Prvič v 15. letih: Zahodnoevropska mesta cenejša od vzhodnoevropskih!

Jesen je idealen čas, da obiščete katero izmed evropskih prestolnic. Če ste velik del svojega budgeta za potovanja že porabili za poletni dopust, vas gotovo zanima, kam se odpraviti, ne da bi popolnoma osušili svoj bančni račun.

Tudi letos je Post Office Travel Money City Costs Barometer objavil seznam držav, ki jih je najceneje obiskati to jesen. Poleg nastanitve so v reportu pod drobnogled vzeli tudi cene enajstih dobrin, ki si jih največkrat privoščimo na potovanjih. V 20 državah so tako preverili cene kozarca vina, skodelice kave in trihodnega menija v restavraciji. Zraven spada še vstopnina v najbolj znano galerijo v mestu in cena vstopnice za turistični avtobus, s katerega si lahko ogledate atrakcije.

Zahodne prestolnice prvič cenejše od vzhodnih!

Prvič v 15. letih odkar merijo cene prestolnic, se je zgodilo, da je zahodna prestolnica cenejša od vzhodnih! Na prvem mestu so pristale grške Atene, na drugem pa Lizbona. Cene v Atenah so na barometru padle za -15%, medtem ko so se v Lizboni povišale za 21% v primerjavi z lanskim letom, a je to vseeno ceneje od ostalih mest na seznamu.

Prvič na seznamu: Madrid, Berlin in Rim

Poleg zmagovalk, so se dobro odrezala še mesta Praga, Madrid, Berlin, Dubrovnik in Rim. Za Madrid, Rim in Berlin je to prva uvrstitev med 10 najcenejših.

Najdražja Amsterdam in Benetke

Na lestvico najcenejših se letos niso uvrstila mesta Barcelona, Bruselj, Firence, Dunaj, Stockholm, Pariz, Dublin, Kopenhagen, Benetke in Amsterdam. Amsterdam je pristal na samem dnu lestvice, takoj za njim pa Barcelona. Na obe mesti je vplivalo pomanjkanje postelj za turiste, kar se je izrazilo v visokih cenah nočitev.

Seznam 10. najcenejših evropskih mest za obisk:

  1. Atene
  2. Lizbona
  3. Krakov
  4. Riga
  5. Budimpešta
  6. Praga
  7. Madrid
  8. Berlin
  9. Dubrovnik
  10. Rim

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: To so 4 svetovno znana mesta naših sosed, ki vas bodo očarala še to jesen

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Potopis iz Aten – Padla boginja civilizacije

Kaotične, primerno umazane Atene v poletni vročini sprva ne spominjajo na pametno odločitev, a se kmalu izkaže, da je to mesto, ki kljub visokim temperaturam sproščeno diha. Lastnost, ki je v množici vtisov najbolj izstopala, je prijaznost prebivalcev, tako neznačilna za velemesta. Naglica jim ne more blizu, ljudje vseh starosti si vzamejo čas za odgovor, nasvet ali kratek klepet.

Prihod v Atene zaznamuje šok. Impulzivno izberem najbližji hostel v središču mesta, v okraju blizu trga Viktorija, za katerega se pozneje izkaže, da je pravzaprav neuradna rdeča četrt. Redke odprte trgovine in lokali se stiskajo med zidovi, popisanimi z grafiti, smetnjaki so prepolni odpadkov, na ulicah srečujem prazne lupine ljudi, ki so svoje življenje podarili drogam. Trgovine z živili so izpraznjene, na policah je razstavljenih nekaj naključno izbranih izdelkov, jogurta in banan ni. Cena običajnega paketa toaletnega papirja preseže znesek štirih evrov, človek se resno vpraša, komu koristi evro. Okrožje je, kot izvem pozneje, znano po solidarnosti z množico migrantov, ki napolnjuje tako Atene kot celotno Grčijo. Beda sočustvuje z bedo, drugi so prezaposleni, da bi se ukvarjali s prišleki. Pogumu navkljub se še pred padcem noči vrnem v hostel, neprijeten občutek ogroženosti mi ne dovoljuje, da bi ulice raziskovala sama. Pred spanjem razmišljam, ali je to demokratična Evropa, o kateri so sanjali stari Grki.

