Morski oddih: slikovito 8-dnevno križarjenje po Dalmaciji

Imate letošnji dopust že načrtovan? Če ne, imamo odlično idejo – križarjenje po Dalmaciji! Raziščite skrivnosti Jadranskega morja z ladjo Mendula.

Ladja Mendula meri 39 metrov, široka je 8 metrov, ruta za križarjenje po Dalmaciji pa je sledeča: Trogir – Brač – Makarska – Mljet – Dubrovnik – Korčula – Hvar – Split – Trogir.

TU najdete odlično ponudbo za 8-dnevno križarjenje po Dalmaciji, spodaj pa lahko preverite, kako je videti program tega morskega oddiha. *Pot se lahko spremeni glede na vremensko napoved.

1. dan – nedelja: TROGIR – BRAČ (PUČIŠĆA)

Na ladjo se vkrcate ob 13h. Po pijači dobrodošlice in govoru se odpravite na svojo 8-dnevno avanturo. Ob prihodu v mesto Pučišća na otoku Braču v popoldanskih urah, si privoščite čas za raziskovanje mesta, ki slovi po braškem kamnu, ali pa se odpravite na fakultativni izlet in obiščite kamnoseško šolo, kjer se lahko naučite, kako so klesali kamen čez stoletja. Vključeni obroki: kosilo. Izleti po izboru (ob doplačilu): kamnoseška šola.

2. dan – ponedeljek: PUČIŠĆA – MAKARSKA

Zjutraj ladja zapluje proti obalnem mestu Makarska. Dopoldne preživite v raziskovanju mesta ali pa se odpravite na fakultativni izlet in doživite rafting po reki Cetini. Po raftingu lahko izberete tudi fakultativni izlet na sprehajališče Skywalk v narodnem parku Biokovo. Prehrana: zajtrk, kosilo. Izleti po izboru (ob doplačilu): rafting, Skywalk Biokovo.

3. dan – torek: MAKARSKA – MLJET

Nadaljujemo proti otoku Mljet do mesta Pomena, ki je bilo včasih le pristanišče za ribiške čolne. Obiščite slana jezera – eno toplo in drugo mrzlo – in preživite čas ob raziskovanju tega čudovitega naravnega rezervata (neobvezno). Zapeljite se s trajektom do otoka Svete Marije, kjer lahko obiščete samostan in cerkev. V popoldanskih urah se lahko učite kuhati z lokalnim kuharjem na kuharskem tečaju. Vključeni obroki: zajtrk, kosilo. Izleti po izboru (ob doplačilu): Narodni park Mljet, kuharski tečaj.

4. dan – sreda: MLJET – DUBROVNIK

Zgodaj zjutraj ladja odpluje do Elafitskih otokov in njihovih čudovitih peščenih plaž. Po kopanju nadaljujemo do Dubrovnika, kamor pridemo popoldne. Prosti čas za raziskovanje ali obisk mesta z lokalnim vodnikom. Vključeni obroki: zajtrk in kosilo. Izleti po izboru (ob doplačilu): voden ogled Dubrovnika.

5. dan – četrtek: DUBROVNIK – TRSTENIK – KORČULA

Zgodaj zjutraj odhod proti Korčuli. Postanek v Trsteniku, kjer lahko po želji obiščete znamenito vinsko klet Dingać in poskusite nekaj vin, po katerih je pokrajina znana. Vrnitev na čoln in kosilo. Popoldne prispemo na Korčulo. Raziščite majhne ulice, obiščite hišo Marka Pola. Vključeni obroki: zajtrk in kosilo. Izleti po izboru (ob doplačilu): degustacija vin.

6. dan – petek: KORČULA – HVAR – STARI GRAD

 Zgodaj zjutraj odhod na Hvar. Prosti čas za ogled mesta. Obiščite Napoleonovo trdnjavo, eno najstarejših gledališč v Evropi, ali pa preprosto uživajte na eni izmed čudovitih plaž. Po kosilu se odpeljemo do Starega Grada, enega najstarejših mest v Evropi. Zvečer se lahko maskirate in zabavate na gusarski večerji. Vključeni obroki: zajtrk in večerja.

