Otok Rab: 5 razlogov, zakaj ga radi obiščemo

Jadranski otoki pri južnih sosedih so nadvse priljubljene počitniške destinacije, tudi med Slovenci – samo na Rab jih vsako leto prinese 18 tisoč. Zakaj gremo radi na ta otok?

Otok čudovitih plaž

Na otoku ljubezni, kakor ga nekateri tudi imenujejo, vas pričakuje 22 peščenih plaž na polotoku Loparju. Najlepša med njimi je Rajska plaža, dolga približno 1500 metrov. Priljubljena kopališča naturistov pa so Sahara, Stolac in Ciganka. Na zahodnem delu otoka je več kamnitih in skanatih plaž, na južnem pa več peščenih.

VANDRAJ priporoča: Odlična ponudba hotelov na otoku Rab (preverite jo TUKAJ)

Rab: Mesto štirih zvonikov

Mesto Rab je glavno in hkrati najmanjše mesto na otoku. Ima tri glavne ulice: Spodnja, Srednja in Zgornja. Med njimi je 12 ožjih, povezovalnih ulic, ki simbolno predstavljajo število mesecev v letu. Vsaka izmed glavnih cest je na sredini tlakovana s 365 kamni, srednja s 366, kar pa predstavlja število dni v letu. Rab nosi tudi simbolno ime “Mesto štirih zvonikov”, v mestu namreč stojijo štiri cerkve, ki mu vsaka s svojim zvonikom dajejo značilno podobo. Tu boste našli kup šik kavarn in lokalov, se sprehodili po tlakovanih uličicah in si privoščili odlično mediteransko večerjo.

Ima 2520 sončnih ur na leto!

Rab je eden večjih hrvaških otokov v Kvarnerju. Leži med Krkom in Pagom in spada med ene najbolj sončnih področij v Evropi, s povprečno 2520 sončnih ur na leto! In to je tudi eden od razlogov, da mu nekateri pravijo kar otok sreče.

Razgledna točka Kamenjak

Vrh Kamenjak je najvišja točka na otoku, saj stoji na 408 metrih nadmorske višine. Od tod vas pričakajo slikoviti panoramski razgledi na sosednje otoke kot so Cres, Pag, Lošinj, Silba, Olib, Ugljan in Molatac. Pa tudi na znamenito hribovje Velebit in Goli otok. Seveda pa si s Kamenjaka lahko dobro ogledate tudi sam otok Rab.

NE ZAMUDITE: Odlična ponudba hotelov na otoku Rab (preverite jo TUKAJ)

Spominski park žrtvam koncentracijskega taborišča Rab

Če na dopust ne hodite zgolj zaradi plaž in kulinarike, vam bo otok postregel tudi s pestro zgodovino. Narodni pregovor pravi, da je Bog ustvaril otok Rab samo zase, hudič pa je nanj poslal ljudi. Čeprav je otok danes priljubljena turistična destinacija, tam ni bilo vedno sanjsko. Rab je zaznamovan s koncentracijskim taboriščem, ki ga je med drugo svetovno vojno leta 1942 ustanovila italijanska fašistična oblast. Tam so v improviziranih šotorih nastanili okoli 10.000 internirancev, večinoma Slovencev, Hrvatov in Judov. Bližnji Goli otok pa je gostil politične zapornike nekdanje Jugoslavije. Leta 1953 je slovenski arhitekt Edvard Ravnikar zasnoval spominski park, ki je bil zgrajen na območju taborišča. Gradili pa so ga – paradoksalno – zaporniki Golega otoka.

Foto: Shutterstock

Preberite še:

Korčula: Jadranski otok, ki očara

Na Rabu konec julija še posebno vroče

Otok Rab je med slovenskimi turisti izredno priljubljen dopustniški kotiček, ki ga letno obišče več kot 18 tisoč Slovencev. Otok ima poleg lepih plaž in smaragdnega morja izredno bogato kulturno dediščino.

Še posebno zanimivo je na otoku konec julija, ko v mestu Rab poteka prvi in največji srednjeveški poletni festival na Hrvaškem »Rabska fjera«. Njegova zgodovina sega v davno leto 1364, ko je rabski mestni svet sprejel odločitev o počastitvi kralja Ljudevita Velikega, osvoboditelja Raba izpod beneške oblasti.

rab_shutterstock_200348012

V ponedeljek nazaj v preteklost

Tudi letos bo festival »Rabska fjera« potekal od ponedeljka, 25. julija, do srede 27. julija, ko se bo zaključil s tradicionalnim viteškim turnirjem ob prazniku Svetega Krištofa, zaščitnika mesta Rab.
V času festivala se mesto vrne v preteklost. Prebivalci si odenejo slikovite srednjeveške kostume in prikazujejo tradicionalna umetniška ter obrtniška dela, ki so jih opravljali njihovi predniki. Male rokodelske in obrtniške delavnice ter trgovine se preselijo na mestne ulice in obiskovalcem ponudijo edinstveno priložnost, da si v živo ogledajo, kako se tradicionalno izdeluje pas za hlače ali dišeča pomada (krema), ali si okrasijo lase z drobnimi cvetovi, kot so to počeli v srednjem veku.

rab_filip

Na plaži nastaja celo ribiško naselje, ki ga v celoti zgradijo z uporabo tradicionalnih orodij, prav tako izvirne otroške igrače iz tistega obdobja. Po zraku se širi vonj sveže ocvrtih »šulčićev«, obiskovalci lahko uživajo v morskih dobrotah, pripravljenih na tradicionalni način ter okušajo fritule (sladko ocvrto pecivo), sir in vino.
Ulice preplavijo zvoki tradicionalnih pesmi in glasbe.

hisa_rab

Torej, če še ne veš, kam na dopust, napolni kovček, ne pozabi kopalk in se odpravi na Rab.

Zate smo poiskali nastanitve po ugodnih cenah!

Foto: Shutterstock, Filip Trežner

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.