Turistični trendi, ki so prevladovali v letu 2016

Turizem je živ organizem, ki se nenehno spreminja. Trendi in smernice se spreminjajo kot pri modi. Nekateri prisegajo na klasiko, velika večina se loteva unikatnih modelov. In kakšne so bile turistične smernice v letu 2016? Googlovo poročilo navaja indikatorje, da vedno več popotnikov svoja potovanja pripravijo sami. Torej, veliko več popotnikov se v svet poda v solo režiji, rezervacije so narejene vnaprej na spletu, še vedno so priljubljeni road tripi in da ne govorimo o spletnem kralju rezervacij Airbnb-ju. In kaj so na Googlu še ugotovili?

Popotniški bucket list

Tisti, ki se radi potepamo, imamo  v mislih svojo listo dežel in dogodivščin, ki bi jih radi doživeli. Google je ugotovil, da je nenavadnih želja vedno več. Vse od opazovanja severnega sija na severu Finske, do joge s sloni na Tajskem. Kakšen pa je tvoj bucket list za leto, ki prihaja?

Razvajanje v wellenessu

Približujemo se koncu leta. Ob vsej decembrski noriji je mesec praznikov vsekakor primeren tudi za pripravo na novo poglavje. Zakaj se ne bi nanj pripravil v kakšnem spa centru, ki ti bo dal nove energije in navdiha. Ni presenetljivo, da wellnessi postajajo v svetovnem merilu vedno bolj in bolj priljubljeni.

PREBERI še // Pozitivni učinki savnanja

Solo potovanja

Statistike zgovorno govorijo, da se je približno četrtina vseh željnih sveta in potovanj na pot podalo v lastni režiji. In trend še vedno narašča. Če se na pot prvič odpravljaš sam, predlagamo destinacije, ki so takšnim tipom potovanj prijazna. In ne pozabi. Na solo potovanjih si sam svoj šef. Noben ne odloča o tem, kako dolgo bomo pili kavo na trgu in opazovali ljudi, prav tako nas nihče ne bo preganjal, kaj si moramo ta dan ogledati. Potovalne škarje in platno so v naših rokah.

PREBERI še // Ko sem na poti sama, me življenje največ nauči

Deli si stroške prevoza

Če potuješ z avtomobilom, lahko deliš stroške vožnje še s kom. Tako je namreč pričelo razmišljati vedno več ljudi, ki potujejo. Pri tem seveda prihranimo nekaj evrov, hkrati pa je zelo verjetno, da se nam na poti pridruži prijetna oseba, ki bo postala naš prijatelj. Tukaj naj omenimo tudi vedno bolj vpeljan sistem souporabe avtomobilov, ki jih omogočajo bolj razvita mesta in države. Prednost tega je tudi manjši vpliv na onesnaževanje okolje.

Drugačna skupinska potovanja

Tudi potovanja v skupinah se spreminjajo. Vedno več turistov namreč želi doživeti nekaj nevsakdanjega. Ljudje zahtevajo več kot le dober avtobus, vodnika in postanke na must see krajih. Prej se bodo udeležili potovanja v Rim, če jim bodo predstavljeni skrivnostni tuneli pod Kolosejem, kot le klasičen Rim. V ospredje skupinskih potovanj prihajajo zanimive zgodbe in doživetja.

Road trip

Morda je razlog pocenitev goriva, ampak leto 2016 je bilo v znamenju road tripov. Vsekakor je raziskovanje dežele z avtomobilom, kjer infrastruktura to omogoča, več kot udobno. Po okusnem zajtrku se usedeš v avtomobil in že si na poti k novi atrakciji, ki je velika večina morda sploh ne pozna.

PREBERI še // Kam na roadtrip?

Splet je postal velika online turistična agencija

Danes smo le en korak stran od rezervacije hotela, avtomobila, nakupa vstopnice ali letalske karte. Vse kar potrebuješ je internet ter dovolj denarja na kartici. S takšnim načinom rezervacije, ki postaja vedno bolj priročen in priljubljen,  ne boš prihranil le denarja, temveč tudi čas. Pri tem so ti v pomoč tudi številne mobilne aplikacije.

Vikend pobegi

Če nimaš dovolj časa, ali te morda muči tanka denarnica, je vikend pobeg super rešitev. Še posebej, če ti uspe šefa prepričati za prost petek, je predlogov za vikende in podaljšane vikende v naši deželici ali pri sosedih več kot dovolj. Vikend oddihi so sicer kratki, vendar znajo biti tudi zelo sladki.

Airbnb

Verjetno ni presenečenje, da je paradni konj v potovalni industriji v letu 2016 Airbnb. Vedno več si nas želi hotelske sobe  zamenjati za domače in prijetno okolje. In ponudba na Airbnb postaja vedno večja ter denarnici v veliko primerih bolj prijazna.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.