img_7614

Minljiva večnost

Bližnji Narodni arheološki muzej kaže drugačno sliko, v steklenih vitrinah hrani zaklade civilizacij preteklosti, katerih čas je minil. Zbirka predmetov prazgodovinskih ljudstev, pregled antičnih skulptur in keramike, mistika Egipčanov in blišč kraljevega okrasja pomiri dušo in ugnezdi zavedanje, da je propad, ki sledi obilju, nezamenljiv del evolucije. Muzej je vsekakor obvezen postanek za ljubitelje belih muzejskih soban, ki dišijo po nekem drugem času. Njegov sodobnejši brat muzej Akropolis, institucija, ki hrani dragocene ostanke antičnega kompleksa, je za obiskovalce odprt od leta 2007. Razširjen na kar 25.000 kvadratnih metrih se ponaša s sodobno arhitekturno gradnjo, ki obiskovalcu iz vrhnjega nadstropja omogoča 360-stopinjski razgled na Akropolis in Atene, vse iz hladnega klimatiziranega zavetja stekla in betona. Kariatide, kore in kurosi ter delci slavnega friza iz Partenona potešijo željo po antični umetnosti, sladkorčki, kot je maketa Akropolisa iz lego kock, in kletni stekleni pod, ki razkriva podzemne razvaline, pa poskrbijo za pravcato sodobno muzejsko izkušnjo. Ugodna vstopnina in hitra pretočnost sta le češnja na turistični torti!

img_7890

Mesto božanstev

Ogled Aten seveda ni mogoč brez obiska vzpetine, po kateri so raztreseni ostanki mestne Akropole, izlet se kljub vročini in smrtnemu strahu pred množicami izkaže za pravilno odločitev. Čeprav je velik del Partenona obdan z zidarskimi odri in so erehtejonske kariatide v resnici veliko manjše od pričakovanja, občutek nečesa velikega vseeno ostane. Morda k temu pripomorejo spektakularne vedute Aten ali kaj drugega, Partenon je oče starogrških templjev z razlogom. Nakup skupne vstopnice omogoča obisk drugih antičnih najdišč, kot sta bližnja Agora in monumentalni tempelj Olimpijskega Zevsa, ki ti podžgejo radovednost, kako neki je bilo nekoč. Ko so še verjeli v bogove, skulpture barvali z zlatom in verjeli znanosti. Sprehod čez sosednji hrib Philopappos z vonjem po borovcih in skritimi želvami ohranja občutek poletja, okoliške vile pa potešijo arhitekturne navdušence, ki v mestu zmeraj najprej opazijo mikavna bivališča.

img_7701

Večerna gneča

Prava zakladnica starinskih vil, ki čakajo na obnovo, se skriva v očarljivi, a precej turistični soseski Plaka. Kupujejo jih premožni atenski svetovljani z nezmotljivim okusom, na letalih med Evropo in svetom naročajoč svilene blazine iz Indije. Posebnost četrti je odsotnost vozil, vse ulice so namenjene pešcem. Glavne, najbolj oblegane uličice so polne kotičkov z bajno grško kozmetiko, začimbami, olivnim oljem in sladkostmi, ob njih pa taverna za taverno z lokalno glasbo. A le ulico ali dve stran so tlakovci prazni, vrvež se skrije pred intimnostjo stisnjenih obmorskih mestec. Sprehod stran je soseska Monastiraki, znana kot kraljestvo boljših trgov in nakupov. Stiska se okrog trga in manjše cerkve, njeno nedrje je zvečer polno cmokajočih tujcev v restavracijah in parčkov, ki iščejo spominke. Turistična Grčija v svojem sijaju, hlepeča po še in brez časa za postanek v miru.

PREBERI ŠE // Doživi Atene z namigi lokalcev

Mestece v mestu

Čisto drugačna zgodba se odvija na drugem koncu mesta, v malce odmaknjeni stanovanjski soseski Nea Smyrni. Morda je za vzdušje kriva bližina morja ali način gradnje, ogromne stanovanjske bloke, ki spominjajo na obmorske apartmaje, povezuje s širokimi avenijami in trgi, okrog katerih se nagneteni lokali in restavracije. Klientela je povečini lokalna, veseli Atenci nikdar ne spijo. Dobesedno, čas za večerni koktajl, morda izberete kombinacijo avokada in vodke, nastopi okrog polnoči, zabava se raztegne do jutra, nato naslednji dan znova. Še dobro, da je na vsakem koraku dostopen hladni kremni frape!

