Solo potovanje: Kako se ga lotiti?

Potovanja so postala dostopna, solo popotništvo pa vse bolj priljubljeno.

Verjetno ste v zadnjem letu slišali za vsaj enega prijatelja ali znanca, ki je na mah spakiral nahrbtnik ter se odpravil na raziskovanje sveta. Sam. Ali sama. V Azijo, v Ameriko, po Evropi. Solo potovanja so postala nadvse priljubljen način širjenja novih obzorji in vsekakor drži, da se takrat, ko moramo vse situacije reševati sami, o sebi naučimo največ, predvsem pa ugotovimo, česa vsega smo sposobni.

Poleg tega je za potovanje velikokrat težko najti pravega kompanjona, saj prijatelji marsikdaj nimajo časa ali pa si želijo odkrivati druge destinacije. Kakorkoli, solo potovanja so v razmahu in tovrstno izkušnjo v življenju vam priporočamo tudi mi. Torej, kako se je lotiti?

Začnite z izletom

Poskušati nove stvari je včasih težko, zato je pred velikimi novostmi morda dobro narediti generalko. Solo potovanja zahtevajo nekaj poguma in na pot se boste podali bolj samozavestno, če se boste pred odhodom najprej sami odpravili vsaj na izlet ali dvodnevno kampiranje malce izven slovenskih meja. Kot bi pred skokom na glavo v vodo pomočili vsaj gležnje. Za občutek in da šok ne bo prevelik.

Načrtujte prvih nekaj dni

Ko potujete sami, tudi sami režirate svoje potovanje, zato se najprej potrudite z načrtovanjem. Če se na solo pot podajate prvič, vam bo zelo koristilo, če boste v naprej splanirali vsaj prvih nekaj dni, da ne boste pod pritiskom zavedanja, da nimate rezerviranega prenočišča ali urejenega prevoza. Brez skrbi, kasneje se boste znašli, a najprej se lahko malce ogrejete.

Vizualizirajte

Če niste izkušen popotnik ali samotarska duša, zna nekaj dni pred odhodom na vrata potrkati panika. »Kaj se pa grem?«, »Kaj, če se mi kaj zgodi?«, »Nihče mi ne bo pomagal!«. Zavedati se morate, da je to popolnoma normalno, saj izstopate iz svoje cone dosedanjega udobja in malce treme nikakor ne škodi. Namesto, da si od strahu premislite, si raje vizualizirajte, kako bo vaša pot potekala. Predstavljajte si, kako stopite na letališče, oddate prtljago, pred oči si prikličite celoten začetek potovanja. Vizualizacija vas bo pomirila in počutili se boste, kot, da ste vse to že doživeli in se počutili bolj samozavestno in izkušeno.

Prilagodite svoj urnik

Ena največjih prednosti solo potovanja je to, da lahko potujete kamorkoli želite, saj se vam ni treba ozirati na prijateljico, ki želi v živalski vrt, ki vas ne zanima ali fanta, ki si želi v muzej orožja. Urnik je v vaših rokah in prilagodite ga svojemu tempu in željam. Začrtajte si okvirno pot, ki jo želite prepotovati, a če ste načrtovali, da 3. aprila obiščete tempelj, ko pa napoči ta dan, si želite raje plavati v morju, poslušajte svoje želje. Nihče vas ne preganja, uživajte v trenutku.

Spakirajte lahkotno

Naj vas spomnimo, da boste potovali sami in »pack light« je ključ do udobnega potovanja, saj vam nihče ne bo ves čas pomagal vleči kovčka oziroma držati vašega težkega nahrbtnika, v katerega ste spakirali čisto preveč. S seboj vzemite le nujne potrebščine, ostalo boste lahko kupili na poti.

Bodite odprti za nova prijateljstva

Enkrat, ko se okoli nas nabere krog ljudi, ponavadi nismo več tako odprti za nova poznanstva, a solo potovanje je idealna priložnost, da spoznate koga novega. Navsezadnje boste težko celo potovanje tiho in od časa do časa vam bo nadvse prijalo z nekom podeliti svoje dosedanje izkušnje. Ker je solo popotništvo v razmahu, boste gotovo našli koga, ki si z vami deli podobno zgodbo.

Dovolite si biti vi

V domačem okolju so vas poznali vsi, tukaj pa je situacija čisto drugačna, zato si dovolite biti najboljša različica sebe. Sprostite se, morda ste doma postali preresni ali se premalo smejite. Tu vas nihče ne bo čudno pogledal, če boste rekli tisto, kar vam bo tisti trenutek padlo na pamet. Dovolite si na plano spustiti svoj pravi jaz ter ga vzljubite.

Ne izginite z zemljevida

Seveda je prav, da se malce odklopite in se prepustite toku svojih misli, a nikakor ne izginite z zemljevida. Vedno o tem, kam ste namenjeni, obvestite vsaj eno osebo, ki ji zaupate in se redno javljajte svojim domačim. Tako jih ne bo skrbelo, če ste še živi, v primeru kakršne koli situacije, pa vas bo nekdo lahko našel. Seveda vas ne strašimo, a varnost je na prvem mestu.

Fotografirajte se

Morda se vam bo prvi dan zdelo malce čudno, da svoj obraz prilepite na vsako fotografijo, a ko se boste vrnili domov, bodo vaši domači veliko raje pogledali fotografije, kjer se smejite poleg znamenitosti, kot pa tiste, kjer ste fotografirali le okolico. Solo selfiji bodo služili tudi kot vodič po vaših spremembah in počutju, fotografiranje pa vas bo prisililo tudi v spoznavanje novih ljudi, ki jih boste prosili, da v objektiv ujamejo vaš trenutek.

Pišite dnevnik

Ne, ni vam treba ves čas strmeti v kamero in vlogati, prav pa je, da si vsake toliko vzamete
nekaj časa za razmislek in retrospektivo. Pišite dnevnik, posnemite svoj glas, napišite blog. A ta naj vam služi kot platforma za razmišljanje, ne izgovor, da namesto svojih želja upoštevate blogerske trende ter obiskujete instagramabilne restavracije, kjer ne boste nujno uživali. Potujte zase, tako boste najbolj zrasli. Osebnostno, seveda.

Preberite izkušnje drugih

Na vandraj smo se kar nekajkrat družili s popotniki, ki so se na pot podali sami. Preberite si njihove izkušnje:

INTERVJU: Gap year v Avstraliji Lane Mazzini
Sama v Indijo? Nepozabna izkušnja!
Ko sem na poti sama, me življenje največ nauči

Preberite še:

Osem stvari, ki se jih o odnosih naučiš na solo potovanjih
7 stvari, ki jih morate vedeti o solo popotnicah
Varna mesta za ženske, ki potujejo same

Foto: Unsplash

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.