Špela Berič: “Ko sem pakirala, si nisem predstavljala, v kaj se podajam.”

Ste že kdaj začutili res močno željo, da v življenju naredite pavzo in za nekaj časa odpotujete v neznano? Tako se je pred časom počutila Špela Berič, medicinka, ki je nekega dne prekinila svojo vsakdanjo rutino, spakirala kovčke in se sama podala na drugi konec sveta. Brez povratne karte, brez podrobnega razmisleka. Kupila je letalsko karto na Japonsko in odpotovala. Več pa v spodnjem intervjuju. Preberi več

Saša Miholič: Dekle, ki si je za prvo solo potovanje izbralo Južno Afriko

Saša Miholič je gospodična iz Kočevja, ki so jo potovanja očarala, nam pa je zaupala nekaj utrinkov s svoje prve solo poti. Solo potovanja so nekaj posebnega in tudi sama jih toplo priporočamo vsakomur, vsak enkrat, kamorkoli že. In čeprav bi za prvo samostojno pot marsikdo predlagal kakšno bližnjo evropsko destinacijo, si je moja tokratna sogovornica izbrala nasprotje temu. Južno Afriko.

Kako bi se predstavili tistim, ki vas še ne poznajo?

Sem Saša Miholič, prihajam iz Kočevja, znanega po gozdovih in rjavih medvedih. Uživam v pasji družbi, ob iskanju lepih kotičkov in razgledov, prebiranju popotniških in biografskih knjig, v letenju in različnih športnih aktivnostih. Zapomnili si me boste kot spontano, svojeglavo, vedno v iskanju novih dogodivščin.

Kako izbirate naslednjo popotniško destinacijo?

Navadno se odločam glede na trenutne želje, ki jih potem prilagajam finančnim zmožnostim. Nimam vnaprej določenih destinacij, odločam se sproti. Si pa res že zelo dolgo želim obiskati Peru in del Azije.

Saša Miholič na Santoriniju

Katero od preteklih potovanj vam je najbolj pri srcu? 

Težko izberem samo enega, vsako je na svoj način posebno, pa vendar mi je v srcu najbolj ostalo prav zadnje potovanje, in sicer potovanje v Maroko. Sam utrip mesta, topli in prijazni ljudje, narava in izkušnja – spanje v puščavi pod zvezdami so na meni res pustili svoj pečat in nepozabne spomine.

Na prvo solo potovanje ste se podali v Južno Afriko. Zakaj prav tja? 

Dobro vprašanje (smeh). Če bi izbirala, kam bi odšla na svoje prvo solo potovanje, verjetno ne bi izbrala ravno Južne Afrike. Odločitev za to potovanje se je zgodila nepričakovano oz. zelo spontano. Imela sem veliko željo po malo bolj oddaljenem potovanju, hkrati pa sem bila tudi zelo omejena z dopustom. Afrika me nikoli prej ni toliko pritegnila. In ko sem nanjo slučajno pomislila zaradi bivše sodelavke, ki je ravno bila tam, sem si rekla, zakaj pa ne, mogoče mi bo pa vseeno všeč. In res, Afrika je našla posebno mesto v mojem srcu, tako, da si jo želim ponovno obiskati in še bolj raziskati.

Kaj se vam je ob prihodu v Cape Town najbolj vtisnilo v spomin? 

Presenečena sem bila nad urejenostjo in čistočo v mestu, ter velikim kontrastom med zelo bogatim in zelo revnim delom prebivalstva. Sijoče vile z bazeni, pogledom na morje in na drugi strani razpadajoče, iz pleha sestavljane barake. Vseeno pa velik in najlepši vtis naredi narava, ki je v Južni Afriki res neverjetna. Pogled na goro Table Mountain ali razgled iz Lions Head na morje, daljne hribe in spodaj majhne hiške, je nekaj res lepega. Še vedno pa sem presenečena nad njihovimi vinogradi, za katere ne bi nikoli rekla, da jih sploh imajo. Prav tako je posebej zanimiv pogled na pingvine, ki domujejo na plaži.

Obiskali ste tudi zavetišče za geparde. Kako je videti takšen obisk? 

Do takšnih in drugačnih zavetišč z divjimi živalmi sem sicer zelo skeptična, zato pred obiskom dodobra preverim tudi njihovo ozadje oz. delovanje. Zavetišče, ki sem ga obiskala, se nahaja v provinci Paarl, kjer z oskrbo vinogradov in obiski pridobivajo sredstva, da lahko še naprej skrbijo za geparde.