img_7950

Pozabljeni

Postajo ali dve z metrojem proti morju je največje potniško pristanišče v Evropi, Pireaus. Na koncu na videz neskončne vrste terminalov leži terminal E1, zloglasni kraj, kjer od začetka leta 2016 bivajo begunci in migranti. Za velikanskimi trajekti, ki peljejo na Kreto in druge slikovite destinacije, ljudje spijo pod mostom v šotorih, na soncu, vetru in brezupju. Potrpežljivo čakajo na hrano prostovoljcev, vljudno odklanjajo nepriljubljene testenine in vajeno opazujejo Evropejce, ki prihajajo in odhajajo po želji. Moški, prišel je iz Sirije, mladi nemški turistki briše solze, tolaži jo, da situacija, ki ji je ravnokar priča, ni tako grozna. Mlajši fant iz Pakistana bere angleško izdajo Shakespearovih del, pove, da ga predvsem zanima tragedija Romea in Julije. Sprašuje se, kaj je to ljubezen, čeprav puncam ne zaupa preveč. V času, ko pišem to reportažo, teh ljudi v pristanišču ni več, razmeroma nasilno so jih odselili v druge, bolj nadzorovane begunske centre. Pristanišče je znova v celoti namenjeno potnikom, ki v vrtincu lastnih življenj težko opazijo nesrečo drugih. Dvojnost Aten postane še bolj očitna, na eni strani blišč civilizacije, ki je svoje bivanje podredila užitku, in na drugem koncu tisti, ki o užitku že dolgo ne razmišljajo več, želijo si le osnovnih dobrin in malo človeškega dostojanstva. Slepeče poletno sonce pa vsemu navkljub enako žge.

img_7850

img_7717

img_7854

img_7941

img_7949

img_7691

img_7705

Besedilo in fotografije: Petra Godeša, novinarka priloge One in revije Onaplus

Počitnic v Grčiji se lahko veseli …

Za nas, ki radi potujemo, so počitnice zagotovo najlepše darilo. In prav zato jih na naši strani tako zelo radi poklanjamo. V nagradni igri, kjer smo delili dve letalski karti za Atene in 100 evrov dobroimetja za prenočišče, vas je znova sodelovalo ogromno, a žreb je določil eno srečnico.

To je Dea Gombač iz Divače.

Dea, iskrene čestitke! Ostalim pa sporočamo, da nas spremljajte še naprej, saj imamo v rokavu že nove načrte, kako vas bomo razveselili.

Nagradna igra: Zadnji hip v Atene z Vandraj!

Najboljše počitnice so zagotovo tiste spontane! In ker to sam dobro veš, zagotovo še čakaš, kakšno avanturo ti bo namenilo letošnje poletje. Morda Grčijo? Sonce, grški šarm, bogata zgodovina, zabave do jutra in odlična hrana! Vse to lahko doživiš v Atenah, kamor te peljemo mi.

Last minute počitnice so vedno najboljše, zato imamo zate in tvojega sopotnika letalski karti iz Brnika do Aten. Poleg tega pa Megabon nagradi doda še 100 evrov žepnine, ki jo boš koristil pri namestitvi, ki jo boš izbral sam.

clanek_vandraj_si

Kdaj boš potoval?

Last minute počitnice imajo seveda nekaj omejitev. V Atene bo izžrebanec lahko potoval ob sobotah, 3. septembra 2016, 10. septembra 2016 ali 17. septembra 2016, vrača pa se lahko 10. septembra 2016, 17. septembra ali 24. septembra 2016. Izbrane datume odhoda in prihoda pa mora sporočiti do 6. avgusta 2016.

Vse kar moraš storiti je, da odgovoriš na izjemno enostavno vprašanje, se strinjaš s pogoji sodelovanja in stiskaš pesti do 1. avgusta, ko bomo izžrebali nagrajenca.

[mlw_quizmaster quiz=2]

Nagradna igra! Vandraj te pelje v Atene

Še nimaš načrtov za to poletje? Ali pa jih že imaš in manjka še en kratek skok v Grčijo? Ja? Potem beri naprej …

Ker so Atene vse, kar lahko prestolnica ponuja – bogato zgodovino, osupljivo arhitekturo, odlično hrano  in tople ljudi –, so enkratna ideja za obisk. Še toliko bolje pa je, če ti ta obisk častimo mi, kajne?

Sodeluj v nagradni igri, kjer lahko z nekaj sreče zadaneš letalski karti zate in tvojega popotniškega sopotnika ter 100 evrov, ki jih prispevamo k vajini namestitvi. Letela bosta z Brnika, od koder bo s 15. junijem vzpostavljena nova letalska linija Ljubljana–Atene družbe Aegean Airlines. V nagrado so vključene vse letalske pristojbine, takse in prtljaga. Poleg letalskih kart, ki jih lahko koristiš do 24. septembra, pa v sodelovanju z Megabonom podarjamo še 100 evrov, ki jih boš namenil namestitvi. To lahko izbereš povsem po svoji izbiri.