7. dan – sobota: STARI GRAD – SPLIT – TROGIR

Jutranji odhod v Split, kjer se lahko pridružite neobveznemu vodenemu ogledu z angleško govorečim vodnikom ali pa se sprehodite po starodavnih ulicah in raziščete tržnice. Med kosilom ponovno plujemo in se ustavljamo za še zadnje skoke v morje pred vrnitvijo v pristanišče Trogir. Vključeni obroki: zajtrk in kosilo.

8. dan – nedelja: ODHOD

Zgodnji zajtrk, po katerem je čas, da se poslovimo. Do naslednjič!

Ponudbo za križarjenje so pripravili pri Megabonu. Več o njej najdete TUKAJ (klik).

PREBERITE ŠE:  Je to najbolj zaželena poletna destinacija za Slovence?

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Križarjenje po severnem Jadranu: Reka – Cres – Mali Lošinj – Pag – Rab – Goli otok – Krk

Ste že doživeli križarjenje po severnem Jadranu? Zaplujte novi dogodivščini naproti in si privoščite nepozabne počitnice!

En dopust, 6 otokov

Ujeli smo odlično ponudbo za čarobno križarjenje po severnem Jadranu na manjši ladji, kjer bo poskrbljeno za vaš popoln oddih. Na križarjenju boste obiskali 6 otokov in spoznali njihove naravne in kulturne lepote. Zaradi intimnega in prijateljskega vzdušja, na ladji boste doživeli nekaj povsem drugega od tistega, kar bi doživeli na velikem križarju. Da pa bo vaš dopust še boljši, bo poskrbela vedno nasmejana posadka, popolnoma predana vam in vašim željam.

Stončica, ladja, ki sprejme 18 potnikov

Na dogodivščino vas popelje lesen motorni čoln Stončica, dolžine 21, širine 5,20 in z ugrezom 3 metre. Ladja je bila zgrajena leta 1950. Stončica je bila večino časa državna ladja v podjetju Plovput in je oskrbovala jadranske svetilnike. Na začetku je bila to edina ladja in je delovala na celotnem območju Jadrana, kasneje, ko so zgradili še dve ladji, pa je Stončica pokrivala severni Jadran. Ko so ladjo prodali zasebniku, so jo sprva uporabljali za enodnevne izlete, z zadnjo rekonstrukcijo leta 2005 pa je postala odlična za večdnevna križarjenja.

Zmogljivost ladje je 18 potnikov. Sestavljena je iz devetih dvoposteljnih kabin s pogradi, vsaka kabina je klimatizirana in ima svoje stranišče s tušem. 4 kabine so na zgornji palubi, preostalih 5 pa je na glavni palubi.

Poleg kabin so na krovu še salon, kuhinja, jedilnica in dve palubi za sončenje. Na sprednji so ležalniki, zadnja pa je pokrita s tendo in ima postavljeno mizo s klopmi. Na ladji so zaposleni štirje člani posadke – kapitan, kuhar, mornar in natakar.

Ponudba vključuje 

  • 8-dnevno križarjenje z ladjo po ruti: Reka – Cres – Mali Lošinj – Pag – Rab – Goli otok – Krk – Reka
  • 7x nočitev v klimatizirani kabini s pogradom in zasebno kopalnico na motorni leseni ladji kategorije Comfort plus za 1 osebo
  • polpenzion – zajtrk in kosilo
  • 5x večerja (4x lahka večerja in 1x kapitanova večerja)
  • pijačo dobrodošlice
  • pristaniške pristojbine
  • palubo za sončenje
  • 2x brisača za 1 osebo
  • brezplačen Wi-Fi

Konkretno ponudbo križarjenja pri Megabonu si oglejte na tej POVEZAVI.

Načrt potovanja:

Sobota: Reka – Cres: kopanje v uvali
Nedelja: Cres – Mali Lošinj: obisk Plave špilje
Ponedeljek: Mali Lošinj – Olib: kopanje – Pag: možnost odhoda v Zrće
Torek: Pag – Rab: kopanje Lun/Fumija
Sreda: Rab – Zavratnica: kopanje – Goli otok
Četrtek: Goli otok – Krk: kopanje Plavnik
Petek: Krk – Reka: kopanje Čavlena

Pot se lahko spreminja na podlagi meteoroloških razmer, varnosti in tehničnih ocen kapitana ladje. Ta program je informativen in nezavezujoč. Če je ladja na čarterskem ogledu, je program v domeni skupine in brez doplačila znotraj 200 Nm. Prvi dan se skupina s kapetanom dogovori, kam želi iti, ni se treba držati predlagane poti. Spanje je lahko v mestih ali na sidrišču v zalivih.