Ti spadajo na seznam ogroženih vrst, ne le zaradi njihovih lepih kožuhov ampak tudi zaradi hitre udomačljivosti. Prihod v zavetišče je potrebno zaradi omejenih obiskov predhodno rezervirati, sam ogled pa najprej poteka z ogledom posestva oz. zavetišča, razlago njihovega dela in življenja gepardov nasploh. Nato je po hitri razkužitvi oblek in rok možen vstop v območje prosto gibljivih gepardov.

Velja splošno pravilo, in sicer, da se ne sme posegati v gepardov osebni prostor in se jih s tem tudi kakorkoli dotikati, razen, če se gepard sam odloči pristopiti do osebe. Potem imaš res veliko srečo – in jaz sem jo imela! Nepozaben je občutek, ko ti tako veličastna žival nameni trenutek in prede s svojo glavo ob tvoji. Ko doživiš nekaj takega, lažje razumeš, zakaj so gepardi res tako ogroženi, saj bi si ga marsikdo želel imeti doma, kot hišnega ljubljenčka.

Po državi ste se peljali tudi z vlakom. Kakšna izkušnja je bila to?

Vlak velja za eno izmed najbolj nevarnih prevoznih sredstev. Glede tega od lokalcev slišiš več različnih mnenj, pa vseeno je več tistih, ki te res prestrašijo. Zaradi cenovne dostopnosti je odločitev za pot iz Cape Towna do Muizenberga vseeno padla na pot z vlakom.

Pri potovanju z vlakom po Južni Afriki je pomembno, da izbereš vagon, čim bolj poln potnikov. Na poti iz Cape Towna do Muizenberga nas je bilo v vagonu zelo malo, s tem, da se je število potnikov z vsako postajo manjšalo. Napetost je tako z vsako postajo naraščala, čudni pogovori so se stopnjevali … Res neprijetna izkušnja. Vendar za nazaj sta bila situacija in vzdušje povsem drugačna, vagon pa je bil seveda nabito poln. Vseeno, če bi izbirala še enkrat, se za vlak nikoli ne bi več odločila. 

Ste imeli na kakšnem potovanju posebej neprijetno izkušnjo?

Neprijetnih izkušenj se spomnim kar nekaj, vendar nobena ni bila v tolikšni meri neprijetna, da bi jo posebej izpostavila. S previdnostjo, ki ni nikoli odveč in pa kančkom sreče, se je do sedaj vse lepo izteklo. Do take mere bi rekla, da so takšne situacije tudi dobrodošle, saj spodbujajo hitro razmišljanje, reagiranje in nabiranje novih izkušenj, ter pridobivanje samozavesti pri pristopu reševanja problemov.

Imate na potovanjih tudi kaj stikov z lokalci? Kje so vam najbolj prirasli k srcu?

Vedno, pa naj bo to pogovor s taksistom, prodajalcem kruha ali s kom drugim. Najraje poslušam njihove zgodbe, kako živijo, kako delajo… Všeč mi je, kako radi delijo svoje zgodbe. In koliko stvari tudi njih zanima. To so prave zgodbe tistega kraja! Najbolj se spomnim mojega voznika iz Južne Afrike, s katerim sem še sedaj občasno v stiku, in pa pogovorov s taksistom in beduini iz Maroka.

Na skoraj vsakem potovanju spletem tudi prijateljstva z drugimi popotniki ali priseljenci v državo in nato preko socialnih omrežij ohranjamo stike.

Si predstavljate potovanje, na katerem ne naredite niti ene fotografije? 

Sploh ne, zato vedno preverim, če imam na telefonu ali fotoaparatu dovolj prostora za vse morebitne slike in polno baterijo. Fotografije, še bolj videoposnetki, zame predstavljajo nekaj, s čimer večkrat obujam spomine in podoživljam trenutke.

Kakšen tip popotnika ste?

Varčen in pa nemiren. Med samim potovanjem si skušam privoščiti vse v smislu, da poskusim vse, kar si želim, vendar pa v mislih vse preračunam in skušam kaj prišparati že za naslednje potovanje. Moja nemirnost pa mi ne dopušča celodnevnih poležavanj na plažah temveč mora obvezno biti vključeno raziskovanje mesta, bližnjih hribov, jezer, ogled muzejev, skratka mora biti vedno nekaj novega.

