tja sta šla izven turistične sezone, septembra lani. Njena zaključna misel 20-dnevnega potovanja? »Naravne lepote Kanade so nekaj nerealno lepega. Raziskovanje tega delčka Kanade je le vrh ledene gore.«

 

Čas potovanja: 20 dni
Prevoženi kilometri: 6.000 km
Roadtrip: ZDA (Washington in Oregon) ter Kanada (British Columbia in Alberta)
Spletna stran za nasvete: Super, natural British Columbia

Raziskovanje Kanade s Petro:

 • Začetek avanture: Seattle
 • Vancouver – najlepši pogled na mesto Vancouver je iz Stanley Parka. Popolna lokacija za piknik.
 • Capilano Suspension Bridge – zelo urejen in kar precej drag park, kjer se sprehajaš med in nad krošnjami dreves. V parku je tudi velik viseči most skozi pravi deževni gozd.
 • Whistler in vožnja po See-to-Sky Hwy – super luštno mondeno mesto, ki ga obdajajo smučišča.
 • Kamloops in Joffre Provincial park in jezero – ledenik, turkizna barva jezera, popolna lokacija za pohodništvo, kampiranje in ribolov.
 • Revelstoke in Glacier NP – 26 kilometrov steze za kolesarsko dirko, slapovi in kanjoni.
 • Golden – v bližini šest nacionalnih parkov Banff, Glacier, Jasper, Kootenay, Mount Revelstoke in Yoho.
 • Yoho NP – približno 2.5 km hoje po lepem gozdu za ogled Wapta Falls. Pozor, mogoče boste videli tudi sledi volka. Priporočljiv ogled turističnega jezera Emerald Lake in Takakkaw falls.
 • Icefields Parkway – spektakularna cesta dolga 232 km v osrčju Canadian Rocky Mountains. Ob cesti so kanadska naravna bogastva; jezera, ledeniki, gore, divjina. Priporočljiv ogled jezer Bow Lake in Peyto Lake.
 • Jasper NP – sprehod po Maligne Canyon in ogled Athabasca falls, Pyramid in Patricia Lake.
 • Maligne Lake NP – glavna atrakcija v Jasper NP, ki odpira sezono tur 21. maja 2016. Najbolj turistični kraj je Spirit Island do katerega pridete s turistično ladjo ali s čolnom (cca tri ure veslanja v eno smer).
 • Icefilds Parkway in Banff NP – obisk turistično najbolj obleganega jezera Lake Louise, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. NP, ki obstaja več kot 125 let, je večkrat nominiran kot “must-see” destinacija za vse potnike. Priporočljiv ogled Lake Agnes in The Big Beehive (dve uri hoje).
 • Moraine Lake – dvakrat manjši od Lake Louise ampak bolj slikovit. Znan po turkizni barvi. Tam je več pohodnških poti, določene pa so omejene zaradi medvedov.
 • Banff – mondeno, urejeno, turistično mestece, polno trgovin in barov.
 • Trans Canada Highway in Calgary – veliko kavbojsko mesto. Najlepši pogled na mesto je iz Scotsmans Hill.
 • Fernie – 3 ure vožnje od Calgary. Zapolnjen z smučarskimi in bordarskimi trgovinami, ker so v okolici smučišča.
 • Oregon in Lost Lake – več kot 9 ur vožnje od Nelsona (BC). Petra priporoča bivanje v sanjski koči v resortu ob jezeru.
 • Mt Hood in  McNeil Point – krasna pohodniška pot in odlična priložnost za najem čolna in občudovanju razgleda na Mt Hood
 • Portland – hipstersko mesto za uživanje v trgovinah, kavarnicah in sprehodu skozi Forest Park.
 • Olympic NP, Washington – živi laboratorij za znanstvenike in študente.
 • Konec avanture: Seattle.

»Doživetja na potovanjih so nekaj nepogrešljivega v mojem življenju. Rada jih ujamem v svoj objektiv.«

Vancouver, British Columbia, Canada

Capilano Suspension Bridge, Vancouver

Wapta Falls, Yoho National Park, British Columbia, Canada

Emerald Lake, Yoho National Park, British Columbia, Canada

Icefields Parkway, Alberta, Canada

Icefields Parkway, Alberta, Canada

Icefields Parkway, Alberta, Canada

Patricia Lake, Jasper NP, Alberta, Canada

Athabasca falls, Jasper NP, Alberta, Canada

Maligne Lake, Jasper NP, Alberta, Canada

Spirit Island, Jasper NP, Alberta, Canada

Lake Agnes, Banff NP, Alberta, Canada

Lake Louise, Banff NP, Alberta, Canada

Moraine Lake, Banff NP, Alberta, Canada

Moraine Lake, Banff NP, Alberta, Canada

Moraine Lake, Banff NP, Alberta, Canada

Foto: Petra Sodja www.petrascakes.com

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.