Konkretno ponudbo križarjenja pri Megabonu si oglejte na tej POVEZAVI.

FOTO: Megabon/Stončica

PREBERITE ŠE: Biograd na Moru in imeniten hotel v peščenem zalivu, ki vas bo povsem navdušil

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Zato se ljubitelji potovanj odločajo za vedno bolj priljubljeno križarjenje

Poznamo dve vrsti ljudi. Prvi so tisti, ki ljubijo križarjenje. Ostali pa tega ne vedo, ker na križarjenju še nikoli niso bili. Če spadate v skupino ”ostali”, vas v nadaljevanju čakajo namigi za novo in edinstveno doživetje.

Si želite letos preizkusiti nekaj novega? Videti več mest in znamenitosti na enem dopustu? Imate dovolj načrtovanja in organizacije, kam in kdaj se odpraviti na določeno destinacijo? Dovolite sebi, da za vse to tokrat poskrbijo drugi. Predstavljamo vam, kako lahko tudi vi postanete tisti, ki ljubijo križarjenje (preverite tukaj).

Gala zabava

Se spomnite Titanika? Prepričani smo, da ste si ga ogledali. Verjetno ne morete mimo gala večerje in plesa? Skorajda lahko rečemo, da je bilo ravno to dogajanje vrh zgodbe. Si tudi vi želite poizkusiti? Doživeti? Za križarjenje je ponavadi predvidena najmanj ena gala večerja. Verjamemo, da se boste na takšnem dogodku počutili kot v filmu. In ne, vaš film se ne bo zaključil kot Titanik.

Kombinacija ene nastanitve in obiska več destinacij

Ko se odpravljamo na dopust, si izberemo eno mesto. Tam navadno preživimo ves dopust. Kaj pravite na možnost, da v času dopusta v premičnem ”hotelu” obiščete več mest? Si ogledate več znamenitosti. To je le ena od prednosti odločitve za križarjenje (klik). V najboljšem primeru ne boste želeli nikoli več dopustovati drugače, v najslabšem pa boste privarčevali z dopustom. Za obisk več dalmatinskih mest bi gotovo potrebovali najmanj dva dopusta. Križarjenje pa vas skozi vse to popelje samo v nekaj dneh.

Luksuz za dostopno ceno

Včasih je bilo križarjenje res samo za tiste, ki imajo malo več pod palcem. Ali pa se nam je tako samo zdelo. Danes je ta sodobna in udobna oblika dopusta postala veliko bolj dostopna. Nemalokrat je križarjenje (TUKAJ) na voljo tudi s 50 % popustom ali celo več. Tako svoj dopust v nepremičnem hotelu brez težav zamenjate za počitnice na ladji.

Spoznavanje novih ljudi

Kamorkoli se odpravimo na dopust, smo obkroženi z ljudmi, ki jih še nismo videli. Na križarjenju je komunikacija z ljudmi malce drugačna kot sicer. Vendarle preživite del dneva na isti ladji, ki predstavlja nekoliko omejen prostor. Če radi spoznavate nove ljudi, smo prepričani, da se bo vaš krog prijateljev in znancev še razširil. Kljub vsemu je dovolj tudi kotičkov, kamor se lahko umaknete in uživate v intimi.

Morske bolezni? Na ladji poskrbijo tudi za to

Se bojite, da bi vam slabost znala uničiti dopust? Vam je slabo že v avtu? Nič zato. Na ladjah, ki so predvidene za križarjenje, lahko dobite zdravilo proti slabosti. Po posvetu z odgovornimi osebami boste zdravilo zaužili pred začetkom poti oziroma po potrebi tudi med potjo. V vsakem primeru bodo poskrbeli, da se boste slabemu počutju izognili in na dopustu neskončno uživali.

Ker vemo, da je čas dragocen, je Vandraj za vas malo raziskoval. Če še vedno niste izbrali dopusta, vam priporočamo, ponudbo na tej povezavi (klik). Verjamemo, da boste odločitev o dopustu hitro sprejeli. In križarjenje postavili na vrh seznama svojih najboljših dopustov doslej.