Menite, da bi moral vsak vsaj enkrat na solo potovanje?

Definitivno. Solo potovanje predstavlja nek korak izven cone udobja, ki vsekakor ni lahek, pa vendar ima lahko zelo pozitiven odziv. Možnost, da spoznaš nove ljudi, je veliko večja. Ob taki izkušnji postaneš samozavestnejši, res imaš priložnost, da spoznaš sebe, kaj ti je všeč in kaj ne. V bistvu sploh ne vidim razloga, zakaj ne, samo strah je potrebno premagati.

5 stvari, ki jih najprej spakirate?

Kopalke, brisača, fotoaparat, zdravila, termofor (smeh). Skoraj vedno pa pozabim pižamo.

Top 3 jedi, ki ste jih spoznali po svetu? 

Afriška samoosa, polnjena z različnimi nadevi, španski krompir s tapasi na sto in en način in pa: ni je čez sladico – baklavo.

Najboljši nasvet, ki ga lahko namenite drugim popotnikom?

Raziskujte skrite kotičke, ne hitite, vzemite si čas in užijte trenutek. Tega glede hitenja se moram tudi sama malo bolj držati. Ne podlezite pritisku socialnih omrežij, izberite destinacijo na podlagi svojih osebnih želja in ne na podlagi tega, katera bo dobro izpadla na Instagramu ali kje drugje.

 Katere so največje zmote, ki jih imajo ljudje o potovanjih in popotnikih? 

Večkrat sem že slišala, da naj bi potovali zato, ker doma nimamo jasno zastavljenih ciljev, ker ne vemo, kaj bi počeli, ker bežimo pred tukajšnjo realnostjo ali ker se samo radi zabavamo. Ni res, sama potujem, ker me to izpolnjuje, ozavešča, uči in mi posledično omogoča rast.

Katerih življenjskih lekcij so vas naučila potovanja? 

Skromnosti, hvaležnosti … Tega, da sreča izhaja iz majhnih stvari. Prepogosto pozabimo, kako hvaležni smo lahko, da živimo, kjer živimo. Obremenjujemo se s stvarmi, ki v nekaterih državah zares niso pomembne. Šele ob videnju okolja, domov, zgodb drugih ljudi in različnih dogodkov, se lahko zavemo svoje majhnosti in majhnosti naših problemov.

HITRIH 6

Najljubša država: Slovenija

Najljubše mesto: Zaljubljena sem v pisane hiške v Manaroli in bele na Santoriniju

Najljubša plaža: dokler ne obiščem kakšne Azijske, naj bo Barceloneta

Najljubša kulinarika: španska

Najljubši način transporta: avto ali kolo

Najljubši jezik: španščina, pa tudi arabščina mi je vedno bolj zanimiva

Foto: Saša Miholič/osebni arhiv

Saši lahko prek Instagrama sledite na @sasamiholic.

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!

Preberite še: Slovenski par, ki se je podal na enoletno poročno potovanje po svetu #intervju

5 preverjenih kriterijev, kako izbrati pravo potovanje zase

Tudi za vas potovanje predstavlja manjšo raziskavo? Pred rezervacijo radi preverite stvari, ki so za vas ključnega pomena? Tako se izognete predpotovalnemu stresu in si zagotovite brezskrbne počitnice. V nadaljevanju si preberite, katerih 5 stvari je pomembnih, ko se odločate, kam na oddih.

Družinsko potovanje

Želite si, da otroški smeh in veselje kažeta na to, da vaši otroci zares uživajo. Če greste na potovanje z družino, (tu) preverite , kje lahko otroci bivajo zastonj. Tu se bodo otroci dobro počutili. Starši pa boste zadovoljni z izbiro opazovali otroke, kako uživajo na toboganih in ostalih igralih.

Potovanje v dvoje ali z družbo

Ste se že kdaj znašli v situaciji, ko ste si želeli miru? Odraslega miru brez otroškega živžava? Če sanjate o takšnem dopustu, vam predlagamo ”Adults only” hotele (ponudbo preverite TUKAJ). Tu boste lahko zares v miru uživali ob prijetnih mrzlih napitkih in čudovitih sončnih zahodih. Se z družbo iz vsakdanjika radi umaknete tudi izven vašega mesta? Iščete potovanje za več oseb (KLIK)? Če malo bolje pomislimo, so takšni dopusti res nekaj posebnega. Na čudovitih destinacijah s prijetno družbo so nepozabni spomini zagotovljeni.