Vse, kar moraš storiti, je torej, da odgovoriš na nagradno vprašanje in držiš pesti, da bo 16. junija, ko bo potekal žreb, sreča namenjena tebi.

Če ti nagradno vprašanje povzroča preglavice in nisi povsem prepričan v svoj prav, tveganje pa se pri tako hudi nagradi res ne izplača, pobrskaj po naši strani, kjer boš v enem izmed člankov našel odgovor.

[mlw_quizmaster quiz=1]

 

Doživi Atene z namigi lokalcev

Kje bi lahko bolje začutili zgodovino, kulturo in moderen ritem življenja kot v živahni prestolnici Grčije? Atene so mesto, kjer sobivajo antika in modernizem, uporništvo in eleganca, prav vsa ta nasprotja pa delajo Atene tako vabljive. Ikonični zgodovinski spomeniki skupaj z najbolj sodobnimi muzeji poskrbijo za vse kulture željne turiste, živahne kavarne in odlična kulinarika pa zadovoljijo najbolj zahtevne gurmane. Atene so tipična evropska prestolnica, ki turistu ponuja praktično vse, kar želi doživeti ob svojem citybreaku. Tipične znamenitosti, dober shopping in izvrstno hrano. Pa seveda številne fotogenične točke, ki bodo vzbujale zavist na socialnih omrežjih.

Pred odhodom v Grčijo boš zagotovo izvedel za vse obvezne znamenitosti, ki jih moraš videti in s katerimi se bo tvoje znanje zgodovine dobro osvežilo. Mi pa ti ponujamo namige, ki jih je za Vandraj delila tamkajšnja prebivalka Poppy Siasou. Ti so drugačni in trendovski. Po njenih besedah se Atene spreminjajo v mesto alternativnih kultur, nekateri jih označujejo že za novi Berlin.

grcija_shutterstock_378576574

Poppy izpostavlja pet točk, za katere si želi, da jih doživiš v Atenah.

# Exarcheia

Anarhistična soseska, ki je v Atenah zagotovo najbolj pristna. Polna je ulične umetnosti, kavarn in barov, med katerimi je prav vsak opremljen v svojem slogu. Poppyini najljubši lokali tam so Jarmucsh, Xartes, Cusco cafe in Vabene. Ljudem, ki živijo v Exarcheiji je dolga leta uspelo obdržati svoja pravila, brez policijskega nadzora. Najbolj pretresljiva je ulica Mesologhiou, kjer je decembra 2008 15-letnega Alexisa Grigoropoulosa ustrelil policist. Smrt mladega dečka je sprožilo nemire po celem mestu, ki so trajali več tednov.

# Psyri

Soseka, ki je znana po restavracijah, kavarnah, barih in klubih. »Ta predel mesta mi je všeč, ker me zelo spominja na Turčijo in prikaže povezavo med tema dvema državama. Odlični sta taverni Avli in Psyra, ne zamudite pa niti ouzerisa (lokal, kjer se pije tipično grško pijačo – ouzo) Mavro gato,« priporoča Poppy.

grcija_shutterstock_130905728

# Koukaki

To je eno najstarejših okrožij, kjer je še vedno ohranjena značilna atenska atmosfera. Soseska postaja trendovska vikend izbira domačinov za kavico in brunch. Najboljšega boš dobil v lokalu Bel ray.

# Pagrati

Velja za eno najboljših sosesk za življenje v Atenah, tudi Poppy živi tu. Je blizu centra in hkrati še vedno značilna soseska stanovanjskih hiš. V soseski Pagrati ne manjka prijetnih barov in kavarn, ki so vredni obiska.

# Beach bari

Atenska riviera se razprostira na 70 kilometrih med Peraeusom, parkom Faliron Floisvos in rtom Sounion s Pozejdonovim templjem. Grki obožujejo plažo, in če se za konec tedna ne morejo odpraviti iz mesta, obiščejo katerega ob beach barov ob morju. Najbolj popularni med njimi so Asteras – Balux, Yabanaki – Varkiza resort, Oasis in Mojito bay.

Ja, točno tako! Imamo odličen razlog, da te jutri ponovno povabimo na obisk naše strani. Pripravljamo nekaj, kar lahko tvoje počitniške načrte obrne na glavo. Da ti objava ne uide, nas spremljaj na Facebooku.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.