Foto: Megabon, Shutterstock

PREBERITE ŠE: Slovenski skriti biseri, s katerimi boste očarali prijatelje iz tujine

5 preverjenih kriterijev, kako izbrati pravo potovanje zase

Tudi za vas potovanje predstavlja manjšo raziskavo? Pred rezervacijo radi preverite stvari, ki so za vas ključnega pomena? Tako se izognete predpotovalnemu stresu in si zagotovite brezskrbne počitnice. V nadaljevanju si preberite, katerih 5 stvari je pomembnih, ko se odločate, kam na oddih.

Družinsko potovanje

Želite si, da otroški smeh in veselje kažeta na to, da vaši otroci zares uživajo. Če greste na potovanje z družino, (tu) preverite , kje lahko otroci bivajo zastonj. Tu se bodo otroci dobro počutili. Starši pa boste zadovoljni z izbiro opazovali otroke, kako uživajo na toboganih in ostalih igralih.

Potovanje v dvoje ali z družbo

Ste se že kdaj znašli v situaciji, ko ste si želeli miru? Odraslega miru brez otroškega živžava? Če sanjate o takšnem dopustu, vam predlagamo ”Adults only” hotele (ponudbo preverite TUKAJ). Tu boste lahko zares v miru uživali ob prijetnih mrzlih napitkih in čudovitih sončnih zahodih. Se z družbo iz vsakdanjika radi umaknete tudi izven vašega mesta? Iščete potovanje za več oseb (KLIK)? Če malo bolje pomislimo, so takšni dopusti res nekaj posebnega. Na čudovitih destinacijah s prijetno družbo so nepozabni spomini zagotovljeni.

Potujete sami?

Si na dopustu res radi oddahnete od vseh? Četudi so turistične ponudbe večinoma vezane za pare, se vendarle najde nekaj tudi za tiste, ki radi potujejo sami. Lahko se posvetite samim sebi, hitreje navežete stike z drugimi ljudmi, ni potrebe po sklepanju kompromisov s sopotniki. Lahko si privoščite vse, kar si vaše srce zaželi. Odkrijte brezčasne Benetke (KLIK NA PONUDBO) ali doživite izkušnjo križarjenja (KLIK NA PONUDBO). Če imate radi duhovnost, bi lahko bili joga (KLIK) ali ayurveda (VEČ TUKAJ) pravi izbiri za vas.

Na kaj je dobro biti pozoren?

Verjetno si nihče ne želi med dopustom obiskati zdravnika. Ko se odpravljate v Egipt (PONUDBO NAJDETE TU), vam priporočamo, da se izognete pitju vode iz pipe. Uživajte sadje in zelenjavo, ki ju je mogoče olupiti. Tudi opekline vam verjetno niso najljubše. Zato ni slaba ideja, če si za potovanje v Turčijo (PONUDBA TU) priskrbite sončne kreme z visokim faktorjem.

Verjetno nas je kar veliko takšnih, ki vsak nakup opravimo s kartico. A če se odpravljate na Rab, vam priporočamo, da se prej založite z bankovci in kovanci. Trajekt na Rab (VEČ PONUDBE NA OTOKU TU) namreč lahko plačate samo z gotovino. Tudi če se odpravljate na druge hrvaške otoke, naj bo v vaših denarnicah tudi gotovina. Hitro se lahko zgodi, da zaradi slabega signala kartice ne boste mogli uporabiti.

Imate neprijetne izkušnje zaradi alergij? Ste vegani ali vegetarijanci?

Pa smo ponovno pri zdravju. Imate negativne izkušnje z alergijami? Gotovo se strinjate, da so namestitve, ki ponujajo prilagojeno prehrano za alergike (PREVERITE PONUDBO) zelo zaželene. Pa vegani in vegetarijanci? Preden rezervirajo potovanje, precej časa namenijo iskanju destinacije in namestitve, ki ustrezajo njihovim prehranjevalnim navadam.

Vandraj je za vas raziskal, kje lahko rezervirate potovanje, ki ustreza vašim kriterijem. Preverite, kaj je najbolj po vašem okusu in kaj vam najbolj ustreza in letos preživite najboljši dopust doslej.

Foto: Megabon, Shutterstock

PREBERITE ŠE: Tri odlične postojanke, ki jih ne izpustite na poti v Terme Čatež

Prvomajsko križarjenje po Srednji Dalmaciji in rivieri Dubrovnik že neverjetnih 188 evrov!

Letošnji prvi maj preživite malo drugače. Doživite nekaj novega, privoščite si križarjenje in obiščite čarobno Dalmacijo.