Potujete sami?

Si na dopustu res radi oddahnete od vseh? Četudi so turistične ponudbe večinoma vezane za pare, se vendarle najde nekaj tudi za tiste, ki radi potujejo sami. Lahko se posvetite samim sebi, hitreje navežete stike z drugimi ljudmi, ni potrebe po sklepanju kompromisov s sopotniki. Lahko si privoščite vse, kar si vaše srce zaželi. Odkrijte brezčasne Benetke (KLIK NA PONUDBO) ali doživite izkušnjo križarjenja (KLIK NA PONUDBO). Če imate radi duhovnost, bi lahko bili joga (KLIK) ali ayurveda (VEČ TUKAJ) pravi izbiri za vas.

Na kaj je dobro biti pozoren?

Verjetno si nihče ne želi med dopustom obiskati zdravnika. Ko se odpravljate v Egipt (PONUDBO NAJDETE TU), vam priporočamo, da se izognete pitju vode iz pipe. Uživajte sadje in zelenjavo, ki ju je mogoče olupiti. Tudi opekline vam verjetno niso najljubše. Zato ni slaba ideja, če si za potovanje v Turčijo (PONUDBA TU) priskrbite sončne kreme z visokim faktorjem.

Verjetno nas je kar veliko takšnih, ki vsak nakup opravimo s kartico. A če se odpravljate na Rab, vam priporočamo, da se prej založite z bankovci in kovanci. Trajekt na Rab (VEČ PONUDBE NA OTOKU TU) namreč lahko plačate samo z gotovino. Tudi če se odpravljate na druge hrvaške otoke, naj bo v vaših denarnicah tudi gotovina. Hitro se lahko zgodi, da zaradi slabega signala kartice ne boste mogli uporabiti.

Imate neprijetne izkušnje zaradi alergij? Ste vegani ali vegetarijanci?

Pa smo ponovno pri zdravju. Imate negativne izkušnje z alergijami? Gotovo se strinjate, da so namestitve, ki ponujajo prilagojeno prehrano za alergike (PREVERITE PONUDBO) zelo zaželene. Pa vegani in vegetarijanci? Preden rezervirajo potovanje, precej časa namenijo iskanju destinacije in namestitve, ki ustrezajo njihovim prehranjevalnim navadam.

Vandraj je za vas raziskal, kje lahko rezervirate potovanje, ki ustreza vašim kriterijem. Preverite, kaj je najbolj po vašem okusu in kaj vam najbolj ustreza in letos preživite najboljši dopust doslej.

Foto: Megabon, Shutterstock

PREBERITE ŠE: Tri odlične postojanke, ki jih ne izpustite na poti v Terme Čatež

Turistični trendi, ki so prevladovali v letu 2016

Turizem je živ organizem, ki se nenehno spreminja. Trendi in smernice se spreminjajo kot pri modi. Nekateri prisegajo na klasiko, velika večina se loteva unikatnih modelov. In kakšne so bile turistične smernice v letu 2016? Googlovo poročilo navaja indikatorje, da vedno več popotnikov svoja potovanja pripravijo sami. Torej, veliko več popotnikov se v svet poda v solo režiji, rezervacije so narejene vnaprej na spletu, še vedno so priljubljeni road tripi in da ne govorimo o spletnem kralju rezervacij Airbnb-ju. In kaj so na Googlu še ugotovili?

Popotniški bucket list

Tisti, ki se radi potepamo, imamo  v mislih svojo listo dežel in dogodivščin, ki bi jih radi doživeli. Google je ugotovil, da je nenavadnih želja vedno več. Vse od opazovanja severnega sija na severu Finske, do joge s sloni na Tajskem. Kakšen pa je tvoj bucket list za leto, ki prihaja?

Razvajanje v wellenessu

Približujemo se koncu leta. Ob vsej decembrski noriji je mesec praznikov vsekakor primeren tudi za pripravo na novo poglavje. Zakaj se ne bi nanj pripravil v kakšnem spa centru, ki ti bo dal nove energije in navdiha. Ni presenetljivo, da wellnessi postajajo v svetovnem merilu vedno bolj in bolj priljubljeni.

PREBERI še // Pozitivni učinki savnanja

Solo potovanja

Statistike zgovorno govorijo, da se je približno četrtina vseh željnih sveta in potovanj na pot podalo v lastni režiji. In trend še vedno narašča. Če se na pot prvič odpravljaš sam, predlagamo destinacije, ki so takšnim tipom potovanj prijazna. In ne pozabi. Na solo potovanjih si sam svoj šef. Noben ne odloča o tem, kako dolgo bomo pili kavo na trgu in opazovali ljudi, prav tako nas nihče ne bo preganjal, kaj si moramo ta dan ogledati. Potovalne škarje in platno so v naših rokah.

PREBERI še // Ko sem na poti sama, me življenje največ nauči

Deli si stroške prevoza

Če potuješ z avtomobilom, lahko deliš stroške vožnje še s kom. Tako je namreč pričelo razmišljati vedno več ljudi, ki potujejo. Pri tem seveda prihranimo nekaj evrov, hkrati pa je zelo verjetno, da se nam na poti pridruži prijetna oseba, ki bo postala naš prijatelj. Tukaj naj omenimo tudi vedno bolj vpeljan sistem souporabe avtomobilov, ki jih omogočajo bolj razvita mesta in države. Prednost tega je tudi manjši vpliv na onesnaževanje okolje.

Drugačna skupinska potovanja

Tudi potovanja v skupinah se spreminjajo. Vedno več turistov namreč želi doživeti nekaj nevsakdanjega. Ljudje zahtevajo več kot le dober avtobus, vodnika in postanke na must see krajih. Prej se bodo udeležili potovanja v Rim, če jim bodo predstavljeni skrivnostni tuneli pod Kolosejem, kot le klasičen Rim. V ospredje skupinskih potovanj prihajajo zanimive zgodbe in doživetja.

Road trip

Morda je razlog pocenitev goriva, ampak leto 2016 je bilo v znamenju road tripov. Vsekakor je raziskovanje dežele z avtomobilom, kjer infrastruktura to omogoča, več kot udobno. Po okusnem zajtrku se usedeš v avtomobil in že si na poti k novi atrakciji, ki je velika večina morda sploh ne pozna.

PREBERI še // Kam na roadtrip?

Splet je postal velika online turistična agencija

Danes smo le en korak stran od rezervacije hotela, avtomobila, nakupa vstopnice ali letalske karte. Vse kar potrebuješ je internet ter dovolj denarja na kartici. S takšnim načinom rezervacije, ki postaja vedno bolj priročen in priljubljen,  ne boš prihranil le denarja, temveč tudi čas. Pri tem so ti v pomoč tudi številne mobilne aplikacije.

Vikend pobegi

Če nimaš dovolj časa, ali te morda muči tanka denarnica, je vikend pobeg super rešitev. Še posebej, če ti uspe šefa prepričati za prost petek, je predlogov za vikende in podaljšane vikende v naši deželici ali pri sosedih več kot dovolj. Vikend oddihi so sicer kratki, vendar znajo biti tudi zelo sladki.

Airbnb

Verjetno ni presenečenje, da je paradni konj v potovalni industriji v letu 2016 Airbnb. Vedno več si nas želi hotelske sobe  zamenjati za domače in prijetno okolje. In ponudba na Airbnb postaja vedno večja ter denarnici v veliko primerih bolj prijazna.

Foto: Shutterstock

Ko sem na poti sama, me življenje največ nauči

Marsikomu je misel, da bi spakiral in se odpravil na potovanje sam, strašljiva. V glavi se rojevajo vprašanja, kaj če se mi kaj zgodi, kaj če stvari ne bodo šle kot sem načrtoval, kje bom našel družbo in navsezadnje, kje bom našel pogum, da se odpravim nekam v neznano in zapustim svojo cono udobja.

Moje prvo takšno potovanje, ko sem se odpravila v raziskovanje sveta sama, je bil nadomestek absolventskega izleta. Divje in pijane noči na grškem otoku sem zamenjala s potovanjem po jugu Turčije. “Sama boš potovala po Turčiji,” se je ponavljalo vprašanje. “Ja, sama bom potovala po Turčiji.” To je bila moja vstopna karta v solo potovanja, ki so občasno še vedno na mojem potovalnem meniju. Da ne bo pomote, potujem rada tudi v dvoje, v manjših skupinah, ampak ko sem na poti sama, me življenje nauči največ.