Kolikokrat ste že slišali, kako fino se je imel kdo od znancev, ko je šel na križarjenje? Še niste bili v Trogirju, Splitu, na Hvaru, v Dubrovniku, na Korčuli ali Braču? Izkoristite to neverjetno priložnost – samo na Megabonu lahko najdete ponudbo za 8-dnevno morsko doživetje na leseni ladji s 60-odstotnim popustom! Biseri pravljične Dalmacije vas pričakujejo.

Kam vas bo morje popeljalo?

Vkrcate se v luki Trogir, na otoku Čiovo zaplavate v kristalno čistem morju in se prepustite sončnim žarkom na palubi ladje. Potem odplujete proti Splitu, glavnem mestu Dalmacije. Tam boste uživali v znamenitostih, kot so Dioklecijanova palača in mavzolej. Sprehodite se lahko po starih ulicah in nato svoje brbončice razvajate v eni od številnih restavracij.

Iz Splita boste odpluli do Hvara – ene najbolj obiskanih in najbolj priljubljenih destinacij na Jadranu. Tretji dan vas pričakuje plovba do Narodnega parka Mljet, ki vas bo očaral z v morje potopljenimi zalivi, Malim in Velikim jezerom, še pred tem pa boste lahko zaplavali v eni od številnih uval. Morska pot se bo četrti dan nadaljevala proti jugu. Po kopanju na Elafitskih otokih boste zapluli v luko Dubrovnik oziroma »Biser Jadrana« – veličastno staro mesto, znano po rdečih strehah in starih rimskih ulicah, ki je uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine.

Šesti dan vas bo plovba odnesla proti Braču, enem največjih jadranskih otokov, znanem po apnenčastem svetu s številnimi razpokami, luknjami, uvalami in dolinami. Po oddihu za kopanje, se boste sedmi dan plovbe napotili na začetno točko vašega potovanja, in sicer v Trogir, ki vas bo navdušil z mojstrovinami, kot sta portal katedrale mojstra Radovana in relief Nikole Firetinca.

Se sliši imenitno, kajne? Naj povemo, da ponudba (TUKAJ) poleg ogledov mest vključuje 7 noči v kabini za 1 osebo s polpenzionom, pijačo dobrodošlice, kapitanovo večerjo ter palubo za sončenje. Vse to za pičlih 188 evrov! Če vam ponujeni termini ne ustrezajo, pa si lahko vse ponudbe za 8-dnevno raziskovanje Dalmacije pogledate TUKAJ, zagotovo boste našli kakšno zase.

Foto: Agencija JM Perfecta Travel d.o.o.

PREBERITE ŠE:

Kampiranje: To so trije ugodni kampi na Hrvaškem, ki vas bodo popolnoma navdušili

V Trst na kraljevski zajtrk, ki ga postrežejo na križarki

Trst ostaja ena od priljubljenih enodnevnih destinacij, kamor se Slovenci radi odpravimo v šoping, na kavo ali priljubljen italijanski aperitivo. Ob pomolih blizu glavnega trga Piazza Unita ste ob obisku mesta zagotovo že kdaj občudovali zasidrane križarke, ki vedno znova osupnejo s svojo veličino, le redko pa si lahko ogledate tudi njihovo notranjost.

Tokrat lahko na prestižni križarki Costa Luminosa celo zajtrkujete! V nedeljo, 18. junija se namreč po palubi lahko sprehodite med vodenim ogledom mogočne križarke in pokukate v njeno notranjost. Čeprav z ladjo ne boste izpluli, pa se lahko v dopoldanske goste prelevite tako, da na križarki preizkusite tudi ponudbo kraljevih zajtrkov.

 *Kako do svojega mesta na palubi za samo 14 evrov, preverite v Megabon ponudbi.*

Popoldne lahko izkoristite za raziskovanje tega slikovitega pristaniškega mesta. Od palač na trgu Piazza dell’Unita se sprehodite do Terezijanske četrti, četrti Svetega Justa ali pa skočite do gradu Miramar. Če imate od posedanja na kavah raje umetnost, si oglejte muzeje Revoltella, Museo Ferroviario di Trieste Campo Marzio in il Museo Del Mare ali pa skočite do Rimskega teatra in svetilnika Zmage. In za konec? Kozarec aperol-spritza ali kepica pravega italijanskega sladoleda!

Foto: Costa Luminosa, Pixabay, Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.