Ko ne veš več, kaj bi sam s sabo, zamenjaj okolje

Pridejo trenutki, ko ti življenje pokaže zobe in ko enostavno ne veš več kdo si, kaj si želiš in kaj bi sam s sabo. Takrat je moja cula pripravljena za na pot. Za seboj slišim šepetanje, da mi ne bo pomagalo, če bom bežala stran od težav in izzivov, ki mi jih nalaga življenje. Jaz pa še vedno trdim drugače. Res je, da koordinate daleč od doma ne ustavijo solz ali preprečijo bolečine, ampak pripomorejo, da na stvari gledaš še iz druge perspektive. Ko si na poti sam, imaš priložnost, da ure in ure preživiš v pogovoru s samim seboj. Naj se sliši še tako neumno, vendar deluje.

Spoznal boš več ljudi, kot si misliš

Ena glavnih skrbi tistih, ki se na pot še niso odpravili sami je, kje bodo našli družbo in si zapolnili trenutke osamljenosti oziroma samote. Potepuhi po naravi, vemo, da je ta skrb odveč, razen v trenutkih, ko si družbe res ne želimo. Kamor koli se že podaš, boš na poti srečal ljudi. Če boš odprt in oddajal dobro energijo, bojazni, da ne bi našel družbe ni. Stvari se po navadi razpletajo kar same od sebe. Spoznaval boš najrazličnejše ljudi z najrazličnejšimi življenjskimi zgodbami. Te me na vsakem potovanju nenavadno fascinirajo. Lahko bi rekla, da se na potovanju ‘zavohamo’ z ljudmi, ki nam lahko popestrijo en večer z veliko smeha ali zgodbo, da padeš dol. Morda so lahko le dobra družba za nekaj ur ali pa postanejo tvoji prijatelji za vedno.

sama_shutterstock_342266261

Ideje padejo tudi z neba

Ko potuješ, tvojo dnevno rutino vsakdanjika zamenjajo dogodki in ljudje, ki jih sicer na poti v službo ali v službi sami nikoli ne bi doživel. Misli niso več osredotočene na dobro prodajo, pisanje poročil in tisti moreči občutek, kaj bo sledilo ponedeljkovemu sestanku. Prebudijo se drugi senzorji, ki ti dajo priložnost, da prideš do novih idej. Marsikakšno idejo in nasvet boš dobil tudi od ljudi na poti, le če boš dovolj odprt in pozoren. Nekaj dni nazaj sem prisluhnila zgodbi o ideji, ki je uspela. Gerard prihaja iz Nizozemske. Je poln inovativnosti in veliko njih je bilo zelo uspešnih. Kot na primer nadstandardna klinika za zdravljenje bogatih alkoholikov, ki jo je ustanovil. Zdravljenje je bilo uspešno v 80 % in denarja na kupe, saj bogatim pač moraš postaviti vrtoglavo ceno, da te sploh vzamejo resno. Sedaj uživa svojo jesen življenja v toplih krajih in živi zelo preprosto življenje.

Svoje potovalne načrte in potovalni budget lahko spreminjaš iz dneva v dan

Naj se sliši še tako egoistično, vendar ko si na poti sam, je tvoja primarna naloga, da poskrbiš zase. Tisti, ki imate izziv s tem, je solo potovanje idealna in zelo praktična vaja, kako samega sebe postaviti na prvo mesto. Prisluhnil boš svojemu želodčku, ko bo lačen, šel si boš pogledat stvari, ki zanimajo tebe, spal boš v pet zvezdičnem hotelu ali pod milim nebom. Vse je odvisno le od tebe in tvojega budgeta, ki ga lahko spreminjaš po mili volji.

In kaj bom jaz danes počela na mojem solu potovanju? Najprej si bom vzela nekaj minut na balkonu in uživala v vonju Mediterana s pogledom na gore in morje. Nato bom skočila v raztrgane cunje, pojedla jogurt s sadjem in medom, vzela škarje za trto, se udobno namestila v prtljažniku jeepa in se odpravila na grško trgatev.

Potovanje se prične z enim samim korakom. Pogum za prvi korak bo poplačan zelo kmalu, saj je s potovanji svet lepši, bolj pisan in predvsem zelo bogat. Bankovci so sicer tiskani v drugačni obliki, vendar imajo neprecenljivo vrednost, ki se je ne da kupiti na polici še tako dobro založenih trgovin.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.